Μετενσάρκωση κιθάρας σε τζουρά

λοιπον είδα εναν σαζοποιό που το κολλαει με ταινία. βλέπω οτι πιάνει. να βαλω κ πιαστράκια; ειναι οβαλ το σκάφος κα δε στερεώνουν καλά.

ευχαριστώ πάντως για την παρέα ως εδώ. νιώθω οτι σας έχω εδώ στο εργαστήριο!

2 «Μου αρέσει»

Πολλοί κολλάνε καπάκια με ταινίες. Απλά να έχεις το νου σου γιατί νομίζω ότι αυτή η ταινία που έβαλες είναι συσκευασίας. Αν ισχύει αυτό τότε να την ξεκολλήσεις πολύ προσεκτικά από το καπάκι μην σου τραβήξει και ξύλο μαζί.

3 «Μου αρέσει»

Σωστος ο Λουκας. Η ταινια αυτη δεν προτεινεται. Βαζουμε χαρτοταινια. Η ταινια αυτη μπορει να ξεκολλησει οντως κομματι απο το καπακι, τα λουστρα απο το σκαφος, ή να σου λερωσει με κολλα. Αφου το εχεις ηδη κολλησει μην το αφησεις πολυ ωρα και μην την εκθεσεις σε υψηλη θερμοκρασια.

2 «Μου αρέσει»

Λοιπόν, κατάφερα να βρω μια χορδιέρα για μπαλαλάικα από το amazon κ χρησιμοποίησα τον καβαλάρη της κιθάρας :stuck_out_tongue:
το ᾽᾽τζουρομπουλγαρί ᾽᾽ έχει μια καμάρα ακριβώς κάτω από την τελευταία τρύπα του σταυρού, αλλά δεν ξέρω αν είναι χρήσιμη, αφού ο καβαλλάρης είναι πιο κάτω. Ξέρω ότι φαίνεται άσχημο με αυτόν το χοντρό καβαλάρη, αλλά φοβαμαι μήπως με πιο λεπτό μου σπάσει το καπάκι που είναι αρκετά λεπτό, 3 / 4 χλστ.

Αύριο σκέφτομαι να πάω σε ένα μαγαζί στις Ράμπλας που έχει καβαλάρηδες από παλιά ιταλικά μαντολίνα, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να το ρισκάρω. Είναι ασχημούλικο, αλλά… είναι παιδί μου… χαχαχαχα

2 «Μου αρέσει»

Μπράβο για το όλο σου εγχείρημα να πάρω το θάρρος να σου πω μερικές παρατηρήσεις;

1. Λες το πάχος του καπακιού είναι 3/4. Διαβάζοντας το ως κλάσμα σημαίνει 0.75 χιλιοστά που είναι πργματικά πολύ λεπτό. Ισχύει όντως; Απο την φωτογραφία δεν φαίνεται τόσο λεπτό. Μήπως εννοείς 3-4 χιλιοστά; Τότε είναι πολύ (και πρέπει να το κατεβάσεις κι άλλο) σίγουρα όμως δεν έχεις θέμα αντοχής για να βάλεις έναν απλό καβαλάρη τζουρά.
  2. Ο καβαλάρης που έβαλες είναι τεράστιος για τέτοιο όργανο και δεν το βοηθάει. Βρες ένα κομμάτι σκληρό ξύλο (παλίσανδρος π.χ.) και φτιάξε έναν κανονικό. Ενδεικτικά: μήκος 9-10 εκατοστά, πάχος 6- 8 χιλιοστά, ύψος όσο χρειάζεται.
  3. Η χορδιέρα είναι επίσης τεράστια. έχει μαντολίνου πολύτ πιο μικρές να χρησιμοποιήσεις (και για ελαχιστοποίηση βάρους αλλά και εμφάνιση)

Ερώτηση: Με τον μέχρι τώρα ήχο είσαι ικανοποιημένος; Τι χορδές και τι κούρδισμα έχεις κάνει;
Δες και τα παρακάτω από ebay:
χορδιέρα

Καβαλάρης μαντολίνου (για κάτι τέτοιο συζητάμε):

2 «Μου αρέσει»

φυσικά!

γι᾽ αυτό ποστάρω εδώ, για συμβουλές και σχόλια! και είναι όλα ευπροσδεκτα.

1. Ὀχι προφανώς, όπως είπες φαίνεται άλλωστε. είναι 3 με 4 χιλιοστά, αλλά θα το μετρήσω το βράδυ και θα σου πω ακριβώς. Άφησα ένα κενό εκατέρωθεν της καθέτου, αλλά τελικά μπέρδεψε. δε μου φάνηκε πολύ σε σχέση με διάφορα cura saz που έχω που έχουν πιο παχύ καπάκι. Κρατάω το πολύ σημαντικό ότι δεν θα ᾽χω θέμα και έτσι είμαι ήσυχος.
  2. Πέρασα σήμερα από έναν οργανοποιό βιολιών, μήπως παρελπίδα έχει καβαλάρη παλιού ιταλικού μαντολίνου, αλλά ήταν κλειστός για μεσημέρι. Και ᾽γω θεωρώ ότι το μέγεθος κόβει πολύ απ᾽ τη δόνηση. Τώρα που μου το επιβεβαίωσες σίγουρα θα βάλω λεπτό.
  3. Ναι είναι τεράστια, αλλά ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να βρω και μπορούσε έρθει σπίτι σε λιγότερο από 3 μέρες. Όταν με το καλό έρθω Ελλάδα, θα κοιτάξω για πιο κομψή χορδιέρα. Αυτή που μου στειλες, έρχεται σε ένα μηνα συν μεταφορικά.

Ειλικρινά δεν το περίμενα άλλα ο ήχος του είναι αρκετά πλούσιος, βραχνός και δυνατός! Ακούγεται σίγουρα καλύτερα από πριν. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι αρκετά ᾽᾽σκαστός᾽᾽ Ελπίζω να διορθωθεί αυτό με καλύτερο καβαλάρη, το ξύλο του τωρινού είναι πολύ μαλακό, θα ήθελα να προσαρμόσω κόκκαλο σε ότι βρω.
Επίσης το ύψος του είναι 12 χλ. ίσως να μπορέσω να το κοντύνω λίγο γιατί στις ψιλές ελάχιστα φαλτσάρει. νομίζω μπορώ να το κατεβάσω 2 χλ, αλλά όχι περισσότερο γιατί θα τρίζει η μουργκάνα.

Το κούρδισμα είναι Ρε Λα Ρε, χωρίς να νιώθω ότι είναι τρελά τεντωμένο, άρα οκ.

Το βραδάκι θα ανεβάσω και βιντεάκι, απλά περίμενα λίγο να στρωσουν οι χορδές.

Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις και τη βοήθεια. Σκοπός μου είναι να λάβω σχόλια και παρατηρήσεις που θα με βοηθήσουν, επομένως όλα ευπρόσδεκτα με μεγάλη χαρά!

τα νερα οριζοντια ή καθετα;

αναγνωριζεται το ξυλο;

για να δουμε…

Ωραια. Οταν με το καλο ερθεις Ελλαδαμπορεις να παρεις μια κλασσικη χορδιερα τζουρα. Πιο καλη απο μαντολινου. Τωρα για τα νερα του ξυλου οπως το κρατας στην φωτογραφια , αμα κοψεις το ψηλοτερο κομματι (ολο κι οχι μονο αυτο που εξεχει εννοω) ειναι ενταξει.

ήχος καμπανάτος!

2 «Μου αρέσει»

Ωραίος ήχος. Καθαρά τζουραδίσιος! Όμορφη δουλειά μιας είχες για εμπόδιο και την απόσταση και τη πρόσβαση στα κατάλληλα μέσα και έπρεπε να κάνεις συμβιβασμούς, που παρόλα αυτά απέδωσαν!
Keep up the good work! :wink:

1 «Μου αρέσει»

Αν εχεις το κουραγιο ξεκολλα το καπακι και χαμηλωσε το τουλαχιστον 1 χιλ. Θα δεις μεγαλη διαφορα σε αυτο που λες οτι δεν σκαει. Επισης δε μου φαινεται βερνικωμενο. Αν το κατεβασεις ενα χιλιοστο, παρε μετα ψιλογυαλοχαρτο και τριψε απο πανω να λαμψει. Ατσαλομαλλο κλπ κλπ. Θελει να το βερνικωσεις για να προστατευτει! Μπραβο!

1 «Μου αρέσει»

δεν εσκαγε με τον παλιό καβαλάρη. τωρα παρασκάει μου φαίνεται. παίζω ρε στην οκτάβα κ πάλλεται μεχρι και η μουργκάνα μόνη της.
Μετρησα τώρα, το πάχος ειναι 2 χιλιοστά

Αν θέλεις να κατεβάσεις το πάχος δεν χρειάζεται να ξεκολλήσεις το καπάκι. Απλά το τρίβεις όπως είναι. Είναι μια διαδικασία που μπορείς να κάνεις αλλά θέλει προσοχή. Το πόσο πρέπει, και αν πρέπει να κατέβει, δεν μπορώ να στο πω αν δεν δω και ακούσω το όργανο από κοντά. Σε αυτήν την φάση δεν θα σου πρότεινα να το κάνεις. Τελικά έβαλες το κομμάτι από την κιθάρα ή το άλλο που είπες πως είχες πάρει;
Ο καβαλάρης που έφτιαξες προφανώς λειτουργεί καλύτερα από τον πρώτο αλλά θέλει βελτίωση. Φτιάξε έναν καινούργιο που να πατάει σε όλο το μήκος του στο καπάκι και θα δουλέψει καλύτερα. Στο πάνω μέρος του καβαλάρη, εκεί που πατάνε οι χορδές, βάλε ένα κόκκαλο.
Μέχρι τώρα αυτό που ακούω , όσο γίνεται να καταλάβεις από μια πρόχειρη ηχογράφηση, από ήχο είναι όπως προαναφέρθηκε και από άλλους κανονικός ήχος τζουρά, αλλά πιστέυω πως μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με μικρές παρεμβάσεις.

3 «Μου αρέσει»