Μαρίκα Παπαγκίκα

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια πέθανε η θρυλική Μαρίκα Παπαγκίκα. Επ αφορμή του γεγονότος έψαξα κάποια πράγματα σχετικά με την τραγουδίστρια στο διαδίκτυο και διαπίστωσα ότι πουθενά δεν αναφέρεται το πρώτο όνομα της πριν παντρευτεί τον Gas Παπαγκίκα. Μήπως γνωρίζει κανείς να μου πει;

υγ. Ο άρχων γουγλ μου έβγαλε και φώτο από την περιοχή που έμενε η Μαρίκα στο Staten Island της Νέας Υόρκης, πληκτρολογώντας και την διεύθυνση δε ανακάλυψα φώτο με κάποιο σπίτι που πουλιέται και βρίσκεται στην διεύθυνση που έμενε η Παπαγκίκα. Το σπίτι αναφέρει η εταιρία που το πουλάει ότι κατασκευάστηκε το 1945 ενώ η Παπαγκίκα πέθανε το 1943, κάπου εκεί μου κόπηκε και η χαρά ότι βρήκα το σπίτι της…

Ψάχνοντας πρόχειρα βέβαια, λίγο σε ο,τι έχω στην βιβλιοθήκη, λίγο στο ίντερνετ. Κανείς και πουθενά δεν λέει για το πατρικό την όνομα. Όχι από σκοπό, αλλά από άγνοια. Εδώ αναφέρει αρκετά : http://rebetiko.sealabs.net/forum/viewtopic.php?t=478
Στον Κουνάδη σε κάποιες σύντομες βιογραφίες, δεν βρήκα τίποτα, τα ίδια.

Όνομα του πατέρα της: Αναστάσιος Κατσόρης. Της μητέρας: Ανθούλα Μαντούκου. Monducco κατά Κουνάδη, λανθασμένα αφού Μαντούκος / ου είναι επίθετο πολύ διαδεδομένο στην Κώ. Μάλλον παρμένο από μιά βιογραφία του (πανάσχετου των πανασχέτων, σχετικά με Ελληνικά) Αμερικάνου Ian Nagosky, που συνοδεύει ένα άλμπουμ με τραγούδια της που εκδόθηκε πριν λίγα χρόνια.

Το πλήρες όνομά της, πριν παντρευτεί: Μαρία Κωνσταντίνα Κατσόρη.

2 «Μου αρέσει»

Κύριε Πολίτη και niko ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικότατη απάντηση! Αυτά παθαίνει κανείς με ελλειπή βιβλιογραφία…

Εντυπωσιάζομαι.

Ούτε εγώ είχα ακούσει ποτέ το πατρικό της επώνυμο, κι εγώ αναρωτιόμουν, και είχα καταλήξει ότι μάλλον πριν παντρευτεί δεν είχε κάνει τίποτε που να κινήσει το ενδιαφέρον οποιουδήποτε ώστε να το καταγράψει.

Αυτό που, αν δεν απατώμαι, είναι γνωστό, είναι το χωριό της: Αντιμάχεια. Δεν είμαι σε θέση να το τσεκάρω αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι έτσι είχα διαβάσει σ’ έναν αντιμαχείτικο δίσκο.

Πάντως στο «από πού κρατάει η σκούφια σου» (όχι ότι είναι και κανένα σούπερ επιστημονικό εργαλείο…) βρίσκω ότι το επώνυμο Κατσόρης είναι ολωσδιόλου ανύπαρκτο, το Κατσώρης με ωμέγα υπαρκτό μεν αλλά με τη μεγαλύτερη πυκνότητα εμφάνισης σε διάφορες άσχετες περιοχές και μηδενική στην Κω, και το Μαντούκος, πράγματι, συχνό στην Κω.

1 «Μου αρέσει»

Και κάτι ακόμα, σχετικό με «σκούφια»: Στο πιστοποιητικό θανάτου της αναφέρεται ως τόπος γεννήσεως η Κως, Τουρκία, ημερομηνία 1/9/1890. Όμως, στην αίτηση για απόκτηση αμερικανικής ιθαγένειας που υπέβαλε ο σύζυγός της Κώστας Παπαγκίκας στο αμερικανικό υπουργείο εργασίας (αρ. Πρωτοκόλλου 45555, 13 /11/ 1928) αναφέρεται ως τόπος γέννησης η Κων/λη και ως ημερομηνία η 10η Μαρτίου 1890.

Το όνομα του πατέρα της μας είναι γνωστό μόνο από αμερικανικές καταγραφές, όπου βεβαίως γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες.

1 «Μου αρέσει»

Αφού (ακριβέστερα: αν) το όνομα δεν εντοπίζεται στην Κω, μπορεί ο πατέρας της να ήταν «ξένος γαμπρός». Στα 12νησα γενικά τα ζευγάρια εγκαθίστανται στον τόπο της γυναίκας. Και μετά από αυτή τη λεπτομέρεια με τον τόπο γέννησης της ίδιας, μπορεί ο πατέρας της να ήταν Πολίτης, λέω τώρα…

Όπως και να 'χει, αν ο Κουνάδης ή ο Ναγκόσκι προσκομίζουν πειστική τεκμηρίωση, πάει να πει ότι το πατρικό της όνομα δεν αποτελεί πλέον μυστήριο.

1 «Μου αρέσει»
2 «Μου αρέσει»