Μαντολίνο της γιαγιάς!

Θα’ θελα να’ μουν βασιλιάς, με το μαντολίνο της γιαγιάς! Η μητέρα μου πριν λίγο καιρό με ενημέρωσε οτι κάποτε (στα 10 της) είχε πάρει ενα μαντολίνο για να μάθει με κάποιο δάσκαλο που θα πήγαινε στο χωριό που έμενε, τον οποίο τον είχε προσλάβει η εκκλησία στα πλαίσια κατηχητικού; κατι τέτοιο. Έρχεται λοιπόν ο δάσκαλος και αρχίζουν τα μαθήματα, έλα όμως που αποφάσισε για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους να φύγει και να γυρίσει Αθήνα! Στο δεύτερο μάθημα! Κι έτσι της έμεινε το μαντολίνο. Η πρώτη ερώτηση λοιπόν που μου ήρθε στο μυαλό και έθεσα, ήταν προφανώς αμα υπάρχει ακόμη το οργανακι… Αφού μου απάντησε οτι προφανώς δεν γνωρίζει μιας και πάνε κοντά 40 χρόνια, καλώ την γιαγιά η οποία με διαβεβαιώνει οτι ζεί και βασιλεύει κάπου στο πατάρι! Ε δεν ήθελα πολύ, πήγαν οι δικοί μου χωριό και μου το κατέβασαν. Το βρήκαν μέσα σε πλαστική σακούλα, σε εμφανισημη κατάσταση όπως θα διαπιστώσετε, με ενα ζευγάρι χορδών μόνο να λείπει! Το πήρα λοιπόν στα χέρια μου και ιδού!








Πάμε τώρα στα άσχημα της υπόθεσης… Έχω μια αίσθηση οτι είναι ενα τσακ σκευρωμενο, όπως ίσως μπορείτε να δείτε με αυτή την φωτογραφία:

Και έχει ξεκολλήσει η φιγούρα σε αυτό το σημείο:

Πέρα από αυτά το όργανο παίζει κανονικά και ικανοποιητικά τουλάχιστον για εμένα, που δεν έχω ακούσει βέβαια ποτέ ξανά μαντολίνο από κοντά. Έκανα και ένα βιντεάκι να έχετε μια ιδέα απο ήχο!

(Παρακαλώ επιείκεια όπως γράφει και το description αφού το πήρα στα χέρια μου εχθές βράδυ και το βίντεο είναι απο σήμερα το πρωί!)

Τώρα η ερώτηση μου είναι η εξής. Ποιόν μάστορα θα προτείνατε απο Αθήνα να το πάω να το δει και να μου κάνει μια ειλικρινή εκτίμηση για το τι ακριβώς θέλει, ούτε κάτι παραπάνω ούτε κάτι λιγότερο. Επίσης θα μπορεί να προτείνει πιστεύετε ποιες χορδές να παίρνω εφεξής έτσι δεν είναι; Τέλος θα εκτιμούσα να ακούσω γνώμες για το πώς να το αποθηκεύσω μέχρι να πάει στον μάστορα, η μαντεψια μου είναι κουρδισμενο όπως είναι σε κάποια ντουλάπα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!

6 «Μου αρέσει»

οπωσδηποτε εφοσον ειναι σκευρωμενο ξεκουρδισε το να μην τραβανε οι χορδες το μανικι και γινει χειροτερα. μην πας μονο σε ενα μαστορα αλλα σε περισσοτερους να δεις τι θα σου πουν και τι λεφτα θα σου ζητησουν. το ξεσκευρωμα εχει διαφορες τεχνικες, αλλη μπορει να στο κανει σαν καινουργιο και αλλη να στο κανει απλα λειτουργικο χωρις ποτε στην ουσια να επισκευασει το σκευρωμα. προσεχε, μην κανεις βιαστικες κινησεις.

4 «Μου αρέσει»

Νομιζω και ο @liga_rosa έχει μια κιθάρα αντίστοιχης μάρκας! Όπως και να χει καλό είναι να το πας σε πολλούς μάστορες οπως προανέφερε ο ο @gibson355 . Καλά παιξιματα να έχεις!

2 «Μου αρέσει»

Ναι, είναι απλό όργανο της εποχής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παίξει ξανά. Δεν είναι βέβαια για να επενδύσεις πολλά χρήματα, αν και η συναισθηματική αξία είναι σημαντική.

5 «Μου αρέσει»

Εντάξει μα πω την αλήθεια η συναισθηματική αξία δεν είναι τόσο μεγάλη αφού δεν έχει ασχοληθεί στην ουσία η μητέρα μου με το όργανο. Απλα είχα σκεφτεί στο παρελθόν να εξερευνήσω το μαντολίνο αμα μου δινόταν η ευκαιρία και τώρα δόθηκε! Οπότε ειλικρινά, αν και ξέρω οτι αυτό είναι και περισσότερο στον άνθρωπο, εσείς πόσα θα δίνατε μαξ για την επισκευή του; Θέλω να πιστεύω πάντως οτι συγκριτικά είναι καλύτερο απο κάποιο όργανο των περίπου 200€ που μπορεί να πάρει κανείς σήμερα.

Το θέμα είναι μέχρι πόσα είσαι διατεθειμένος εσύ να δώσεις με χαρά;

(Στον αέρα βέβαια η συζήτηση μέχρι να πάρεις εκτίμηση από μάστορα…)

Αν κρίνω από την βιοτεχνία, είναι περίπου αντίστοιχο των σημερινών με 200 ευρώ που λες. Αλλά δεν αποκλείεται να βγάλει αξιόλογο ήχο εφ’όσον παίρνει επισκευή.

Απορία:
Πόσο να σκεβρώσει ένα μαντολίνο, με το κοντόφαρδο μανίκι του;

Φίλε pepe να σου πω την αλήθεια κι εγώ την έχω αυτή την απορία. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία πάντως φαίνεται και στο μάτι… Δηλαδή μια φορά θεόστραβο δεν το λες, απλά έχει αυτή την ελάχιστη κλήση. Ίσως άμα βάλω πολύ λεπτές χορδές να μπορώ να συνεχίσω να το χρησιμοποιώ μέχρι να δω αν σοβαρευει η κατάσταση και η ασχολία μου με το όργανο; Αν αχρηστεύει στο τέλος δεν είναι οτι θα τα βάψω και μαύρα… Απλά η φιγούρα δεν βρίσκω λόγο να μην κάνω τον κόπο να μου την κολλήσει ένας μάστορας, σιγά την δουλειά έτσι; Φοβάμαι να πω την αλήθεια μου τι θα ακούσω από τιμή επειδή είμαι και άεργος φοιτητής και δεν είναι προτεραιότητα μου η καταβολή κάποιου σοβαρού ποσού για την επισκευή. Μια επίσκεψη σε μάστορα θα μου λύσει βέβαια πολλές απορίες εννοείται.

Δεν είμαι ειδικός αλλά νομίζω πως μετά απο 10ετίες συνεχούς τάσης μπορεί να δούμε σημάδια κόπωσης στα ξύλα.
Είτε το ίδιο το μανίκι θα σκευρώσει, είτε θα τραβήξει όλο μπροστά και μπορεί να δούμε την κορφή της ταστιέρας να βυθίζεται στο καπάκι με αποτέλεσμα συχνά να βλέπουμε μικρά σχισίματα στο έλατο.
Πάντως μαντολίνα και κιθάρες πριν ένα αιώνα, έβγαιναν με action αρκετά ψηλότερο απο αυτό που θεωρείται νορμάλ σήμερα.

@Giannis_leaf αν ανησυχείς πάντως για τάσεις, ξεκίνα με ένα ηλεκτρονικό κουρδιστηράκι γιατί οι 2 Λα σου στο βιντεο είναι κουρδισμένες Ντο, 3 νότες ψηλότερα και αυτό δεν βοηθάει.

5 «Μου αρέσει»

Σωστή η παρατήρηση για το ντο, ήταν πολύ λύση της στιγμής αφού δεν ήθελα ούτε να χαμηλώσω ούτε να ανεβάσω την τάση πριν ρωτήσω εδω… Το θέμα πλέον είναι άλλο… Μου βάλατε την ιδέα για σκισιματα στο έλατο και άρχισα το ψάξιμο, και τι βρήκα; Κάτι σαν σπασιματακι πάνω απο τον κατω καβαλάρη :scream: Παραθέτω φωτογραφίες

Να πω την αλήθεια μου πάντως μου έχει μπει η ιδέα να του ρίξω ένα καθάρισμα με προσοχή πάντα, να αλλάξω χορδές και να κάνω το κορόιδο και με το πιθανό σκευρωμα και με σπασιμο και με την φιγούρα που πάει βόλτα… Η ξεκολλημενη φιγούρα λέτε να είναι σοβαρό θέμα για την υγεία του οργάνου; Νομίζω κάποτε ειχα διαβάσει πως ναι αλλά δεν παίρνω κι όρκο…

Δύσκολες αποφάσεις! :grin:

Όπως είπες, ο μάστορας.θα σου λύσει απορίες
Οι φώτο που μας δείχνεις δείχνουν κάποιες καταπονήσεις. Η σχισμη που βλέπεις είναι η ραφή που συναντιόνται τα 2 κομμάτια ξύλου του καπακιού. Υπάρχει περίπτωση οι αλλαγές στην γεωμετρία του οργάνου να μην χαλάσουν τελικά την αποδοσή του αλλα και πάλι πρέπει φροντιστούν.
Πάντως, με επιφύλαξη θα σου πω τι θα σκεφτόμουν αν το όργανο είναι δικό μου:
Πρέπει να αναρωτηθείς για ποιο λόγο θέλεις να ριξεις χρήματα στο όργανο.
Αξια πρακτική…μάλλον δεν έχει για σένα αφου δεν είναι μέρος του μουσικου σου προφίλ
Αξία χρηματική δεν έχει
Αξία συναισθηματική…εσύ ξέρεις.

Μήπως να το ξεκούρδιζες και να του βρισκες μια θηκούλα και όταν αποφοιτήσεις να πας να το μαζέψεις; ότι ήταν να πάθει το χει πάθει…
Οι επισκεύες απαιτούν χρόνο και ικανότητα…άρα και χρήματα

4 «Μου αρέσει»

Έχετε δίκιο, γιατί ούτε να αρχίσω τα παζάρια στον άνθρωπο που θα τό επισκευάσει θέλω… Πηγαίνει αλλού η συζήτηση, αλλά άμα ακολουθούσα το σχέδιο με την ντουλάπα για 4-5 χρόνια, τι θήκη θα έπρεπε να του πάρω; Καμία μαλακή τύπου ναιλο-υφασματινη θα αρκεί ή πρέπει να πάω σε σκληρή;

Απλά κρέμασέ το μέσα στην ντουλάπα με ρούχα γύρω-γύρω χωρίς θήκη, είναι η καλύτερη προστασία από αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Χαλαρώνεις τις χορδές και ασχολείσαι όποτε το πάρεις απόφαση. Πάντως μια εκτίμηση και μια γνώμη από οργανοποιό μπορείς να την πάρεις, χωρίς δέσμευση.

4 «Μου αρέσει»

Δεν τρίζει όταν παίζεις;

το μαντολίνο έχει πολύ μεγάλες τάσεις, ~ 78 kg όπως μας λέει αυτό το μηχανάκι (έναντι ας πούμε ~ 60-65 kg μιας ακουστικής κιθάρας) String Tensions

για τα προβλήματα που πιθανώς έχει:

μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο τις συνηθισμένες τιμές για το action (δες παρακάτω link για το mandolin cafe) αλλά όπως όλα, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Άλλοι προτιμούν λίγο πιο ψηλό κι άλλοι λίγο πιο χαμηλό σετάρισμα, έχει να κάνει με το στύλ του παίκτη και του ρεπερτορίου.

Άλλος ένας έλεγχος είναι να πιέσεις μια χορδή πάνω στην ταστιέρα ώστε να ακουμπά στο πρώτο τάστο και σ΄ αυτό της ένωσης (ή και παρακάτω αν μπορείς) και να δεις αν κάνει κοιλιά στη μέση. Μια μικρή κοιλίτσα δεν πειράζει (σε πάχος ενός φύλλου χαρτιού Α4), αν όμως σου φαίνεται μεγάλη ίσως υπάρχει πρόβλημα.

  • το ξεκόλλημα της φιγούρας είναι σχετικά εύκολο να το κάνεις και μόνος σου, ειδικά αν η φιγούρα είναι ξύλινη (επίσης δεν μπορώ να το καταλάβω από τις φωτογραφίες). Αν είναι ξύλινη, μπορείς να αραιώσεις ξυλόκολλα με λίγο νερό (πολύ λίγο, ~5-10%) και να τη ρίξεις με μια σύριγγα (γι αυτό θέλει αραίωση) στη σχισμή. Μετά κολλάς με χαρτοταινία να “φιλήσουν” τα χείλη και σε καναδυο ωρίτσες είναι έτοιμο. Αν είναι πλαστική ή ασετόπαστα, θέλει βενζινόκολλα που συνήθως είναι αρκετά παχύρρευστη και δεν είναι τόσο εύκολο να την αραιώσεις. Πρέπει να βρεις μια ήδη λεπτόρρευστη και αραιώνεις με βενζίνη αντί νερού, αλλά γενικά αυτή είναι πιο δύσκολη κατάσταση.

  • το χώρισμα στο καπάκι δεν θα με ανησυχούσε από πλευράς στατικής επάρκειας, αν είναι όλα τα καμάρια στη θέση τους (ψάξτα με το δάχτυλο, λογικά έχει καμάρι κοντά στo χώρισμα). Πολλές φορές αυτά τα χωρίσματα είναι αποτέλεσμα ξηρασίας: μετά από χρόνια σε ξηρό περιβάλλον ή απότομη έκθεση σε εξαιρετικά χαμηλή υγρασία (π.χ. παγετός) το ξύλο συρρικνώνεται και η ένωση του καπακιού μπορεί να ανοίξει. Μου έχει συμβεί σε κιθάρα σε περίοδο παγετού (-15 - 17 C° για 15 μέρες). Την έφτιαξα ακολουθώντας την τεχνική που περιγράφει σ΄αυτά τα βίντεο ο ίδιος ο Taylor
    https://www.youtube.com/watch?v=tB8tELj43RE
    https://www.youtube.com/watch?v=bWcGdWFiv4M&t=34s
    με (ελεγχόμενη) αύξηση της υγρασίας, το ξύλο φουσκώνει πάλι και τα χείλη φιλάνε, οπότε κολλάς. Αν βέβαια έχει μείνει χρόνια έτσι δεν θα έρθει με το σφουγγαράκι του Taylor, αλλά μπορείς να κάνεις μιαν απόπειρα. Αλλιώς χρειάζεται οργανοποιός (να φτιάξει μια μικρή σφηνούλα από ίδιο ξύλο).

μεγάλο το κείμενο, αλλά τελειώνει:
διάφορες πληροφορίες για action κ.ά. θα βρεις εδώ

και εδώ ένα εξαιρετικός ιστότοπος με πληροφορίες κατασκευής, αλλά θέλει προσοχή: ψάχνοντας να βρω τον σύνδεσμο με προειδοποίησε για ιό, οπότε το γράφω με “dot”

http://www.mandolinluthier (dot) com/Mandolin%20Hospital.htm

6 «Μου αρέσει»

Δεν είναι ιός. Απλά δεν έχουν ανανεώσει το SSL certificate τους.
https://www.mandolinluthier.com/Mandolin%20Hospital.htm

4 «Μου αρέσει»

Νομίζω πως αυτή είναι επίσημα η μεγαλύτερη απάντηση που έχω λάβει στο φόρουμ! Πραγματικά ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες και εκτιμώ τον χρόνο που διαθέσατε για να καταθέσετε όλα αυτά. Το τεστ με το πάτημα των χορδών το έκανα και τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Όταν πατάω το πρώτο ταστο και το 11ο (ακριβώς στο σημείο που ενώνεται το μπράτσο με το καπάκι) το κενό είναι πράγματι όσο μια κόλλα Α4. Όσο προχωράω παρακάτω και πατάω ταυτόχρονα πρώτο και πχ. 16ο, το κενό αυτό μεγαλώνει αισθητά, όχι πολύ αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όσο μια Α4.
Τώρα όσον αφορά τις άλλες μικροεπιδιορθωσεις, μια ανασφάλεια την έχω να πω την αλήθεια να αναμειχθω με κόλλες (είναι πλαστική η φιγούρα) οπότε λέω να το αφήσω για κάποιον πιο σχετικό… Στο ράγισματακι υπάρχουν κανονικά απο κάτω οι καμάρες δυνατές δυνατές :smiley:
Έχω λοιπόν πλέον την εξής ιδέα-ερωτηση για το φόρουμ (παρακαλώ μια κατανόηση παιδί είμαι και πειραματίζομαι :grin:). Έστω λέω έστω, κάποιος ήθελε να βάλει τέτοιες χορδές στο μαντολίνο, ώστε να το κουρδισει όπως το γιουκαλίλι G4 C4 E4 A4, επειδή έχει ήδη εμπειρία με αυτό το όργανο. Τι σόι χορδές θα έπρεπε να πάρει; Τι πάχους; Υπάρχει κάποιος τρόπος να υπολογιστεί κάτι τέτοιο; Μήπως να περάσω απο κάποιον οργανοποιο που να τις πουλάει χύμα και να τον ρωτήσω; Θα ήθελα να το κάνω το πείραμα απο δική μου χαζομάρα και περιέργεια, μερικές φορές μαθαίνεις κι από αυτά… Οποιαδήποτε απάντηση ευπρόσδεκτη :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 «Μου αρέσει»

Επειδή σ’ αυτό που περιγράφεις η γωνία αλλάζει μετά την ένωση, υποθέτω ότι ​έχει “πάρει από τάκο”, δες το σχήμα στην πρώτη εικόνα στο παρακάτω link
https://www.mandolinluthier.com/Hneck.htm
στην ίδια σελίδα παρακάτω θα δεις και πληροφορίες για την επισκευή και κατασκευή του συστήματος τάκου / μπράτσου. Αν ο τάκος είναι ενιαίος με το μπράτσο θα πρέπει να το δει οργανοποιός με σχετική εμπειρία.
Για τις χορδές, τάσεις κτλ. δες εδώ, ο sofopc έχει κάνει καταπληκτική δουλειά με αυτό το εργαλείο υπολογισμού τάσεων που έφτιαξε, το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές και δουλεύει άψογα

Βρες πληροφορίες για τις χορδές που θέλεις (η D΄addario έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες διαμέτρων και τάσεων ανά χορδή/σετ κτλ., ακόμα κι αν δεν θέλεις Daddario χορδές μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις πληροφορίες αυτές σαν οδηγό) - και δες τις τάσεις του νέου αρματώματος συγκριτικά με το συμβατικό του μαντολίνου. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσεις ότι οι χορδές που τελικά επιθυμείς υπάρχουν στην αγορά: οι διατομές που θα σου βγάλει ο υπολογισμός πιθανόν να μην υπάρχουν σαν συμβατικά νούμερα για το συγκεκριμένο όργανο. Ο Μάτσικας έχει μεγάλη ποικιλία για συρμάτινες χορδές, απλές και με περιέλιξη.

(*) την παραπάνω απάντηση την έσβυσα κατά λάθος :grimacing:, αλλά δεν ήταν και τίποτα σοβαρό

5 «Μου αρέσει»

Πολύ ανησυχία χωρίς λόγο. Με αυτά που λες, μου δίνεις την εντύπωση ότι παίζεις Μπουζούκι.
Τα μαντολίνα είναι όπως και οι κιθάρες. Έχουν μακριά τις χορδές από τα τάστα και μεγαλύτερη κλήση του μπράτσου από τα μπουζούκια.
Εγώ το βλέπω σαν ένα πάρα πολύ καλά διατηρημένο όργανο.
Ήταν ξεκούρδιστό όταν το βρήκες; ή κουρδισμένο;
Αν ήταν ξεκούρδιστο, μετά από 3 μήνες κουρδισμένο θα δεις αν έχει πάθει ζημιά. (αν πάρει μεγαλύτερη κλήση το μπράτσο).
Αν θες, φέρτο σε μένα να το δω και θα σου πω. (χωρίς χρέωση).
210-5234096 Μεταξουργείο - Αθήνα.