Καλησπέρα. Έχω ένα μπουζούκι, 4χορδο/8χορδο, από το οργανοποιείο “Ντέλιας”. Ωραιότατο όργανο, άξιο της τιμής του και με το παραπάνω. Το μόνο που με προβληματίζει είναι ότι το καπάκι, στο σημείο που κάθεται ο καβαλάρης, έχει εμφανώς “βουλιάξει” προς τα μέσα, και η Ντο χορδή, είδικά απο το 6ο-7ο τάστο και πάνω, ταστάρει σε σημείο που χαλάει πολύ τον ήχο του οργάνου. Τα αναφέρω και τα δύο σε περίπτωση που συσχετίζονται. Αυτό συμβαίνει καιρό τώρα, το βαθούλωμα από τότε που θυμάμαι το όργανο, και η ντο απο κάμποσους μήνες μετά, αλλά τότε ήταν σε υποφερτό στάδιο σε αντίθεση με τώρα. Υπάρχει κατί που μπορώ να κάνω εγώ ο ίδιος αφόβα (τουλάχιστον για το ταστάρισμα, δεν θέλω να πειράξω το καπάκι) ώστε να βελτιώθει κάπως αυτό; Ευχαριστώ.
Γειά σου Κώστα.
Οι κλίσεις του καπακιού συχνά σχεδιάζονται με κάποια μικρή(ελάχιστη) κλιση προς τα μέσα, σε αντίθεση με παλαιότερα όργανα που είχαν τσάκιση προς τα πάνω.
Συμβαίνει όμως οι τάσεις χορδών να αλλάζουν τις κλίσεις του καπακιού με τον καιρό.
Δεν είναι εύκολο να σε συμβουλέψει κάποιος αν δε δει το όργανο απο κοντά. Ακόμα και μαστορας να σε διαβάσει εδώ, αν δεν φτάσει το όργανο στον παγκο του δεν θα λάβεις απάντηση. Αν ο μάστορας που το έφτιαξε είναι ακόμα ενεργός, πήγαινε το εκεί. Αν όχι, βρες κάποιον να δει αν μπορεί να σετάρει το όργανο. Όλα τα όργανα χρειάζονται φρεσκάρισμα κάποια στιγμή οπότε ίσως να το αφήσεις στα χέρια ειδικού και να μην επιχειρήσεις κάτι μόνος σου.
Το ότι έχει “βουλιάξει” το καπάκι και ο καβαλάρης στην ουσία έχει χαμηλώσει, οπότε η απόσταση των χορδών από την ταστιέρα έχει μειωθεί, έχει άμεση σχέση με το ταστάρισμα που σου κάνει.
Το θέμα είναι ότι και να κάνεις εσύ μόνος σου δεν θα δώσει λύση αλλά το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα.
Όπως σου είπε ο alk πήγαινέ το στον οργανοποιό - κατασκευαστή, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό σε κάποιον επαγγελματία οργανοποιό στην περιοχή σου να το δει και να εκτιμήσει το πρόβλημα.
Μιας και η αρχική ερώτηση ήταν:
…, όχι δηλαδή «θέλω να γίνω μαστροχαλαστής και να καταργήσω τους μαστόρους" αλλά πολύ λογικά και συνειδητά “θέλει οπωσδήποτε μαστορα ή το κάνω και μόνος μου;” …
…θα πρότεινα να τη θέσεις στον ίδιο τον μάστορα. Θα σου πει έγκυρα αν το φτιάχνεις μόνος σου και πώς, ή αν πρέπει να του το πας, ή αν δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να το δει από κοντά.
Αγαπητέ Κώστα χωρίς να είμαι ειδικός … πιστεύω πως όπως προαναφέρθηκε @alk η τάση των χορδών σου δημιούργησε το πρόβλημα. Πιθανότατα να έχει ξεκολλήσει και κάποιο “καμάρι” ( το ξύλο - νεύρο, κάτω από το καπάκι στο εσωτερικό του σκάφους) και μάλλον το δεύτερο που βρίσκεται στο σημείο που εφάπτει περίπου ο καβαλάρης με το καπάκι. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να το δεί κάποιος σωστός - έμπειρος και τίμιος οργανοποιός. Το μόνο που μπορείς να κάνεις μόνος σου χωρίς να κάνεις κάποια επέμβαση στο όργανο, κατ’ εμέ είναι αν έχεις κάποιο δεύτερο καβαλάρη, να τον φας με γυαλοχαρτο έτσι ώστε να σου εξαλείψει το τασταρισμα ή με ένα μικρό “καπλαμα” ( λεπτό κομματάκι ξύλου) κάτω από τον καβαλάρη για να σηκωθεί και να φύγει και πάλι το τασταρισμα.
Αυτό δηλαδή μπορώ να το κάνω ακίνδυνα; Ρωτάω επειδή το εν λόγω βαθούλωμα είναι αρκετά μεγάλο, και φοβάμαι μην τυχών χειροτερέψει.
Ο καπλαμάς κάτω από τον καβαλάρη στο καπάκι μπορεί να βοηθήσει όταν υπάρχει μικρό σκέβρωμα στο μπράτσο, λόγω υγρασίας. Είναι ένας γνωστός προσωρινός τρόπος λύσης.
Το θέμα εδώ είναι ότι δεν περιγράφεις θέμα σκεβρώματος στο μπράτσο αλλά βούλιαγμα στο καπάκι. Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο το καπάκι δεν αντέχει την πίεση που ασκεί ο καβαλάρης. Βάζοντας καπλαμά και σηκώνοντας τον καβαλάρη με αυτό τον τρόπο αυξάνεις την πίεση στο ίδιο σημείο. Λογικά το καπάκι θα βουλιάξει περισσότερο και θα έχεις το ίδιο πρόβλημα.
Πήγαινε σε έναν οργανοποιό να δει τι συμβαίνει και να σου προτείνει λύση.
Αυτό φαντάστηκα κι εγώ. Ευχαριστώ πολύ!