Φάλτσο στα ψηλότερα τάστα

Καλησπερίζω τη παρέα.
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με ένα τρίχορδο μπουζούκι εδώ και αρκετούς μήνες. Παρά το οτι είναι κουρδισμένο κανονικότατα και οι ανοικτές ακούγονται κανονικά (αν και εκεί ζορίζομαι πολλές φορες να το “στρώσω”) στα ψηλότερα τάστα, από το 5ο-7ο μέχρι το 15ο-17ο φαλτσάρει αρκετά, μετά για κάποιο λόγο αρχίζει να στρώνει αλλά και πάλι όλα τα τάστα ξεφεύγουν.
Καμιά ιδεά τι μπορεί να φταίει ή τι να δοκιμάσω πριν το στείλω στο μάστορα;
Οι χορδές είναι καινούργιες σχετικά αλλά όποτε αλλάζω μετά απο μικρό διάστημα πάλι τα ίδια. Παρατηρώ επίσης ίσως ένα ήπιο σκεύρωμα αλλά και πάλι δεν είναι κάτι τραγικό.

Σημ.: έψαξα ήδη στο φορουμ αλλά δε βρήκα αντίστοιχο θέμα. Επίσης έχω δοκιμάσει και άλλα κουρδίσματα (π.χ C-G-C) αλλά τα ίδια πάλι. Τέλος να πω οτι το όργανο είναι αγορασμένο από το 2010-11 περίπου γύρω στα 500.

Εάν δεν φαλτσάριζε από την αρχή τότε:

  1. Πολύ πιθανόν να μετακινήθηκε ο καβαλάρης. Ο καβαλάρης πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια θέση έτσι ώστε η απόσταση από το
    επάνω κόκαλο μέχρι το δωδέκατο τάστο να είναι η ίδια από το δωδέκατο τάστο έως το κόκαλο του καβαλάρη.

  2. Μήπως έχεις πειράξει τα κοκαλάκια; Εάν τα έχεις πειράξει πιθανόν οι χορδές να μην πατάνε καλά.

  3. Μήπως έχεις ανακατέψει παλιές και καινούριες χορδές;

Συμφωνώ με τον κ. Χαλιό…Έχεις πρόβλημα με το λεγόμενο intonation (…που λεν και οι κιθαρίστες) και που έχει να κάνει - κυρίως - με την ρύθμιση του μήκους της χορδής ή αλλιώς με την σωστή θέση του καβαλάρη επάνω στο καπάκι…

Ρίξε και μια ματια στο μανίκι.
Αν έχει έρθει μπροστά απο σκεύρωμα αυτό μπορεί να αλλάξει το intonation .Σε τέτοια περίπτωση καταλήγουμε να πατάμε περισσότερο τις χορδές μέχρι να φτάσουν το τάστο,πράγμα που μπορεί να κάνει κάποια περιοχή ψηλότερη

αν και με… τηλεπάθεια, δεν μπορεί να δοθεί απάντηση, και μάλιστα από μη ειδικούς όπως εγώ, υπάρχει πιθανότητα και η ταστιέρα να είναι προβληματική και να θέλει λείανση, αλλαγή τάστων κλπ.

Ισχύει αυτό για το σκεύρωμα φίλε alk, αλλά πιστεύω πως πρέπει να έχει σκευρώσει πάρα πολύ για να φταίει αυτό, σε βαθμό που το κάνει τόσο δυσκολόπαιχτο που σε ενοχλεί περισσότερο απ το φαλτσάρισμα.

ο Κώστας Χαλιός εχει δικιο σε αυτα που λέει. Απλα θα επιμείνω στο οτι ισως εχεις καιρό να αλλαξεις χορδές (το λέω γιατι το εχω παθει και εγω και μετακιναγα μπρος πισω τον καβαλαρη και δεν εβλεπα προκοπη. Μολις αλλαξα χορδες, μια χαρα ολα)

Ούτε η λείανση ούτε η αλλαγή τάστων δίνει λύση σε τέτοιο πρόβλημα