Μαθήματα online video Τζινέλλη

Καλησπέρα στην παρέα,

εύχομαι να είστε καλά.
Έχει πάρει κανείς (αρχάριος και μη) τα online video του Θοδωρή Τζινέλλη;
Να μου πει περισσότερες πληροφορίες, αν βοήθησαν κ.λπ.

Φυσικά και εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά, το πόσο μελετάει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μερικά σχετικά σχόλια εδώ:

(Κλικ στον γαλάζιο τίτλο για να πας στο νήμα.)

ευχαριστώ για την απάντηση,
αναφερόμουν για τα επι πληρωμή, δεν το διευκρίνισα.

Καλημέρα, εγώ σκέφτομαι (σχεδόν έχω αποφασίσει) να επικοινωνήσω μαζί του το επόμενο διάστημα και να τα παραγγείλω σε έντυπη μορφή έχω ήδη επικοινωνήσει μέσω facebook και μου είπε ότι υπάρχει και αυτή η επιλογή) γιατί μου είναι πιο βολικό. Να ξεκινήσω από τα τρία πρώτα επίπεδα. Απλά θα το κάνω σε περίοδο που θα έχω σίγουρα χρόνο να μελετήσω για να μην μπούνε απλά σε κάποιο ράφι. Πως έφτασα στην απόφαση και θα έλεγα κάνε το ίδιο. Το κανάλι του κου Τζινέλλη είναι μία από τις πηγές που βρίσκω ασκήσεις και τραγούδια. Από όσους παρακολουθώ κατά την ταπεινή μου γνώμη (και ως εκπαιδευιτκός έχω κάποια εμπειρία στη διδασκαλία) είναι αρκετά μεταδοτικός και για κάποιον αρχάριο είναι ο καταλληλότερος που θα τον βοηθήσει να καταλάβει κάποια πράγματα, να σταθεί στα πόδια του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Από την άλλη παρόλο που παρέχει πάρα πολύ υλικό ελεύθερο στο κανάλι του νομίζω πως με τα αγορασμένα μαθήματα (πέρα από το ότι ίσως υπάρχουν και κάποια επιπλέον βίντεο που δεν είναι ελεύθερα, αυτό δεν το γνωρίζω) τακτοποιεί λίγο και τη σειρά των ασκήσεων και των τραγουδιών, κάτι που από μόνος μου διαπίστωσα ότι πολλές φορές με έκανε να χάνω χρόνο. Δηλαδή προσπαθούσα να παίξω τραγούδια που για το επίπεδο ου ήταν τρομερά δύσκολο και έχανα πάρα πολύ χρόνο, χωρίς τελικά να βγάλω ικανοποιητικό επίπεδο. Οπότε λέω αγοράζοντας το υλικό θα ακολουθώ τη σειρά του υλικού, θα είναι όλα τακτοποιημένα και η μελέτη μου θα διευκολυνθεί. Για να είμαι ειλικρινής αν έμενα στην Αθήνα θα πήγαινα σε κάποια από τα μαθήματά του που διαβάζω΄οτι κάνει ομαδικά σε διάφορους φορείς . Εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν βρήκα κάτι αντίστοιχο, έτσι μια φορά την εβδομάδα για 1-1,5 ώρα να πηγαίνω κάπου με άλλους ενήλικες

2 «Μου αρέσει»

Τον γνωρίζω από το 1988 περίπου που πρωτοξεκίνησε το μπουζούκι, αν δεν κάνω λάθος.
Πολύ καλό παιδί -και φαινόταν από τότε ότι θα προχωρήσει πολύ στο όργανο

1 «Μου αρέσει»

Βασίλη, αν πάρεις την απόφαση γράψε κι εδώ εντυπώσεις.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ο @Dionisis_Gonatas κάνει κάτι τέτοιο.

2 «Μου αρέσει»

Ενδιαφέρον. Σε πρώτη ευκαιρία θα το ψάξω.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ Νίκο για την αναφορά. Κάνω κάποια ομαδικά μαθήματα 1μιση ώρα την εβδομάδα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα συνεχίσουμε ακόμα δύο μήνες περίπου. Ενορχηστρώνουμε κάποια κομμάτια και κάνουμε κάποιες ασκήσεις πάνω στον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική αντίληψη γενικότερα . Επικοινώνησε μαζί μου αν θες παραπάνω πληροφορίες και για να δούμε κατά πόσο ταιριάζει με αυτό που εσύ έχεις στο μυαλό σου.

3 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι ότι την τρέχουσα περίοδο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για μένα. Αν θέλετε κάντε τον κόπο αν από Σεπτέμβριο ξεκινήσετε κάτι παρόμοιο να κάνετε μια αναφορά. Ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στον κόπο να γτάψετε.

1 «Μου αρέσει»

Σήμερα παρήγγειλα σε έντυπη μορφή, τα δύο πρώτα επίπεδα της μεθόδου, για να βάλω τη μελέτη μου σε μια τάξη και να γλιτώσω το χάσιμο του χρόνου “διαχείρισης” όπως λέω, δηλαδή του χρόνου που ψάχνω να βρω νέες ασκήσεις, το επόμενο τραγούδι κλπ. Σύντομα θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου.

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα, κάποιο νέο με τη μέθοδο;

Αυτή την εβδομάδα θα τελειώσω το Α μέρος του πρώτου επιπέδου και θα γράψω εντυπώσεις. Λίγο υπομονή.

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, ήθελα να έχω ολοκληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος του υλικού πριν εκφράσω κάποια γνώμη. Όπως είχα γράψει παρήγγειλα και πήρα τα δύο πρώτα επίπεδα του υλικού σε έντυπη μορφή (μαζί με το έντυπο υλικό αποστέλλεται και ένα usb με τα αντίστοιχα βίντεο των δύο πρώτων ενοτήτων). Το κόστος σε αυτή τη μορφή είναι μεγαλύτερο από ότι η online παρακολούθηση του αντίστοιχου υλικού (νομίζω είναι διπλάσιο, δηλαδή τα δύο πρώτα επίπεδα μου κόστισαν 105 ευρώ με τα μεταφορικά ενώ online θα κόστιζαν αν θυμάμαι καλά 50 ευρώ). Να ξεκαθαρίσω ότι γνώριζα πως το Α μέρος απευθύνεται σε απολύτως αρχάριους και παρόλο που δεν είμαι τελείως αρχάριος, αλλά έστω και με μεγάλα ενδιάμεσα διαλείμματα, ασχολούμαι εδώ και 6 χρόνια περίπου με το όργανο, αυτοδίδακτα βέβαια ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής και με τη βοήθεια βιβλίων και βίντεο από το youtube Ωστόσο ήταν συνειδητή επιλογή να ξεκινήσω από το μηδέν και να τα σαρώσω όλα από την αρχή με τη σειρά που προτείνει ο κος Τζινέλλης, έστω και αν θα μου κακοφανεί που θα ξαναέκανα πράγματα που τα γνώριζα.
Το υλικό είναι κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα σε ένα βιβλίο ή τα βίντεο του youtube και το να κάνεις μάθημα με έναν δάσκαλο. Αν κάποιος δηλαδή δεν έχει τον απαιτούμενο σταθερό στο πρόγραμμα του χρόνο για να κάνει μαθήματα με δάσκαλο είναι προτιμότερο το υλικό της μεθόδου από ένα βιβλίο ή από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο youtube. Τα πλεονεκτήματα:
Σίγουρα είναι κατάλληλο για κάποιον που μέχρι πρόσφατα έβλεπε μποyζούκι και δεν μπορούσε να το ξεχωρίσει από ένα σκουπόξυλο, δηλαδή για κάποιον τελείως άσχετο και αρχάριο. Τα πρώτα μαθήματα και τραγούδια είναι τέτοια που κάποιος που ξεκινάει από το μηδέν θα μπορέσει να πιαστεί και να κάνει τα πρώτα βήματά του. Επίσης τακτοποεί τη σειρά των ασκήσεων και των τραγουδιών, ώστε να κλιμακώνει σταδιακά και σωστά το επίπεδο δυσκολίας. Κάτι που για μένα ήταν το μεγάλο ζητούμενο όσο καιρό προσπαθούσα μόνος μου να βρω υλικό από βιβλία και βίντεο στο youtube. Πολλές φορές ειχα χάσει πολλές ώρες προσπαθώντας να βγάλω ένα τραφγούδι, μέχρι που διαπίστωσα ότι θα έπρεπε να το αφήσω στην άκρη και να ασχοληθώ μετά από μερικούς μήνες που θα είχα βελτιώσει την τεχνική μου. Ακόμα και σε βιβλία που πήρα είχα ξεκινήσει με ένα βιβλίο του Λιόλιου που ήταν πολύ καλό για αρχάριους, αλλά όταν ολοκλήρωσα τις ασκήσεις και τα τραγούδια του, δεν βρήκα κάτι κατάλληλο στο αμέσως επόμενο επίπεδο, αλλά το επόμενο που βρήκα ήταν για πολύ πιο προχωρημένους οργανοπαίχτες. Αν είχα απεριόριστο ελεύθερο χρόνο μπορεί να μην χρειαζόμουν το υλικό, αφού η σπατάλη χρόνου δεν θα με πείραζε. Όταν όμως προσπαθείς να ξεκλέψεις ακομα και 20 λεπτά μισή ώρα καθημερινά για να εξασκηθείς, το να γλιτώσεις από το χάσιμο αυτό του χρόνου και να κάνεις κάετι ρεαλιστικό που ταυτόχρονα σε βοηθάει να βελτιωθείς είναι σημαντικό. Τα βίντεο που εχω δει μέχρι τώρα είναι διαφορετικά από αυτά που έχει ανεβάσει στο youtube ο Τζινέλλης, ακόμα και αν πρόκειται για ίδιες ασκήσεις (δηλαδή που τις έχει και στο youtube) ή και τραγούδια. Τα κάνει πιο αναλυτικά και τα πραγούδια του Α μέρους που έπαιξα τα παίζει αργά και με μετρονόμο για να πατήσω και εγώ πάνω και να μάθω το ρυθμό.
Πάω σε αυτά που εμένα λίγο δεν μου άρεσαν, χωρίς να σημαίνει ότι είναι πρόβλημα του υλικού.
Για μένα (αλλά πίστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα διαφωνεί μαζί μου) θα ήταν χρήσιμο οι ασκήσεις και τα τραγούδια να υπάρχουν και σε μορφή παρτιτούρας (δεν υπάρχουν), αφού κοιτάζω ταυτόχρονα να μάθω και λίγο μουσική. Κάποια στοιχειώδη πράγματα. Βέβαια το υλικό δεν υπόσχεται κάτι τέτοιο, αφού λέει πρακτικη΄μέθοδος. Οι νότες των τραγουδιών υπάρχουν με το όνομα τους. Λέω τι θα ήθελα εγώ. Στο Ά μέρος στο πρώτο επίπεδο (έχει δυο μέρη) για λόγους διευκόλυνσης του αρχάριου τα τραγούδια παζίονται πολύ απλοποιημένα, κρατώντας κυρίως τις ισχυρές νότες του μέτρου, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο ρυθμός. Αυτό είναι πολύ καλό για τον αρχάριο, αλλά επειδή τα περισσότερα από αυτά τα είχα ήδη βγάλει σε πιο πλήρη μορφή μου κακοφάνηκε. Ήταν αυτό το δίλημμα που είχα αν πρέπει να πάρω ή όχι το Α μέρος. Η σωστή απάντηση είναι ότι καλά έκανα και το πήρα και να κάνω όλη τη σειρά από την αρχή, αλλά δεν μπορώ να πω οτι δεν πέρασε από το μυαλό μου το δίλημμα ότι ίσως έπρεπε να ξεκινήσω από το επίπεδο 2. Το αναφέρω για όσους έχουν ήδη κάποια εμπειρία και γνώση, έστω και λίγη και θα θέλανε να πάνε κατ΄ευθείαν στο επίπεδο 2.
Αν όλα πάνε καλά και συνεχίσω να βρίσκω χρόνο ώστε να ολοκληρώσω τα δυο πρώτα επίπεδα τους επόμενους μήνες, η σκέψη μου είναι ότι θα συνεχίσω και με το επίπεδο 3 και βλέπουμε.

6 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες τις εμπειρίες σου από τη μέθοδο!

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε πολύ για το αναλυτικότατο feedback της μεθόδου Τζινέλλη. Μάλλον θα τα δοκιμάσω κι εγώ όντας τελείως αρχάριος και αφού λες:

μου δίνεις ένα λόγο παραπάνω.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την αναλυτική εξήγηση.

Η ερώτησή μου είναι ρεαλιστικά, παίρνοντας το πρώτο επίπεδο Α+Β μέρος, πόσο καιρό θεωρείς πάνω κάτω ότι θα χρειαστεί κάποιος τελείως αρχάριος να το ολοκληρώσει; Και επίσης, τα βίντεο και η σημειώσεις που δίνει είναι οι ίδιες για τριχορδο και τετράχορδο? Στα τραγούδια τι γίνεται, αν και θεωρώ ότι στα δύο πρώτα επίπεδα ότι τραγούδια δείχνει θα είναι στις δύο πρώτες χορδές..

Άντε, σου εύχομαι να ολοκληρώσεις και το δεύτερο μέρος, ώστε να δεις και να μοιραστείς μαζί μας την πραγματική πλέον εξέλιξή σου σαν παίκτης…

Ένας τελείως αρχάριος, αρχικα΄θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο στο κομμάτι που ονομάζει “Τα βασικά”, που μιλάει για το κράτημα του οργάνου, της πένας κλπ. Εγώ αυτό το κομμάτι το παρέκαμψα, γιατί τα γνώριζα. Σίγουρα μερικές μέρες θα χρειαστεί εκεί. Ακριβή χρόνο δεν μπορώ να δώσω σαν εκτίμηση, γιατί εγώ ήδη είχα μια τριβή και μια εμπειρία κάποια χρόνια, απλά η πρόοδος μου είχε αρκετά κενά λόγο έλλειψης χρόνου, αλλά και επειδή δεν ακολουθούσα πάντα σωστή σειρά στο ασκησιολόγιο και στο επίπεδο δυσκολίας των τραγουδιών. Δεν μπορώ να δώσω έτσι ακριβή χρόνο για κάποιον άλλο. Γιατί για παράδειγμα όλα τα τραγούδια του πρώτου επιπέδου, τα έχω παίξει και στο παρελθόν και σε πιο δύσκολες εκδοχές, ενώ και τις ασκήσεις του 2ου επιπέδου τις έχω κάνει επίσης στο παρελθόν (τα τραγούδια όχι) απλά δεν ακολουθούσα τη σωστή σειρά πάντα Και βέβαια εξαρτάται πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο. Εγώ αν έχω για μια βδομάδα 2 ώρες την ημέρα πιστεύω ότι το πρώτο επίπεδο θα το τελείωνα, το κακό είναι ότι δεν έχω τόσο χρόνο. Σήμερα δεν μπόρεσα να ασχοληθώ καθόλου, αύριο θα έχω σίγουρα μια ώρα το πρωί, αλλά δύσκολα να προκύψει και άλλος χρόνος το απόγευμα πχ. Ένας που ξεκινάει τώρα όμως όμως ίσως χρειαστεί και περισσότερο από ένα μήνα με ένα δίωρο την ημέρα. για το πρώτο επίπεδο και ένα δίμηνο πιστεύω (κυρίως γιατί δυσκολεύουν τα τραγούδια) για το Β επίπεδο. Αν μελετάει λιγότερη ώρα ή περισσότεροι οι χρόνοι αλλάζουν. Και βέβαια, παίζει ρόλο και η ηλικία, το πόσο καθαρό και ξεκούραστο είναι το μυαλό και το σώμα όταν μελετάει ο καθένας. Καλή αρχή και αφού θα κάνουμε πάνω κάτω και τις ίδιες ασκήσεις και τραγούδια, εδώ θα είμαστε να ανταλλάσσουμε και εμπειρίες. Θα πω κάτι. Η έντυπη μορφή σε κάποιους όπως εμένα μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιους τελείως άχρηστη, αφού στην πραγματικότητα στο χαρτί περιγράφονται τα τραγούδια και οι ασκήσεις που υπάρχουν στα βίντεο. Για μένα που είμαι οπτικός τύπος και το μυαλό μου κουρασμένο για να θυμάμαι από έξω, όταν ασκούμαι στα τραγούδια ναι μεν έχω το βίντεο να παίζει για να προσπαθώ να συγχρονίσω το παίξιμό μου με τον Τζινέλλη, αλλά βλέπω και τις νότες γραμμένες στο χαρτί για να μαθαίνω πιο γρήγορα και να αποφεύγω τα λάθη. Είναι κάτι που το έκανα έτσι και αλλιώς και στα βίντεο που έβλεπα στο youtube. Δηλαδή σημείωνα σε τετράδιο τις νότες (με το όνομα τους) από τα τραγούδια που ήθελα να παίξω, προσπαθούσα να παίζω βλέποντας τις νότες από το τετράδιο και ταυτόχρονα να συγχρονίζομαι με αυτόν που έπαιζε στο βίντεο. Έτσι η έντυπη μορφή με γλίτωσε από το να γράφω μόνος μου τις νότες στο χαρτί, κάτι που θα ήθελε πολύ ώρα και θα καθυστερούσε τη μελέτη μου.

2 «Μου αρέσει»

Επειδή η ερώτηση αυτή συναντιέται συχνά, σε αυτό το σημείο αξίζει να πούμε μερικά πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με τη συγκεκριμένη μέθοδο μόνο αλλά γενικά με την εκμάθηση του οργάνου.
Η εκμάθηση χρειάζεται χρόνο και τρίβη. Κάποιοι έχουν ταλέντο και τα “αρπάζουν” γρήγορα, άλλοι λίγο πιο αργά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως χρειάζεται τριβή και ασχολεία με το όργανο. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσω στο να παίζω είτε ασκήσεις, είτε τραγούδια, είτε να διαβάζω θεωρία, τόσο περισσότερο αυτό γίνεται κτήμα μου και κομμάτι του ευατού μου. Η “μυϊκή μνήμη” (ή μνήμη των δακτύλων για άλλους) είναι σύμμαχός μου. Επομένως η συχνή επανάληψη βοηθά στο να κατακτήσω τους στόχους μου γρηγορότερα. Επίσης μέσω αυτής ασκείται παράλληλα και η αισθητηριακή μνήμη (tactile memory τη λένε στο “χωριό μου”) που βοηθά το σώμα να θυμάται τη πίεση και την γενικότερη αίσθηση της αφής από προηγούμενα παιξίματα.
Εκεί λοιπόν που θέλω να σταθώ είναι ότι παίζει ρόλο το μέσο εκμάθησης αλλά μεγαλύτερο ρόλο παίζει το πόσο χρόνο περνάω μαζί με το όργανο.

3 «Μου αρέσει»

πολυ σωστά τα περιγράφει ο alko101.

θα ήθελα μόνον να υπενθυμίσω (γιατί πολυ συχνά το ξεχνάμε), οτι όποιος δεν εχει προηγούμενη ενασχόληση με την μουσική θα χρειαστει πολυ χρόνο για την “εκγύμναση “ της μουσικής αντίληψης. πρέπει να μάθει το αυτί να ακούει την μουσικη γενικώς.

δυο πράγματα διαφορετικά και χωριστά.

1 «Μου αρέσει»