Πρώτα βήματα τζουρά - τρίχορδου μπουζουκιού

Καλησπερα παιδα και συγχαρητηρια το ωραιο φορουμ σε οσους αχολουνται οντως.
Ειναι το πρωτο μου θεμα εδω οποτε εαν δεν ειναι σωστο μερος συγχωρεστε με…
Ξεκινω με το οτι ειμαι αυτοδιδακτος, μετριος κιθαριστας (κυριως συχγορδιες) και νεος στον κοσμο του ρεμπετικου.
Πριν ενα μηνα περιπου αγορασα ενα τζουρα και ξεκινω την μαθηση μου, μονος (λογω οικονομικων και γεωγραφικων δυσκολιων).Εχετε καποια συμβουλη για την πορεια μου;Τα δεδομενα που διαθετω ειναι τα εξης:
-εχω καποια βιβλια αρχικα (ασκησεις και τραγουδια…)
-εχω μαθει ( και μαθαινω ακομα ) καποια τραγουδια απο το youtube
-ο τζουρας ειναι καινουργιος και σχετικα μεγαλος, με ντουγιες
-δεν ξερω να διαβαζω νοτες (εβαλα στοχο να μαθω βεβαια με το βιβλιο)
Ζητω απλα υποκειμενικες αποψεις, πειτε τις και μπακαλιστικες εαν θελετε απλως καποιος εαν εχει παει παρακατω απο μενα σιγουρα θα ξερει την θεση που βρισκομαι και πιθανους δρομους.Ευχαριστω προκαταβολικα.

Καταρχάς καλωσόρισες και καλώς βρεθήκαμε. Καλές συζητήσεις να έχουμε.

Όσον αφορά κάποιες συμβουλές, όσο παράδοξο και να ακουστεί, βρες έναν “δάσκαλο” να σου δείξει τα πρώτα βασικά βήματα. Και όταν λέω “δάσκαλο” εννοώ με ή χωρίς τα εισαγωγικά. Είτε δηλαδή κάποιον κανονικό δάσκαλο, είτε ακόμα και κάποιον εμπειρότερο από εσένα. Και μην σκεφτείς “Μα καλά οι παλιοί, οι αυτοδίδακτοι, είχαν δασκάλους; Αυτοί πως τα έμαθαν μόνοι τους;” Το πώς να κρατάνε την πένα και άλλα βασικά κάποιος εμπειρότερος τους τα έδειξε! Από εκεί και πέρα ξεκίνα με κάποιες ασκήσεις δεξιού και αριστερού χεριού για να ξεκινήσεις να συνηθίζεις το όργανο και να “πάρει” λίγο το χέρι σου ώστε να μπορείς να έχεις κάποιο συντονισμό μεταξύ δακτύλων και πένας. Τα υπόλοιπα με τον καιρό θα τα βρεις στην πορεία.
Εάν πάλι (λόγω ότι είσαι αυτοδίδακτος και στη κιθάρα) πιστεύεις ότι αυτά τα βασικά τα κατέχεις τότε άκου πολύ και προσπάθησε να βγάζεις τραγούδια από τις πρώτες ηχογραφήσεις (καλό είναι να αποφεύγεις τις διασκευές). Αυτό στο πιο πρακτικό μέρος. Γιατί στο θεωρητικό μέρος, εάν το θες, καλό είναι να ασχοληθείς με δρόμους και τεχνικές δακτύλων και πένας.
Αυτά τα ολίγα από εμένα και καλή αρχή στο εγχείρημα σου!

Γεια χαρά!

Κατά αρχάς θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο alko101. Κάποιος πιο έμπειρος ή δάσκαλος θα σου έδειχνε το σωστό τρόπο μελέτης και τα βασικά για αρχή. Έτσι είχα ξεκινήσει και εγώ από μόνος μου και τα έκανα “μαντάρα” και απογοητέυτηκα, και στο τέλος δυστυχώς τα παράτησα. Με τη βοήθεια ενός δασκάλου, αμέσως είδα διαφορά και πρόοδο. Να γνωρίζεις ότι από εσένα εξαρτάται και κανένας δεν θα σου μάθει παρά μόνο θα σου δείξει. Εσύ με τη μελέτη σου και με τον κόπο σου θα τα καταφέρεις. Τον τρόπο μελέτης θα σου τον δείξει κάποιος άλλος. Για να μην κάνεις λάθος αρχή.

Τώρα αν θέλεις να αρχίσεις από μόνος σου.

  • Ξεκίνα από τον να μάθεις την ταστιέρα σου καλά! Εννοώ να μπορείς να λες και να παίζεις τις νότες (αριστερό πόδι-πένα πάνω κάτω / /) με μετρονόμο π.χ στο 100 (μπερδεμένα π.χ χιαστεί όχι με την σειρά).

  • Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις να παίζεις τις κλίμακες ματζόρε και μινόρε (με διέσεις και υφέσεις) σε όλες τις χορδές και σε 2 οκτάβες. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις πάνω σε κλίμακες στο Youtube.

  • Αφού τα κάνεις όλα αυτά, μετά είναι ευκολότερο να μελετήσεις τους λαϊκούς δρόμους (χιτζάζ ουσακ κλπ.). Ασκήσεις πάλι σε 2 οκτάβες και σε όλες τις χορδές με μετρονόμο κλπ. Και μετά έρχονται και τα τραγούδια, με το αυτί σιγά σιγά, είτε με παρτιτούρα, είτε και με τα δυο μαζί. Όποια εκτέλεση σου αρέσει.

Να ξέρεις ότι ένας δάσκαλος πάντως θα μπορέσει να δει που “χωλαίνεις” όσο αφορά την τεχνική πένας - αριστερού έτσι ώστε να σου δώσει ασκήσεις εκγύμνασης. Είτε για να γίνεις μοτεράκι είτε για να έχεις μια άνεση στο παίξιμο.

Τώρα σε πόσο χρόνο θα τα κάνεις αυτά εξαρτάται από ΕΣΕΝΑ. Πόσο μελετάς! Μια συμβουλή: ΚΑΝΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ!

Καλή μελέτη!
Μιχάλης

Ευχαριστω παρα πολυ παιδια!
Μαλλον θα ψαξω και για δασκαλο τοτε εστω για λιγο καιρο.

την καλύτερη δουλειά θα κάνεις εφ’όσον έχεις την δυνατότητα. δώσε ιδιαίτερη βάση στο δεξί χέρι (ρυθμός-πενιά) και μετά στο αριστερό.

“Υπάρχουν πολλές ασκήσεις πάνω σε κλίμακες στο Youtube. '”
επειδη δεν εχω βρει κατι σχετικο, μηπως μπορεις να βαλεις κανα λινκ?

ευχαριστώ

καλησπερα και απο μενα ειμαι νεο μελος,καλως σας βρηκα… μολις αγορασα εναν τζουρα … θελω να ρωτησω το εξης:
δεν εχω ασχοληθει ποτε με μουσικα οργανα αλλα ακουσα τον ηχο του και μου αρεσε πολυ και μπηκα στο τρυπακι να αγορασω εναν ποσο δυσκολο ειναι να μαθεις κανεις να παιζει τζουρα χωρις δασκαλο αλλα με ορεξη και χρονο?? η ηλικια παιζει ρολο γτ αλλιως τα αποροφα ενας 20 χρονως και αλλιως ενας 35 χρονως σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!!!

καλος ηρθες φηλε στο φορουμ και εγο τορα ξεκηνησα να πεζο
τζουρα δεν πεζη ρολο η ηληκια αν εχης ορεξη και μερακη,
ολα τα αλα ερχοντε σηγα σηγα βασηκο μπαντος να βρης ενα δασκαλο.
ε .στην αρχη ολα δησκολα ηναι κανης δεν εμαθε κατη στην ζοη αυτη
ευκολα καθε αρχη και δησκολη μετα ομος σε αποζημιονη το
οργανακη και θα πεζης και θα γουσταρης,
καλη αρχη,:110:

σε ευχαριστω ανυπομονο να ερθει η στιγμη πυο θα μπωρο κ γω να παιζω τραγουδακια για την παρεα… οσο για τον δασκαλο δεν εχω βρει κανεναν εδω στην Σητεια που ιεμαι αν εχει κανεις στον νου του κανενα δασκαλο εδω στην σητεια να μου προτηνει… καθε αρχη και δυσκολη το ξερω αλλα με υπομονη και επιμονη θα τα καταφερω!!!