Εκμάθηση τζουρά από το απόλυτο μηδέν (0)

Χαιρετώ την παρέα! Αρχικά να πω πως στην εποχή των social media και της διάσπασης προσοχής (instagram, tik tok, κ.λπ) με χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπω ενεργό ένα τέτοιο παλαιάς κοπής forum, εύγε σε όλους.

Ξέρω πως το ερώτημά μου είναι αρκετά κοινότυπο, και προσπάθησα να διαβάσω παλαιότερες σχετικές απαντήσεις, μα θα ήθελα τη βοήθειά σας.

Στο λοιπόν: δεν έχω παίξει ποτέ στη ζωή μου έγχορδο (ή οποιοδήποτε άλλο) όργανο, δεν σκαμπάζω μια από μουσική θεωρία/ορολογία και δεν έχω πρόσβαση σε δάσκαλο/“δάσκαλο”/φίλο που να παίζει, μιας κι έχω πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Γιατί τώρα; Γουστάρω τα ρεμπέτικα, έπιασε το αυτί μου τον ήχο του τζουρά και θέλω να βγάλω αυτή την καύλα.

Ξέρω πως αντικρίζω ανηφορικό δρόμο… από πού ξεκινάω; Ευπρόσδεκτες κάθε λογής συμβουλές (π.χ. video σε youtube, βιβλία, ιστοσελίδες, κ.λπ).

Να 'στε καλά και καλή χρονιά σε όλους.

3 «Μου αρέσει»

Καλώς ήλθες και καλές συζητήσεις να έχουμε.

Να ξέρες πόσοι Αθηναίοι που έχουν πρόσβαση σε ολα τα μεγάλα ονόματα του μπουζουκιού για διδασκαλία κάνουν μαθήματα μέσω Skype.

Έχεις σκεφτεί αυτη την επιλογή ?

Στο λέω γιατί με εναν δάσκαλο αυξάνεις υπερβολικά τις πιθανότητες σου οχι τόσο στο να μάθεις το οργανο αλλα κυρίως στο να σου μείνει η "κάψα " για αυτο και να μην ασχολείσαι τον αλλον μήνα με την γλυπτική αντί της μουσικής.

Φυσικα και απο youtube, forum & internet εχεις πρόσβαση σε άπλετη πληροφορία, αλλά είσαι 12 - 15 χρονών με άπλετο χρόνο και διάθεση/ κουράγια να πειραματιζεσαι ολη ημέρα πάνω απο εναν τζουρα ?

Προσωπικη μου άποψη είναι να κατευθυνθεις προς την εύρεση δασκάλου έστω και για 1 χρόνο για να πάρεις κάποιες βάσεις και μετά θα βγάζεις τραγούδια και απο το youtube.

4 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες!
Πολύ εύστοχη η παρατήρησή σου. Τα σόσιαλ είναι εφήμερα και οι πληροφορίες/συζητήσεις χάνονται μετά από λίγες μέρες, ενώ στο φόρουμ είναι προσβάσιμες και σε διάλογο με το παρόν ανά πάσα στιγμή.
Μη μασάς, ξεκίνα και εδώ βοηθάμε όσο μπορούμε. Πιθανόν να υπάρχει κάτι στην περιοχή σου και να μην το ξέρεις, αν θες δηλώνεις που βρίσκεσαι και ποτέ δεν ξέρεις τί μπορεί να προκύψει.
Το πρόβλημα με τα γιουτιούμπ κλπ είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος να σου πει αν μελετάς σωστά ή απλά εξασκείς το λάθος. Από την άλλη το σκάιπ δεν είναι κατάλληλο για μαθήματα μουσικής, αλλά στην αναβροχιά καλό και το χαλάζι.
Ειδικά σε αρχάριους, είναι προτιμότερος ένας μέτριος δάσκαλος από κοντά παρά ένας κορυφαίος από σκάιπ. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο, τόσο καλύτερα μπορείς να αξιοποιήσεις πληροφορίες έστω και από απόσταση.
Καλή χρονιά, και θα ευχηθώ επιπλέον καλή αρχή!

3 «Μου αρέσει»

Καλως ήρθες!

Δεν ξερω αν σε παρηγορει αλλά και οσοι ξεκινήσαμε εχοντας γνώσεις σε άλλα μη έγχορδα όργανα, περίπου την ιδια ανηφόρα εχουμε.

Το καλό με τον τζουρά είναι οτι μπορούν να σε βοηθήσουν και ολες οι πηγές σχετικές με τρίχορδο μπουζούκι (αρκετά περισσότερες). Ναι ειναι διαφορετικά οργανα, αλλά εχουν τοσα πολλά κοινά που βοηθάει πολύ.

Ναι το καλύτερο είναι να βρεις δάσκαλο από κοντά. Αλλά αν δε γινεται, απο τον να μην κανεις τιποτα, μπορεις να κανεις και διαδυκτιακά μαθηματα. Σε ποια πολη μενεις? Ειμαστε αρκετοι στο φορουμ που μενουμε εξωτερικο και ολο και καποιος μπορει να γνωρίζει καποιον.

1 «Μου αρέσει»

Οπωσδήποτε, μέχρι να βρεθεί διαδικτυακός ή από κοντά δάσκαλος, μπορείς να διδάξεις τον εαυτό σου.

Όπως έχω ξαναπεί σε πολλές παρόμοιες συζητήσεις, η μόνη πραγματική δυσκολία που θεωρώ ότι έχει κάποιος που βρίσκεται στο μηδέν και μόνος του είναι το κούρδισμα: από τη μια, αν δεν μπορείς να κουρδίσεις το όργανο, δεν παίζει και άρα δε μαθαίνεις, αλλά από την άλλη αν δεν ξέρεις τα πρώτα βήματα δεν είναι εύκολο να το κουρδίσεις!

Ωστόσο, μου φαίνεται πολύ πιθανόν να υπάρχουν βιντεάκια για το κούρδισμα.

Από κει και πέρα, είναι σαν να έχεις βρεθεί μόνος στους δρόμους μιας ξένης πόλης και δε μιλάς τη γλώσσα. Τι θα κάνεις; Θα πας από δω να δεις πού βγάζει, αν σ’ αρέσει θα προχωρήσεις, αν δε σ’ αρέσει θα πας από κει, θ’ αρχίσεις να εντοπίζεις τα καλά σημεία, θα προσπαθήσεις να θυμάσαι πώς ξαναπάς στα ίδια, θα φτάσεις να ψιλοξέρεις τη γειτονιά, θα ανοιχτείς σε άλλες γειτονιές…

Έτσι μαθαίνουμε.

1 «Μου αρέσει»