Ήθελα να ρωτήσω, η μέθοδος του κ.τζινελλη συνοδεύεται από ταμπλατουρες;
Στα δυο πρώτα επίπεδα που έχω εγώ όχι. Από τη μια δείχνει στα βίντεο αναλυτικά το τραγούδι, τάστο τάστο αναφέροντας και ποια νότα είναι και από την άλλη την γράφει (ολογράφωε) στο κείμενο.
Καλησπέρα αδελφέ. Να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση αν έχεις την καλοσύνη. Στην έκανε κι ένας άλλος φίλος πιο πάνω αλλά δεν τη πρόσεξες μάλλον. Για κάποιον με τρίχορδο πως είναι η μέθοδος; Όταν δείχνει τραγούδια τα δείχνει και στους δύο τύπους; Ευχαριστώ.
Καλημέρα, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Πρώτα από όλα από όσο τον παρακολουθώ τον Τζινελλη μάλλον είναι κυρίως τρίχορδος. Βέβαια σε κάποια βίντεο κάποια τραγούδια τα παίζει αποκλειστικά με τετράχορδο και εκεί ένας με τρίχορδο θα πρέπει να κάνει τις αλλαγές του όταν παίζει στην 3η ή και την 4η χορδή στο βίντεο. Από την άλλη κάποια άλλα τραγούδια τα παίζει μόνο στο τρίχορδο. Προσωπικά αυτή την περίοδο εξασκουμαι με ένα τετράχορδο που έχω. Σε 1-2 τραγούδια που είχε κάποιες νότες στην 3η χορδή και επαιζε με τρίχορδο στο βίντεο έκανα την προσαρμογή μου. Τα ακορντα τα δείχνει και σε τρίχορδο και σε τετράχορδο και στις σημειώσεις το ίδιο. Δηλαδή θα υπάρξουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως σε δυσκολέψουν κάποια σημεία σε τραγούδια όταν ανεβαίνει στην 3η χορδή αλλά είναι λίγες. Τώρα επειδή δεν είμαι στον υπολογιστή για να ανοίξω τα βίντεο και να το ελέγξω αν χρειαστεί θα διορθώσω το μήνυμα μου το βράδυ που θα κάνω έναν έλεγχο αφού είναι κάτι που εμένα δεν με απασχόλησε γιατί έχω και έναν τζουρά και είμαι εξοικειωμένος με την ταστιέρα και σε τρίχορδο και σε τετράχορδο οπότε δεν έδωσα σημασία σε αυτό.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση φίλε! Καλή εβδομάδα
Για να γίνει και λίγο πι οσυγκεκριμένη η απάντηση μου. Άνοιξα τώρα, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα τα βίντεο από τα τραγούδια. Στο πρώτο επίπεδο στο Β μέρος, έχει βίντεο με 9 τραγούδια και τα 9 είναι σε τρίχορδο. Δεν θυμάμαι κάποιο να με παίδεψε για να το παίξω σε τετράχοδο, άρα λογικά ίσως μόνο 1-2 να είχαν ελάχιστα σημεία που ανέβαιναν στην 3η χορδή και έγω έπρεπε να προσαρμόσω το παίξιμο μου. Αντίθετα στο 2ο επίπεδο έχει 17 τραγούδια από τα οποία τα 15 τα δείχνει σε τετράχορδο, εδώ ίσως είναι περισσότερα αυτά στα οποία ανεβαίνει στην 3η χορδή ή έχουν ακόρντα. Τα ακόρντα τα δείχνει στις σημειώσεις και για 3χορδο και για 4χορδο. Κάποια παίζονται αποκλειστικά στις 2 πρώτες χορδές, οπότε δεν υπάρχει θέμα.
Κατάλαβα. Εγω δεν έχω τις σημειώσεις με τα ακόρντα κλπ. Έχω μόνο τα βίντεο απ το site του. Έχω αγοράσει τον 2ο κύκλο και πράγματι δύο τραγούδια είναι με τρίχορδο και τα υπόλοιπα τετράχορδο. Τις σημειώσεις που τις βρήκες;
Εγώ παρήγγειλα την έντυπη μορφή που στέλνει τα βίντεο με δισκάκι και σημειώσεις σαν βιβλιαράκι. Επειδή πλέον τα παιδιά μου μερικές φορές καπαρώνουν τον υπολογιστή, ήθελα την έντυπη μορφή. Νομίζω βγαίνει λίγο πιο ακριβά έτσι. Δηλαδή για τα 2 πρώτα επίπεδα μου κόστισε 100 ευρώ, αλλά θα έχω το υλικό για μια ζωή στο σπίτι, έντυπο και σε βίντεο.
εγω κανω ιδιαιτερα στον Θοδωρη τζινελλη και μπορω να πω οτι η εξελιξη μου ειναι μερα με την την νυχτα ηδη στους τρεις πρωτους μηνες ειδα τεραστια διαφορα και μπορω να πω τουλαχιστον για μενα εχει μεγαλη μεταδοτικοτητα στο να καταλαβεις πραγματα .εγωμαθαινω τετραχορδο αλλα ξερω οτι κανει μαθηματα και για τριχορδο μπουζουκι. ενας φιλος μου που μενει σε νησι πηρε καποια ονλινε μαθηματα και προχωρησε και αυτος αρκετα καλα βεβαια εξαρταται και απο το ποσο ασχολεισαι .
Φυσικά και όλα εξαρτώνται από την ατομική προσπάθεια και μελέτη του καθενός. Αυτό ισχύει με ότι και αν προσπαθεί να μάθει ένας άνθρωπος από 6 χρονών παιδάκι στην Α δημοτικού μέχρι 99 χρονών. Ότι έχει μεταδοτικότητα και τα εξηγεί απλά ο άνθρωπος φαίνεται και από τα βίντεο που ανεβάζει στο youtube.
Tα 15 που είναι στο τετράχορδο, θα μπορώ να τα βγάλω στο τρίχορδο μη έχοντας πολύ εμπειρία;
Δεν έχω δει τα εν λόγω μαθήματα. Η λογική όμως λέει πως δεν θα είναι δύσκολη η μεταφορά από τετράχορδο σε τρίχορδο. Όμως μπορεί να διαφέρει το ύφος. Επίσης εάν μπεις στη λογική του πως γίνεται η μεταφορά θα μπορείς να κάνεις και το αντίθετο. Πιστεύω πως το πιο “δύσκολο” είναι να κάνεις τη μεταφορά των ακόρντων που και αυτό έχει λύθει. Ίσως να υπάρξουν κάποια θέματα δακτυλοθεσίας, με μικρή όμως εμπειρία και αυτά ξεπερνούνται εύκολα.
Νομίζω πως ναι, με δεδομένο ότι τα περισσότερα παίζονται αποκλειστικά στα 2 πρώτες χορδές και όσα έχουν κάποιες νότες στην 3η ή 4η χορδή είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Επειδή λένε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Ένα βίντεο ακόμα περισσότερες. Το τραγούδι αυτό είναι στο δεύτερο επίπεδο, μετά την εξάσκηση στο Σαμπάχ. Παίζει το βίντεο του κου Τζινέλλη και από πάνω προσπαθώ να συγχρονιστώ. Τα δικά μου βίντεο τα καταγράφω και όποτε μπορώ κάθομαι και τα βλέπω και ακούω για να δω σε ποια σημεία, βιάζομαι ή πάω αργά ή κάνω λάθος στηνκατεύθυνσητης πένας κλπ. Στο συγκεκριμένο πχ έχω ήδη εντοπίσει 2 λάθη με την πρώτη αναπαραγωγή.
Όλα καλά φίλε ,αλλά πάρε ένα κουρδιστήρι ,να φτιάχνεις πρώτα το όργανο ,γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα “φαλτσομάθεις” και θα τα βάλεις με το όργανο στη συνέχεια..
Τι σου ακούγεται φάλτσο; Το κουρτντίζω κάθε φορά πριν παίξω, αλλά με εφαρμογή κινητού.
Έχει δίκιο ο Σπύρος. Τουλάχιστον οι δύο Λα, δε συμφωνούν μεταξύ τους.
Τιπ: στις όμοιες χορδές δε βάζουμε κουρδιστήρι και για τις δύο. Φτιάχνουμε την πρώτη με το κουρδιστήρι, και τη δεύτερη την ψάχνουμε με το αφτί μέχρι οι δύο μαζί να δίνουν μία φωνή, να μην ξέρεις αν είναι μία ή δύο. Εδώ γκρινιάζουν.
(Ιδανικά καλό είναι να ασκηθούμε να κουρδίζουμε εξ ολοκλήρου με το αφτί. Το κουρδιστήρι είναι μόνο για να πάρουμε τον αρχικό τόνο, για την πρώτη χορδή όλου του οργάνου που θα κουρδίσουμε. Αλλά οκέι, αυτό θα έρθει σταδιακά - απλώς μην ξεχάσεις να το βάλεις κι αυτό μέσα στους μελλοντικούς στόχους.
Ειδικά όμως για την περίπτωση των όμοιων ζευγαριών, το κουρδιστήρι μπορεί να σε οδηγήσει και σε λάθη. Εκεί που βασικά σου δείχνει «σωστό Λα» αλλά την τελευταία στιγμή η βελόνα κουνιέται λίγο μια τρίχα πιο δεξιά ή πιο αριστερά, μπορεί να πρόκειται για μια διαφορά που την ακούμε πιο έντονα εμείς, όταν παίζουμε και τις δύο μαζί, παρά το κουρδιστήρι. Δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για διαφορετικές χορδές.)
Δεν το αποκλείω να έχει γίνει όπως το λες γιατί οι χορδές αλλάχτηκαν την Παρασκευή το βράδυ και χθες το απόγευμα που έγραψα το βίντεο ήταν η πρώτη φορά που τις έπαιξα. Καμιά φορά το πεώτο κούρδισμα σε νέες χορδές μου τα κάνει αυτά. Συνήθως όταν τις φοράω καμιά βδομάδα σταθεροποιούνται για ένα διάστημα και δεν χρειάζεται να τις κουρδίζω κάθε φορά μέχρι που φθείρονται και εκεί θέλουν καθημερινό κούρδισμα και καταλαβαίνω ότι ήρθε η ώρα να τις αλλάξω. Έχω ανασφάλεια να βασίζομαι στο αυτί. Πολλές φορές καταλαβαίνω στο παίξιμο αν έχουν ξεκουρδίσει, αλλά όταν το καταλαβαίνω η διαφορά είναι μεγάλη, δεν βασίζομαι ακόμα στο αυτί μου αν και σιγά σιγά εκπαιδεύεται.
Αυτό που εγώ πρόσεξα είναι ένα κουδούνισμα στη ΛΑ, αλλά σκέφτομαι ότι ίσως φταίει ότι είπα να δκοκιμάσω χορδές Prodigy, gold silver plated και από ένα μαγαζί που πέρασα είχ εμόνο 11αρες με τη ΛΑ 14 ΚΑΙ 1/2. Σκέφτομαι ότι ίσως δεν κάθονται καλά στη σχισμή.
Σήμερα χάρη στα μαθήματα που δούλεψα το προηγούμενο διάστημα είχα την πρώτα μέρα απόλαυσης με το μπουζούκι. Γιατί όλη η εξάσκηση, τα μαθήματα κλπ δεν γίνονται για τον εαυτό τους, αλλά για να παίξουμε με μια παρέα και να το ευχαριστηθούμε. Σήμερα λοιπόν πήγαμε για φαγητό στα πεθερικά μου και πήρα το μπουζούκι. Ολοκλήρωσα τα δυο πρώτα επίπεδα και είπα να δω στην πράξη τι κάναμε. Ο πεθερός μου έπαιζε μπουζούκι 37-38 χρόνια σε μαγαζιά, από 15 χρονών μέχρι πριν 15 χρόνια περίπου. Κατά σύμτπωση όταν πήγα στο σπίτι έπαιζε μόνος του, προσπαθώντας να επανέλθει (λόγο προβλημάτων υγείας δεν παίζει συχνά πλέον). Οπότε καθίσαμε και παίξαμε παρέα. Για μένα ήταν πολύ ευχάριστο ότι κατάφερα και έβγαλα μαζί του τα τραγούδια που έμαθα, με διόρθωσε σε κάποια σημεία, με βοήθησε να εμπλουτίσω το παίξιμο σε κάποια και γενικά βγάλαμε 1-1,5 ωρίτσα παίζοντας και καμιά φορά σιγοτραγουδώντας κιόλας. Θα ακολουθήσει μια επανάληψη 1-2 βδομάδες και προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες για την πλήρη κατάκτηση των 2 αυτών επιπέδων και μετά θα παραγείλω και το επόμενο επίπεδο.