Πως να αρχισω στο τριχορδο;

Καλησπερες μαγκες. Αγορασα πριν ενα χρονο ενα μπουζουκι τριχορδο και αποφασισα να αρχισω μονος μου να μαθαινω να παιζω. Ειχα μια μικρη εμπειρια με κιθαρα μικρος παλι αυτοδιδακτος οποτε αρχισα κατευθειαν να μαθαινω κανα κομματακι να γουσταρω. Ωστοσο ειχα πολυ αργη εξελιξη και ξενερωσα και τωρα παιζω μονο τα ιδια 10 τραγουδια οποτε μου ερθει να το πιασω. Προφανως το βασικο κλειδι για να μαθεις ειναι η εξασκηση. Ομως νομιζω οτι δεν το πηρα απτο σωστο μονοπατι και γιαυτο μετα μου εφυγε το μερακι να βαλω την εξασκηση. Που θα ηταν καλο να εστιασω ως αρχαριος; Να ξεκινησω με κομματια ή να αρχισω να πιανω τους δρομους και θα ερθουν στην πορεια τα αλλα; Επισης στο κομματι του να πιασω ενα τραγουδι με το αυτι ειμαι αμπαλος, ειδικα οταν ειναι καποια παλια ηχογραφηση. Οπως και να χει τωρα που με επιασε το μερακι μου καθε συμβουλη δεκτη μηπως και βρω τον δρομο μου και πορευτω καπου παραπερα.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και καλώς ήρθες.Για έναν αρχάριο είναι λίγο δύσκολο να κατανοήσεις τους δρόμους.Το ενδεχόμενο να μάθεις με δάσκαλο το αποκλείεις?Είναι το ιδανικό για πολλούς λόγους.Θα σε βάλει σε σωστό δρόμο εξαρχής.Μόνος σου θέλει υπομονή και αν απελπιστείς φοβάμαι ότι θα το παρατήσεις.
Από εκεί και πέρα στο ερώτημά σου καλύτερα να ξεκινήσεις με τραγουδάκια παρά με θεωρία.Δηλαδή αν μπορέσεις να μάθεις κάποια τραγούδια στον κάθε δρόμο θα καταλάβεις πάνω κάτω τί γίνετε.Βέβαια υπάρχουν και άλλα πράγματα που προηγούνται όπως η πενιά,η σωστή δαχτυλοθεσία και ο ρυθμός.Είναι συνδυασμός πραγμάτων δηλαδή.Εύκολο δεν είναι αλλά ούτε και ακατόρθωτο.Σίγουρα όμως με δάσκαλο θα έχεις πολύ γρηγορότερη εξέλιξη.

1 «Μου αρέσει»

ειναι λιγο δυσκολο με δασκαλο αυτη την περιοδο λογω του οικονομικου. Σε αυτη τη φαση ξεκινησα παλι τωρα ψαχνοντας κανα ευκολο κομματακι και λιγο βλεποντας λιγο με το αφτι οπου με βγαλει.

1 «Μου αρέσει»

ξεκινα με ασκησεις για τα χερια και με ευκολα τραγουδια. κυριως μαρκο και μπατη για αρχη. αλλα πρεπει να πας σε καποιον να στα δειξει. οπως και με τις ασκησεις, να σου τοποθετησει σωστα τα χερια πανω στο οργανο, για να μην εχεις προβληματα αργοτερα.

1 «Μου αρέσει»

Σε καταλαβαίνω.Προσωπικά κάνω μάθημα μια φορά την εβδομάδα.Πιστεύω ότι έστω μια φορά στις δυο βδομάδες να κάνεις είναι προτιμότερο από το τίποτα.Καταλαβαίνω ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα για τους περισσότερους.Εύχομαι να σου πάνε όλα όπως τα θες και να μάθεις το όργανο.

Να σαι καλα Λαμπρο σε ευχαριστω

1 «Μου αρέσει»

Εχεις κανα κομματι ευκολο να μου προτεινεις ρε μιχαλη εστω με το αφτι να το προσπαθησω λιγο. εμαθα 3 4 του μαρκου και λιγα ακομα και τωρα τα αλλα που βρισκω με παιδευουν

1 «Μου αρέσει»

Για τσέκαρε στο youtube τον Θανάση Ζερλεντέ.Θα βρεις πολλά βίντεο.

https://m.youtube.com/@athanasioszerlentes/videos

Έχει και άλλους που δείχνουν απλά αυτός μου ήρθε πρώτος στο μυαλό.

1 «Μου αρέσει»

Το να μάθεις να βγάζεις κομμάτια με το αφτί είναι ανεκτίμητο και αναντικατάστατο εφόδιο. Πόσο μάλλον αν πρωτοξεκινήσεις έτσι (γιατί από κάποιο επίπεδο και μετά όλοι με το αφτί τα βγάζουν, στα πρώτα βήματα όμως μπορεί να τους έδειξε κάποια ο δάσκαλος νότα-νότα).

Αυτά που πιο δύσκολα μαθαίνονται αυτοδίδακτα είναι τα σχετικά με τη στάση (σώματος, χεριών, δαχτύλων, κράτημα πένας) και την κίνηση (πενιές, δακτυλισμοί). Που βεβαίως είναι πολύ σημαντικα΄όχι μόνο για καλύτερο ήχο και καλύτερη τεχνική, αλλά ακόμη και για λόγους υγείας. Βέβαια κι αυτά είναι μερικοί που τα καταφέρνουν από μόνοι τους με τη μίμηση: άλλος θα πάει να πιάσει το όργανο χωρίς να ξέρει και θα το βάλει όπως νομίζει ότι τον βολεύει (που πολύ πιθανόν να είναι λάθος θέση, ή και επικίνδυνη), κι άλλος, μόνο με το να βλέπει μπουζουξήδες, έχει αυτομάτως εσωτερικεύσει κάθε μικρολεπτομέρεια στις διάφορες γωνίες κλίσης κλπ. και είναι σε θέση να κάνει, αυτομάτως, ακριβώς το ίδιο που βλέπει να κάνουν οι άλλοι.

Πάντως στο επίπεδο του «τι να παίξω», πέρα από το να βγάζεις μελωδίες με το αφτί, ζητήματα όπως να το περάσω σε άλλους τόνους, να βρω συγχορδίες, να μάθω τους δρόμους, όλα αυτά κάλλιστα μαθαίνονται αυτοδίδακτα. Ιδίως σήμερα με τον πλούτο προσβάσιμων πληροφοριών. Το «πώς να το παίξω», δηλαδή αυτά που λέμε για στάση κλπ., εκεί είναι το δύσκολο…

Πιθανόν και σ’ αυτό να υπάρχουν μαθήματα/οδηγίες στο ΥΤ.

2 «Μου αρέσει»

Με δάσκαλο θα έκοβες πολύ δρόμο και θα γλίτωνες κόπο και χρόνο, κυρίως τα λάθη που άντε να τα ξεμάθεις μετά. Και δεν είναι μόνο το άνετο παίξιμο, είναι και οι τενοντίτιδες που παραμονεύουν. Εύχομαι σύντομα να έχεις την δυνατότητα, μέχρι τότε μπορείς να κάνεις κάποια πραγματάκια μόνος σου.
Κατ’αρχήν να παρατηρείς όπου μπορείς τους μπουζουξήδες, από κοντά κατά προτίμηση. Να βρεις παρέα να παίζετε μαζί, και να σου δείχνουν ό,τι ξέρουν. Για τους δρόμους μη βιάζεσαι, έτσι κι αλλιώς μέσα από τα τραγούδια βγαίνουν. Δεν έχει νόημα να μάθεις 7 νότες στη σειρά και να νομίζεις ότι ξέρεις το χιτζάζ, αν όμως βγάλεις 7 τραγούδια σε χιτζάζ κάτι θα έχεις πιάσει από το δρόμο!
Τέλος, από βίντεο υπάρχουν κάποια καλά κανάλια. Το θέμα όμως είναι κάποιος να σου επιβεβαιώσει ότι τα κάνεις σωστά και να σου διορθώνει τα λάθη, καθώς και να δώσεις βάση στην πένα και όχι στην ταστιέρα (τα περισσότερα βίντεο και βιβλία μιλάνε μόνο για τις μελωδίες, όχι για τον χειρισμό της πένας που θα σου δώσει ρυθμό και ήχο|).
Πέρα από τον Ζερλεντέ που αναφέρθηκε (που όμως πληρώνεις απ’ό,τι ξέρω), υπάρχει το κανάλι του μακαρίτη του Αντώνη Κωνσταντάκη για τραγούδια. Για αρχή θα σου πρότεινα ένα βίντεο του Γιάννη Βιλλιώτη που πιάνει το θέμα από την αρχή:

Και φυσικά, διάβαζε εδώ στο φόρουμ και ρώτα ό,τι θες. Υπάρχουν φίλοι εδώ μέσα, που σιγά σιγά από το μηδέν έφτασαν να παίζουν μερακλήδικα!

3 «Μου αρέσει»

Καλημέρα Παύλο. Από προσωπική εμπειρία, εμένα με βοήθησε ο Θοδωρής ο Τζινέλλης. Είναι επαγγελματίας παίκτηςμε κανάλι στο yt όπου και ανεβάζει αρκετό υλικό. Το σημαντικό όμως είναι οτι είναι αρκετά ανοιχτός σε επικοινωνία με αρχάριους παίχτες και αφιερώνει χρόνο στο να γίνει μια συνάντηση απο κοντά ώστε να σου πει κάποια πράγματα. Υπάρχουν και οι “Οδηγοί μελέτης” του (με χρέωση) όπου ανάλογα με το επίπεδο, διαμορφώνεται και το περιεχόμενο/υλικό. Δεν χάνεις κάτι να του κάνεις μια ερώτηση, είναι πολύ βοηθητικός.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστω ολους. Οπως καταλαβα καλο θα ταν να δω κανα βιντεακι για σωστη αρχαρια τεχνικη και απο κει και κετα μελετη. Αμα μου δωθει η ευκαιρια ισως να κανω και κανενα μαθημα με καποιον να μου δειξει πως να οδευσω. Να στε καλα.

3 «Μου αρέσει»

του μπατη ολα ευκολα ειναι, παρ’τα με τη σειρα ενα-ενα. μετα πιασε, τουτοι οι μπατσοι, απο κατω απ τις ντοματες… κι αυτα πανευκολα ειναι…

2 «Μου αρέσει»

Ας ξαναπώ ότι ο Θοδωρής είναι εξαιρετικός και ως παίχτης και ως ήθος. Ήμασταν στην ίδια παρέα όταν πρωτοξεκινήσαμε να μάθουμε μπουζούκι το 1987-1988 Από τότε είχε φανεί ότι θα είχε επίδοση στο όργανο -και η πορεία του το επαλήθευσε.

3 «Μου αρέσει»

Γειά σας. Υπάρχουν στο υτ πολλές πληροφορίες για ασκήσεις δαχτυοθεσίας και πολλά άλλα. Όμως δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν την ζωντανή παρουσία του δάσκαλου. Είμαι κάπως στο επίπεδο του φίλου που μαθαίνει το τρίχορδο και προσπαθώ μόνος μου. Ένα χρόνο δοκιμάζω και εκείνο που με δυσκολεύει περισσότερο είναι αυτά ακριβώς στα οποία αναφέρεστε πριν. Δηλαδή η στάση του σώματος ,η πένα και ειδικότερα οι γωνίες κλπ. Στο υτ βρήκα με καλά βίντεο, τον Ζερλεντέ από την Πάτρα, τον Τζινέλη και μερικούς άλλους. Επίσης πολύ ωραία βίντεο έχει στο υτ ένα παλληκάρι το οποίο προχθές, όπως διάβασα σοκαρισμένος, έφυγε από την ζωή και λυπήθηκα πολύ επειδή έκανε καθαρά βίντεο όπου φαινόταν και το χέρι της πένας, ενώ οι περισσότεροι δείχνουν μόνο την ταστιέρα, με αποτέλεσμα να μην είμαι σίγουρος για την θέση και άρση της πένας. Επίσης ο Τζινέλης έχει μια μέθοδο εκμάθησης σε πέντε επίπεδα, όπου μπορεί κανείς να αγοράσει βίντεο και κάποια βιβλία. . Σε αυτόν μου αρέσει ότι τραγουδάει τίς νότες και όποτε βοηθάει να θυμάμαι το μέλος. Νομίζω πως πρέπει να λέμε εμείς οι αρχάριοι τις νότες φωναχτά ή και με το νου, όταν μαθαίνουμε. Για οικονομικούς λόγους δεν αγόρασα κάποιο από τα επίπεδα του Τζινέλη. Αν το κάνω θα μπορώ να έχω μια γνώμη για το πόσο μπορεί να βοηθήσει αυτός ο τρόπος εκμάθησης.

Λυπάμαι πολύ για τον Αντώνη, κρίμα που έφυγε νωρίς.

1 «Μου αρέσει»

Είναι ακριβώς όπως τα λες. Επικοινώνησα προσωπικά με τον Τζινέλη και με προθυμία και αμεσότητα μου απάντησε στις απορίες μου. Αν αγοράσω την μέθοδο θα γράψω τις εντυπώσεις μου. Καλή μελέτη και πολύ υπομονή στους μαθητές.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραίο βίντεο! Ότι κάνει δείχνει εύκολο, όμως στην πράξη τα χέρια πάνε εκεί είχαν μάθει πριν, δηλαδή με λάθος τρόπο. Πάντως είναι από τα καλύτερα και καθαρά βίντεο που κυκλοφορούν στο υτ. Ευχαριστώ για την καθοδήγηση να είστε καλά.

1 «Μου αρέσει»

Απευθυνσου στο καναλι του φιλου μου και συγχωρεμενου Αντωνη Κωνσταντακη.
Η προσφορα του και το εργο του σε ολους τους αυτοδιδαχτους και μη,ανεκτίμητη.

4 «Μου αρέσει»

Φίλε Σπύρο, θα άξιζε τον κόπο να πας μια βόλτα κι από αυτό το νήμα να τα ξαναπείς αυτά:

Όποιος το ανοίξει επειδή του κινεί το ενδιαφέρον ο τίτλος, ακριβώς αυτού του είδους τις πληροφορίες και εκτιμήσεις αναζητεί.