Κατράνι (κέδρος Λιβάνου)

Παρακαλώ γράψτε μου, αν μπορώ να βρώ αν θέλω κατράνι από πρέκια(υπέρθυρα) στην Ιερά Οδό, υπάρχει λοιπόν κατράνι εκεί τριγύρω; δεν περιμένω βέβαια απάντηση, αλλά λέω μήμπως…

Φίλε μου πιο παλιά είχα δει πρέκι από κέδρο (κατράνι) αλλά η τιμή ήταν απαγορευτική καθότι δεν είμαι επαγγελματίας οργανοποιός για να το αξιοποιήσω όπως έπρεπε.
Καλό θα είναι να πας μια βόλτα από εκεί και να ρωτήσεις τι υπάρχει.
Τα πρέκια δεν ήταν μόνο από κέδρο. Χρησιμοποιούσαν διάφορα ξύλα που άντεχαν σε δύσκολες συνθήκες.
Δυστυχώς το κατράνι έχει γίνει δυσεύρετο απ ότι ακούω από φίλους που ασχολούνται με την κρητική λύρα.
Όπως και να χει αν δεν πας από εκεί δεν μπορείς να ξέρεις.
Πάντως καπάκια από κατράνι έχει απ ότι έχω δει ο Κωνσταντέλλος.

1 «Μου αρέσει»

Το κατράνι, άλλως κέδρος Λιβάνου, είναι ένα προστατευόμενο δέντρο που απαγορεύεται η κοπή του επειδή έχει γίνει πλέον σπάνιο. Έχει γίνει σπάνιο γιατί είχε τόσο σπουδαίες ιδιότητες, για διάφορες χρήσεις, ώστε το κόβαν αφειδώς και κόντεψε να εξαφανιστεί. Ποιες χρήσεις; Η οργανοποιία (καπάκια) έρχεται δεύτερη, κυρίως ήταν στην οικοδομή.

Άρα σήμερα το κατράνι βρίσκεται σε σπίτια που να είχαν χτιστεί πριν την απαγόρευση, και που να κατεδαφίζονται. (Ή απλώς να έχουν αφεθεί να ρημάζουν, αν είσαι στην περιοχή τους να τα εντοπίσεις.) Αυτά τα σπίτια δεν ξέρω πόσα είναι, αλλά πάντως είναι ένας πεπερασμένος αριθμός, έστω και μεγάλος. Κάποια στιγμή θα τελειώσουν.

Έχω ακούσει οργανοποιούς να δραστηριοποιούν «πράκτορες» σε διάφορα χωριά, που ειδοποιούν όποτε εμφανιστεί κανένα ερείπιο ή κατεδάφιση που να περιλαμβάνει τα περίφημα δοκάρια από κατράνι. Χωρίς πλάκα. (Ή, τέλος πάντων, όχι 100% πλάκα. Το κάνουν όντως, μεταξύ σοβαρού και αστείου…)

3 «Μου αρέσει»

Το έχω ακούσει και εγώ αυτό ιδιαίτερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Εκτός από εκεί όμως βρίσκονται κομμάτια και εδώ στην Αττική. Το θέμα είναι ότι ενώ κάποτε έβρισκες σε σχετικά λογικές τιμές τώρα πιστεύω ότι για κάποιον ερασιτέχνη είναι αποτρεπτικό.
Αν θέλεις να φτιάξεις μία λύρα για σένα ή έστω να μάθεις, καλύτερα να δώσεις ένα 50ρικο και να αγοράσεις καπάκι από τους προμηθευτές.

αυτο κανει και ο Λαντζανάκης και τοσοι άλλοι.

Βασικά, ακριβώς Κρήτη και 12νησα το 'χω ακούσει κι εγώ. Δεν το ανέφερα γιατί δεν ήξερα αν ήταν τυχαίο, αλλά ίσως τελικά δεν είναι. Ή εκεί είχαν ευκολότερη εμπορική συγκοινωνία με Λίβανο, ή ίσως βγαίνει κι εκεί ο κέδρος, δεν ξέρω.

Υποθέτω ότι το κατράνι είναι ο κέδρος που υπάρχει σε Γαύδο και Κεδρόδασος; Ακόμα κι αν τυχόν δεν είναι ακριβώς το ίδιο ξύλο με τον κέδρο του Λιβάνου.
Να μας λύσει την απορία ο @Manos_Lantzanakis όταν το δει. Ο οποίος το αξιοποιεί εξαιρετικά, και κατασκευαστικά και παιχτικά.

1 «Μου αρέσει»

Δεν είναι σπάνιος στην Ελλάδα ο κέδρος, αλλά δε νομίζω να είναι το ίδιο είδος. Για να βγει δοκάρι οροφής, 4-5 μέτρα μάκρος, προφανώς θέλει δέντρο. Οι κέδροι που έχω δει στην Ελλάδα είναι θάμνοι (=μόνο κλωνάρια, εξ αρχής από το έδαφος ή λίγο ψηλότερα, χωρίς κορμό).


Edit: Στο λήμμα «Κέδρος» της Βικιπαίδειας υπάρχει λινκ προς άλλο λήμμα, «Κέδρος του Λιβάνου». Διαβάζοντας και τα δύο νομίζω ότι άκρες μέσες κατατοπίστηκα.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες!!

Και οπως εχω αναφερει ξανα… κεδρος Λιβανου δεν υπαρχει πλεον ΟΥΤΕ στον λιβανο, προστατευμενο πληρως (οσα δεντρα εχουν απομεινει μαζι με αυτο στην σημαια τους).

Εννοείς ότι δεν μπορείς να το αγοράσεις γιατί είναι από τα απαγορευμένα είδη σωστά;
Γιατί καλλιεργείται ξανά.
" Οικολογία και διατήρηση

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, σημειώθηκε εκτεταμένη αποψίλωση των δασών, και πλέον σώζονται μόνο μικρά απομεινάρια των αρχικών δασών. Η αποψίλωση των δασών ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στον Λίβανο και στην Κύπρο. Στην Κύπρο, μόνο μικρά δέντρα έως 25 μέτρα σε ύψος επιβιώνουν, αν και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος κατέγραψε κέδρους ύψους 40 μέτρων εκεί.[28] Έχουν γίνει προσπάθειες σε διάφορες χρονικές στιγμές σε όλη την ιστορία για τη διατήρηση των κέδρων του Λιβάνου. Η πρώτη έγινε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος δημιούργησε ένα αυτοκρατορικό δάσος και διέταξε να σημειωθεί με χαραγμένες συνοριακές πέτρες, δύο από τις οποίες βρίσκονται στο μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.[29]

Εκτεταμένη αναδάσωση του κέδρου πραγματοποιείται στην περιοχή της Μεσογείου. Στην Τουρκία, φυτεύονται πάνω από 50 εκατομμύρια νέοι κέδροι ετησίως, καλύπτοντας έκταση περίπου 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.[30][31] Οι πληθυσμοί κέδρων του Λιβάνου επεκτείνονται επίσης μέσω ενεργού προγράμματος που συνδυάζει την αναφύτευση και την προστασία της φυσικής αναγέννησης από αίγες ελευθέρας βοσκής, κυνήγι, δασικές πυρκαγιές και σκουλήκια. Η προσέγγιση του Λιβάνου δίνει έμφαση στη φυσική αναγέννηση δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης. Το κράτος του Λιβάνου δημιούργησε διάφορα αποθεματικά, όπως το αποθεματικό Σουφ Κέντραρ, το αποθεματικό Τζατζ Κέντρα, το αποθεματικό Τανουρίν, τα καταφύγια Άμουα και Καρμ Σμπατ στην περιοχή Άκαρ και το δάσος των κέδρων του Θεού κοντά στο Μπσαρί.[32][33]

Επειδή κατά τη διάρκεια του σταδίου δενδρυλλίων, η διαφοροποίηση του C. libani από το C. atlantica ή το C. deodara είναι δύσκολη,[34] το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού έχει αναπτύξει μια μέθοδο αναγνώρισης με βάση το DNA για να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες αναδάσωσης στο Λίβανο είναι από τους κέδρους Λίβανος και όχι άλλους τύπους.[35]
Πηγή: Κέδρος του Λιβάνου - Βικιπαίδεια

1 «Μου αρέσει»

Ακριβως Λουκά οπως το εγραψες.

Το συζητήσαμε για κέδρο και άρκευθο .