Ξύλο Άρκευθος-οξύκεδρος-Juniper-Porsuk στην κατασκευή οργάνων

Πώς δεν υπάρχουν ρε παιδιά αυτοφυείς κέδροι στην Ελλάδα; Και τόσα κεδροδάση τι έχουν, μαρούλια;

Αν αυτό που λέμε κέδρος στην πραγματικότητα δεν είναι κέδρος, το συμπέρασμα είναι ότι ίσως κέδρος σημαίνει κάτι άλλο κι όχι το φυτό που μας ενδιαφέρει, και όχι ότι δεν υπάρχουν κέδροι (αλλά κάτι που όλοι το ονομάζουν λάθος - αυτό εξ ορισμού αποκλείεται).


Edit: Και πράγματι, από λινκ σε το λινκ βρίσκουμε το εξής:

Στην Ελλάδα απαντώνται 8 είδη και 4 υποείδη αρκεύθων (ανήκουν στο γένος Juniperus). Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι γνωστά ως «κέδρα». Έτσι στην απλή λαϊκή γλώσσα γνωστά είναι τα δάση «κέδρων» στη Γαύδο, στον Πάρνωνα, στην Πρέσπα. Στην πραγματικότητα όμως o κέδρος (επιστημονική ονομασία Cedrus) απαντάται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στην Ελλάδα ως αυτοφυή απαντώνται μόνο άρκευθοι.

Δηλαδή η κοινή λέξη «κέδρος» σημαίνει ένα φυτό που υπάρχει στην Ελλάδα και που επιστημονικά δεν ονομάζεται κέδρος αλλά άρκευθος, ενώ το φυτό που επιστημονικά λέγεται κέδρος δεν υπάρχει στην Ελλάδα (και επομένως δεν έχει κοινή ονομασία, μόνο την επιστημονική). Το να πεις ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κέδροι είναι σαν να πεις ότι δεν υπάρχουν κοκόρια αλλά μόνο αλέκτορες.

Η τρέχουσα γλώσσα δεν είναι λάθος, απλώς είναι διαφορετική από την επιστημονική ορολογία.

1 «Μου αρέσει»