Kαλησπερα Νικο και σε ολη την παρεα και εγω ειμαι μπερδεμενος σε αυτο τι εννοοουμε τρυανταφυλλια νομιζω οτι ειναι οτι rosewood ισως κανω και λαθος παιδια. @Panos.ts @Panos @nikosn @icetelli
@Panos.ts Πανο καλησπερα ενδιαφερουσα αποψη ισως να ειναι και αυτο που λες
Ναι rosewood = τριανταφυλλιά και είναι δέντρο.
Όχι το λουλούδι που έχουμε εδώ.
Μα τι δεν καταλαβαίνουμε. Rosewood σημαίνει ροδόξυλο. Επειδή ρόδο =τριαντάφυλλο, οι μαστόρια το λέγαν τριανταφυλλόξυλο ή τριανταφυλλιά. Καμμία σχέση και με τον Τριαναφυλλόπουλο βεβαίως
Υ. Γ. Καμμία σχέση και με το βερνίκι. Στην παραδοσιακή-καλλιτεχνική οργανοποιία, αποφεύγουμε τα χρωματιστά βερνίκια, διότι στο κτύπημα φαίνεται άσπρο ξύλο από κάτω, και είναι αντιαισθητικό.
@65 (παράθεμα Βικιπαίδειας):
Pianowood!
Γιατί όχι μπουζουκόξυλο;
@nikosn Καλησπερα Νικο εχεις δικο σε αυτο που λες και συμφωνω και σε αυτο που αναφερεσαι στα χρωματιστα βερνικια.
Εδώ που έχουμε καταντήσει … Το 50% να παίζουν πιανο ή βιολί …
Καλησπέρα Γιώργη. Πολύ καλή η επιλογή σου στην τριανταφυλλιά στο σκάφος, τώρα στο καπάκι, έχει να κάνει και με την χρήση του οργάνου. Παίζω πολλά διαφορετικά όργανα, είμαι μουσικολόγος, έχω καταλήξει εκ πείρας και έπειτα από πολλές συζητήσεις και ερευνητικές προσεγγίσεις με μάστερ του κλάδου, ότι εάν χρειάζεσαι ένα όργανο που να στρώσει εύκολα και γρήγορα για να το βγάλεις στην δουλειά, τότε η καλύτερη λύση είναι στο καπάκι να χρησιμοποιηθεί Κέδρος, master grade ή red wood, το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ότι ναι μεν θα στρωθεί γρήγορα και εύκολα το όργανο, αλλά στην πορεία των χρόνων, δεν θα έχει καμία τεράστια διαφορά , θα έλεγα μια στασιμότητα στην εξέλιξη του. Ενώ όταν χρησιμοποιείται Έλατο master grade τότε αργεί παρά πολύ να στρώσει, αλλά στην πορεία των χρόνων, έχει μια απίστευτη και ανοδική πορεία στην εξέλιξη του το όργανο, και συνέχεια σε εκπλήσσει με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρομαι στην σωστή χρήση και συντήρηση του οργάνου. Αυτός είναι και ο λόγος, όπου στα 48 όργανα που έχω, τα τριάντα είναι με κέδρινα καπάκια, γιατί με αυτά εργάζομαι, και χρειάζομαι αυτήν την σταθερότητα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις, εννοείτε ότι σε όλα μου τα όργανα, έχει τοποθετηθεί κάρμπον στα μάνικα. Ενώ αυτά με τα Ελάτινα καπάκια, τα έχω για μελέτη, έως ότου στρώσουν και τα βγάζω σιγά σιγά σε ιδιαίτερες συνθήκες δουλειάς, που αναζητώ ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα, πχ. σε ηχογραφήσεις.

Καλησπέρα Γιώργη. Πολύ καλή η επιλογή σου τριανταφυλλιά στο σκάφος, τώρα στο καπάκι, έχει να κάνει και με την χρήση του οργάνου. Παίζω πολλά διαφορετικά όργανα, είμαι μουσικολόγος, έχω καταλήξει εκ πείρας και έπειτα από πολλές συζητήσεις και ερευνητικές προσεγγίσεις με μάστερ του κλάδου, ότι εάν χρειάζεσαι ένα όργανο που να στρώσει εύκολα και γρήγορα για να το βγάλεις στην δουλειά, τότε η καλύτερη λύση είναι στο καπάκι να χρησιμοποιηθεί Κέδρος, master grade ή red wood, το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ότι ναι μεν θα στρωθεί γρήγορα και εύκολα το όργανο, αλλά στην πορεία των χρόνων, δεν θα έχει καμία τεράστια διαφορά , θα έλεγα μια στασιμότητα στην εξέλιξη του. Ενώ όταν χρησιμοποιείται Έλατο master grade τότε αργεί παρά πολύ να στρώσει, αλλά στην πορεία των χρόνων, έχει μια απίστευτη και ανοδική πορεία στην εξέλιξη του το όργανο, και συνέχεια σε εκπλήσσει με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις, αναφέρομαι στην σωστή χρήση και συντήρηση του οργάνου. Αυτός είναι και ο λόγος, όπου στα 48 όργανα που έχω, τα τριάντα είναι με κέδρινα καπάκια, γιατί με αυτά εργάζομαι, και χρειάζομαι αυτήν την σταθερότητα για να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις, εννοείτε ότι σε όλα μου τα όργανα, έχει τοποθετηθεί κάρμπον στα μάνικα. Ενώ αυτά με τα Ελάτινα καπάκια, τα έχω για μελέτη, έως ότου στρώσουν και τα βγάζω σιγά σιγά σε ιδιαίτερες συνθήκες δουλειάς, που αναζητώ ένα ξεχωριστό ηχόχρωμα, πχ. σε ηχογραφήσεις.
@Ευάγγελος_Τσαγκαράκη Καλησπερα Βαγγελη πιστευω και εγω οτι εκανα καλη επιλογη και κατεληξα σε σκαφος τριανταφυλλιας. Ειναι πολυ ενδιαφεροντα ολα αυτα που λες Βαγγελη και απο οτι βλεπω εχεις πολυ μεγαλη εμπειρια στα οργανα. Αυτο για το κεδρινο καπακι δεν το ειχα ξανακουσει ισως γιατι οι περισσοτρεροι μαστορες απο οτι εχω δει απο ερευνα αγορας που κανω βαζουν καπακια απο ελατο. Αλλα εχει μεγαλο ενδιαφερον Βαγγελη αυτο που λες σχετικα με τα μπουζουκια που εχουν κεδρινο καπακι σε σχεση με αυτα που ειναι απο ελατο. Για το κελεμπεκι ποια ειναι η γνωμη σου Βαγγελη σε σκαφος οχταχορδου?
Ας αναφέρω και εγω την άποψη μου σε αυτό το νήμα.
Σήμερα κατάφερα να την κάνω λίγο σκαστος απο την δουλεία και είπα να πεταχτώ απο τον Χρήστο μιας και ήθελα καιρό τώρα να δοκιμάσω τις χορδές του και να τον γνωρίσω απο κοντά, αλλα δεν ήθελα να τις παραγγείλω για να τον ρωτήσω αν οι τάσεις των inox είναι ίδιες με των κλασικών χορδών του εμπορίου.
Για καλή μου τύχη ηταν εκει ο Χρήστος και συζητήσαμε τα περί χορδών καθώς και διάφορα κλεφτα περί μπουζουκιων.
Ομολογώ πως η ευγένεια του και η καλή του διάθεση ειναι σε άλλο επίπεδο.
Γνωρίζοντας οτι δεν υπάρχει σενάριο για αγορά οργάνου απο πλευράς μου, μου απαντούσε σε ότι ήθελα να ρωτήσω και μάλιστα δοκίμασα και 2 προπολεμικα που ήθελα.
Του είπα οτι θέλω μια μέρα να πάω για καφέ για τυπου “συνεντευξη” με προσωπικές μου απορίες περί οργανοποιείας καθώς και μετά της συνοδείας του κουμπαρου μου για να ριξουμε μερικες πενιες, και ήταν απόλυτα δεκτικός!
Τα αναφέρω αυτά γιατί μπορεί να τα θεωρεί κάποιος δεδομένα αλλα μιλάμε για οργανοποιούς και ειδικά η ευγενική και δεκτική συμπεριφορά δεν ειναι καθόλου δεδομένη στον κλάδο τους.
Τα προπολεμικα μου άρεσαν παρα πολυ, ειδικά αυτό που ανέβασε πρόσφατα με την πεταλούδα είχε εντυπωσιακό ηχο.
Ωραία κατασκευή, άνετη ταστιέρα.
Τα ανθρακονηματα ειναι αισθητά στο αριστερό χέρι αλλα σε καμία περίπτωση δεν ειναι τύπου βεργας.
Για τις χορδές θα επανέλθω οταν τις δουλέψω στο αντίστοιχο νήμα.
Όπως τα λες είναι. Ο κυρ Χρήστος είναι πολύ φιλικός και πρόθυμος να συζητήσει. Κατ’ εμέ είναι ένας απ’ τους κορυφαίους στο είδος του και ειδικά οι Βραζιλιάνοι του “σκοτώνουν”.

Τα ανθρακονηματα ειναι αισθητά στο αριστερό χέρι αλλα σε καμία περίπτωση δεν ειναι τύπου βεργας.
Στο βάρος του μάνικου είναι αισθητά? Το κάνουν πιο βαρύ?

Το κάνουν πιο βαρύ?
Η ερώτηση στην ερώτηση σου ειναι “πιο βαρύ απο ποιο όργανο?”
Φυσικά και δεν μπορώ να κάνω συγκριτικό με 5 λεπτά παίξιμο με άλλα όργανα, απλά λέγοντας "αισθητά " εννοώ σε σχέση με πολύ ακριβά όργανα που δεν έχουν τίποτα απολύτως στο μανικο.
Πάντως επειδή και εγώ αφιερώνω πολλές ώρες ανάγνωσης εδω μεσα, θεωρώ πως το πιο ασφαλές για να σχηματίσω άποψη ειναι να επισκεφθώ το κάθε οργανοποιείο.
Και αυτό αφορά απο την ποιότητα/ήχο του οργάνου μέχρι την συμπεριφορά του κάθε μάστορα.

και ειδικά οι Βραζιλιάνοι του “σκοτώνουν”.
Πάντως η άβαφη καρυδιά του με την τσάκιση ήταν φανταστική!
Και μιλαμε για όργανο ελαχίστων ημερών…

Η ερώτηση στην ερώτηση σου ειναι “πιο βαρύ απο ποιο όργανο?”
Φυσικά και δεν μπορώ να κάνω συγκριτικό με 5 λεπτά παίξιμο με άλλα όργανα, απλά λέγοντας "αισθητά " εννοώ σε σχέση με πολύ ακριβά όργανα που δεν έχουν τίποτα απολύτως στο μανικο.
Σε σχέση με κάποιο όργανο που δεν έχει ανθρακονήματα στο μάνικο, που είναι αισθητά τα ανθρακονήματα στο αριστερό χέρι που ανέφερες ήταν το ερώτημα. Είναι πιο βαρύ το μάνικο? Πιο ελαφρύ? Κάτι άλλο… δεν ξέρω.
Λέγοντας "αισθητά " εννοούσα λιγο πιο βαρύ το μανικο.
Απλά να αναφέρω ότι είχα περάσει ένα Σάββατο (που λέει στο google ότι είναι ανοιχτός 11.30+) και τελικά δεν ήταν. Αν κάποιος θέλει να πάει Σάββατο ας κάνει ένα τηλ. προηγουμένως.