Πριν μερικά χρόνια είχα αγοράσει έναν τζουρά από ένα μέλος εδώ του φόρουμ τον Μάνο και για κάποια χρόνια μελετούσα καθημερινά και μπορούσα να πω ότι είχα κάνει συμπαθητική πρόοδο. Τα τελευταία δύο χρόνια και λίγο παραπάνω όμως οι υποχρεώσεις δεν με άφησαν να εξασκηθώ σχεδόν καθόλου για αυτό και εξαφανίστηκα και από το φόρουμ. Φέτος αποφάσισα ότι θα προσπαθήσω με νύχια και με δόντια να βάλω πάλι στην καθημερινότητα μου 1-2 ωρίτσες εξάσκηση.
Φυσικά το όργανο μετά από 2 και πλέον χρόνια σχεδόν πλήρους απραξίας κατάλαβα ότι εμφάνισε κάποια θεματάκια. Κυρίως τασταρίσματα κλπ. Έτσι σκεφτόμουν ότι πριν συνεχίσω θα πρέπει να κάνω ένα καλό σέρβις.
Όταν πρωτομετακόμισα στην περιοχή που μένω τα τελευταία 4 χρόνια, ήξερα ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνταν ένας οργανοποιός που από εικόνες και βίντεο που είχα δει μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον η δουλειά του και σαν ήχος και αισθητικά. Αναφέρομαι στον οργανοποιό Δημήτρη Φωτόπουλο. Η αλήθεια είναι ότι είχα ψάξει να βρω το οργανοποιείο του στο παρελθόν, αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Έβλεπα κυρίως εξαιρετικές λαϊκές κιθάρες του σε βίντεο, ηχητικά κλπ και κάποια τρίχορδα μπουζούκια. Η αλήθεια είναι ότι η αναλογία κιθάρες προς μπουζούκια που είχε τύχει να ακούσω και να δω ήταν κάπου 4 προς 1 υπέρ των κιθάρων. Επειδή είμαι καλός άνθρωπος (χαχα) η τύχη μου χαμογέλασε και φέτος βρέθηκε μπροστά μου λόγο της δικής μου δουλειάς. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα πήγα τον τζουρά για έναν έλεγχο και σέρβις. Όντως είχε χαλάσει λίγο η γεωμετρία του οργάνου (είχε τραβήξει προς τα πίσω το μανίκι και είχε κάνει κάτι σαν τόξο) και ο άνθρωπος το διόρθωσε εξαιρετικά και σήμερα το απόγευμα μετά από πολύ καιρό το απόλαυσα.
Σήμερα λοιπόν πήγα να παραλάβω τον τζουρά μου. Στην αναμονή και πάνω στην κουβέντα (τον ζάλισα τον άνθρωπο), είδα ένα τρίχορδο κρεμασμένο στην ντουλάπα του. Το πήρα διστακτικά όταν μου το έδωσε, πέρα από την εξαιρετική εμφάνιση, το πόσο προσεγμένο ήταν σε κάθε λεπτομέρεια η αίσθηση που μου άφησε στο χέρι ήταν απίστευτη. Δεν έχω την εμπειρία των περισσότερων εδώ μέσα. Στο χέρι μου έχω πιάσει 10-15 όργανα το πολύ και τα περισσότερα για λίγα λεπτά με 1-2 ώρες το πολύ, που πρόκειται για όργανα γνωστών και φίλων. Αυτό το μπουζούκι όμως ήταν το κάτι άλλο. Απλά ακουμπούσα απαλά τα δάχτυλα στα διαστήματα μεταξύ των τάστων και κελαηδούσε. Μαλακό, με πολύ καθαρό ήχο και μάλιστα του γούστου μου. Σκάφος. Αν κατάλαβα καλά καπάκι από έλατο, ταστιέρα από έβενο μην με ρωτήσετε άλλες λεπτομέρειες θα είναι μεγάλο ρίσκο να πω ότι το σκάφος ήταν από παλίσανδρο. Δεν είμαι και ο πιο ειδικός σε γνώσεις στο θέμα, αλλά ξέρω τι ήταν αυτό που ένιωσα. Ξαφνικά ένιωσα σαν να ανέβηκα δέκα σκαλιά ως παίχτης. Μετά από τόσο καιρό απραξίας κάποια από τα πράγματα που πάλι με δυσκολεύουν ένιωθα να τα ξεπερνάω μονομιάς από το πόσο ευκολόπαιχτο ήταν το όργανο και πόσο ωραίος έβγαινε ο ήχος . Έρωτας από την πρώτη πενιά. Αν τα οικονομικά μου ήταν καλύτερα ή αν δεν είχα κάνει αυτή την κοιλιά των 2,5 ετών στην καθημερινή μελέτη και το τεράστιο πισωγύρισμα στις γνώσεις και τη δεξιοτεχνία θα έφευγα με ένα όργανο παραπάνω και έναν μισθό λιγότερο. Δεν θέλω να καταλήξω πουθενά, ούτε να κάνω διαφήμιση στον άνθρωπο (δεν νομίζω να την χρειάζεται κιόλας), απλά ήθελα να το μοιραστώ με κάποιους και μόνο ομοιοπαθείς όπως εδώ στο φόρουμ θα μπορούσαν να με καταλάβουν.
3 «Μου αρέσει»
Καλορίζικο και καλόπαιχτο! Όντως, καλός άνθρωπος και καλος μάστορας ο Δημήτρης Φωτόπουλος.
Όχι ι δυστυχώς δεν αγόρασα. Μόνο τον τζουρά πήρα πίσω διορθωμένο.
1 «Μου αρέσει»
Συγγνώμη, το διάβασα λίγο βιαστικά γιατί μέσα στο τρέξιμο με τράβηξε η ιστορία σου!
Εύχομαι να έρθει σύντομα αυτή η όμορφη στιγμή.
Δεν πειράζει, θα ήθελα πάντως να μπορούσα να το πάρω και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό, κυρίως αναφέρομαι στο να ήξερα ότι θα έχω την δυνατότητα τους επόμενους πολλούς μήνες να μελετάω καθημερινά, ώστε ακόμα και αν το αγόραζα να μην στόλιζε απλά έναν τοίχο. Γιατί τα όργανα είναι για να στολίζουν το χώρο με τον ήχο τους και όχι να γίνονται κάδρα. Προσωπική γνώμη. Και ναι είναι εξαιρετικός οργανοποιός και άνθρωπος.
1 «Μου αρέσει»