Κανονάκι

Καλημέρα σε όλους!

μήπως μπορεί κανείς/ιά να μου πεί πόσο θα μου κοστίσει ένα κανονάκι ή που να κοιτάξω; Μη μου πείτε στου ΝΑΚΑ…

Στην Πανδώρα, οδός Μαυρομιχάλη στα εξάρχεια υπολόγιζε γύρω στα 1500΄-1600 ευρώ

Φοβερα κανονακια φτιαχνει ο Θεοφιλος Μπρας. Αξιζει να τα δεις πριν αγορασεις. Απο τιμες δεν γνωριζω. Το τηλεφωνο του ειναι 210.2311429. Πιθανον να ειναι σε διακοπες και να επιστρεψει το Σεπτεμβριο.

Αν και καθυστερημένα, σας ευχαριστώ. Θα κοιτάξω.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΕΙΜΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΚΑΜΙΑ ΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΟΥΝΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ.
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΟΡΓΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΜΗΝ ΔΩΣΕΙΣ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Μανώλη οι καλύτεροι και πιο ονομαστοί τούρκοι κατασκευαστές έχουν επίσης πανάκριβες τιμές…είναι και αυτοί απατεώνες?

Νίκος

27/12/2008 καλή χρονιά σε όλους

παιδιά γεια σας.
ενδιαφέρομαι για κανονάκι, και έχω την εξής απορία: τα μανταλάκια στο κανονάκι είναι καρφωμένα η είναι ανεξάρτητα δηλαδή ακάρφωτα (ελεύθερα); οπότε μπορώ να προσθέσω όσα θέλω από μόνος μου; χωρίς καμιά ξυλουργική εργασία;
σας ευχαριστώ πολύ

Το κανονάκι το αγοράζεις με τα μανταλάκια εκτός αν το κάνεις ειδική παραγγελία. Δεν θα είναι απλή δουλειά, όμως, να τα βάλει μετά κάποιος που δεν είναι ειδικός στην κατασκευή του οργάνου ή δεν έχει μάθει από κάποιον ειδικό πως να το κάνει ώστε να μην καταστρέψει το όργανο. Μιλάμε για δύσκολη εργασία αφού κάθε μανταλάκι συγκρατείτε από δυο μικρά καρφάκια.

Φίλε Πυθαγόρειε ευχαριστώ πολύ για την απαντησή σου. Σκέφτομαι να αγοράσω κανονάκι από την μέση ανατολή ίσως την συρία, διότι εκεί τα κανονάκια είναι πιο φτηνά.
Έχοντας ένα κανονάκι στα χέρια μου θα το χρησιμοποιήσω σαν μόλα για την κατασκευή καινούργιου, με τις προδιαγραφές που σκέφτομαι.
πριν από λίγα χρόνια κατασκεύασα κιθάρα η οποία παίζει Βυζαντινά μόρια (κάθε τάστο ανεβάζει τον κάθε φθόγγο ανά 2 μόρια) Φυσικά μιλάμε για τάστα που τοποθέτησα με μαθηματική πράξη και όχι με ακουστική προσέγγιση. το απήχημα του Β΄ ήχου Δι Βου Γα Δι Κε Δι Β ακούγεται πολύ διαφορετικός (αντολικός ήχος) και όχι όπως εκτελείται την σημερινή εποχή, φυσικά εννοώ όλως ο ήχος ακούγεται ανατολικός όχι μόνο το απήχημα. Σε ευχαριστώ και πάλι Τάσος καλή χρονιά.

Τα αραβικά κανονάκια και κατ’ επέκταση τα συριακά έχουν λιγότερα μαντάλια από τα ελληνικά ή τα τούρκικα γιατί τη αραβική μουσική έχει τον τόνο διαιρεμένο στα τέσσερα, δηλαδή την οκτάβα σε 48 μόρια. Δεν νομίζω να κάνεις δουλειά σου με αραβικό κανονάκι.

Σωστότατη η παρατήρηση του snedd και να προσθέσω οτι άκουσα ότι τα φτηνά αράβικα κανόνια είναι πολύ κακής ποιότητα,βαρειά,χοντροκομμένα με ήχο …μπριζολέ!
Στη θέση σου θα μάζευα κανα χιλιάρικο και θα έπαιρνα απο σμύρνη (Νουρί,Εζντέρ) που είναι πολύ καλά για τα λεφτά τους.

Νίκος

Γειά σας…
Κανονάκι ένα τέλειο όργανο που δεν έχει ανθήσει εδώ στην Ελλάδα !!Παρόλο που είναι βυζαντινό και η Ελλάδα ήτανε βασική στην ολοκλήρωση του.
Πηγαίνοντας στην Τουρκία μάθαμε να κατασκευάζουμε κανονάκια και μετά από πολλούς κόπους σιγά, σιγά ανεβήκαμε…
Σαν πρώτος κατασκευαστής στην Ελλάδα θα θέλαμε απλά σαν ενημέρωση πιο πολύ
Μπορείτε να μας επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα μας στο:
www.kanonaki.com
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διαθέσατε……
Καλή σας ημέρα

Tasoses

Πως ακριβως παίζεις τον β ήχο διότι οι θεωρητικοί δίνουν άλλα διαστήματα ο καθένας.

Καλή ιδέα να αγοράσεις ένα φτηνό όργανο για να αντιγράψεις. Μακάρι όμως να βρεις γιατί ακόμα και τα χάλια όργανα είναι πανάκριβα. Ένας φίλος οργανοποιός πειραματίζεται στην κατασκευή ενός κανονιού και ζητά από άλλους κάθε λίγο και λιγάκι το όργανο τους για να το βλέπει καθώς προχωρά στην κατασκευή. Θα του έλυνε τα χέρια να είχε συνέχεια ένα δίπλα του.

Θα ήθελα και εγώ ένα φτηνό κανονάκι για να πειραματιστώ με άλλες διαιρέσεις της οκτάβας αλλάζοντας τη θέση και των αριθμών των μαντάλων. Επί τη ευκαιρία μήπως ξέρει κανείς γιατί τα κανονάκια στην Τουρκία χρησιμοποιούν την βυζαντινή διαίρεση σε 72 μόρια και όχι αυτήν που ακολουθεί το ταμπούρ, το πολίτικο λαούτο, το νέυ και η θεωρία των μακάμ δηλαδή την διαίρεση της οκτάβας σε 53 μέρη; Κάποιος μάλιστα μου είχε πει ότι σε κάποια αραβική χώρα (δεν θυμάμαι ποια όμως) υπάρχουν τέτοια κανονάκια με 53 μόρια.

ΥΓ: snedd με τον τόνο διαιρεμένο στα 4 έχουμε 24 μόρια και όχι 48.

Βεβαίως 24 υποδιαιρέσεις έχουμε με quarter tones, που λένε και οι ξένοι αλλά, ώς γνωστόν, με “τεταρτοτόνια” ανατολική μουσική δεν παίζεται και τόσο καθαρά. Ο Μαυροειδής λέει άλλα για την αραβική εκδοχή των διαστημάτων, ότι κατά περιοχές, σχολές κλπ. έχουν δύο, τέσσερα ή έξη μόρια της διαίρεσης σε 72. Στην πραγματικότητα, μάλλον ισχύει η άλλη, σοφότατη ρήση του Μαυροειδή, ότι η αίσθηση αυτής της μουσικής είναι υποκειμενική και η θεωρία απλά έπεται.

Έχεις απόλυτο δίκιο, 24 είναι τα μόρια, αλλά τέτοια ώρα που έγραψα το μήνυμα και έλειπα όλη μέρα, καταλαβαίνεις.

Ο Μαυροειδής σωστά τα λέει, αν ακούσεις αραβική παραδοσιακή μουσική όντως παίζει ο καθένας όπως έχει συνηθίσει μάλλον ή όπως έχει μάθει. Τα κανονάκια τους όμως είναι σίγουρα μοιρασμένα σε τέταρτα του τόνου.

Και γι’ αυτό τον λόγο (επειδή μοιάζουν όλες οι νότες στα μαντάλια) σημαδεύουν τις ΝΤΟ και ΣΟΛ.

ποιοι απο εδω παιζουν κανονακι???

Το λοιπόν ρε παιδιά νοιώθω πολύ ενθουσιασμένος και ευτυχισμένος διότι όλοι σας είστε ανήσυχοι πάνω στις λεπτομέρειες των μορίων.
Γεννήθηκα στο Κάιρο της Αιγύπτου και έζησα στο Κάιρο για 21 Χρόνια και τα αυτιά μου είναι γεμάτα αραβικά ακούσματα, για την ακρίβεια Αιγυπτιακά.
Τώρα στο θέμα μας.
Η βυζαντινή μουσική χρησιμοποιεί 4 κλίμακες 1) την διατονική 2) την εναρμόνια 3) την μαλακή χρωματική και 4) την σκληρή χρωματική
την διατονική (φυσική κλίμακα) που τα μόρια της είναι 12/10/8/12/12/10/8 Οι Άραβες εκτελούν την ίδια κλίμακα με την εξής διαμοίραση 12/ 9/9/12/12/ 9/ 9 όταν λένε στα Αραβικά (ρόππ τον) στα Ελληνικά μεταφράζεται τέταρτο του τόνου, τι εννοούν ακριβός; παίζουν την νότα Ρε και την νότα Φα και βάζουν στο ενδιάμεσο μία ακόμα νότα ποια νότα ακριβός; Φανταστείτε το χέρι του μπουζουκιού χωρίς τάστα ή το βιολί του οποίου το χέρι είναι τυφλό, μοιράζουν την απόσταση ρε φα ακριβός στην μέση δεν είναι ούτε ρε# ούτε μι είναι το τέταρτο του τόνου που λένε οι Άραβες για αυτόν τον λόγο είναι 12/9/9 και όχι 12/10/8 όπως στην Βυζαντινή μουσική.
Η διατονική Βυζαντινή Μουσική κλίμακα χρησιμοποιείται από τους εξής ήχους
διατονική κλίμακα 12/10/8/12/12/10/8 Α,’ πλ Α’, Δ’ και πλ Δ’
Β’ ήχος μαλακή χρωματική κλίμακα 8/14/8/12/8/14/8
και πλ Β΄ σκληρή χρωματική κλίμακα 6/20/4/12/6/20/4
εναρμόνια κλίμακα 12/12/6/12/12/12/6 Γ’ ήχος
αν σας πονοκεφάλιασα να μην γράφω τόσα πολλά, απλά να μου το πείτε.
την εναρμόνια κλίμακα την άφησα για το τέλος διότι αυτή είναι η κλίμακα που χρησιμοποιούμε στην μουσική που γνωρίζομε (πιάνο και όλα τα έγχορδα που έχουν τάστα) διότι τα τάστα είναι εκείνα που υποχρεώνουν της χορδές να πάλλονται σε συγκεκριμένο μήκος για αυτόν τον λόγο τα έγχορδα με τάστα δεν παίζουν Βυζαντινά μόρια.
Τα μόρια που παίζει το κανονάκι είναι πολύ μικρότερα διότι οι υποδιαιρέσεις που δημιουργούνται με τα μανταλάκια είναι μικρότερες
Το κανονάκι που έχουν οι Τούρκοι δεν είναι Τούρκικο αλλά είναι Βυζαντινό για αυτό τον λόγο έχει ποιο πολλές υποδιαιρέσεις από τα αραβικά κανονάκια.
Σας ξαναέγραψα ότι έχω βρει με πολύ κόπο και με πολύ ξενύχτι τον αριθμό (για μαθηματική πράξη) ο οποίος (αριθμός) μας δίνει την υποδιαίρεση που μας καθορίζει 2 Βυζαντινά μόρια και με ακρίβεια και με τάστα για να εξηγήσω το πως το ανακάλυψα χρειάζομαι άλλες 100 γραμμές για να σας γράψω λεπτομέρειες, για αυτόν τον λόγο αφήστε αυτό το θέμα για άλλην φορά, απλά αν σας ενδιαφέρει ενημερώστε με για να σας γράψω λεπτομέρειες. Σίγουρα δεν το έχω για μυστικό και δεν μου αρέσει να έχω μυστικά διότι όποιος ανακαλύψει οτιδήποτε και δεν το πει τότε όταν πεθάνει πεθαίνει και το μυστικό του μαζί του και είναι σαν να μην βρήκε τίποτα.

 1. Τώρα επειδή δεν ξέρω από κανονάκια, σας παρακαλώ όποιος γνωρίζει και θέλει να μου πει μία χορδή στο κανονάκι πχ η χορδή Ρε με όλα τα μανταλάκια κάτω τι νότα παίζει ακριβώς και η ίδια χορδή με όλα τα μανταλάκια πάνω τι νότα παίζει; 
  
 2.  αν και δεν είμαι ούτε ρατσιστής αλλά και ούτε μισώ κανέναν δεν θέλω να αγοράσω κανονάκι από την Τουρκία. 
     Είμαι Έλληνας Κύπριος και θέλω τα λεφτά που θα ξοδέψω για κανονάκι να πάνε σε Έλληνα, για αυτόν τον λόγο πείτε μου αν γνωρίζεται έναν αξιόπιστο και τίμιο κατασκευαστή για κανονάκι στην Αθήνα, εννοώ να μην πληρώσω για ακριβό κανονάκι και να μου πουλήσει φτηνό. e-mail όνομα διεύθυνση και τηλέφωνο ότι έχετε.
  

Με πολύ εκτίμηση σε όλους Καλή χρονιά.
Έχω κάποια γνώμη για ιδική διαμοίραση μαντάλων για να παίζονται κλίμακες όπως η σκληρή χρωματική χωρίς να υποχρεωνόμαστε να μετακινούμε ένα μανταλάκι συνέχεια διότι η νότα αυτή είναι πάρα πολύ κοντά στην επόμενη νότα και δεν μπορεί να την παίξει η επόμενη χορδή διότι δεν υπάρχει εκεί. αυτό άστε το για ύστερα.
Καλή χρονιά σε όλους tasoses

Πάρα πολύ σύντομα: κατά Καρά ο Ήχος τρίτος δεν είναι εναρμόνιος, σκληρός διατονικός είναι. Αλλά δεν θα συνεχίσω γιατί δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζονται όσοι δεν εντρυφούν στο χώρο αυτό για να μάθουν θεωρία.

αυτα περι αλλων κατασκευαστων δεν τα λεω εγω αλλα αλη που εχουν παει σαφως δεν με ενδια φερη εγω κοιταω την δικι μου δουλεια και δεν υπαρχει λογος να το σηζηταω αλλο


,…

τασσο ενα e mail για κανονι στην αθηνα απο ελληνα κατασκευαστη ( xaramu@hotmail.com)και διευθην. στο διαδυκτιο (www.kanonaki.com)

Σας παρακαλώ όποιος γνωρίζει και θέλει να μου πει μία χορδή στο κανονάκι πχ η χορδή Ρε με όλα τα μανταλάκια κάτω τι νότα παίζει ακριβώς και η ίδια χορδή με όλα τα μανταλάκια πάνω τι νότα παίζει πάλι ακριβώς;
2) γνωρίζεται κανέναν αξιόπιστο και τίμιο κατασκευαστή για κανονάκι στην Αθήνα, εννοώ να μην πληρώσω για ακριβό κανονάκι και να μου πουλήσει φτηνό. e-mail όνομα διεύθυνση και τηλέφωνο; ότι έχετε.
Με πολύ εκτίμηση σε όλους και Καλή χρονιά.


http://www.youtube.com/watch?v=y9dO5O0U-GE&feature=related

Με αγάπη tasoses