Καλησπέρα σε όλες και όλους. Χθες συμμετείχα στην πολύ όμορφη και ζεστή - παρά το κρύο βράδυ - μάζωξη που διοργάνωσε το forum στο ΞυλουργείοΝ, η οποία νομίζω πως ήταν επιυυχημένη, παρ’ ότι θα ωφελούταν από την παρουσία περισσοτέρων μελών. Για εμένα, ήταν η πρώτη μου αντίστοιχη εμπειρία και σκέφτηκα να καταθέσω λίγες σκέψεις μου περί αυτής.
Η αίσθηση με την οποία αποχώρησα κατά τις 00:30 για να επιστρέψω σπίτι μακριά (ξυπνάω 05:30) ήταν αυτή της απογοήτευσης. Ακούγοντας τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο για ένα ολόκληρο βράδυ η παρέα των φίλων και γνωστών αναμεταξύ τους “αναπηδούσε” από τραγούδι σε τραγούδι, με μαεστρία, αυτοσχεδιασμό, μεράκι και υπερηφάνεια, δεν γινόταν παρά να απελπιστώ για το αρχάριο επίπεδό μου και να σκεφτώ πως πραγματικά εγώ δεν θα καταφέρω ποτέ να παίζω τόσο δεξιοτεχνικά το μπουζουκάκι που αγόρασα προ διμήνου και προσπαθώ να μάθω αυτοσχεδιαστικά. Σάς χάρηκα όσους παίζατε, όσες και όσους τραγουδήσατε - είπα κι εγώ μαζί σας 3-4 τραγούδια, που ήξερα - αποτελείτε μέρος της ζωντανής συνέχειας μιας εκλεκτής μουσικής παράδοσης, την οποία υπηρετείτε με ιδιαίτερο σεβασμό, ευθύνη και αγάπη, αυτό το βρήκα θαυμάσιο και σάς συγχαίρω.
Σε ένα τέτοιο μουσικό κλίμα ρεμπέτικων ήχων, δεν μπόρεσα να αποφύγω να αναρωτηθώ ποιά ακριβώς σχέση έχω εγώ - ο άσχετος - με ένα forum που περικλείει τόση γνώση και δεξιοτεχνία στο συγκεκριμένο μουσικό είδος. Ένα forum που τραγουδάει άγνωστα - αρκετά - σ’ εμένα ρεμπέτικα, ορισμένα εκ των οποίων υπέροχα τραγούδια ως σύνθεση και στίχος.
Συζήτησα με κάποια παιδιά που ήταν κοντά μου, αλλά ντράπηκα να επιχειρήσω να γνωριστώ με άλλα μέλη λίγο πιο μακριά μου, καθώς μού ήταν ξεκάθαρο πως δεν διαθέτω γνώση στο είδος, ούτε βεβαίως κανενός είδους οργανοπαικτικής ικανότητος, για να δικαιούμαι να αποκαλώ τον εαυτό μου μέλος της μουσικής σας κοινότητας.
Παρ’ ότι για εμένα το μπουζουκάκι μου, που παίζω (όπως μπορώ) καθημερινά στο δίμηνο που το έχω, έγινε μια παρέα ικανή να διώχνει για λίγο τη μοναξιά μου και να εκφράζει έστω με τον αρχάριο τρόπο μου τις απογοητεύσεις και πικρίες μου από τη ζωή, με τη συμμετοχή μου στη μάζωξη κατάλαβα πως ενώ μια ζωή αληθινά ζω ρεμπέτικα, ρεμπέτης δεν είμαι και δεν ξέρω αν ποτέ θα γενώ.
Σάς ευχαριστώ για το χρόνο που μοιραστήκαμε και την τόσο όμορφη, ζεστή εμπειρία. Μιας που τραγουδώ αρκετά, θα μού άρεσε να γνώριζα περισσότερα τραγούδια να τραγουδήσω μαζί σας, αλλά προς το παρόν μάλλον μπορώ άφοβα να χαρακτηριστώ τουρίστας του είδους. Η μουσική είναι το πάθος και η παρηγοριά μου.