Η λαουτοκιθάρα

Δεν βασίζομαι μόνο στα λεγόμενα του Ανωγειανάκη, ο άνθρωπος ήταν μουσικολόγος -ερευνητής και συλλέκτης, αλλά όχι οργανοποιός να το βλέπει από άλλη μεριά το πράμα…

Η κιθάρα είχε γίνει μόδα! Υπήρχε όντως κόμπλεξ ενάντια στο λαούτο από την δεκαετία του 50’. Οι ιδιοκτήτες των κέντρων ζητούσαν κιθάρες, γιαυτό οι λαουτιέρηδες πήγαιναν στους μάστορες και έκαναν παραγγελία λαούτα με σκάφος κιθάρας. Άλλωστε ήταν πιο εύκολο για τους μουσικούς, να παραγγείλουν ένα τέτοιο όργανο παρά να μάθουν κιθάρα επειδή υπήρχε ζήτηση..

Έχω δει μετατροπή από κιθάρα σε λαούτο, μια σκέτη αποτυχία σε όλα! Η λαουτοκιθάρα είναι λαούτο, σχεδόν σε όλα τα κατασκευαστικά μέρη της, εκτός από τα πλαϊνά του σκάφους που μοιάζουν με κιθάρα.

Επίσης δεν θα συμφωνήσω για το ότι το έκαναν για οικονομικούς λόγους. Το σκάφος μιας κιθάρας δεν έχει λιγότερη δουλειά από το σκάφος ενός λαούτου.. Μπορεί να απαλλαγείς από τις δούγες αλλά έχεις άλλες εργατοώρες στο σκάφος της κιθάρας που δεν φαίνονται…

7 «Μου αρέσει»

Υπάρχει και το αμερικάνικο παράλληλο με τις τενόρες, τετράχορδες κιθάρες σε 5ες, που δημιουργήθηκαν όταν οι κιθάρες αντικαθιστούσαν τα τενόρα μπάντζα, και κάποιοι μουσικοί ζητούσαν μια κιθάρα που να παίζει σαν τενόρο μπάντζο.

1 «Μου αρέσει»