Λαούτο του Παναγή

Καλησπέρα σας! Βρήκαμε στην αποθήκη ενα λαούτο σε σχετικά καλή κατάσταση χωρίς χορδές μέσα σε δερμάτινη θήκη. Ήταν του προπάππου μου που ήρθε απο την Προύσα, το όργανο έχει εσωτερικά μια ετικέτα που λέει οργανοποιειον Πανηγυρη Παναγή κρεμυδαρου πειραιευς! Δεν μπορώ να βγάλω φωτο την ετικέτα γιατί η τρυπα ειναι με σκαλιστό ξύλο κλεισμένη, στο μπράτσο επάνω εχει ενα σκαλιστό λιοντάρι! Που να το πάω να το δούνε? Εγώ λαούτο δεν παίζω, παίζω όμως κιθάρα και τζουρα τελείως ερασιτεχνικά! Θα ήθελα να μάθω την πραγματική του αξία για να δω τι θα το κανω! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

3 «Μου αρέσει»

καλησπέρα σου.
βγαλε πολλές διάφορες φωτο (και κοντινές λεπτομέρειες).
ειναι ιστορικής αξίας και αν το πουλησεις θα παρεις καλα λεφτά. αναλογα της κατάστασης του.
απο την πινακίδα μονο θα πάρεις 2000€ ! και βάλε.
βγαλε φωτό και ανέβασε τες.
αν δεν ξερεις πως , ζήτησε βοήθεια. καποιον θα βρεις.

ΥΓ
ειδα δηλώνεις οργανο λαούτο (στο προφίλ σου).του προπάππου σου !
δεν θα το πουλούσα…

2 «Μου αρέσει»

Να ανεβάσω εδώ στο φόρουμ φωτογραφίες?

ναι ,εδω τις ανεβάζεις. συνέχεια της “αγγελίας” σου.

1 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι πολύ που αντιλαμβάνεστε την αξία του και ρωτάτε στο κατάλληλο μέρος. Πέρα από οικογενειακό κειμήλιο, είναι και ένα όργανο μεγάλης ιστορικής αξίας. Υπάρχουν άρθρα και βιβλία για την οικογένεια Παναγή, ο Πανηγύρης ήταν ο πατέρας των αδελφών Παναγη.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι οργανοποιοί που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να αναπαλαιώσουν σωστά ένα τέτοιο όργανο. Αν βρίσκεστε στην Αθήνα, ο Μιχάλης Μουντάκης, ο Νίκος Φρονιμόπουλος, ο Δημήτρης Βεργέτης, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι ο Τάσος Θεοδωράκης.

Από τον Παναγιώτη Καγιάφα, μέλος του φόρουμ:

2 «Μου αρέσει»

Είναι πολυ όμορφο και δεν θα ήθελα να κακοπεσει! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

3 «Μου αρέσει»

(η ανάρτηση διαγράφηκε από τον συντάκτη)

Και επίσης τη γνώση και την εμπειρία να δώσουν μια τιμή εκτίμησης.

Όχι πως τιμή εκτίμησης σημαίνει ότι τόσα θα πιάσει αν το πουλήσεις, αυτά είναι ρευστά. Αν όμως ξέρεις ότι το όργανο στην παρούσα κατάσταση εκτιμάται Χ ευρώ και μια καλή συντήρηση - αποκατάσταση υπολογίζεται στα Ψ ευρώ, έχεις μια καλύτερη εικόνα.

2 «Μου αρέσει»

Είναι λαούτο του Πανυγήρη, άρα έχει μια άλφα σπανιότητα. Έχετε υπόψιν σας ότι ένα καινούργιο λαούτο από ονομαστό οργανοποιο είναι στην τάξη των χιλιάδων συνήθως.
Από τα λίγα που φαίνονται πάντως χρίζει αποκατάστασης! Η οποία αποκατάσταση ανάλογα με τον οργανοποιο και τη δουλειά είναι στην τάξη των εκατοντάδων μπορεί και χίλια+. Φυσικά ένα αναπαλαιωμένο λαούτο Παναγή έχει και επιπλέον αξία. Πάντως φαίνεται πολύ όμορφη και καλή κατασκευή! Και έχει ωραίο καπάκι, λιονταροκεφαλο, μαρκετερι στην ταστιέρα και μουστάκι καβαλαρη, όλα καλή ξυλεία. Οι δογιες είναι τριχρωμία με πλουμιστο φιλέτο. Αναπαλαιωμένο θα μπορούσε κάποιος να δώσει αρκετά. Τα αξίζει. Ας ελπίσουμε και στον ήχο.

2 «Μου αρέσει»

Μπράβο σας που θα το σεβαστείτε σε κάθε περίπτωση.

Τότε που φτιάχτηκε, προπολεμικά, ο Πειραιάς κι η Δραπετσώνα είχαν πάρα πολλούς οργανοποιούς για κιθάρες- μπουζούκια-μαντολίνα, και μάλλον στην περιοχή λαούτα έφτιαχνε περισσότερο ο Πανηγύρης Παναγής.

Φαίνεται πολυπαιγμένο !! Ο προπάππους έπαιζε δημοτικά;

Μια καλή ευκαιρία να το συντηρήσετε και να παίζετε πού και πού με αυτό, αφού “έχετε παρτίδες” με κιθάρα και τζουρά, θα σας ενθουσιάσει.

Εάν αναζητάτε συντηρητή οργανοποιό θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα τον κ.Νίκο Φρονιμόπουλο στα Λεγραινά.

Είστε τυχερή πάντως σε κάθε περίπτωση!

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ! Ο προπάππους έπαιζε λαούτο αλλά εγώ τον θυμάμαι πιο πολύ να τραγουδάει, ήταν εξαιρετικός ψάλτης!Σήμερα θα πάω στον κ.Τσακιριαν στην Αθήνα να το δει!

2 «Μου αρέσει»

Στον Κάρολο Τσακιριάν; Καλή επιλογή και αυτή.

Από τον παππού σας έχετε αναμνήσεις, φωτογραφίες, άλλα ιστορικά αντικείμενα;