Αγορά λαούτου στεριανου και μέθοδοι

Χαίρετε! Είμαι ο Πάνος, 23 χρόνων και είμαι κλασικός κιθαρίστας με πτυχίο οργάνου προσεχώς για δίπλωμα τώρα και πτυχίο μαντολίνου ως γέννημα θρέμμα Κερκυραίος και έχω εμπειρία 13 χρόνων (παίζω από τα 10 μου). Ελπίζω τώρα με τις ζέστες να πίνετε πολύ νερό :blush: μια ερώτηση έχω: επειδή κρατάω και από Ήπειρο μεριά και στο τμήμα παραδοσιακών οργάνων του Ωδείου είχα την δυνατότητα ρυθμικού οργάνου συνοδείας που εντέλει δεν χρειάστηκε για το πτυχίο (άλλη ιστορία αυτή) σκέφτομαι να μάθω λαούτο στεριανό που πάντα ήθελα και λόγω της κιθάρας με γοήτευε και μου άρεσε ο ήχος του.

Θέλω για αρχή να πάρω ένα όργανο μαθητικό όχι πολύ ακριβό, με ενδιαφέρει να το έχω ίσα ίσα για φίλους, για μένα ή να συνοδεύω μικρά σχήματα ή τους φίλους μου στο κλαρίνο κλπ. Από μεθόδους θα το εκτιμούσα αν μου πείτε ποια είναι η κατάλληλη για αρχάριους αυτοδίδακτους κυρίως καθώς τώρα δεν έχω την οικονομική δυνατότητα για δάσκαλο προς το παρόν. Όσον αφορά από θεωρία είμαι επαρκώς καταρτισμένος στα μακάμ και τη μη-συγκερασμένη μουσική (τα είχαμε υποχρεωτικά στο Ωδείο) καθώς έχω και παρά πολύ καλές γνώσεις Βυζαντινής τόσο από το Ωδείο όσο και από το Μουσικό Σχολείο που είμαι απόφοιτος.

Ξαναλέω ότι δεν με ενδιαφέρει το επαγγελματικό παίξιμο αλλά ίσα ίσα για δικό μου μεράκι και διάθεση. Θα ήθελα τέλος να μου πείτε ποιες είναι οι κυριότερες ομοιότητες και διαφορές τόσο με την κλασική κιθάρα όσο και με το μαντολίνο καθώς αν τα δύο αυτά όργανα θα με βοηθήσουν να συλλάβω κάπως γρηγορότερα το πνεύμα και την φιλοσοφία. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλή συνέχεια!

1 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες Πάνο!

Είναι ωραίο που είσαι ήδη αρκετά καταρτισμένος τόσο στην Δυτική όσο και στην Ανατολική μουσική, σίγουρα θα σε βοηθήσουν αυτές οι γνώσεις. Από κει και πέρα το λαούτο έχει τον δικό του κόσμο, κυρίως πρέπει να εστιάσεις στα ακούσματα (ύφος) και στο χειρισμό του φτερού.

Το μαντολίνο θα σε βοηθήσει στην ταστιέρα λόγω του όμοιου κουρδίσματος, ενώ η κιθάρα στο ρυθμικό κομμάτι. Βέβαια το λαούτο έχει την δικιά του τεχνική, δεν πρέπει να παίζεται “κιθαριστικά”. Πέρα από τον σπασμένο καρπό και το πιάσιμο του φτερού, υπάρχουν διάφορες μικροαποχρώσεις στο ρυθμό που φτιάχνουν το ύφος κάθε χορού και κάθε περιοχής.

Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για συγκεκριμένες συμβουλές και καθοδήγηση, αφού όταν έπαιζα οριακά ξέφευγα από τον κιθαριστικό τρόπο και πλέον έχω χρόνια να ασχοληθώ. Εδώ μέσα όμως υπάρχουν αξιόλογοι παίχτες που ελπίζω να δώσουν τα φώτα τους.

Από μεθόδους θυμάμαι του Μυστακίδη, είχα πάρει ένα από τα τελευταία αντίτυπα σε κάποιο ΦΛΚ. Υποθέτω θα υπάρχουν και άλλα βιβλία, πιθανότατα και βίντεο στο γιουτιουμπ. Εφόσον έχεις μια εμπειρία στα έγχορδα, βρες τους παίχτες που σου αρέσουν και ρώτα τους πράγματα, παρακολούθησε το παίξιμο τους ζωντανά, και για όσους δεν γίνεται ψάξε λάιβ στο γιουτιουμπ. Αν δεν κλέψεις δεν μαθαίνεις!

Σχετικά με την αγορά οργάνου, το λαούτο δεν είναι από τα πιο φτηνά όργανα αλλά όλο και κάτι θα βρεις στις αγγελίες. Καλή αρχή και καλή τύχη!

1 «Μου αρέσει»

Γεια σου Πάνο. Στο αριστερό χέρι, το λαούτο έχει διαφορετικές απαιτήσεις και από την κιθάρα και από το μαντολίνο. Το κούρδισμα είναι σε πέμπτες, οπότε για κλίμακες ακόμα και στην πρώτη θέση χρειάζεσαι από πρώτο δάκτυλο (δείκτη) μέχρι τέταρτο (μικρό), σε αντίθεση με την κιθάρα που λόγω κουρδίσματος σε τέταρτες μπορείς εύκολα να περιοριστείς στα δάχτυλα 1-3 για κλίμακες πρώτης θέσης. Επίσης είναι πολύ πιο μακρύ το μπράτσο του από του μαντολίνου, οπότε αν και το κούρδισμα είναι παρόμοιο (πέμπτες), οι αποστάσεις των τάστων/μπερντέδων είναι πολύ μεγαλύτερες οπότε σε αντίθεση με μαντολίνο και βιολί, οι κλίμακες πρώτης θέσης θέλουν και τέταρτο δάχτυλο.
Για το δεξί χέρι τα είπε ο Νίκος (Λίγκα). Στη στεριανή μουσική το λαούτο έχει αρκετά διαφορετικό ρόλο από ότι στην Κρήτη ή στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, θα έλεγα πιο κιθαριστικό/συγχορδιακό. Τη στεριανή μουσική δεν την ξέρω πολύ καλά οπότε σαν κιθαρίστας που ασχολήθηκε με το κυπριακό/νησιώτικο θα σου πω κυρίως πώς αντιλαμβάνομαι τη διαφορά στη φιλοσοφία του οργάνου.

Οι συγχορδίες του λαούτου συνήθως έχουν πιο μεγάλα διαστήματα, τέταρτες ή πέμπτες, οι τρίτες είναι δύσκολες ως αδύνατες, εκτός από τις περιπτώσεις που πετυχαίνεις τρίτες λόγω της ιδιομορφίας του κουρδίσματος, π.χ. ντο στη λα χορδή, μι στην οκτάβα της ρε χορδής. Είναι και πιο εύκολο να παίξεις συγχορδία που να είναι απλά πέμπτες και οχτάβες, π.χ. λα - μι - λα, χωρίς να είναι ματζόρε ή μινόρε. Με τέσσερεις χορδές, και με re-entrant κούρδισμα, τη ντο που είναι πιο ψηλά από τη σολ, οι μπασογραμμές σου είναι πιο περιορισμένες από της κιθάρας, εκτός κι αν δεν λαμβάνεις υπόψη οχτάβα, όπως ο Ζώτος.
Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να ακούσεις πώς παίζεται το όργανο στη μουσική που σε ενδιαφέρει, από ηχογραφήσεις, βίντεο, live, και να αντιληφθείς μόνος σου πώς διαφέρει και που είναι οι ομοιότητες με το κιθαριστικό παίξιμο κλπ.
Οι μπερντέδες αναφέρονται ως κινητοί στη βιβλιογραφία αλλά στην πράξη το όργανο είναι συγκερασμένο. Αν θέλεις εσύ να πειράξεις τους μπερντέδες για να παίξεις μικροτονικό ουσάκ κλπ ή να βάλεις κι άλλους σαν σάζι ή λαύτα μπορείς βέβαια, το έχουν δοκιμάσει κάποιοι, αλλά αυτά ξεφεύγουν από το παραδοσιακό παίξιμο τουλάχιστον όπως το ξέρω εγώ. Οπότε και θεωρητικά δε χρειάζεσαι τη γνώση για τα μικροτονικά διαστήματα, εκτός αν ψάχνεσαι για το πώς σχετίζονται οι δρόμοι με τα μακάμ της τουρκικής θεωρίας, ή πώς παίζουν τα όργανα που έχουν μικροτονικές δυνατότητες, βιολιά κλαρίνα κλπ.

1 «Μου αρέσει»