Αγορά μαθητικού στεριανού/νησιώτικου λαούτου

Καλησπέρα σε όλους, θέλω να πάρω ενα μαθητικό στεριναό λαούτο για να ξεκινήσω σιγά σιγά.
Είμαι χρόνια ερασιτέχνης σε μπουζούκι και κιθάρα,και λαούτο εχω παίξει μια φορά μόνο πριν κάτι χρόνια,με βοήθεια απο έναν γνωστό που μου έδειξε τα ακόρντα.Δεν ξέρω τι τιμές παίζουν στην αγορά αλλά σίγουρα δεν θέλω να ξεφύγω πάνω απο 600€.
Όποιος μπορεί δώσει κάποια συμβουλή,ευπρόσδεκτη.

Κάτι πολύ γενικό:

Τα λαούτα κατά κανόνα είναι ακριβά όργανα (σπανίως να πέσουν κάτω από το χιλιάρικο). Χωρίς να ξέρω κατασκευαστικές λεπτομέρειες, έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι αναπόφευκτο: ότι χωρίς λεφτά, λαούτο απλώς δε φτιάχνεται! Επομένως, ένα φτηνό καινούργιο λαούτο θα μου προξενούσε καχυποψία.

Αντί για «μαθητικό», δεν προσανατολίζεσαι καλύτερα στο μεταχειρισμένο;

3 «Μου αρέσει»

To έχω υπ όψιν και το μεταχειρισμένο,αλλα με μια έρευνα που έχω κάνει,δεν υπάρχει ποικιλία,λίγες αγγελίες,με αρκετά επαγγελματικά ακριβά όργανα

Χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις, μάλλον ο πάτος της αγοράς (οικονομικά) θα βρεθεί στην Τουρκία οπου φτιάχνουν και κάποια λαούτα.
Δεν ξέρω κατα πόσο αξίζει να πάρεις Τούρκικο του κιλού.Δεν έχω ιδέα για ποιότητα. Αν είχες κάποιον να σου διαλέξει θα βοηθούσε
Ψάξε στο google για Yunan Lavtası

Υπάρχουν παντως και φτηνά (χωρίς να ξέρω πολλά, με γρήγορη αναζήτηση)

@jkidd13

Μαθητικό λαούτο μπορείς να βρεις σχετικά εύκολα. Μέσα σε 3-4 δευτερόλεπτα ψάχνοντας στο google βρήκα τα ακόλουθα:

https://www.adagio.gr/el/μουσικα-οργανα/paradosiakaorgana/paradosiakaexhorda/λαούτο-κρητικό-καββαδίας-νο1-64983-detail/

Το θέμα όμως είναι εάν πραγματικά σε καλύπτει ένα μαθητικό όργανο. Εάν το παίρνεις με σκοπό να δοκιμάσεις πώς είναι το όργανο ώστε σε 6 μήνες να πάρεις ένα “σωστό” όργανο, το καταλαβαίνω. Ή εάν το έπαιρνες για διακοσμητικό στο τοίχο και που και που να το κατεβάζεις να παίζεις. Αλλά εάν σκοπεύεις να παίζεις καθημερινά και αρκετές ώρες δε θα στο συνιστούσα. Καλύτερα να κοιτάξεις στην αγορά για κάποιο μεταχειρισμένο στις ίδιες τιμές.

1 «Μου αρέσει»

Σίγουρα δεν θα παίζω μια στο τοσο…Λογικά θα το “πιάσω” ικανοποιητικα σε βασικό επίπεδο παιξίματος και επειδή το έχω μεράκι από παλιά,και λόγω ακουσμάτων στην μουσική,θα παίζω πολύ.Σιγουρα δε θέλω να πάρω και όργανο που να είναι για το τζάκι…

Άρα, μάλλον επιβεβαιώνεις την πρώτη ανάρτηση.

Αν θες την συμβουλή μου πρόσεξε πολύ τι θα πάρεις. Τα λαούτα έχουν πολύ βαριά αρματωσιά και ένα κακό όργανο μπορεί στην καλύτερη να σε αποτρέψει απ το να παίζεις. Στην χειρότερη θα σου ρημάξει τα χέρια.

9 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, το θέμα είναι οτι δεν έχω και εμπειρία στο ποιο λαούτο είναι καλής κατασκευής η όχι. Και το μεγάλο μου θέμα είναι να μην ανέβει η τιμή πολύ,πχ δεν θέλω να δωσω 1000 ευρω για λαούτο που δεν ξέρω ακόμα να παίζω,κυρίως γιατί αυτο το ποσο + κάτι ακόμα θέλω να το δώσω για καινούργιο μπουζούκι σε κάποιο διάστημα. Πιθανόν θα περίμενω λίγο καιρό να δω στα μεταχειρισμένα τι μπορεί να προκύψει.
Για τα λαούτα του Μάτσικα έχει κανείς εικόνα αν αξίζουν?

1 «Μου αρέσει»

@jkidd13

Ένα όμορφο λαούτο είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή στις αγγελίες του Φόρουμ.
Εάν θες ρίξε μια ματιά. Μοιάζει να είναι στα κριτήρια σου πολύ κοντά.

2 «Μου αρέσει»

Τον κατασκευαστή (Πέτρος Ζαράνης) τον ξέρω, η δουλειά του πολύ καλή. Η τιμή στα μέτρα σου, ψάξ’ το!

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ θα το κοιτάξω!

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα! Ένα πλακε λαούτο τι διαφόρες έχει στον ήχο σε σχέση με το κλασσικό σχήμα;

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το δικό μου όργανο, μιας και το συζητάτε, δεν αγοράστηκε ως μαθητικό. Κόστισε 1000 ευρώ πριν 3 χρόνια και έχει παιχτεί επαγγελματικά ακόμη και σε στούντιο από άλλον επαγγελματία παίχτη. Ενημερωτικά το λέω όχι ότι το είδε κάποιος και το απέρριψε.

Το συγκεκριμένο το ακούω ότι έχει λίγο πιο ογκώδη ήχο.

1 «Μου αρέσει»