Βοηθεια για αγορά 6χορδου μπουζουκιού ή/και ταμπουρά

Καλησπέρα σας,

Έχω ασχοληθεί εντελώς ερασιτεχνικά και μόνος μου με το παίξιμο του μπουζουκιού, για περίπου εναν χρονο, και με τη βοηθεια ταμπλατουρων, καθως ειμαι παντελώς άσχετος απο θεωρια μουσικης κλπ κλπ.

Στόχος μου δεν ειναι αλλος απο το να παιζω στο σπιτι μου μονος μου ρεμπετικη μουσικη, να βγαζω κανενα τραγουδάκι και απλα να τη βρισκω. Να γρατζουναω που λεμε.

Θα ηθελα λοιπον να ρωτησω τα εξης δύο πράγματα:

  1. Αναλογικα με τους στοχους μου και δεδομενου οτι οικονομικα δεν με παιρνει για πολλα περισσότερα, αξιζει να αγορασω ενα φθηνο μπουζούκι του εμποριου με 200-250€;

  2. Σκέφτομαι ακομα, δεδομενου οτι ειναι αρκετα πιο φθηνα οργανα, μηπως εν τελει αγορασω ταμπουρα. Η ερωτηση μου είναι η εξής: Ποιους περιορισμους θετει στο παιξιμο και την ευρύτητα των κινησεων και δυνατοτήτων ή αγορά ταμπουρα αντι μπουζουκιου και γενικοτερα αν υπάρχουν διαφορες ως προς την τεχνικη και τον ηχο που παραγουν.

Με συγχωρείτε για την κακιστη ορολογια που χρησιμοποιω, απλώς οπως προαναφερα ειμαι παντελως αδαης.

Σας ευχαριστώ.

1 «Μου αρέσει»

Γειά σου Κώστα και καλώς όρισες στο φόρουμ. Στην πρώτη σου ερώτηση θα σου έλεγα πως αν τελικώς κατασταλάξεις στην αγορά μπουζουκιού να μαζέψεις παραπάνω χρήματα (350-400€) και να πάρεις ένα αξιοπρεπές όργανο που να μην σε παιδεύει.Στα λεφτά που θες να δώσεις τώρα δεν θα βρεις κάτι αξιόλογο. Στη δεύτερη σου ερώτηση επειδή τυχαίνει να παίζω και ταμπουρά και μπουζούκι έχω να σου πω ότι ρεπερτοριακά και τεχνικά είναι η νύχτα με την μέρα. Ο ταμπουράς έχει διαφορετική πένα και τεχνική καθώς κούρδισμα. Οπότε αν το δημοτικό/παραδοσιακό ρεπερτόριο σε ενδιαφέρει περισσότερο δεν θα ήταν κακη ιδέα. Όμως όπως αναφερεις και συ τα οικονομικά δεν είναι και τα καλύτερα. Γνώμη μου είναι να κάνεις λίγη υπομονή να μαζέψεις κάτι παραπάνω να πάρεις ένα αξιοπρεπές μπουζούκι. Καλή συνέχεια και συγνώμη για την μακρυγορία το συνηθίζω :smile:

2 «Μου αρέσει»

Αρχικά, να σε ευχαριστήσω για την απαντηση σου.

Αν παρατείνω την ανυπομονησία μου να αγοράσω μπουζουκι κατα ενα μηνα τότε σίγουρα μπορώ να προβώ στην αγορά ενος πιο αξιόπιστου μουσικου οργάνου.

Θα μπορούσες να μου προτεινεις κατι πιο συγκεκριμένο στα 400€ για παραδειγμα (για εξαχορδο μπουζουκι παντα); Επισης, ως αριστερόχειρας, γνωριζεις αν θα δυσκολευτω περισσοτερο να βρω κατι που να μου ταιριαζει; Και επισης, ανεβαινει το κοστος;

Υ.γ. Μην ανησυχεις για την μακρηγορια, ως ομοιοπαθων, κατανοώ την εν λόγω εκφραστικη αναγκη.

1 «Μου αρέσει»

Η πιό καλή επιλογή που θα πρότεινα εγώ είναι να ψάξεις για μπουζούκι του μάτσικα .Αξιοπρεπέστατα όργανα για την τιμή τους.Μπορείς να τα βρείς και μεταχειρισμένα.Από όσο ξέρω δεν ανεβαίνει το κόστος του οργάνου αν είναι για αριστερόχειρες.Εκτός αν πάρεις δεξιόχειρο και αλλάξεις τα κόκαλα.Συνάπτω και την ιστοσελίδα τους https://www.matsikas.gr/ .Μην διστάσεις να τους ρωτήσεις καθώς και εδώ στο φόρουμ για όποια απορία έχεις.Κάνε και τον κόπο να ψάξεις καθώς υπάρχουν πολλά νήματα παρόμοια με αυτό εδώ και σίγουρα θα σου λυθούν και άλλες απορίες.

3 «Μου αρέσει»

https://artport.gr/

Και εδώ θα βρει αξιοπρεπέστατα όργανα σε καλή τιμή

Φυσικά πρέπει να κατασταλάξεις τι όργανο θες

Για το θέμα του αριστερόχειρα στο τρίχορδο είναι αστείο, επέμβαση στους καβαλάρηδες μόνο και στην πεναρια αν δεν είναι κεντραρισμενη ή απούσα

1 «Μου αρέσει»

Φίλε @KostasP1 , καλωσήρθες στο φόρουμ.

Το δίλημμα μπουζούκι ή ταμπουρά στέκει μόνο στη λογική ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μας αρέσουν σ’ αυτή τη ζωή και, αν δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε όλα ταυτόχρονα, τα ιεραρχούμε. Όχι όμως σαν εναλλακτικές για τον ίδιο στόχο (όπως θα ήταν π.χ. το «μπουζούκι ή τζουρά» - που και πάλι δηλαδή…). Με άλλα λόγια, τα δύο όργανα δε μοιάζουν ούτε στο πώς παίζονται, ούτε στο πώς ακούγονται, ούτε στο τι μπορούν να παίξουν.

Ο ταμπουράς είναι όργανο που χρησιμοποιείται κυρίως στα Μουσικά σχολεία. Είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο για την εκμάθηση της σχετικής θεωρίας. Μπορεί να παίξει περίπου οτιδήποτε από τον ευρύτερο «παραδοσιακό» χώρο, αλλά δε νομίζω να έχω δει ποτέ κανέναν να παίζει έξω από το πλαίσιο των Μουσικών σχολείων, και αμφιβάλλω αν μπορεί κανείς εύκολα να μάθει αυτοδίδακτος. Όσο για δασκάλους, υπάρχουν φυσικά (αφού ακριβώς το όργανο υπάρχει σε σχολεία), αλλά και πάλι δεν έχω υπόψη μου να κυκλοφορούν στην ελεύθερη πιάτσα.

Βέβαια, αν ξέρεις ήδη μουσική με κάποιο άλλο όργανο, τότε αλλάζει πολύ το πράγμα. Οι ιδιαιτερότητες του ταμπουρά έναντι άλλων οργάνων, που για πρώτο όργανο και ξεκίνημα στα τυφλά τον κάνουν δύσκολο, ξαφνικά μετατρέπονται σε πολύ εύκολες, αρκεί να κατανοήσει κανείς 2-3 πληροφορίες και μετά όλα έρχονται μόνα τους. Όσο για τεχνική και γενικώς για βοήθεια και οδηγίες, το ΥΤ είναι γεμάτο βιντεάκια των ίδιων των δασκάλων των Μουσικών σχολείων που απευθύνονται στους μαθητές τους (αλλά είναι προσβάσιμα σε όλους), κάτι που ίσως ξεκίνησε πέρσι με την τηλεκπαίδευση ή ίσως πάλι να γινόταν κι από παλιά.

3 «Μου αρέσει»

Pepe διαβαζω τοσα χρονια τα ποστ σου και παντα με φτιαχνει το ποσο ωραια και μελετημενα απαντας ρε φιλε! Ηθελα να το πω.

Τωρα φιλε Κωστα εχεις μια σφαιρικη αποψη, αλλα θα σου πω και αυτο. Μη βιαζεσαι στην αγορα οργανου. Συνεχισε να μελετας με τα οποια μεσα εχεις και βαζε φραγκα στην ακρη. Ενα καλο οργανο μπορει να σε βοηθησει σημαντικα στην μαθηση. Και οταν λεμε καλο οργανο φυσικα μιλαμε για πανω τιμες.
Οχι 2000, οχι και 500. Αναμεσα στα 800-1500 βρισκεις τα καλυτερα της αγορας (βαζοντας και την τιμη ως κριτηριο)

4 «Μου αρέσει»

Για να παίζει για πάρτη του όπως λέει αν δεν έχει λεφτά τα 1500 δεν είναι πολλά?Εντάξει οκ για μεράκι μιλάμε και ένα καλό όργανο σίγουρα σε φτιάχνει κάπως να γουστάρεις.Αλλά για σκέψου ότι αν μετά από δυο τρια χρόνια δεν γουστάρει ή βαρέθηκε να κρατήσει ένα διακοσμητικό για τον τοίχο αξίας 1500.Μπορεί να το πουλήσει αλλά χαμένος θα βγει σίγουρα.Για εμένα είναι προτιμότερο να κινηθεί για όργανο γύρω στα 500 που την δουλειά του θα την κάνει και πηγαίνει και σε ένα δάσκαλο ο οποίος θα τον μάθει να παίζει γιατί κακά τα ψέματα χωρίς δάσκαλο δεν μαθαίνεις εύκολα ούτε σωστά.
Μη σου πω πρώτα να βρει έναν δάσκαλο και μετά όργανο.
Για το ερώτημα ταμπούρα ή μπουζούκι άλλο πράγμα το ένα άλλο το άλλο.Ότι σου αρέσει να παίζεις πάρε.Θες ρεμπέτικα?Θα πάρεις τρίχορδο.Όρεξη να έχεις και χρόνο και όλα γίνονται.
Καλώς όρισες στο forum.Όλα τα παιδιά είναι πρόθυμα να σε βοηθήσουν εδώ και να σου λύσουν τις απορίες.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό μπορεί πράγματι να είναι σωστό για διάφορους λόγους. Έχει σημασία και να μπορείς να παίξεις δυο τρεις πενιές καθώς δοκιμάζεις όργανα, αλλά και να το συζητήσεις μαζί του και να σου πει «θα πρέπει να προσέξεις τα τάδε σημεία του οργάνου». Αν μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να βγείτε και μαζί για δοκιμές, ακόμη καλύτερα.

Υπό τον όρο βέβαια ότι ο δάσκαλος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σου. Ότι δε θα σε στείλει δηλαδή απλά στον έμπορο/μάστορα με τον οποίο έχει κρυφή συμφωνία!

Γενικότερα τώρα για το αν μπορείς να μάθεις χωρίς δάσκαλο υπάρχουν παλιές συζητήσεις εδώ όπου μπορεί κανείς να δει διάφορες απόψεις. Υπάρχουν επίσης και συζητήσεις για συγκεκριμένους δασκάλους (περιέργως όμως, όσο θυμάμαι, λιγότερες απ’ ό,τι π.χ. για οργανοποιούς - γιατί άραγε; )

2 «Μου αρέσει»

Σωστή παρατήρηση.
Αν θεωρήσουμε οτι μεσα απο το φόρουμ κάποιος θα γλιτώσει χρήματα με το να πάρει ενα ποιοτικό μπουζούκι απο ενα αντίστοιχου κοστους αλλα απο μαστορα με "συχνά προβλήματα ", τοτε το οικονομικό όφελος απο τον δάσκαλο ειναι πολυ μεγαλυτερο. Για να μην μιλήσω για το ψυχικό κόστος σε περίπτωση που πέσει καποιος σε λάθος δασκαλο.

Καλώς ήλθες και απο εμενα Κώστα και καλές συζητήσεις να έχουμε.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ και παλι για τον χρόνο σου. Απ’ οτι είδα στο σαιτ, τα μουσικα τους οργανα απευθύνονται σε ολες τις τσέπες. Θα το εχω ασφαλως υπόψη μου κατα την “έρευνα αγοράς” που θα κανω. Να σαι καλα και παλι.

Υπέροχα και οικονομικα δείχνουν και χωρίς πολλους στολισμούς και φιγούρες, όπως ακριβώς το θελω δηλαδη. Να υποθέσω πως είναι καινούργια κι οχι μεταχειρισμένα, σωστα;

Ευχαριστώ πολυ για τις πολύτιμες πληροφορίες. Οπως προανέφερα απο μουσικές γνώσεις εχω μαυρα μεσάνυχτα, επομένως, ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις να βοηθούν κι εμας τους αδαείς.

Εν τελει, πιθανολογώ πως μπέρδεψα τον τζουρά με τον ταμπουρά στην αρχική μου ερωτηση …

Σε καθε περίπτωση μεγάλος μου καημός ειναι το μπουζούκι, οπότε με βαση και τις απαντήσεις των υπολοίπων μελών, μάλλον θα στραφω προς την αγορα του συγκεκριμένου μουσικου οργάνου.

Εκτός απο το οικονομικό θεμα, η αγορά ενος καλου οργάνου με προβληματίζει κι απο την αποψη της συνέπειας. Θελω να πω οτι θα ήταν κρίμα να ριξω κάμποσα χρήματα και στην πορεια, για τον άλφα ή βητα λογο, να τα παρατήσω και να καταλήξει στην αποθήκη.

Απο εκει και περα, σιγουρα, οσο περισσότερα χρήματα επενδύεις σε ενα μουσικο οργανο τόσο περισσότερες δυνατότητες σου προσφέρει (τουλάχιστον στις πλειστες περιπτώσεις)

Καλησπερα φίλε Λάμπρο. Ναι με τη ρεμπέτικη θελω να ασχοληθώ, αλλα ειμαι τοσο άσχετος που μπέρδεψα τον ταμπουρά με τον τζουρά οπως ανεφερα σε παραπάνω σχολιο μου. Οποτε δεδομένα θα προβώ στην αγορα τρίχορδου.

Απο εκει και περα, απο προηγούμενη μου εμπειρία (1 χρόνου) εχω μαθει να κουτσοπαιζω ορισμενα κομμάτια και για την ωρα σκοπευω να συνεχίσω να το παλεύω μονος μου, εξαλλου δεν εχω τίποτα σπουδαίες βλεψεις. Βεβαια, στην πορεια του χρονου πολυ πιθανον να δημιουργηθεί η αναγκη να απευθυνθώ σε καποιον δασκαλο.

Ευχαριστώ για το σχολιο σου

Καλώς σας βρήκα Πανο.

Τότε αλλάζει. Ο τζουράς είναι αυτός που μοιάζει σαν μικρό μπουζούκι, ενδιάμεσο ανάμεσα στο καθαυτό μπουζούκι και στον μπαγλαμά. Τέτοιο δίλημμα, τζουρά ή μπουζούκι (τζουρά ή μπαγλαμά / μπαγλαμά ή μπουζούκι) έχουν αντιμετωπίσει κι άλλοι, οπότε, φυσικά, και γι’ αυτό υπάρχουν παλιές συζητήσεις στο φόρουμ! :slight_smile:

Αν και σε βλέπω να καταστάλαξες στο μπουζούκι, οπότε ίσως γλιτώσεις λίγο διάβασμα. Πάντως ακόμη κι αν καταφέρεις να μην μπεις σε πολύ μεγάλο έξοδο, δεν παύουν να είναι σημαντικές αποφάσεις αυτές. Μην τις πάρεις βιαστικά.

2 «Μου αρέσει»

Καλό είναι να ξεκινήσεις με δάσκαλο.Θα έχεις τις σωστές βάσεις για τη συνέχεια.Όσον αφορά το δίλημμα λοιπόν μπουζούκι ή τζουρά θα σου πρότεινα μμμπουζούκι.Αλλά όπως είπε ο Περικλής μην κάνεις βιαστικές κινήσεις και πας και πετάξεις τα λεφτά σου από τον ενθουσιασμό του ξεκινάω κάτι καινούργιο και πάω να πάρω όργανο.

2 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες κι από μένα!
Αν είναι οικονομικό το θέμα, πιο πολύ θα ευχαριστηθείς έναν τζουρά των 300 ευρώ παρά το βασικό μοντέλο μπουζουκιού του Μάτσικα με τα 360. Αν έχεις όμως την δυνατότητα να ανέβεις έστω και λίγο, κοίταξε στα μεταχειρισμένα και θα βρεις. Ή σε κάποιον ερασιτέχνη κατασκευαστή που θα φτιάχνει αξιοπρεπή όργανα, και αργότερα το κρατάς για δεύτερο. Απ’ ό,τι θυμάμαι το αρτπορτ απλά έκανε μεταπώληση οπότε απλά έβαζε καπέλο στην χαμηλή τιμή του όποιου εργαστηρίου (και με επιθετικό μάρκετινγκ που είχε ξενίσει αρκετούς από μας).
Κι εγώ είμαι της άποψης να ξεκινήσεις με δάσκαλο, ο οποίος θα διαλέξει και το όργανο (το οποίο φυσικά πρέπει να αρέσει και σε σένα). Θα γλιτώσεις πολύ κόπο και ταλαιπωρία, και δεν θα κάνεις διπλό κόπο να ξαναμάθεις σωστά κάποια βασικά πράγματα. Το καλύτερο είναι να βρεις μια παρέα και να σου δείξουν μερικά πράγματα, και βέβαια να έχεις την υπέροχη εμπειρία να παίζεις μαζί με άλλους.

Είδα τις τιμές του Μάτσικα.Το βασικό μοντέλο των 360 το πήγε στα 430.Ξεφύγανε οι τιμές παντού τελικά.