Η Ιοντοφόρεση, κατά του ιδρώτα των χεριών.

Η Ιοντοφόρεση, κατά του ιδρώτα των χεριών.

Συνεχώς ακούω από μουσικούς, επαγγελματίες και μη, να παραπονιούνται για τον υπερβολικό ιδρώτα των χεριών τους, και να ζητάνε πράγματα απίθανα για να λύσουν το πρόβλημα τους.
Για παράδειγμα, «φτιάξε μου το μανίκι έτσι ώστε να μην μου κολλάει στο χέρι, γιατί ιδρώνουν πολύ τα χέρια μου», «μη μου βάζεις βερνίκι στο μανίκι γιατί κολλάνε τα χέρια μου», «κάνε πολύ γερό το βερνίκι γιατί με τον όξινο ιδρώτα που έχω αυτό διαλύεται», «γεια σας, θέλω να αγοράσω πούδρα για το μανίκι» κ.τ.λ…

Κάποιος πελάτης μου, με ενημέρωσε ότι τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιεί τη μέθοδο της Ιοντοφόρεσης, και με διαβεβαίωσε ότι τώρα πια του λύθηκε το πρόβλημα της υπεριδρωσίας των παλαμών.:088:

Πρόκειται για ένα φανταστικό απλό μηχάνημα με ένα μικρό κύκλωμα που δουλεύει με μπαταρίες, δύο δοχεία και με λίγο νερό.
Στην ουσία, από το ένα χέρι περνούν θετικά ιόντα και από το άλλο αρνητικά, και εικάζεται ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, αποδιοργανώνεται η λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων για μεγάλο διάστημα.
Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι εντελώς ακίνδυνη για την υγεία και κατά τα λεγόμενα πολύ αποτελεσματική.

Στα παρακάτω λίνκ μπορείτε να δείτε πώς δουλεύει το μηχάνημα, με ένα σχετικό βιντεάκι, και από που μπορείτε να το προμηθευτείτε:
http://www.iontophoresis.info/idrostar-idrostar.html
http://www.transpiration.biz/description.php?lang=1&id=177&path=7&lang2=2

Για κάποια οικονομικότερη λύση, υπάρχουν βέβαια και οι πατέντες, αλλά ας το αφήσουμε προς το παρόν (γιατί τσιμπάει λιγάκι το ρεύμα). :78:

Εδώ παραθέτω ένα σχόλιο για την Ιοντοφόρεση από το βιβλίο του Κερασίδη Στέλιου.
(Φυσικός, Δρ. Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου της Κρήτης).

Έχει μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί διεθνώς στις περιπτώσεις υπεριδρωσίας παλαμών, πελμάτων και μασχαλών. Την έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία και σε μια περίπτωση υπεριδρωσίας μετώπου. Κατά τις διαδικασίες της ιοντοφόρεσης το υπεριδρωσικό άτομο βυθίζει τις παλάμες (ή τα πέλματα) του σε δύο λεκάνες που περιέχουν νερό της βρύσης χωρίς καμιά φαρμακευτική ουσία (για τις μασχάλες ή το μέτωπο φτιάχνονται ειδικά ηλεκτρόδια που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μέσω βρεγμένης γάζας). Στις λεκάνες αυτές τοποθετούνται οι δύο πόλοι ηλεκτρικής πηγής που ρυθμίζουμε να δημιουργεί ρεύμα της τάξης των 10-25 mA. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διέλευση ρεύματος 100-200 mA μπορεί να είναι θανατηφόρα και γι αυτό κάποιος θα πρέπει να ξέρει πολύ καλά τις τιμές που μπορεί να πάρει το ρεύμα που χρησιμοποιεί, προτού επιχειρήσει αυτή τη διαδικασία, ιδιαίτερα αν τροφοδοτείται από το δίκτυο κι όχι από μπαταρίες. Το ρεύμα αφήνεται να περνάει για 15-30 λεπτά. Μετά από λίγες διαδικασίες η υπεριδρωσία μειώνεται αισθητά και μετά από 10-12 διακόπτεται τελείως. Δεν είναι γνωστό πώς η μέθοδος καταφέρνει να διακόπτει την υπεριδρωσία. Εικάζεται πως επιφέρει μάλλον αποδιοργάνωση της λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων, χωρίς να τους καταστρέφει, είτε πως προκαλεί πρόσκαιρη αλλοίωση κάποιων πρωτεϊνών αναγκαίων για τη λειτουργία τους. Το σίγουρο πάντως είναι πως μόνιμη βλάβη δεν προκαλείται, εφόσον μετά από ένα διάστημα η λειτουργία επανεμφανίζεται κανονικά. Αυτό μάλιστα θεωρείται και το μεγαλύτερο αρνητικό της μεθόδου. Χρειάζεται να επαναλαμβάνεται, σε συχνότητα περίπου μια φορά τη βδομάδα, για να μην ανακάμψει η υπεριδρωσία. Πρόβλημα επίσης αποτελεί το γεγονός πως η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται αισθητή και ενίοτε ενοχλεί και τρομάζει.

Νομίζω ότι αν κάνεις αυτό το πράγμα για πάνω από ένα 6άμηνο στα χέρια σου, μετά θα τα ψάχνεις.

Θα σαφρακιάσουν!!!

Θα ήθελα να δώσω κάποιες συμπληρωματικές οδηγίες για την μέθοδο της ιοντοφόρεσης.Την μέθοδο της ιοντοφόρεσης άρχισα να την εφαρμόζω πριν από δυό μήνες. Αρχικά διάβασα το βιβλίο του κ. Στέλιου Κερασίδη, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, (για να μην δώσω 500 ευρώ) κατασκεύασα σύμφωνα με τις οδηγίες του μια συσκευή ιοντοφόρεσης. Η συσκευή περιείχε πέντε μπαταρίες των 9v συνδεδεμένες εν σειρά και ένα ποντεσιόμετρο των 10 κιλοώμ. Κατόπιν με δυό κροκοδειλάκια σύνδεσα τους δυό πόλους της συσκευής τα δυό μεταλικά ταψάκια τα οποία ήταν γεμάτα με νερό.
Η διαδικασία της ιοντοφόρεσης έχει ως εξής: Τοποθετούμε τα χέρια μας (η τα πόδια μας, αν την εφαρμόζουμε στα πόδια) στα ταψάκια τα οποία περιέχουν νερό, με κλειστό το ποντεσιόμετρο. Κατόπιν ανοίγουμε σταδιακά το ποντεσιόμετρο μέχρι του σημείου που αρχίζει και μας τσιμπά το ρεύμα. Καλόν είναι να δίνουμε ένταση μέχρι εκεί που αντέχουμε. Στο στάδιο αυτό δεν αφαιρούμε τα χέρια μας απο το νερό. Τα αφαιρούμε μόνον όταν ο διακόπτης είναι κλειστός. Αφού κάνουμε την ιοντοφόρεση 10 με 15 λεπτά κλείνουμε τον διακόπτη, αλλάζουμε πολικότητα και κάνουμε άλλα 10 με 15 λεπτά. Από την πρώτη κιόλας φορά βλέπεις αποτελέσματα. Συγκεκριμένα μετά την πρώτη φορά που έκανα ιοντοφόρεση πήγα στο σπίτι ενός φίλου μου που παίζει μπουζούκι, και μετά από δυό ώρες παιξίματος διαπίστωσα έκπληκτος ότι εγώ έπαιζα κιθάρα ακόμη και δεν είχα ιδρώσει μέχρι τότε. Με αυτήν την συσκευή της ιοντοφόρεσης δούλεψα γύρω στον ένα μήνα με θεαματικά αποτελέσματα αλλά χωρίς να εξαφανιστεί τελείως η υπεριδρωσία παλαμών. Κατά το διάστημα αυτό άρχισε να χαλάει το ποντεσιόμετρο χωρίς να το καταλάβω, με αποτέλεσμα ενώ εγώ έκανα την ιοντοφόρεση να μην περνάνε σε ικανοποιητικό βαθμό τα ιόντα μέσα από τα χέρια. Δεν είχα και τα κατάλληλα εργαλεία για να μετρήσω τα αμπέρ. Αντικατέστησα το ποντεσιόμετρο με ένα καινούργιο, αλλά και αυτό δούλεψε για λίγο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε ομοιόμορφη αυξομείωση της εντάσεως των αμπέρ με αποτέλεσμα στο λίγο να μην μην περνάνε καθόλου και στο πολύ να σε χτυπάει το ρεύμα. Δεν είμαι και ηλεκτρονικός για να ξέρω απο αυτά. Ισως και να το σύνδεσα λάθος. Οπως μου είπε ένας φίλος μου ηλεκτρονικός, χρειάζεται ειδικό κύκλωμα στο ποντεσιόμετρο. Αν κάποιος αγοράσει μια ετοιμη συσκευή ιοντοφόρεσης -400 ευρώ και πάνω- δεν θα έχει τέτοια προβλήματα. Μετά κατήργησα εντελώς το ποντεσιόμετρο και σύνδεσα απ’ ευθείας δυό μπαταρίες των 9v . Αυτή πλέον η ιοντοφόρεση έχει εκατό τοις εκατό επιτυχία. Προσοχή όμως σε όποιον το δοκιμάσει. Το πρόβλημα είναι οτι κατά την είσοδο και κατά την έξοδο των χεριών από το νερό γίνεται αισθητή η παρουσία του ρεύματος αφού λείπει πλέον το ποντεσιόμετρο. Μπορεί κανείς να το δοκιμάσει και με μια μόνον μπαταρία των 9v, για να πάρει μιά ιδέα της ιοντοφόρεσης -πράγμα πανεύκολο- αλλά νομίζω ότι θα έχει πενιχρά αποτελέσματα. Πρώτα θα συνδεθεί το ρεύμα και μετά θα μπουν τα χέρια η τα πόδια στο νερό. Αυτό το εφαρμόζω τώρα εδώ και 20 μέρες.
Αποτελέσμα: ΣΩΘΗΚΑ. Η ανακάλυψη της τριακονταετίας, δηλ όσα χρόνια ασχολούμαι με τα μουσικά όργανα. Τώρα μπορώ να παίζω την Lakewood που φοράει δωδεκάρες χορδές όσες ώρες θέλω, ενώ πρώτα τα δάκτυλα δεν άντεχαν πάνω από μία ώρα. Οι χορδές είναι πεντακάθαρες. Εχω ένα σωρό λαδάκια και καθαριστικά για τις χορδές, από τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιώ κανένα.
Οσον αφορά τις παρενέργειες: Δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ παρενέργεια. Μπορείς να το κάνεις όσες φορές θέλεις. (το μόνο που χρειάζεται προσοχή είναι να μην έχεις ανοιχτή πληγή στο σημείο που κάνεις την ιοντοφόρεση γιατί τσούζει σαν το οινόπνευμα). Γι´ αυτό μην ακούτε κανέναν. Τις πρώτες φορές κάνεις συνεχείς ιοντοφορέσεις και μετά σταδιακά το ελαττώνεις, μέχρι να χρειάζεται μόνο υπενθυμίσεις κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί σε κάποιες “δυσμενείς” καταστάσεις να κάνει την επανεμφάνιση του ένα ίχνος ιδρώτα, αλλά με μια υπενθύμιση ακόμη, εξαφανίζεται εντελώς.
Καλό είναι όποιος σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα να διαβάσει το βιβλίο του κ. Κερασίδη “Μα γιατί ιδρώνουν τα χέρια μου?”. Εκεί λύνονται πολλές απορίες αλλά και γκρεμίζονται πολλοί μύθοι σχετικά με την υπεριδρωσία.

Pasxali tha ithela na se eyxaristiso gia tis plirofories pou dimosieyses…akrivos to idio provlima exo kai ego…edo kai 3 xronia…psaxno sto diadiktio kai rotao gia tropous antimetopisis alla pote den mporesa na vro ton tropo gia kati apotelesmatiko!kata kairous exo dokimasei diafora antiidrotika proionta alla kanena apotelesma…eixa mathei kapoia pragmata gia tin iontosfairisi alla pote den eixa vrei tropo na vro mia tetoia syskeyi…
Exei liges meres pou pira tin apofasi na kano tin gnosti xeirourgiki epemvasi gia na teleionei mia kai kali to provlima…Me ayta pou dimosieyses mou edoses tin elpida na glitoso polla xrimata mias kai tetoies epemvaseis exoun ipsilo kostos!!!ayrio kiolas pao na paro to vivlio pou les kai epeita ftiaxno kai tin syskeyoula…Elpizo na me voithisei i akoma kai na mou lysei to provlima opos kai se esena…Elpida gia to kalitero…Xilia eyxaristo!!!:110::088:

kai kati akoma o iontosferistis pou kanei 400e exei 4 mpataries ton 1.5 volt diladi 6 volt sunolo…sto kykloma sou xrisimopoieis 5 mpat x 9 volt h kathemia?

Μήνυμα από συντονιστή: Αντώνη καλωσήρθες στο Ρεμπέτικο Φόρουμ. Οι κανονισμοί του Φόρουμ απαγορεύουν τα Greeklish. Γράφε με ελληνικούς χαρακτήρες σε παρακαλώ.

Αυτή η συσκευή με τις 5 μπαταρίες των 9v είχε ποντεσιόμετρο για να ρυθμίζεις την ένταση (όπως και η έτοιμη των 400ε). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά μόνο μία μπαταρία των 9v. Βάλε από ένα ποτήρι νερό σε κάθε λεκανίτσα για να δοκιμάσεις την ένταση.
Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα από μία μπαταρία των 9v.
Εγώ χρησιμοποιώ 2 μπαταρίες των 9v, και βάζω 750ml σε κάθε λεκάνη. Με την ποσότητα του νερού μπορείς να κοντρολάρεις και την ένταση του ρεύματος.

Προτιμώ απλά να σκουπιζω τα χέρια όταν ιδρώνουν… !

Θέλω να σε ρωτήσω και κάτι άλλο Πασχάλη…Όταν πρωτοξεκίνησες την διαδικασία αυτή μετά απο πόσες ημέρες είδες αποτελέσματα;Και σε πόσο καιρό σταμάτησαν να ιδρώνουν τα χέρια σου εντελώς;Έχω κάνει 4 αγωγές μέχρι τώρα, μία ανα ημέρα αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή εώς μηδαμινή…Τις έκανα με τον τρόπο που περιέγραψες!

Αντώνη ο ιδρώτας δεν σταματάει εντελώς. Σταματάει η αναίτια υπεριδρωσία, αλλά σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να εμφανιστεί ένας ελάχιστος ιδρώτας, ποτέ όμως η υπερβολική ποσότητα που υπήρχε παλιά. Γενικά τα πράγματα πλέον είναι πλέον απόλυτα φυσιολογικά.
Οσο για το αποτέλεσμα, φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μόνιμα αποτελέσματα βλέπεις μετά από δέκα περίπου ιοντοφορέσεις. Εσύ από τις πρώτες φορές έπρεπε να καταλάβεις κάποια διαφορά, εκτός αν κάτι δεν έκανες καλά. Πρέπει να νιόθεις τσιμπηματάκια στα χέρια σου όταν κάνεις ιοντοφόρεση. Αν δέν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον κάτι δεν σύνδεσες καλά ή το ρεύμα ήταν χαμηλό. Για να φανταστείς αυτό που λέω, μετά το τέλος της ιοντοφόρεσης τα χέρια σου πρέπει να δείχνουν κάπως ερεθισμένα. Αν δεις ότι δεν έχεις αποτελέσματα με τον δικό μου τρόπο, τότε θα πρέπει να αγοράσεις μία έτοιμη συσκευή. Πάντως μην κάνεις χειρουργική επέμβαση γιατί αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Η ιοντοφόρεση έχει σίγουρα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες, και αν αλλάξεις γνώμη την σταματάς και σταδιακά επανέρχεται η υπεριδρωσία.

Αναφορικά με την χρήση ιοντοφόρεσης θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:

  1.  Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι ενθαρρυντικά όπως διαβεβαιώνει η πλειονότητα των χρηστών της.
    
  2.  Οι αρνητικές επιπτώσεις εστιάζονται σε έναν αμελητέο ερεθισμό (ερυθρότητα), ιδιαίτερα όταν προϋπάρχουν εκδορές, ο οποίος παρέρχεται σε λίγα λεπτά με την χρήση βαζελίνης. Σοβαρές επιπλοκές, βλάβες, κλπ δεν έχουν προς το παρόν αναφερθεί.
    
  3.  Μια συσκευή ιοντοφόρεσης στοιχίζει από 400 ευρώ και άνω.
    
  4.   Ιδιαίτερη [b][u]προσοχή [/u][/b]θα πρέπει να δοθεί όσο αφορά αυτοσχέδιες συσκευές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή θεραπεία περιλαμβάνει χρήση ρεύματος έντασης 10 έως 25 mA, ενώ ένταση της τάξης των 100 με 200 mA μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα.
    
  5.  Αν κάποιος γνωρίζει με ακρίβεια τις προδιαγραφές των εξαρτημάτων, τον τρόπο σύνδεσης τους, και τους χρόνους θεραπείας και συχνότητας χρήσης για την ορθή λειτουργία της μεθόδου ας το παραθέσει στο φόρουμ. α)υλικό δοχείων, β)ποσότητα νερού, γ)τάση μπαταριών, δ)διάταξη διασφάλισης σταθερής ελεγχόμενης έντασης, ε)χρόνος θεραπείας και συχνότητα.
    
  6.  Παραθέτω δύο λινκς για αυτοσχέδια συσκευή. ([http://www.youtube.com/watch?v=Cc0pj2tf6_4](http://www.youtube.com/watch?v=Cc0pj2tf6_4)) ([http://www.youtube.com/watch?v=WjPTacmAi3o&feature=related](http://www.youtube.com/watch?v=WjPTacmAi3o&feature=related)) 
    
  7.  Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το βιβλίο του Στέλιου Κερασίδη "Μα γιατί ιδρώνουν τα χέρια μου;" των εκδόσεων Universtity Studio Press, που αποτελεί εκλαϊκευμένη έκδοση της διδακτορικής διατριβής "Εφίδρωση και υπεριδρωσία παλαμών-πελμάτων", περιέχει διαφωτιστικές εξηγήσεις του φαινομένου.

Επειδή δέχομαι αρκετά τηλεφωνήματα σχετικά με την συνδεσμολογία παραθέτω μία φωτογραφία.
Στη μέση είναι το κουτί που έφτιαξα με τις δύο μπαταρίες μέσα, το οποίο συνδέεται με μπόρνες.

απ’οτι φαίνεται η συσκευή είναι απλή. έχω παραθέσει και εγω κατι βιντεάκια απο youtube.
δεν έχω κάνει όμως ακόμη ιοντοφόρεση. ψάχνω για παρενέργιες προς το παρόν. γνωρίζει κανεις για το ηλεκτροχημικό εγκαυμα;

Ουδεμία παρενέργεια !!!

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλα διαβάζω το θέμα εδώ και και μέρες. Εχω και εγώ παρόμοιο πρόβλημα και μάλιστα σε πολύ άσχημο στάδιο.Μιλάω σε σημείο να βγάζω βερνίκι απο βιολί σε βδομάδες. Ακόμα και ο κοχλίας της βιόλας μου είναι γεμάτος απο κρύσταλους …ιδρώτα(δεν ξέρω πώς να το πώ) .Μόνο αγγίζοντας το για να κουρδίσω τον κοχλία καθημερινά για λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετό για να κάνω ζημιά. Επίσης αν μελετάω εντατικά το καλοκαίρι έχω καταστρέψει χορδή σε περίπου 9 μέρες(το ρεκόρ μου) . Το χειρότερο είναι όμως κατα την διαρκεια του παιξίματος, γιατί το αριστερό μου χέρι κολλάει στις χορδές και αυτό επιρρεάζει πολύ άσχημα την ακρίβεια του παιξίματος.

Πρόσφατα λοιπόν έδωσα την βιόλα μου για επισκευή και τα σημεία που αγγιζω καθαρίστηκαν και, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν είναι να βάλουν μια πλαστική ταινία ετσι ώστε να μην αγγίζω τα ξύλα καθόλου.
Καταλαβαίνετε λοιπόν οτι μια τέτοια ιδέα ακούγεται ελκυστική…

Απο την άλλη κύριε Μύρο δεν σας προβληματίζει το γεγονός οτι, ακόμα και στην Ιατρική έκθεση που διαβάσαμε γράφει οτι κανείς δεν ξέρει πως λειτουργεί αυτή η μέθοδος; Δεν περνάει ποτέ απο το μυαλό σας οτι, εφόσον δεν καταλαβαίνουμε το πώς επιδρά στο σώμα μας, δεν μπορούμε να προβλέψουμε μακροχρόνια τι θα συμβεί; Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό αλλα μήπως δεν είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την μέθοδο μέχρι τουλάχιστον να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της;

Στο κάτω κάτω η υπεριδρωσία ωφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για κάποιους μπορεί να είναι απλά μια γεννετική ιδιαιτερότητα η προδιάθεση, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι ενα απο τα συμπτώματα ενός άλλου προβλήματος. Το βρίσκουμε σωστό λοιπον, ακόμα και να δουλεύει αυτή η μέθοδος, να “θεραπεύουμε” όλους τους μουσικούς με αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιόντας την μέθοδο σας, ανεξάρτητα απο τον λόγο που προκαλεί το πρόβλημα;
Μην με παρεξηγήτε αλλα νομίζω θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες, και βρίσκω δύσκολο να πιστέψω οτι μια τέτοια κατάσταση που μπορεί να υποδηλώνει διάφορα άλλα προβλήματα όπως διατροφής, ορμονικά, αλλέργίες κλπ, θα ήταν καλό να διορθώνεται με με τέτοια μέθοδο.

Απλά δεν θεωρώ οτι ο κάθε μουσικός που διαβάζει αυτό το θέμα είναι ικανός να κανει μια καλή ιατρική διάγνωση στον εαυτό του προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια της υπεριδρωσίας στα χέρια του η στο υπόλοιπο σώμα.

Δεν γνωρίζω το επάγγελμά σας κύριε Μύρο αλλα αν δεν είστε γιατρός θα πρότεινα να σταματήσετε να ενθαρρύνετε κόσμο να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο γιατι πολύ απλά δεν ξέρετε το ιστορικό τους η τι προκαλέι την υπεριδρωσία του καθενός (η πολύ πιθανόν και την δική σας)

Η ιοντοφόρεση είναι μία μέθοδος η οποία εφαρμόζεται παγκοσμίως από τους γιατρούς για θεραπευτικούς σκοπούς. Δεν είναι δική μου επινόηση. Εγώ την ανακάλυψα από το ίντερνετ, και αφού βρήκα τον τρόπο χρήσης της, άρχισα να την εφαρμόζω. Αν ψάξει κανείς στο ίντερνετ θα βρεί πολλές αναφορές για τον τρόπο που χρησιμοποιείται, καθώς και τους τυχόν κινδύνους που ελλοχεύει μια τέτοια θεραπεία. Ολοι οι γιατροί λένε ότι δέν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Από τις 4-5 μεθόδους θεραπείας της υπεριδρωσίας πού εφαρμόζονται σήμερα είναι ο πλέον ακίνδυνη και η πλέον αναστρέψιμη μέθοδος, κάτι το οποίο ανακάλυψα και εγώ εκ των υστέρων. Τώρα αν κάποιος έχει αμφιβολίες και φοβάται απλά δέν την εφαρμόζει και μένει στην υπεριδρωσία. Εγώ δεν ενθαρρύνω κανέναν.

καιρος νομιζω να παρεμβω με την πρωτη ιδιοτητα μου ως γιατρος.
Λοιπον,επειδη παρακολουθω καιρο αυτη την συζητηση,η ιοντοφορεση ειναι μια μεθοδος που μεχρι στιγμης εχει χαρακτηριστει ασφαλης,ο ηλεκτρισμος ο οποιος χρησιμοποιειται ειναι ελαχιστος,και τα αποτελεσματα τα θεμητα.Ετσι λοιπον φιλοι μου θα σας πω το εξης:Πολλα απο τα φαρμακα που χρησιμοποιηθηκαν την προηγουμενη δεκαετια κριθηκαν ακαταλληλα η’ εχουν παρενεργεις.Και Συμπληρωνω και ας με συγχωρησουν για τα κεφαλαια.ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ,ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ.Ομως,βαζοντας σε μια ζυγαρια το κερδος στην καταπολεμιση του προβληματος με τις παρενεργειες που μπορει να ειναι χαμηλοτερου κοστους,ειναι αυτονοητο οτι η χρηση του μεσου ειναι αποδεκτη.
Ειμαι κι εγω λοιπον θετικος στην ιοντοφοριση,οταν και αμα κρινεται αναγκαια,και με τις αναλογες προδιαγραφες [τεχνικες και γνωσεων].
Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους

Παιδιά με έχετε εντυπωσιάσει με όσα λέτε. Μύρο συγχαρητήρια. Μου υπέδειξε την ιστοσελίδα σας μια κοπέλα από την Αλεξανδρούπολη, που όπως κι εσύ, μίλησε μαζί μου. Με ρώτησε αν όσα λέγονται εδώ αποτελούν επαρκείς οδηγίες για να κατασκευάσει ένα μηχανάκι ιοντοφόρεσης για να μη δώσει πολλά λεφτά. Λέω πως ναι. Είσαστε πολλοί καλοί.
Αν θελήσετε κάτι να ρωτήσετε γράψτε μου στο kerassidis@nlg.gr.
Να είστε καλά.
Στέλιος Κερασίδης.

Με ενδιαφερει παρα πολυ το θεμα…εχω κ εγω το ιδιο προβλημα…δεν ξερω ομως πολλα για να φτιαξω μονη μου τη συσκευη…η τεσπα δεν το ρισκαρω…μηπως ξερετε που μπορω να την αγορασω?

Μπορείς να κοιτάξεις στο ίντερνετ ως iontophoresis device ή dryonic device.
Πάντως, η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας είναι αρκετά σύνθετο ζήτημα. Αν μπορέσεις να καταλάβεις πως μάλλον πρέπει να το αναλάβεις εσύ κι όχι να στο λύσει μια συσκευή, θα είναι μια καλή αρχή.

Επειδή συνεχίζω ακόμη να δέχομαι αρκετά email και τηλεφωνήματα σχετικά με την ιοντοφόρεση, θέλω εδώ να δώσω το νέο μου email λόγω διακοπής του παλαιού από τον Οτε.
Το νέο email είναι: myros-pasx@ath.forthnet.gr.

Δυστυχώς η πλειονότητα των ενδιαφερόντων δεν έχει σχέση με οργανοπαίκτες.

(Ηθελα να φαίνεται το νέο email στο κατάλληλο post #3 αλλά παρότι έστειλα πμ σε συντονιστή δεν έγινε τίποτε. Αν μπορεί κάποιος άλλος ας το φτιάξει)

Μπορεί να είναι διακοπές ο άνθρωπος.
Το έφτιαξα εγώ λοιπόν.