Τιμές υγρασίας-θερμοκρασίας

καλησπέρα,
στο δωμάτιο (υπνοδωμάτιο κανονικών διαστάσεων) όπου έχω τα όργανα, τις τελευταίες μέρες έχω κρύο και υγρασία.
Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή έχω περίπου 16.5 βαθμούς και 75% υγρασία (σημ.: ένα απλό φθηνό ψηφιακό θερμόμετρο/υγρόμετρο μου δίνει τις μετρήσεις).

α) Είναι επικίνδυνες οι συνθήκες για τα όργανα (δεν βρίσκονται σε θήκες αλλά σε σταντ και είναι κουρδισμένα);
Όταν τα πιάνω να παίξω, το σώμα τους είναι κάπως “κρύο”, για να μην πω ότι αισθάνομαι μι ελάχιστη υγρασία πάνω τους…
Επίσης τα βρίσκω να είνια κουρδισμένα λίγο ψηλότερα (1/3 τόνου ας πούμε) από το διαπασών
β) αερίζοντας το χώρο πέφτει λίγο η υγρασία αλλά και η θερμοκρασία. Τί είναι καλύτερο: να προσπαθήσω με ένα π.χ. σώμα καλοριφέρ (ηλεκτρικό) να ζεστάνω λίγο το χώρο (μακρυά φυσικά από τα όργανα) ή η αυξομείωση της θερμοκρασίας (και της υγρασίας;) θα επιφέρει χειρότερα αποτελέσματα;

ακριβώς αυτά έψαχνα και εγώ μπάμπη αυτήν την εβδομάδα.
κάπου διάβασα ότι η ιδανική υγρασία είναι από 47% έως 57%.
για θερμοκρασία δεν ξέρω κάτι. εγώ επειδή είχα αρκετή υγρασία στο χώρο έχω βάλει αφυγραντήρα, και ασφαλώς τσεκάρω την υγρασία αφού και η ξηρασία επίσης δεν είναι καλή για τα όργανα.

περιμένω ολοκληρωμένη απάντηση. ίσως από κάποιον οργανοποιό.

Καλησπέρα Μπάμπη.
Αφού σημειώσω ότι δεν είμαι ειδικός, θα γράψω τι έχω καταλάβει διαβάζοντας σχετικό άρθρο στην Kλίκα:
Η υγρασία πρέπει να παίζει μεταξύ 45% και 55% - Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρα τις περί αντιθετου πεποιθήσεις, η ξηρασία είναι πιο επικίνδυνη από την υγρασία (υπό την έννοια ότι από την υγρασία το όργανο επανέρχεται ενώ από την ξηρασία κάνει “crack” και μετά “ciao-ciao”. Πάντως 70% μου φαίνεται υψηλή
Για την θερμοκρασία νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε όταν φτάνουμε κοντά στους 30°C…εννοείται ότι άμα πλησιάζουμε το 0°C καλο δεν θα κάνει στο όργανο. Αλλα οι 16-17°C δεν νομίζω ότι αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Για να χαμηλώσουμε την υγρασία, εκτος από το ειδικό μηχάνημα (που δεν είναι και πάμφθηνο αλλα άμα το πάρεις το χρησιμοποιείς και για τα ρούχα) υπάρχουν κάτι απλά συστήματα με άλατα: κάτι σαν κουβαδάκι που του βάζεις μέσα ένα μπλόκ από “αλάτι” και κρατάει την υγρασία -το έχω τεστάρει και δουλεύει. Αλλιώς, αντί να ανοίγεις το παράθυρο και να ξυλιάζεις, μπορείς να χρησιμοποιείς το ανεμιστήρα που ξηραίνει την ατμόσφαιρα.
Αντίθετα αν θες να αυξήσεις την υγρασία, βάζεις ένα πήλινο μπολάκι με νερό πάω στο καλοριφέρ.

Αυτά από μένα. Περιμένω τους ειδικούς να με διορθώσουν η’ να με συμπληρώσουν!

Cheers

Να συμπληρώσω ότι υπαρχουν έτοιμα αφυγραντικά που στοιχίζουν παμφθηνα στην αγορά (silica gel ή κάτι τέτοιο) και νομίζω μια προστασία την προσφέρουν. Επιπλέον έχω ακούσει ότι η τοποθέτηση μάλλινου υφάσματος κοντά στα όργανα λειτουργεί ευεργετικά, τόσο στην θερμοκρασία όσο και στην υγρασία. Κάποιος καλύτερα ενημερωμένος ας μας πει, γιατί νομίζω ενδιαφέρει πολλού το θέμα.

νομιζω πως η υγρασια και η χαμηλη θερμοκρασια δεν βλαπτουν τοσο τα οργανα, απλα τα κανουν να τριζουν λιγο. αυτο που τα ταλαιπωρει περισσοτερο ειναι η ξηρασια το καλοκαιρι, καθως και οι αποτομες αλλαγες θερμοκρασιας. οποτε ισως η ιδεα της αυξομειωσης με τα καλοριφερ να μην ειναι και τοσο καλη…

με καθε επιφυλαξη

Εχει δοκιμάσει κανεις αυτά τα αφυγραντικα σε τζέλ να μας πεί τη γνώμη του;
Κάνουν κάτι ή είναι πεταμένα λεφτά:

μεταξυ 30-60% ειναι η ιδανικοτερι, παραπανο υπαχει κυνδινοσ για δημιουργια μουχλασ η οποια ειναι καταστρεπτικη,σαπιζουν to ξυλο
,την υγεια μασ -aσμα,βρογχικα κ.τ.λ
…παντα αν μπορουμε να αεριζουμε τον χωρο για 5- 10 λεπτα 2- 3 φορεσ την μερα.

εγώ έχω βάλει τέτοια αφυγραντικά Bilad και εδώ και δυο μήνες που έχω καινούριο όργανο, πέρα από δυο τρεις μέρες που με τη μεταβολή του καιρού είχε πάρει μια ελάχιστη κλίση και επανήλθε, δεν είχα ξανά πρόβλημα. Βέβαια, δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο βοήθησαν αυτά τα τζελ ή έχει να κάνει αποκλειστικά με την καλή ποιότητα του οργάνου.

Φίλοι μου για σας,σε ότι αφορά το αφυγραντικό που αναφέρατε σας ενημερώνω οτι λέγεται silikα gεl χρησιμοποιείται απο τους ψυκτικούς για αφαίρεση υγρασίας στο κύκλωμα. Στα όργανα μπορεί κανείς να βάλει μια μικρή ποσότητα μέσα στη θήκη για όλο το χειμώνα,είναι φτηνό υλικό και πωλείται σε όλα τα καταστήματα με ψυκτικά είδη.Όσο για την υγρασία μη φοβάστε τα όργανα δεν παθαίνουν τίποτα απλώς παίρνουν λίγο κλίση,επικίνδυνη είναι η πολύ ζέστη(πχ ξεχασμένο όργανο μέσα στο αυτοκίνητο καλοκαίρι),βέβαια παίζει ρόλο και που κατασκευάστηκε το όργανο,τι κλίσεις έδωσε ο μάστορας.τι κόντρες έβαλε και πολλά άλλα.

αν θέλεις τόσο κοντά ώστε να ‘‘αγκαλιάζει’’ και το σκάφος. Το μάλλινο απορροφά και φθείρεται από την υγρασία, γι’ αυτό και στα ρούχα πολλοί τοποθετούν υγραντήρες. Δεν είμαι βέβαια και φυσικ’ος για να γνωρίζω την ακριβή συνεισφορά στην προστασία του οργάνου.

Παιδιά, πολύ πρόσφατα αγόρασα μια λαική κιθάρα από Θεσσαλονίκη. Όταν την δοκίμασα (στη Θεσσαλονίκη) ήταν άψογη. Η κιθάρα ταξίδεψε μέχρι τη Λέρο σε σκληρή θήκη. Τώρα τρίζουν τα τρία πρώτα τάστα της ΜΙ (μπάσσα) χορδής,αρκετά έντονα. Να σημειώσω ότι στη Λέρο έχει τρομακτική υγρασία αυτή την περίοδο. Έχει να κάνει με υγρασία? Δυστυχώς εδώ στο νησί δεν υπάρχει οργανοποιός για την πάω. Αν περιμένω απλά θα έρθει η κλίση μόνη της κάποια στιγμή? Μήπως θέλουν τρίψιμο τα τάστα?

Έτσι όπως το περιγράφεις, είναι πιθανό το μάνικο να έχει πάρει λίγο πίσω από την υγρασία (αντισκεύρωμα) . Πόσο καιρό έχει το όργανο στη Λέρο? Είναι πολύ πιθανό είναι να έρθει μόνο του. Γνώμη μου είναι, ότι είναι καλύτερα να επινοινωνήσεις με τον μάστορα ή το κατάστημα από το οποίο την αγόρασες και να πάρεις οδηγίες. Και να μην πειράξεις τίποτα μέχρι τότε!

κατ’αρχήν καλορίζικη! από πού την πήρες αν επιτρέπεται;
αν η λέρος έχει ακόμα πιο πολλή υγρασία από την θεσσαλονίκη τότε είναι αναμενόμενο, ειδικά σε καινούριο άστρωτο όργανο που το μανίκι δεν έχει πάρει ακόμα την κλίση του.
άφηνε την έξω από την θήκη για να μην κρατάει υγρασία, και ακούμπησέ την όρθια έτσι ώστε με το βάρος της να εξισορροπείται το σκεύρωμα (να γέρνει με την πλάτη προς τα κάτω δηλαδή).

Αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη δεν έχει και τόση υγρασία πάντως…Έχει μείον σταθερά, αλλά η υγρασία είναι χαμηλή (ψιλό άσχετο με το θέμα).
Σε σχέση με το θέμα μας, φαντάζομαι ότι ο φίλος θα έχει ενημερώσει τον προμηθευτή ότι το όργανο πάει στη Λέρο. Οπότε το πιο πιθανό είναι να έρθει μόνο του. Φυσικά καλό είναι να επικοινωνήσει και με τον προμηθευτή!
Πάντως, υπάρχει περίπτωση η Λέρος να έχει λιγότερη υγρασία από τη Θεσσαλονίκη, αλλά μέσα στο χώρο όπου φυλάσσεται το όργανο να επικρατούν συνθήκες που να ευνοούν περισσότερο το αντισκεύρωμα (ή αν προτιμάτε την απορρόφηση υγρασίας από το όργανο).

Ευχαριστώ πολύ παιδιά.Στη Λέρο άμα δε φυσάει βοριάς έχει απίστευτη υγρασία. Η κιθάρα είναι εδώ δυο βδομάδες.Επίσης έχει κατασκευαστεί περίπου 10 μήνες πριν,αλλά απ’ όσο ξέρω δεν ήταν πολυπαιγμένη. Θα δοκιμάσω να τη βγάλω απ’ τη θήκη, μέχρι τώρα την είχα μέσα. Εννοείται έχω μιλήσει με τον κατασκευή και με συμβούλεψε να μην κάνω τίποτα μέχρι να μπορέσω να τον ξαναεπισκεφτώ. Μέχρι τότε αν έρθει μόνη της θα σας ενημερώσω. Μια τελευταία ερώτηση: η κλίση που παίρνει το μάνικο (από πιθανή υγρασία ή οτιδήποτε άλλο) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των χορδών από την ταστιέρα? Γενικότερα στις ρεμπέτικες κιθάρες οι χορδές είναι πιο πάνω απ’ ότι στις κλασσικές και στις ακουστικές ή δεν είναι στάνταρ αυτό?

ναι, επηρρεάζει άμεσα και αισθητά το ύψος των χορδών, σε σημείο που εύκολα τρίζει ή σκληραίνει υπερβολικά. κατά τα άλλα, μια κλασική κιθάρα πιθανόν να έχει πολύ ψηλά τις χορδές (πχ για κονσέρτο), μια ακουστική ίσως πολύ χαμηλά (με στήσιμο ηλεκτρικής σχεδόν), ενώ μια λαϊκή μάλλον κάπου ανάμεσα. ούτε πολύ ψηλά γιατί το σύρμα θα παραείναι σκληρό (σε σχέση με το νάυλον), ούτε πολύ χαμηλά να μην βγάζει ένταση και να μην σηκώνει δυνατό παίξιμο.

Παιδιά Καλημέρα, δεν έχω διαβάσει ολο το θέμα γιατί θέλω να ρωτήσω κάτι απλό. Για κάνα 40ήμερο δεν θα παίξω μπουζούκι. Το σπίτι έχει πολύ υγρασία, ειδικά μετά το απόγευμα. Το έχω κρεμασμένο στον τοίχο και το έχω κάλυψε με την υφασμάτινη θήκη με τρόπο τέτοιο ώστε να αναπνέει και το έχω ξεκουρδισει κάμποσο. Εντάξει ειναι η να αλλάξω κάτι;;; Είναι έτσι 3εις μέρες.

λογικά μια χαρά θα την βγάλει, απλά υπολόγισε αρκετό παίξιμο μετά για να “ξυπνήσει” -κι εσύ μαζί!

Οκ, ευχαριστώ!!