Τρόποι φύλαξης - αποθήκευσης οργάνων στο σπίτι

Πάντοτε είχα την απορία εάν της πρώτης μου κλασσικής κιθάρας το καπάκι είχε ξεκολλήσει επειδή την ακούμπαγα στο σαλόνι δίπλα σε έναν τοίχο που συγκέντρωνε υγρασία (χωρίς βέβαια να το καταλάβω). Από τότε, πάντοτε αναρωτιόμουν ποιος άραγε να είναι ο καταλληλότερος τρόπος “φύλαξης” των οργάνων στο χώρο του σπιτιού μας. Οι απαντήσεις στο ερώτημα ήταν κάθε φορά αντιφατικές. Είναι καλό αυτά να βρίσκονται μέσα στις βαλίτσες τους ή έξω από αυτές; Πολλοί γνωστοί έχουν το μπουζούκι ή την κιθάρα τους σε stand ή κρεμασμένα από βραχίονες σε τοίχο. Εγώ αντίθετα είμαι από αυτούς που προτιμώ το όργανο πλέον στην θήκη του. Μάλιστα επειδή η περιοχή στην οποία ζω βρίσκεται αρκετά μακριά από τη θάλασσα (κλίμα ξηρό ηπειρωτικό) φροντίζω μέσα στην θήκη να υπάρχει μια πηγή υγρασίας. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;

Καλημέρα. Αμα ψάξεις στο φόρουμ υπάρχουν αρκετές συζητήσεις επι του θέματος.
Έχω την εντύπωση οτι στο σπίτι με πολύ υγρασία, η θήκη μόνο κακό κάνει.

Το υγρασιόμετρο μέσα στο σπίτι δείχνει υγρασία γύρω στο 40%. Μέσα στην θήκη η υγρασία δεν υπερβαίνει ποτέ το 50-55%. Αυτή ακριβώς είναι η βάση της απορίας μου. Μέσα ή έξω απο τη θήκη. Βέβαια δεν γνωρίζω τι γίνεται σε παράκτιες περιοχές με υγρασία. Π.χ. σε ένα σπίτι στη Θεσσαλονίκη ή στην Κρήτη τί τιμές σχ. υγρασίας υπάρχουν; Η Κοζάνη είναι μία απο τις 3-4 περιοχές της χώρας που βρίσκονται μακριά απο θάλασσα και επιπλέον κατά τους χειμερινούς μήνες η θέρμανση δουλεύει συνεχώς λόγω του ψύχους . Άρα εξ ορισμού μιλάμε λοιπόν για ένα αρκετά ξηρό περιβάλλον για τα όργανα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τί χειρισμοί απαιτούνται;

>εχω ακριβως την ιδια απορεια.(εντος ή εκτος θηκης?)

Το υγρασιομετρο στο δωματιο που βρισκεται το μπουζουκι μου, δειχνει απο 55-62% σε σταθερη θερμοκρασια των 24 βαθμων Κελσιου.

Απο καποιο πειραμα που εκανα διαπιστωσα πως εκτος θηκης το οργανο ακουγοταν λιγο πιο θαμπο, απο οτι οταν το αφηνα εντος της θηκης.
Βεβαια στα αρχικα 15 πρωτα λεπτα το οργανο ακουγεται λιγο θαμπο ουτος 'η αλλος, μεχρι να "ζεσταθει " το μανικο και να βγαλει τον καλυτερο ηχο, μιας και τα ποσοστα υγρασιας (απο 55-62% ) ειναι λιγο υψηλοτερα του επιτρεπτου.

Ειχα διαβασει σε καποιο ποστ (πιστευω του οργανοποιου Κ.Θεοδωρακη) πως εαν ειναι να διαλεξεις, καλυτερα να αποθηκευσεις το οργανο σε χωρο με λιγο υψηλοτερη υγρασια , παρα σε χωρο με υψηλοτερη ξηρασια

Καλησπερα,

Ειμαι αρχαριος στην μουσικη και εχω μια απορια. Εχουμε ολοι σε παλιες ταινιες και φωτογραφιες ισως και σε παλια καφενεια, οτι, οι παλιοι κρεμουσαν τα οργανα στον τειχο. Ειναι καλο αυτο στην διατηρηση του; η υπαρχει η περιπτωση να σκευρωσουν; ειμαι κατοχος ενος τζουρα και δεν θελω να μου παθει τιποτε.

ευχαριστω

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν 2-3 κίνδυνοι. Αν ακουμπάει το όργανο πάνω στον τοίχο, ίσως να απορροφά από εκεί υγρασία, κρύο, να τριφτεί το λούστρο του και σε περίπτωση αδέξιας κίνησης (ακόμα και σεισμού) να χτυπήσει το σκάφος και να ανοίξει (κάποιοι που κρεμούν τα όργανα βάζουν από πίσω ένα χαλί-κουρελού, προφανώς για να αποφύγουν τέτοια θέματα). Επίσης η πτώση από μεγάλο ύψος…δεν θέλω να το σκέφτομαι. Α, και υποθέτω ότι θα πρέπει να επιλέξεις ένα ειδικό σταντ για να το κρεμάσεις ώστε να μην πάρει καμιά περίεργη κλίση το μπράτσο. Αν κάνω λάθος ας μιλήσει κάποιος πιο ειδικός.

Πάντως και οργανοποιούς έχω δει να τα κρεμάνε στον τοίχο, οπότε ασφαλές θα είναι. Στο σημείο επαφής με το σκάφος κολλάνε στον τοίχο ένα είδος αφρολέξ που εξασφαλίζει από το “γκελάρισμα” και τις συνέπειές του, καθώς και από την υγρασία. Βέβαια είναι λίγο ακαλαίσθητο όταν ξεκρεμάς το όργανο (τον οργανοποιό δεν τον νοιάζει, εργαστήρι είναι, σε σπίτι όμως…; )
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι ένα σπίτι με όργανα κρεμασμένα είναι ωραίο. Για το γκελάρισμα, ακόμα και χωρίς προστατευτικό, μπορεί κανείς απλώς να προσέχει λίγο. Για το σεισμό, μπορεί να κάνει μερικές προσευχές. Για την υγρασία δεν ξέρω, ίσως να βλάπτει, αλλά πόσο πια;
Με ειδικό κρεμαστάρι τα αποφεύγεις όλα αυτά. Το κρεμαστάρι στην πιο απλή μορφή του έχει σχήμα σφεντόνας (Υ καμπύλο), μπαίνει κάθετα στον τοίχο και κρατάει το όργανο εντελώς στον αέρα, μακριά από τον τοίχο. Μοιάζει λίγο επίφοβο αλλά είναι ασφαλές.
Έχω παρατηρήσει ότι στα σάζια η τρυπούλα με τη θηλειά στην άκρη της κεφαλής είναι σχεδόν στάνταρ στοιχείο. Προφανώς οι Τούρκοι συνηθίζουν να κρεμάνε τα όργανα στους τοίχους, με απλό καρφί. Όχι πως αυτό διδάσκει τίποτε βέβαια…

Αν και νέος στο forum και αρχάριος στο μπουζούκι θέλω να πω κι εγω την γνώμη μου. Αν το μέρος που ζείς έχει υγρασία είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τα όργανα. Ειδικά σε νησιά όπως στην Μύκονο που ζω δεν υπάρχει τίποτα που μπορείς να κάνεις για να προστατευθεί το όργανο απο την υγρασία. Εδω εμείς οι άνθρωποι και με την υγρασία επηρεαζόμαστε, το όργανο που είναι απο ξύλα δεν θα επηρεαστεί? Είναι αναπόφευκτα τα προβληματα που θα δημιουργηθούν στο μπουζούκι ούτως η άλλως. Αν υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος που θα δώσει κάποια ιδέα σχετικά με την προστασία από την υγρασία ας τη στείλει μήπως βρεθεί κάποια λύση.