Αγορα Μπουζουκιου εξ αποστασεως

Καλησπερα στην παρεα.

Θελω τη βοηθεια σας με ενα θεμα:
Ψαχνομαι για αγορα 4χορδου μπουζουκιου, ζω ομως και φοιτω στο εξωτερικο (Ζυριχη).

Δεν ειμαι εντελως ασχετος με εγχορδα, επαιζα παλιοτερα ηλεκτρικη και εκανα 2 χρονια μαθηματα. Δεν ειχα ποτε μου ακουστικο η αλλο λαικο οργανο. Ε στην ξενιτια το μερακι ειναι πολυ μεγαλυτερο για ρεμπετολαικα, ηδη τραγουδαω σε ενα σχημα, και θελω να ξεκινησω 4χορδο λογω ευελιξιας στο κουρδισμα και επειδη παροτι λατρευω τα ρεμπετικα, στο μπουζουκι ο ηχος που μ αρεσει ειναι πχ του Νικολοπουλου.

Δε θελω να παρω μαθητικο μπουζουκι (δηλ. των 300-400 ευρω) γιατι και με το ματι βλεπω οτι… δεν.
Προσανατολιζομαι λοιπον σε μεταχειρισμενα οργανα καλυτερης ποιοτητας, και μπορω να διαθεσω μεχρι 700 ευρω ας πουμε (μεταχειρισμενο, αρα κατι που αξιζει χιλιαρικο και βαλε).
Αν προοδευσω θα με ανταμειψω με ενα καλυτερο οργανο (η 3χορδο, χεχε), αλλα δε θελω να τα σκασω εξαρχης, δεν τα εχω και περισσευμα, αλλωστε.

Εδω σας θελω: δεν ειμαι Ελλαδα σχεδον ποτε και δεν εχω χρονο για να βγω στη γυρα να δοκιμασω οργανα, βλεπω κατα καιρους να σκανε ευκαιριες που φαινονται πολυ καλες στις αγγελιες σε διαφορα σαιτ. Μπορω, νομιζω, να κρινω την ποιοτητα κατασκευης με το ματι γιατι ξερω απο ξυλα κλπ, ενω εχω διαβασει πολλα για μαστορες μπουζουκιου, εχω φαει τα φορουμ με κουταλι κλπ. Για ηχο βεβαια δεν εχω ιδεα.

Τι να κανω? Ειναι απαγορευτικο να κλεισω ενα μπουζουκι εξ αποστασεως χωρις να το δω ο ιδιος, οταν κρινω οτι η ευκαιρια ειναι καλη (πχ ο αλλος να μου λεει οτι το πηρε 1200 πριν 2 χρονια και το αφηνει 600, και ειναι απο σερβις)? Κι αν το δω ο ιδιος, θα καταλαβω τιποτα απο ηχο με τα δικα μου δαχτυλα?
Δυστυχως δεν εχω φιλους η γνωστους στην Αθηνα που να ξερουν μπουζουκι.

(συγγνωμη για τη φλυαρια)

Χαιρετω,
Δημητρης

δημήτρη καλώς ήρθες!
νομίζω το λες και μόνος σου ότι πρέπει να δεις το όργανο από κοντά, να το τσεκάρεις αλλά και βεβαίως να σου ταιριάξει. δεν είναι και μηχανή ή αμάξι για να κινδυνεύεις από μεγάλα προβλήματα, αλλά και πάλι ένα όργανο μπορεί να χρειάζεται ακριβές επισκευές -και δεν ξέρω μπουζουκομάστορες στην ζυρίχη.
αφού αποκλείεις την επιτόπια έρευνα, και δεν έχεις κάποιον που να την κάνει για λογαριασμό σου, καλύτερα πάρε ένα καινούριο από βιοτεχνία ή από μάστορα (και το λέω παρ’ότι είμαι φαν του μεταχειρισμένου). δώσε τώρα ένα σχετικά μικρό ποσό στον μάτσικα ή ένα λίγο μεγαλύτερο στον παπαδάμου (ή σε κάποιον άλλον της αρεσκείας σου), και μάζευε λεφτά για όταν θα μπορέσεις επιτέλους να δεις όργανα από κοντά. έτσι κι αλλιώς νομίζω τα τετράχορδα δεν έχουν ιδιαίτερες αξιώσεις για φυσικό ήχο, λόγω μεγάλου σκάφους και τρύπας (και γενικότερο προσανατολισμό σε μαλακό παίξιμο με μαγνήτη).
επίσης, όσο κι αν αυτό υποσκάπτει τα όσα λέω, τα ο,τιδήποτε έχεις δει στο ίντερνετ σε φόρουμ ή σε βίντεο δεν σημαίνουν τίποτα. ο καθένας εκθειάζει αυτό που θέλει και τα αρνητικά δεν βγαίνουν στην φόρα (ούτε στα fora). δυστυχώς έτσι επιβιώνουν αρκετοί έμποροι και την πατάνε αρκετοί πελάτες… κακά τα ψέμματα, αν δεν γυρίσεις οργανοποιούς και δεν δεις εσύ ο ίδιος όργανα, άκρη δεν βγαίνει.
καλή τύχη, και εύχομαι γρήγορα με ένα όργανο που να σε ικανοποιεί!
νίκος

o panagiotis stamkos exei kala organa kai se kales times kai stelnei sto eksoteriko xoris fobo

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις μεχρι στιγμης.
Οσο για το Σταμκο, τον εχω υποψιν μου ως ενα αποτα καλυτερα value for money κατω απο 1000αρικο (τον Παπαδαμου επισης, για το Ματσικα δε συμφωνουν ολοι), αν καταληξω σε καινουριο.

Αλλα κοιταω να μεγιστοποιησω το τι παιρνω με τα λεφτα μου, και με 700 μπορεις να παρεις μεταχειρισμενο επαγγελματικου επιπεδου οργανο… Αν ειχα απλα ενα τροπο να διαπιστωσω την κατασταση και αξια του οργανου απο κοντα.

Φιλε μου παντως να εισαι σιγουρος οτι δυσκολα θα καταλαβεις τη διαφορα ηχου μεταξη ενος μαθητικου τον 500ε και ενος 1000ε.
βασικα ολα ειναι μαθητικα οταν δεν εχουν πολλες φιγουρες.
Δηλαδη οταν ενα οργανο το ονομαζουμε μαθητικο δεν ειναι επειδη εχει ποιοτικο χειροτερο παιξημο και ηχο αλλα λιγοτερα στολιδια ,τα οποια στολιδια ανεβαουν την τιμη, αν κανο λαθος ας με διορθοσει καποιος!!
Μεταχειρισενο ου που να το σκεφεσαι μιας και βρικεσαι μακρια οπως λεει και ο λιγα ροσα !!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 12:26 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 12:16 —

Επισης ενας καλος παικτης μπορει να κανει ενα (κακο) οργανο να ακουγεται καλο και αντιστροφοσ
ενας αρχαριoς ,να ακουγεται ενα καλο οργανο μουντο !!!
Γενκα πιστευεω οτι μονο ενα πολυ πεπειρμενο αυτι καταλαβανει και πιανει της διαφορες.

χωρις να θελω να κανω διαφιμση κια επειδη μιλαω και απο πρωσοπικη πειρα να εισαι σιγουρος οτι ο Παναγιωτης θα σου στειλει καλο οργανο εξ απστασεωσ και με κλειστα τα ματια 200% εγγυιση.

αυτό με τα στολίδια μπορεί να ισχύει στα τετράχορδα, δεν αντιλέγω. επίσης στα φτηνά τρίχορδα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν ήχο τετράχορδου λόγω τυποποιημένης κατασκευής, προφανώς στα τετράχορδα δεν υπάρχει φόβος για ήχο… τρίχορδου!
μεταξύ εργαστηρίου με ταμπέλα “χειροποίητου” αλλά στην ουσία μαζικής παραγωγής, και βιοτεχνίας που το δηλώνει ότι είναι βιοτεχνία, θα προτιμήσω την πιο ειλικρινή αγορά. με το συμπάθειο.

και εγω επισης δεν θα συνιστουσα οργανα εργοστασιακησ/μαζικής παραγωγής .

Έχε κατά νου ότι, επειδή ζεις σε ένα μέρος με διαφορετικές καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κτλ), το όργανο σου πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές.Άποψη μου είναι, να αποφύγεις ένα μεταχειρισμένο όργανο το οποίο είναι φτιαγμένο για τις εδώ συνθήκες. Η τουλάχιστον να μιλήσεις με κάποιον ειδικό (οργανοποιό), για να σε συμβουλέψει. Από όσα ξέρω, ένας οργανοποιός, κατά τη κατασκευή, θα λάβει υπόψιν το μέρος στο οποίο θα “ζει” ένα μπουζούκι.

Στην ευρωπη σκανδιναβια κτλ οι περισσοτερεσ οικιες διαθετουν θερμανση 24 ωρες οχι οπος οχι οπως ελλαδα τριτοκοσμκα οποτε δεν νομιζω η υγρασια να αποτελεσει προβημα αλλα και εκει το καλυτερο για σιγουρια το οργανο να εχει βεργα

Πρόβλημα προκύπτει και κατά τη μεταφορά του οργάνου, όχι μόνο κατά τη παραμονή σε ένα χώρο. πχ Αν βγείς, για πρόβα, από τους 25 βκ και 65% σχ.υγρασίας του σπιτιού σου, στους -5 βκ και 10% σχετική υγρασίας του δρόμου, υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα. Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές εδώ μέσα, η ξηρασία είναι περισσότερο πρόβλημα, όχι η υγρασία (σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία φυσικά)

Dimsof, αν θέλεις ψάξε λίγο στο φόρουμ για το πως επηρεάζονται τα όργανα από τις παραπάνω συνθήκες. Η, απευθύνσου σε κάποιον ειδικό. Εγώ πάντως επιμένω…

υγ Η βέργα είναι χρήσιμη για κάποιους, ενώ για άλλους επικίνδυνη (μεγάλο θέμα, μην το πιάσουμε εδώ). Ο οργανοποιός που θα επιλέξεις, θα σε συμβουλέψει και επ’ αυτού…