Αποθηκευση μπουζουκιου

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΛΕΙΨΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΛΑΞΩ
ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΜΟΥ.
ΑΝ Π.Χ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟ.

ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΣΑΣ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

Μήνυμα από συντονιστική ομάδα: Φίλε Νίκο γράφε με μικρά γράμματα. Τα μεγάλα κουράζουν τον αναγνώστη.

Κουρδισμενο με τιποτα. Καλυτερα χαλαρωσε τις χορδες και ριξε τον καβαλαρη. Καλο θα ηταν και να το βαλεις καπου με λιγη υγρασια.

δεν νομίζω ότι κάνει καλό τόση χαλάρωση, αρκεί ένα-ενάμιση τόνο πιο κάτω. το καλύτερο σημείο είναι κρεμασμένο στην ντουλάπα ανάμεσα στα ρούχα, απορροφάνε την πολλή υγρασία και είναι μακριά από παιδιά και ζώα. έτσι διατηρήθηκαν όργανα για δεκαετίες! εναλλακτικά κρεμασμένο σε εσωτερικό τοίχο. όχι σε θήκη πάντως, εκτός κι αν είναι χάρτινη.

Έχω προβληματιστεί και πειραματιστεί αρκετά με το θέμα της αποθήκευσης των μουσικών οργάνων και νομίζω ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο βασικός κανόνας. Τα πάντα εξαρτώνται απο την σχετική υγρασία του χώρου στον οποίο θα αποθηκευτεί το όργανο. Π.χ. σε περιβάλλον αρκετά ξηρό νομίζω οτι είναι καλύτερο το όργανο να παραμένει στη θήκη του μαζί με μια μικρή πηγή υγρασίας (όπως είναι τα δοχεία με σφουγγάρι που κρέμονται απο τις χορδές μέσα στο σκάφος και χρησιμοποιούνται πολύ απο τους κιθαρίστες). Σε αυτή την περίπτωση ένα χαμήλωμα μέχρι ενάμιση τόνο πιο κάτω όπως λέει ο φίλος liga rosa είναι αρκετό. Τώρα αν γενικά το περιβάλλον έχει υψηλή σχετική υγρασία (και μάλλον η Νίκαια έχει) τότε ή το τοποθετούμε σε θήκη μαζί με 4-5 υγροσκοπικά φακελάκια ή το κρεμάμε ψήλα σε εσωτερικό τοίχο και φροντίζουμε ο χώρος να αερίζεται συχνά. Σε αυτή την περίπτωση νομίζω οτι το όργανο πρέπει να παραμείνει κουρδισμένο (ή το πολύ πολύ να ρίξουμε τον καβαλάρη).

Καλό θα ήταν όλοι μας αφού δώσαμε μερικές εκατοντάδες ευρώ για τα οργανά μας να δώσουμε και μερικά…μόνο ευρώ για την αγορά ενός ψηφιακού υγρασιομέτρου το οποίο θα βρίσκεται στο χώρο όπου συνήθως αφήνουμε τα όργανα. Μας βοηθάει όχι μόνο στο να προστατεύουμε το όργανο αλλά και στο να ερμηνεύουμε την συμπεριφορά του.

Διορθωνω: ξεκουρδισμα, οχι τελειως. Σωστος ο ΝΙκος με διορθωσε πανω σε αυτο. Παντως για τον καβαλαρη, μαστορες μου το ειπανε. Και μπορεις να κανεις ή το ένα ή το αλλο.

Σκέφτομαι να φτιάξω κάτι για να κρεμάσω τα όργανα εδώ στο σπίτι αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι είναι η καλύτερη λύση για εδώ, Αγγλία. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι αν, σε μέρες που η υγρασία είναι αρκετά υψηλή, είναι καλύτερα να μένει το όργανο στη θήκη ή να έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον. Τα κλασσικά μου όργανα (τα οποία χρησιμοποιώ συνεχώς) τα έχω στη θήκη τυλιγμένα σε μετάξι (η κάτι αντίστοιχο) αλλά τα μπουζουκοειδή μένουν μέρες(κάποια βδομάδες) στις θήκες χωρίς να τα πιάσω…Ευτυχώς δεν είχα κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα, απλά θα ήθελα να βρω τον καλύτερο τρόπο να διατηρώ τις συνθήκες υγρασίας όσο γίνεται σταθερές…

Yπαρει νομιζω στην Κλικα ενα αρθρο που αναφερεται σε αυτο που λεει ο alk πιο πανω. Το καλυτερο θα ηταν, μιας και μιλαμε για επαγγελματικα οργανα και με αυτα βγαζεις το ψωμι σου, να παρεις ενα οργανο που μετραει την υγρασια, ωστε να ξερεις και μετα να συμβουλευτεις καποιον για μειωση της υγρασιας αν ειναι αρκετη. Εκει πανω φανταζομαι θα ειναι ε;

Η υγρασία στην ΝΙΚΑΙΑ το καλοκαίρι σπάνια θα ανέβει πάνω από 40 45%.Το χειμώνα με υγρό καιρό μπορεί να φθάσει 60-65% , πολύ σπανιότερα,(πολλές μέρες βροχής) να ανέβει παραπάνω.Ένα απλό πλάγιασμα του καβαλάρη,ή 1 τόνο χαμηλότερο κούρδισμα αρκούν νομίζω,φυλαγμένο σε έναν ασφαλή χώρο.

Γενικά το μπουζούκι πως πρέπει να τοποθετείται; Όρθιο σε stand, οριζόντια με την ταστιέρα προς τα κάτω ή με κάποιο άλλο τρόπο;

Θεωρητικά μιλώντας, οποιαδήποτε τοποθέτηση έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη καταπόνηση του μανικιού απο άποψη τάσεων, είναι και η πιο ενδεδειγμένη. Νομίζω οτι το ερώτημα πρέπει να συνδεθεί και με όλα όσα προαναφέρθησαν περί σχετικής υγρασίας του χώρου.