Ηχογραφήσεις στο Γκέρλιτζ

Βασικά ιστορικοί είναι οι λόγοι. Οι δύο τελείες είναι καλλιγραφική συντομογραφία για το e, προερχόμενη από τα γοτθικά χειρόγραφα (η γερμανική γλώσσα γραφόταν με γοτθικούς χαρακτήρες, χειρόγραφα και έντυπα, μέχρι και μέσα στον 20ό αιώνα). Και τα τρία «αλλοιωμένα» φωνήεντα προέρχονται από διφθόγγους, ae, oe, ue. Αυτό φαίνεται καθαρά στις περιπτώσεις λέξεων που προέρχονται από ελληνικές με αι και οι: η γερμανική τους εκδοχή προϋποθέτει ως ενδιάμεσο στάδιο τη λατινική, και στα λατινικά αυτές οι ελληνικές δίφθογγοι έχουν περάσει ως ae, oe. Έτσι π.χ. διάφορες λέξεις από οικο- έχουν περάσει στα γερμανικά ως öko- (μέσω του λατινικού oeco-). To ίδιο και με λατινικές λέξεις στα γερμανικά, αλλά βέβαια και με καθαυτό γερμανικές λέξεις.

2 «Μου αρέσει»

Το umlaut/διαλυτικά χρειάζεται γερμανικό πληκτρολόγιο/γραμματοσειρά. Οπότε το oe κλπ είναι και μια λύση συμβατή με ascii και αγγλικό/αμερικάνικο πληκτρολόγιο. Λύση ανάγκης ανάλογη των greeklish αλλά πολύ πιο κοντά στην ιστορική ορθογραφία της γλώσσας.

2 «Μου αρέσει»

E, ναι, λύση ανάγκης. Γιατί για ΄μας τους γερμανομαθείς, το γερμανικό πληκτρολόγιο περιελάμβανε βεβαίως οπωσδήποτε και τα ä, ö, ü και μαθαίναμε από τους δασκάλους μας να τα χρησιμοποιούμε πάντα, θεωρώντας τα ae, oe, ue «υποκατάστατη» γραφή ανάγκης, όταν δεν τα βρίσκαμε καταχωρημένα. Τώρα, για την «ιστορική ορθογραφία» εγώ, προσωπικά, στα 80φεύγα μου σήμερα, δεν έμαθα Γερμανικά με χρήση της γραφής «Fraktur», με λατινικούς χαρακτήρες την έμαθα.

1 «Μου αρέσει»

Faktur, μια ονομασία που δεν ήξερα.

Η γραφή αυτή χρησιμοποιήθηκε και από τους Ναζί, αν και ήδη χρησιμοποιόταν τότε και η λατινική παράλληλα. Ίσως μεταπολεμικά να την κατήργησαν ως ένοχη ανάμνηση.

…Και για να καταλάβετε γιατί έγινε όλο αυτό το μπλέξιμο με τον αριθμό των κυλίνδρων και των δίσκων, κοιτάξτε στο σημείο 20:12 του βίντεο, στο κάτω δεξιά μέρος! Εκεί δηλαδή που ο Χάιζενμπεργκ, τελειώνοντας με τις ηχογραφήσεις, έκανε την αφαίρεση 722 - 653 κι έβαλε λανθασμένα το νούμερο 69 σαν αριθμό των κυλίνδρων αντί του σωστού 70! Δίπλα έχει γράψει τον αριθμό 71 αντί του σωστού 72, επίσης λανθασμένα, σημειώνοντας τον αριθμό των δίσκων κι έχοντας κάνει το ίδιο λάθος, αφαιρώντας από τον τελευταίο PK 1004 τον πρώτο PK 933! Εντάξει, βυζαντινολόγος ήταν ο άνθρωπος όχι μαθηματικός. Το ίδιο λάθος επανέλαβε και η Ντόκτορ Σ. Τσίγκλερ και φυσικά όλοι οι επόμενοι κοπυπάστηδες. :grin:
Υ.Γ.: Εργάζομαι πυρετωδώς για το επόμενο βιντεάκι!

2 «Μου αρέσει»

Όχι, δεν είναι θέμα ενοχών που ναι, έχουν πολλές (και καλά κάνουν!!!). Από τον 19ο ήδη αιώνα είχε ξεκινήσει μία διαδικασία μετάβασης από τη Fraktur στη λατινική γραφή, που εξελίχθηκε αργά αλλά σταθερά, χωρίς να συσχετιστεί με το Ναζιστικό καθεστώς. Σήμερα, μόνο φιλόλογοι έχουν ευχέρεια στην ανάγνωση βιβλίων γραμμένων σε Fraktur.

Συνεπής στις ανακοινώσεις μου, σας παρουσιάζω το επόμενο βίντεο.

Μανιάτικα Μοιρολόγια με τον Μιχαήλ Ντούβα / Γκέρλιτς (Görlitz) 1917

Οι ηχογραφήσεις σε 2 δίσκους γραμμοφώνου 78 στροφών από την Βασιλική Πρωσική Επιτροπή Φωνογράφου, στο Γκέρλιτς (Görlitz) της Γερμανίας, το καλοκαίρι του 1917 με τον Μιχαήλ Ντούβα και κωδικούς PK 937, PK 938. καθώς και η ανθρώπινη ιστορία πίσω από αυτές.
Μοναδική παράκληση και μόνο αν βρίσκετε το βίντεο ενδιαφέρον, να αντιδράσετε και να σχολιάσετε στο κανάλι μου στο youtube.

6 «Μου αρέσει»

Πολύ σημαντικές ηχογραφήσεις.

Τα περίφημα μανιάτικα μοιρολόγια όλοι τα 'χουμε ακουστά, αλλά όσοι δεν είμαστε Μανιάτες είναι εξαιρετικά σπάνιο να τα 'χουμε όντως ακούσει, αφού κατά κανόνα δε λέγονται ούτε σε δίσκους ούτε βέβαια σε συναυλίες και εκδηλώσεις, παρά μόνο σε πραγματικές κηδείες και μνημόσυνα.

Έχω υπόψη μου μία μοναδική εμπορικά διαθέσιμη ηχογράφηση, από λάιβ μνημόσυνο, πραγματοποιημένη λαθραία, και με την πληροφορία του καταγραφέως ότι κάποιος παράγοντας του χωριού τον ορμήνεψε, μετά την υποκλοπή, ουσιαστικά, αυτής της ιδιωτικής στιγμής, να εξαφανιστεί από το χωριό νύχτα. Όπως γίνεται συνήθως με τις καταγραφές σε πραγματικές περιστάσεις, ο ακροατής ζει όλο το σκηνικό (η μοιρολογίστρα τραγουδάει και συνάμα σπαράζει από το κλάμα), αλλά από σκοπό δεν καταλαβαίνει και πολλά. Εδώ, σε στημένη ηχογράφηση, έχουμε το αντίθετο: είναι ξερό, άκλαφτο, αλλά μελωδικά ευκρινές.

Θα ψάξω μήπως υπάρχει στο ΥΤ. Αυτή τη στιγμή δε θυμάμαι δισκογραφικές λεπτομέρειες, θέλει λίγο ψάξιμο.

Μια παρατήρηση: δεν είναι 16σύλλαβος ο στίχος, όπως αναφέρεται. Δεκαέξι συλλαβές είναι οι δύο στίχοι, π.χ.:

Θε μου και Παναγία μου
να πέσ’ αράπικη βλογιά
εκεί στον πάνου μαχαλά
κι απέ να φύγει από κει
…κλπ.

Απλώς καμιά φορά ο στίχος επαναλαμβάνεται ενώ άλλες φορές λέγεται μία φορά κι έξω.

Ο χωρισμός ανά 8 συλλαβές αντί για 16 επιβεβαιώνεται και απο την ηχογραφημένη απαγγελία (χωρίς τραγούδημα) που ακούμε στο βίντεο.

1 «Μου αρέσει»

Αν θυμάμαι καλά τον Σωνιέ που δεν τον έχω μαζί μου εδώ, τα λεγόμενα《μανιάτικα μοιρολόγια》δεν είναι πραγματικά μοιρολόγια αλλά τραγούδια του γδικιωμού.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό που σας λέω, που είναι σε δίσκο, είναι μάλλον κανονικό μοιρολόι. Είναι για γυναίκα, μια θεία της γυναίκας που μοιρολογάει, και μοιάζει λίγο σαν γράμα από αυτό τον κόσμο προς τον άλλον: λέει στη μακαρίτισσα τα νέα της οικογένειας, τη ρωτάει για τα νέα των άλλων πεθαμένων συγγενών, και της λέει και ποιον να περιμένει να της έρθει σύντομα.

2 «Μου αρέσει»

Από αυτό τον δίσκο. Αν το εντοπίσει κανείς…

https://www.discogs.com/release/8573242-Various-La-Musique-Des-Paysans-De-Grèce

2 «Μου αρέσει»

Μόνο δείγμα 40 δευτερολέπτων εδώ:

1 «Μου αρέσει»

Και εδώ ενδιαφέρουσα καταγραφή:

3 «Μου αρέσει»

δυστυχώς δεν υπάρχει στο ΥΤ η κάπου αλλού !

ψάχνουμε για το Β5 του LP

1 «Μου αρέσει»

ενα πιο καθαρό οπισθόφυλλο και μπορούμε να διαβάσουμε τις σημειώσεις.

2 «Μου αρέσει»

Δεν τα πιάνω όλα όσα λέει, αλλά ο μακαρίτης έπαιζε μπουζούκι και κλαρίνο.

Το όλο άκουσμα είναι ακριβώς όπως σ’ εκείνο που ψάχνουμε…

1 «Μου αρέσει»

Hi Spyros, do you want this recording?

yes please.
upload it somewhere for us.
we are searching for it.

We have already written about the editor Dietrich, Wolf here in the forum, I had presented his other disc. Now I have to ask my friends or buy and upload this record first.

1 «Μου αρέσει»

here it is.
all about Wolf Dietrich.

1 «Μου αρέσει»