Λαούτο Πανηγύρη Παναγή

Έπεσε στα χέρια μου ένα λαούτο από έβενο παλίσσανδρο και κελεμπέκι που έχει την εξης ετικέτα :
Οργανοποιείον
Πανηγυρη Παναγή
Κρεμμυδαρου 326
Πειραιευς

Γνωρίζει κανένας τίποτε;(Λογικά είναι πριν το 40 κατασκευή)

Γιάννη

Ο Πανηγύρης Παναγής ήταν οργανοποιός που ήλθε το 1992 από τη Μ. Ασία και ήταν ο πατέρας των πολύ γνωστών Αδελφών Παναγή (Γιώργος και Βασίλης) οι οποίοι συνέχισαν τη δουλειά του πατέρα τους.

Το πρώτο εργαστήριο ήταν στον Πειραιά και όταν πέθανε ο Πανηγύρης Παναγής τα παιδιά του ανέβηκαν στην Αθήνα στην πλατεία Καρύτση. Το τελευταίο τους εργαστήριο ήταν στην οδό Πραξιτέλους στον τρίτο όροφο.

Μήπως σου είναι εύκολο να φωτογραφίσεις το όργανο και την ταμπελίτσα του και να τις δούμε?

Ποτε τοποθετείται χρονικα ο θανατος του;
Φωτο θα βγάλω, αν και το όργανο έχει μαυρα χάλια.

Ο Πανηγύρης Παναγής πρέπει να πέθανε λίγο πριν από τον πόλεμο του '40. Δυστυχώς δεν έχω βρεί ακριβή ημερομηνία.

Ο Γιώργος Παναγής γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1995

Ο Βασίλης Παναγής γεννήθηκε το 1914 και πέθανε το 1998.

Τα στοιχεία αυτά είναι από πρώτο χέρι και δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ άλλοτε. :063:

μην μου πεις πως έχεις και για την φαμίλια των Απαρτιάν τίποτα τέτοια στοιχεία… λέμε τώρα…

Έχω Μπάμπη στοιχεία και για τους Απαρτιάν και επίσης για τους Τσακιριάν (και λίγα για τον Παπαζιάν) και ημερομηνίες και φωτογραφίες. Τα επεξεργάζομαι και θα βγούν εν καιρώ.

μερικές φώτο.

Άλλη μια.Οι ντουγες του οργάνου έχουν πάχος 1,5 χιλ.Το όργανο λόγω κατασκευής και χρόνων είναι παναλαφρο.

Η ταμπέλα .Λόγω ροζέττας η φωτογραφηση ήταν δύσκολη

ανυπομονούμε !!:088:

Μπραβο βρε Γιαννη !!

Εδω που τα λεμε εισαι και τυχερος ρε παιδι …
Ολα τα παλια και καλα οργανα σε εσενα πεφτουνε !!!

:088:

Πες μας αν εχεις πληροφοριες για την ιστορια του οργανου και του-των κατοχου του …

Ο παππούς που έχει το όργανο (γύρω στα 80)μου είπε ότι του το είχε αγοράσει ο πατέρας του.Ήταν ενεργός μουσικός σε πανηγύρια κλπ αλλά προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να σταματήσει.Το όργανο έχει φάει πολλές και κακές επισκευές παρόλα αυτα όλα τα μέρη του είναι αυθεντικά. Γιώργο δες και αυτό το οποίο είναι παλιότερο και ανώνυμο καθώς κάποιος που το κατέστρεψε επισκευάζοντας το τη δεκαετία του 50 έβγαλε την ετικέτα του κατασκευαστή και έβαλε τη δικία του.
(έβενος Παλισσ. κελεμπέκι, ταρταρούγα, όστρακο, καπάκι έλατο υψηλής ποιότητας.)

Γιάννη πολύ όμορφο όργανο, ωραία η ροζέτα και ο καβάλάρης είναι απίθανος!:089:
Εξυπνη πατέντα το σχοινί στα πόμολα, το είχα χρησιμοποιήσει πριν καμιά 15 χρόνια… :slight_smile:

Υ.Γ. Τα ίδια σχόλια και για το δεύτερο!:088:

another one

Εξυπνη πατέντα το σχοινί στα πόμολα, το είχα χρησιμοποιήσει πριν καμιά 15 χρόνια… :)[/quote]

Απολυτως Απαραίτητη!!

Γιάννη θα σου πρότεινα, εκτός από τη συντήρηση διάσωση των οργάνων, να δημιουργήσεις και ένα λεύκωμα με φωτογραφίες και πληροφορίες για τους κατασκευαστές των λαουτοειδών γενικώς. Μπορούν να συνδράμουν και τα μέλη του Foroum με πληροφορίες και υλικό που διαθέτουν…

Γενικά όπως έγραψε και ο Γιωργος Β,είμαι τυχερός καθώς έχω μελετήσει και μερικές φορές αποκαταστήσει λειτουργικά διάφορα παλαιά και άξια λόγου όργανα.Στο καθένα εκτός από φώτο κρατάω λεπτομερή στοιχεία διαστάσεις, υλικα κλπ.Αναφορικά με την ιστορία των κατασκευαστών ας είναι καλά ο Παν.Καγ. ο οποίος απ ότι καταλαβαίνω κάνει σοβαρή δουλεια.
Έχω και ένα όμορφο μπουζουκι του Εμμ. Κοπελιάδη για επισκευή εδώ και καιρό. Μόλις τελιώσω θα ανεβάσω φωτο.

Γιάννη είσαι τυχερός γιατί βλέπεις παλαιά όργανα και μπορείς να τα εκτιμήσεις κιόλας λόγω του ότι είσαι και ο ίδιος τεχνίτης. Το κακό με μένα είναι ότι δεν έχω εργαστήριο ώστε να μου έρχονται τα οργανάκια για να τα βλέπω και να τα φωτογραφίζω. Έτσι η δική μου δουλειά επικεντρώνεται περισότερο στους ανθρώπους οργανοποιούς.

Σε όλους τους οργανοποιούς πάνε παλαιά όργανα για επισκευή. Όσες φορές βρέθηκα σε εργαστήριο υπήρχαν παλαιά (έως πολύ παλαιά) όργανα. Το θέμα είναι πόση σημασία τους δίνει και ο εκάστοτε μάστορας (που συνήθως ενδιαφέρεται μόνο για το μεροκάματο που θα του φέρει η συγκεκριμένη επισκευή). Είναι σημαντικό ότι εσύ δίνεις σημασία.

Υ.Γ.
Εκτός από τη δουλειά σου στα όργανα, από τις φωτογραφίες φαίνεται να έχεις και ωραία λουλούδια στον κήπο. Μου αρέσει που επιλέγεις να τα φωτογραφίζεις τα όργανα μαζί με αυτά.

Παναγιώτη τα λουλούδια με τα λουλούδια πάνε.
Αναφορικά με την οργανοποιία, επισκευές νεότερων οργάνων δεν κάνω, άλλωστε δεν έχω χρόνο(ερασιτέχνης γαρ). Μόνο με παλαιότερα όργανα ασχολούμαι, τα οποία και ξεκοκαλίζω. Πάντως τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει ως τώρα είναι στη διάθεση σου, αν και όποτε επιθυμείς.

:)χε χε! τον Pakag είχα κυρίως στο νού μου και νάτος! καλό το προξενιό, άντε με το καλό να συμπεθεριάσετε στην παραπάνω πρότασή μου…:090: