Επισκευή Μαντολίνου εποχής 1940

Καλησπέρα φίλοι,πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου ,από συγγενή, ένα μαντολίνο κατασκευασμένο το 1940.Δεν διέκρινα το όνομα του δημιουργού του πάνω του και επίσης έχει αρκετές ζημιές.Έχει να μου προτείνει κανείς κάποιον καλό
οργανοποιό που αναλαμβάνει επισκευές-αναπαλαιώσεις μαντολίνου?

θα γίνω μονότονος, αλλά προτείνω με σιγουριά μιχάλη μουντάκη και για μαντολίνα.
κάθε άλλη πρόταση ευπρόσδεκτη! πρόσεχε μόνο γιατί στις επισκευές γίνονται πολλά λάθη από άγνοια, στην κατασκευή ας κάνει ό,τι θέλει ο καθένας.

Liga Rosa,σε ευχαριστώ πολύ που πάντα βοηθάτε και λυνετε κάθε απορία που έχουμε, το συντομότερο θα επισκεφτώ τον μουντάκη για να δούμε αν θα μπορέσει να σώσει το μαντολίνο…

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!! Πολύ καλές επισκευές, όσο μπορώ να κρίνω εγώ τουλάχιστον, σε μαντολίνα έχω δει στον Ραπακούσιο στο Παγκράτι!

Μπορείς να βάλεις καμιά φωτογραφία;

ìáíôïëéíï 3.jpgìáíôïëéíï 4.jpgìáíôïëéíï 5.jpgìáíôïëéíï.jpg

Θα έλεγα 99% κατασκευή του Γρηγόρη Απαρτιάν

Δεν θα 'πρεπε να 'χει την κλασική πυροσφραγίδα κάπου στο καπάκι; Ή δεν τη βάζαν σε όλα τα όργανα που έφτιαχναν;

Μπορεί να είναι και του Νικολαΐδη… Έχω ένα παρόμοιο κατασκευής Νικολαΐδη νομίζω της δεκαετίας του 50 (μέσα στην πινακίδα γράφει ακριβώς την χρονολογία).

Όχι, δεν την έβαζαν σε όλα

όντως μοιάζει πολύ, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτουνού.

Καλούπι από μαντολίνο του Απαρτιάν εάν δε κάνω λάθος έχει ο Χρήστος Σπουρδαλάκης. Άρα εάν δε σου κάνει κόπο μπορείς να του τηλεφωνήσεις ή να πας από εκεί να του ρίξει μια ματιά…

καλή ιδέα αλέξανδρε! επίσης καλούπια του απαρτιάν έχει και ο μουντάκης, πρόσφατα ταίριαξε ακριβώς ένα σε μαντολίνο του '48 που πήγε για επισκευή.

Πριν κάτι μήνες είχε επισκευαστεί συμπτωματικά ένα μαντολίνο Απαρτιάν στο εργαστήριο του Σπουρδαλακη έτυχε να ήμουν εκεί για αλλαγή τάστων και το είδα.

Να πώ ,βέβαια, προς αποφυγή παρερμηνείας, ότι το έτος (1940) κατασκευής μπήκε τελείως αυθαίρετα και ο κάτοχος δεν έχει κανένα στοιχείο για τις συνθήκες κατασκευής ή ενδεχόμενης επισκευής (κατά την οποία μπορεί να αφαιρέθηκε ή να καλύφθηκε η ταμπέλα του κατασκευαστή).

Το μαντολίνο το πήγα εχθές στο my music shop του Σφακιανάκη και έπειτα στον καφετζοπουλο,να το δουν και οι δύο συμφώνησαν ότι μπορεί να είναι κατασκευασμενο από το 1900 έως και το 1940,ωστόσο δεν κατάφεραν να ταυτοποιησουν ποιανού οργανοποιού είναι, είπαν ότι ίσως να προέρχεται από εξωτερικό,όπως και να έχει, η αναζήτηση συνεχίζεται

Καλημερα και χρονια πολλα χωρις να θελω να σε στεναχωρήσω και με ευθυνη του τι λεω ισως και να μην ειναι τοσο καλη ιδεα να χαλασεις ενα καρο χρηματα να το επισκευασεις το οτι ειναι παλιο δε λεει κατι…βεβαια αν υπαρχει συναισθηματική αξια του οργανου αλλάζει το πραγμα…εχω δει αρκετα οργανα (μαντολινα) παλια απο ανακατασκευες με προβληματα που δεν μαζεύονται με τιποτα.

Κι εγώ με ευθύνη λέω ότι έχουμε δει πολλά παλαιά όργανα σωστά επισκευασμένα, τα οποία ήταν σε ελεεινή κατάσταση, και με τα αυθεντικά τους μέρη ή με μικρές απαραίτητες αντικαταστάσεις γίνανε 100 φορές καλύτερα από οποιοδήποτε σύγχρονο όργανο.
Όσο για το “ένα κάρο χρήματα”, εκεί το συζητάμε. Ακόμα και 600 ευρώ να του στοιχίσει η συγκεκριμένη επισκευή, βρες μου εσύ καινούργιο μαντολίνο με αντίστοιχα ξύλα που να παίζει σε αυτά τα λεφτά και θα παραδεχτώ το λάθος μου.

φίλε μου ortzan χρόνια πολλά!
συμφωνώ και εγώ με τον μπάμπη, τα παλιά όργανα εν γένει αξίζουν να επισκευάζονται σωστά.
“εν γένει”, γιατί δεν είναι όλα τα όργανα καλά. πάντα υπήρχαν μαθητικά και πρόχειρα όργανα (βέβαια πολλές φορές καλύτερα από τα σημερινά αντίστοιχης κατηγορίας).
“σωστά”, επειδή πολλά έχουν δεχτεί άσχημες και μη αναστρέψιμες “επισκευές” στην ζωή τους, είτε από ανάγκη είτε από άγνοια ή και αλαζονεία ακόμα… γι’αυτό επιμένω πάντα τις αναπαλαιώσεις να τις αναλαμβάνουν έμπειροι μάστορες με αγάπη ΚΑΙ γνώσεις για τα παλιά όργανα (το ένα από τα δύο δεν αρκεί).

Καλησπέρα συνάδελφοι, πήγα σήμερα το μαντολινακι σε μουντάκη, καρελλα και μπρα, ο καθένας εκτιμησε διαφορετική ημερομηνία κατασκευής, και ότι μπορεί να είναι είτε ιταλικό είτε του μουρατιδη από τον Πειραιά, σε κάθε περίπτωση και οι τρεις συμφώνησαν ότι φτιάχνεται εύκολα, και την επισκευή θα αναλάβει, εν τέλει, ο μπρας. Μου κάνε εντύπωση πως ο καθένας έδινε πολύ διαφορετική τιμή επισκευής σε σχέση με τον άλλο,ωστόσο και οι τρεις ήταν πολύ αξιολογοι και καταρτησμενοι άνθρωποι στο επάγγελμα τους.Σε ένα τρίμηνο, λοιπόν,αναμένουμε το μαντολινακι να γίνει καινούργιο!!!(Μπάμπη,έπεσες πολύ κοντά στην τιμή)

Και γω (πηγαμε μαζι με το Μαρίνο) βρήκα ενδιαφέροντα τα λόγια όλων των οργανοποιών και ειδικά του Μουντάκη που ήταν ευγενέστατος και αναλυτικός. Ο μπρας διαφοροποιήθηκε από τους άλλους και πρότεινε ένα απλό (τόσο που με έκανε να αναρωτιέμαι) συμάζεμα σε αρκετά χαμηλή τιμή χωρίς βέβαια να εγγυάται για ποιότητα ήχου (λογικό). Τελικά, καταλήξαμε , που αλλού , στο δικό μας άνθρωπο τον κύριο Καφετζόπουλο για να δώσει μια άποψη για το τι αξίζει να γίνει (ως γνωστόν επισκευές δεν κάνει). Δεδομένου του ότι δε φαίνεται να είναι κανένα ιστορικό μαντολίνο πρότεινε καταρχάς συμμάζεμα να μιλήσει λίγο να δούμε πώς είναι και εκ των υστέρων αν μας εντυπωσιάσει προχωράμε και σε βαθύτερη επισκευή.