Αγορά μπαγλαμά - αξίζει;

Καλημέρα σε όλους,

Νέο μέλος εδώ, ερασιτέχνης στην κιθάρα και τον τζουρά τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένου ότι το τελευταίο καιρό θα ήθελα να πειραματιστώ με συγχορδίες στο στρίχορδο, όμως στον τζουρά οι αποστάσεις μου φαίνονται μεγάλες, σκέφτομαι να “χτυπήσω” έναν μεταχειρισμένο μπαγλαμά μέσω vendora. Κοιτάω το εξής όργανο διότι μου άρεσε η εμφάνιση του και η τιμή (120 ευρώ) είναι ψιλο-λογική(:wink: (αν και για την χρήση που θέλω να κάνω, ιδανικά θα ήθελα μονοψήφιο αριθμό). Αναρωτιέμαι αν αξίζει.

το λινκ: https://vendora.gr/items/zj8d43z/mpaglamas-san-kenourgios-chiropiitos-me-klidia-grover.html

Πως σας φαίνεται το όργανο; Το αναγνωρίζετε; Ποια είναι η γνώμη σας;

Ευχαριστώ πολύ.

Φίλε εάν δεν το εξετάσεις και δεν το ακούσεις από κοντά το όργανο, δεν μπορείς να έχεις γνώμη, κι αν δεν πωλείται από κατασκευαστή ή κατάστημα, άντε μετά, ΑΝ κάτι προκύψει, να βγάλεις άκρη.

Εγώ θα έλεγα να δεις αυτό

είναι απ’ ευθείας αγορά από τον οργανοποιό Χριστόφορο Μπρα, που ό,τι όργανο έχω παίξει (3 μπουζούκια) τα σπάει, κάνει βέβαια 200, αλλά νομίζω αξίζει πολύ καλύτερα τον κόπο, αυτά τα λεφτά που σου λείπουν θα τα μαζέψεις μέσα σε λίγο καιρό κ θα πάρεις κάτι μάλλον καλύτερο…

2 «Μου αρέσει»

Thanks Babi.

Φυσικά και έχεις δίκιο, πρώτα θα πρέπει κανείς να ακούσει το όργανο. Παρ’ όλα αυτά, βλέπεις κάτι που να σε προϊδεάζει αρνητικά (π.χ. κάποια κακοτεχνία);. Σημειωτέον ότι το όργανο είναι φτιαγμένο από τον Σίμο Σταφυλάκο (Θεσσαλονίκη), απ’ότι ενημερώθηκα.

Ευχαριστώ και πάλι.

τα κλειδιά Grover μονον κοστίζουν 40–50€!

Εννοείς να μελετάς συγχορδίες; Δώσε κάτι παραπάνω, να τις παίζεις και στ’ αλήθεια όταν ολοκληρωθεί η μελέτη!

(Αφού οι αποστάσεις του τρίχορδου έτσι κι αλλιώς δε θα μικρύνουν με τη μελέτη του μπαγλαμά, πού θα τις παίζεις; Σε μπαγλαμά!)

1 «Μου αρέσει»

Με τον “πειραματισμό” εννοώ να παίζω συγχορδίες οι οποίες θα “πιάνονται” πιο εύκολα από ότι στον τζουρά, λόγω των μικρότερων αποστάσεων στα τάστα. Το όργανο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως συνοδευτικό.

Από οτι βλέπω ότι οι απόψεις συγκλίνουν στο να δώσω κάτι παραπάνω…

1 «Μου αρέσει»

Μα συνοδευτικός είναι ο μπαγλαμάς. Και η κιθάρα. (Με εξαιρέσεις και για τα δύο, αλλά λέμε τώρα κατά κανόνα.) Αυτό δεν είναι λόγος να μην παίρνουμε καλά όργανα.

Και, ξέρεις, η διαφορά καλού-κακού οργάνου δεν είναι μόνο στον ήχο. Το κακό όργανο (χωρίς να ισχυρίζομαι ότι αυτό που βρήκες είναι κακό) μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι και σε ορθοπαιδική ζημιά.

Παρεμπιπτόντως, ειδικά ο μπαγλαμάς και καλός να είναι μπορεί να σε οδηγήσει σε τέτοια προβλήματα. Θέλει πολλή προσοχή στη στάση και το κράτημα. Ένα μικρό λάθος στην κλίση κλπ. μεγεθύνεται λόγω του μικρού μεγέθους. Σ’ τα λέω γιατί τα ‘χω πάθει, και κυκλοφορούσα μήνες με νάρθηκα στον καρπό και ποικίλες φαρμακευτικές αγωγές.

2 «Μου αρέσει»

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τους προλαλησαντες, ο μπαγλαμάς είναι από τα πιο απαξιωμενα όργανα και βρίσκεις σχετικά εύκολα αξιοπρεπές όργανο με €150-200 (απευθείας από μάστορα, όχι σε έμπορο). Οπότε δεν υπάρχει λόγος να σπάσεις τα χέρια σου ή να ρισκάρεις μεταχειρισμένο με πρόβλημα που δεν αξίζει να επιδιορθωθεί.

2 «Μου αρέσει»

Thanks Νίκο.

Καμιά πρόταση για οργανοποιο στην Αθήνα; Πιο πάνω αναφέρθηκε από τον @icetelli ο Μπρα στο κέντρο…

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα. Τελικά (για όποιον είχε την απορία), την λύση έδωσε η Τσακιριάν στην πλατεία Βάθης/Ομόνοια, όπου και βρήκα το παρακάτω “μηχάνημα”. Είναι σκαφτή λεύκα με κλίμακα 36.2cm, αν το μετράω σωστά. Το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα (μουριές και φλαμούρια κυρίως) λόγω της ελαφριάς κατασκευής του και λόγω ότι μου κάθισε καλύτερα στο χέρι. Ήχος αξιοπρεπέστατος, τιμή αξιοπρεπέστατη (200 παρά λίγο). Αυτά.

6 «Μου αρέσει»

Καλορίζικος και καλοτάξιμος!

1 «Μου αρέσει»

Καλόπαιχτος ! Να τον χαρείς :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»