Αγορά σκαφτού μπαγλαμά

Καλησπερα σε ολους!
Θα ηθελα μια βοηθεια σχετικα με την αγορα μπαγλαμα.
Τι ειναι καλυτερο: μονοκομματος σκαφτος με κοντρα στο μπρατσο ή απλος σκαφτος;
Σιγουρα δε θα παρω κατι τελειο(no money no honey) τουλαχιστον να μη σκευρωσει αμεσως.

Γειά σου φίλε βαλαντη καλώς όρισες!
Γενικά αν και δεν νομίζω ότι θα ανησυχούσα για το αν θα σκευρωνε καθώς ένας καλό φτιαγμένος μπαγλαμά είναι ένα αρκετά ανθεκτικό όργανο. Βέβαια εξαρτάται και το ποσό καιρό θα τον έχεις τον συγκεκριμένο μπαγλαμα(γι αυτό υποθέτω ρωτάς). Δεν ξέρω αν έχεις βρει ένα όργανο με κόντρα εγώ συγκεκριμένα δεν έχω δει ποτέ μόνο με βέργα. Τέλος εγώ θα νοιαζομουν πιο πολύ για τον ήχο. Αυτή είναι η δική μου άποψη σίγουρα οι συμφορουμιτες θα ξέρουν να σου πουν και άλλα
Πάντως ο, τι και να αποφασίσεις καλοπαιχτο το όργανακι!!!

Καλως σας βρηκα!
Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!
Δεν ειμαι αισιοδοξη οτι ηχητικα θα ειναι ο,τι καλυτερο αφου δε διαθετω πανω απο 100 ευρω…Εχω ρωτησει σε καποιο μαγαζι (art music) και μου ειπαν οτι ολοι οι μπαγλαμαδες τους (σκαφτοι μονοκομματοι) εχουν κοντρα στο μπρατσο.Κατα ποσο αληθευει δε μπορω να το ξερω…Απλα ειχα δει βιντεο με κατασκευη μπαγλαμα και ο κατασκευαστης εβαλε κοντρα. Δυστυχως, οπως προειπα, δε μπορω να διαθεσω πανω απο 100 και σιγουρα δε θα ειναι ενα οργανο για…συναυλια😁…απλα να μαθω να παιζω θελω.
υ.γ.Ευτυχια με λενε οχι Βαλαντη :blush: :wink:

Δεν κάνεις υπομονή να μαζέψεις κάποια λεφτά παραπάνω βρε Ευτυχία να πάρεις έναν αξιοπρεπή μπαγλαμά?Με 100 ευρώ μάλλον θα απογοητευτείς πιστεύω.

2 «Μου αρέσει»

Με συγχωρείς ευτυχία!
Παντως ο Λάμπρος έχει δίκιο με 100€ θα πάρεις κολυμπιθροξυλο μάζεψε αλλά τόσα και θα πάρεις κάτι που θα σου μείνει.Δυστυχώς στα παραδοσιακά όργανα οι τιμές κυμαίνονται
Πάνω από 100€.Επίσης θα ήταν καλύτερο να μην ψάχνεις σε μεγάλα καταστήματα γιατί παίρνουν από ανώνυμους οργανοποιους. Καλύτερα να πάρεις από κάποιο εργαστήριο η κάποιον μάστορα. Στο φόρουμ έχουμε μια αναλυτική λίστα οργανοποιων, ανάλογα την περιοχή που μένεις, θα βρεις Κάποιον. Εγώ την πάτησα με τον μπαγλαμά μου γιατί πήγα με το σκεπτικό σου και μετά ξόδεψα και άλλα για το πάω σε οργανοποιείο ώστε να παίζει καλύτερα


Όπως βλέπεις η τρύπα είναι κακό κομμένη, τα ταστα άθλια λιμαρισμενα (και όταν τα πήγα στον μάστορα του λέω ξερω ότι δεν μπορείτε να τα κυρτωσετε οπότε κάντε τα λίγο ποιο ευκολοπαιχτα)και οι τσαμπουκαδες(οι άσπρες βούλες) και αυτές κακοβαλμενες,ενω το βερνίκι στην ταστιερα άθλια εφαρμοσμένο. Αν και εγώ αφότου το πήγα στο μάστορα και μου έβαλε κοκκαλακια δεν με πειράζουν αυτά. Όμως για κάποιον που ξεκινάει μπορεί να είναι αποθαρυντικο, γι αυτό αν κάνεις λίγη υπομονή θα πάρεις κάτι πιο αξιολογο
ΥΓ( βλακεια είπα για την κόντρα όλα τα μπαγλαμαδακια πρέπει να έχουν)

3 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστω πολυ! Εχετε δικιο…
Απλα επειδη ειναι τα οικονομικα μαυρα χαλια(και ποιου δεν ειναι…) το βλεπω να το παιρνω κατα το Δεκεμβρη…

2 «Μου αρέσει»

Κάλιο αργά παρά ποτέ! Οποια άλλη απορία έχεις γενικά το φόρουμ είναι εδώ να σου την απαντήσει!

2 «Μου αρέσει»

Να στε καλα!!!
Και παλι ευχαριστω!:blush:

καλημέρα κι από μένα. Η τοποθέτηση κόντρας σε μπαγλαμά ή οποιοδήποτε όργανο δεν έχει να κάνει με την κατασκευή συνολικά (σκαφτός μονοκόμματος ή όχι - ή με ντούγες) αλλά ειδικά με το μπράτσο (υλικά, τοποθέτηση) και την κλίμακα. Σε μπαγλαμά, σε μικρή κλίμακα (34-36 εκ.) δεν συνηθίζονται κόντρες, σε μεγαλύτερη (38 εκ. +) ίσως είναι καλό να υπάρχουν.
Και πάλι όχι απαραίτητα, αν το μπράτσο είναι από καλό υλικό (φυσικά σε περίπτωση μονοκόμματου θα είναι όλο από το ίδιο ξύλο) κι αν τα νερά είναι σωστά επιλεγμένα / τοποθετημένα δεν χρειάζεται κόντρα.
Και εγώ πάντως θα συμφωνήσω στην συμβουλή των παραπάνω, αν έχεις αμφιβολία καλύτερα να περιμένεις λίγο και να βρεις κάποιο αξιόπιστο όργανο. Κι ακόμα καλύτερα να πας για αγορά με κάποιον φίλο που να ξέρει κάπως. Όχι απαραίτητα να παίζει μπαγλαμά, αλλά π.χ. το να μην “κόβουν” τα τάστα μπορεί να το δει και κάποιος που έχει επαφή με άλλο όργανο, κιθάρα ας πούμε.

3 «Μου αρέσει»

Καλημερα!
Σε ευχαριστω για τη συμβουλη!
Ευτυχως ειμαι σε θεση να μπορω να γνωριζω καποια πραγματα σχετικα με εγχορδα οποτε δε θα χρειαστει να ψαξω να βρω καποιον να ερθει μαζι μου στην αγορα(δυστυχως απο τον κυκλο μου ειμαι η μονη που παιζει μουσικη).
Η αληθεια ειναι οτι απο τις γνωσεις που εχω πανω σε οργανογνωσια, φανταστικα οτι πρεπει να υπαρχει κοντρα γι αυτο και ρωτησα.Δεν το γνωριζα οτι δεν ειναι απαραιτητο λογω του μικρου μεγεθους του.
Οταν λες καλο υλικο,μπορεις σε παρακαλω να γινεις πιο συγκεκριμενος; οσα βλεπω στο ιντερνετ ειναι απο φλαμουρι ή λευκα.1-2 εχω δει απο ελατο. Ποιο θεωρεις καλο υλικο;
Ευχαριστω εκ των προτερων!

1 «Μου αρέσει»

Ξεχασα να διευκρινισω: η ερωτηση μου ειναι ουσιαστικα αν ειναι καλυτερος ο μονοκομματος ή ο απλος σκαφτος.

το σκάφος του μπαγλαμά μπορεί να γίνει είτε σκαφτό είτε από ντούγες. Όταν γίνεται από ντούγες αναγκαστικά το μπράτσο είναι ξεχωριστό κομμάτι. Ο σκαφτός μπορεί να είναι είτε μονοκόμματος (από ένα κομμάτι ξύλο όλο το όργανο) - είτε μόνο το σκάφος σκαφτό, και το υπόλοιπο σε κομμάτια (μπράτσο, καράολο) όπως και οι μπαγλαμάδες με ντούγες.
Ηχητικά δεν υπάρχει απόλυτος κανόνας - διαχωρισμός μεταξύ “σκαφτού” και “δουγάτου”. Συνήθως όμως οι σκαφτοί έχουν μικρότερου μεγέθους σκάφος - ηχείο (πιο εύκολα βρίσκεις ξύλο στο “κάτω” όριο για να το σκαλίσεις, ενώ οι δουγάτοι δεν έχουν περιορισμό στο μέγεθος). Αυτό δίνει συχνά έναν πιο χαρακτηριστικό ήχο στους σκαφτούς (μικρότερο βάθος ηχείου, μεγαλύτερη “προβολή”) σε σχέση με τους (μεγαλύτερους) δουγάτους (βαθύτερο ηχείο, πιο “πλούσιος” ήχος).
Όλα όμως είναι σχετικά και οι παράμετροι είναι πολλές (επιλογή καπακιού, οπλισμός κτλ.).
Δεν υπάρχει λοιπόν απόλυτος κανόνας.
Όλα αυτά είναι δικές μου απόψεις.
Τα ξύλα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται είναι κωνοφόρα για το καπάκι (συνήθως έλατος ή κέδρος) και πιο “σκληρά” ξύλα για το σκάφος (καρυδιά, φλαμούρι, σκλήθρο, σφεντάμι από ελληνικά, μαόνια και παλίσανδροι από εισαγόμενα κτλ. κτλ.).
Ορισμένα ξύλα (για σκάφος), αν και αρκετά σκληρά συνήθως αποφεύγονται (π.χ. οξιά) και άλλα είναι εντελώς ακατάλληλα (λεύκα - αυτό κι αν είναι ακατάλληλο, και συνήθως βάφεται και πωλείται ως άλλο). Το φλαμούρι είναι σταθερό ξύλο και ελαφρύ, κατάλληλο για μπράτσο αλλά και για σκάφος (για μπαγλαμάδες), όχι πρώτη επιλογή για σκάφος αλλά κατάλληλο αν βρεις καλό κομμάτι.
Για σκάφος, υπάρχει επίσης πληθώρα ελληνικών δέντρων που είναι κατάλληλα, πολλά “φρουτόδεντρα” (δαμασκηνιά, κερασιά, μουριά κτλ.) αλλά είναι πιο δύσκολο να τα βρείς (σε κατάσταση και μεγέθη ωστε να δουλεύονται).
Σε κόντρες χρησιμοποιούνται ακόμα πιο σκληρά ξύλα, συνήθως εισαγόμενα (π.χ. βένγκε).
Σε ταστιέρες επίσης (παλίσανδρος, έβενος, βένγκε, διάφορα της οικογένειας του μαονιού).

8 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες Ευτυχία!
Το θέμα το ανέλυσε διεξοδικά ο Μάνος. Εγώ απλά θα προτείνω να κολλήσεις ένα πενηνταρικο ακόμα, με 150 ευρώ έχεις επιλογές σε αξιοπρεπείς μπαγλαμαδες.

3 «Μου αρέσει»

@e_valadaki τελικά βρήκες όργανο να σου ταίριαζει;

3 «Μου αρέσει»

Βρήκα χάρη στον κύριο Μάνο Τουρπαλη!
Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας!!!

3 «Μου αρέσει»

Καλορίζικος, όταν το έχεις ανέβασε και καμιά φώτο και ηχητικό αν θες

1 «Μου αρέσει»