Αγορά χειροποίητου μπαγλαμά

Καλημερα σε όλους!
Θέλω να ρωτήσω για αγορά μπαγλαμά ο Μάτσικας είναι καλή περίπτωση ;
Έκανα μια έρευνα από αυτά που διάβασα μέσα στο φόρουμ και είδα ότι είναι ο πιο οικονομικός σχετικά με τους υπόλοιπους οργανοποιούς, ενώ έχει και άμεσα διαθέσιμα μπαγλαμαδακια (οι υπόλοιποι δίνουν διαθεσιμότητα μήνες μετά)
Περιμενω τα σχόλια σας με ανυπομονησία πριν κάνω καμία βιαστική αγορά και το μετανιώσω !
(Δεν είμαι επαγγελματίας ούτε θα γίνω/ εχω έναν μπαγλαμά μαθητικό από νακα που γρατζουναω τον τελευταίο καιρό και θα ήθελα να πάω σε καλύτερο ήχο και να ασχοληθώ πιο εντατικά)

Καλωσόρισες!
Ο ματσικας έχει βιοτεχνία και οι μπαγλαμαδες του είναι απλοί και τίμιοι. Λογικά θα βρεις και άλλους εκεί γύρω σε παρόμοιες τιμές, πιθανόν να έχει ο Δημήτρης Βασιλείου ή κάποιος άλλος οργανοποιος εκεί κοντά.

Σ ευχαριστώ για την απάντηση.
Οταν λες απλοί και τίμιοι ;
Προσπαθώ να καταλάβω την διαφορα μεταξύ των διαφορετικών οργάνων.
Ας πούμε ότι θα διαθέσω ενα ποσο κοντά στα 400-500€
Αξίζει τον κόπο να τον πάρω απο εκεί ή έχω καλύτερες επιλογές ;

Υπάρχουν μπαγλαμαδες με 100 που απλά πετάς τα λεφτά σου γιατί δεν θα κουρδιζουν και θα είναι σκληροί. Με 150-200 βρίσκεις κάποιους που είναι αξιοπρεπείς για αρχή, και με 300 συνήθως βρίσκεις κάτι που το κρατάς. Από κει και πάνω αγοράζεις καλύτερα ξύλα, καλύτερη τέχνη του μάστορα (ελπίζω…) και επισκευασιμοτητα.
Κανονικά ένας μπαγλαμάς δεν θα έπρεπε να είχε τόση διαφορά στην τιμή σε σχέση με ένα μπουζούκι, αλλά δυστυχώς εδώ αγοράζουμε με το κιλό και απαξιώνουμε τους μπαγλαμαδες (γι’αυτό και λίγοι ξέρουν να αξιοποιήσουν παιχτικα). Οπότε οι καλοί μάστορες δεν ασχολούνται με την κατασκευή γιατί δεν θα πληρωθούν για την τέχνη τους.
Επίσης ένα θέμα είναι σκαφτός ή με δούγες. Πιο παραδοσιακοί και φτηνοί οι πρώτοι, πιο μπουζουκατοι και ακριβοί οι δεύτεροι.

1 «Μου αρέσει»

Εσύ πόσα λεφτά διαθέτεις αν επιτρέπεται?

1 «Μου αρέσει»

Για τον Δημήτρη Μακρή στην Θεσσαλονίκη τι άποψη έχεις για τα μπαγλαμαδακια του ;

Δεν τον γνωρίζω, αν ξέρει κάποιος συνφορουμίτης ας μας πει.
Σε ποια πόλη βρίσκεσαι; Καλό είναι να δεις από κοντά τον μπαγλαμά που θα αγοράσεις, καλύτερο να πας με έναν φίλο που ξέρει, και το καλύτερο με έναν δάσκαλο.

400-500€ Αλλα γιατί ;

Στην Αθήνα είμαι.
Του Ματσικα οι μπαγλαμάδες δεν είναι χειροποίητοι ; Αυτό διάβασα σε μια άλλη συζήτηση για μπουζούκια στο φόρουμ

Όχι, είναι βιοτεχνία. Όμως, μαζικής παραγωγής θα είναι και οι περισσότεροι μπαγλαμάδες που θα βρεις σε χαμηλή τιμή.

Για να ξέρει κανείς τί να σου προτείνει.Έριξα μια ματιά στο site του Μάτσικα και είδα έχουν ανέβει οι τιμές ή δεν είχα δει τις τιμές στους μπαγλαμάδες.
Επειδή δεν είναι και λίγα τα λεφτά που δίνεις κάνε έρευνα αγοράς πιάσε όσο περισσότερα οργανάκια μπορείς και πάρε αυτό που σου αρέσει.

Δεν αξιζει δλδ να δώσω 500€ για ένα μπαγλαμά από εκεί ;

Το αξίζει είναι λίγο πολύ υποκειμενικό με εξαίρεση κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις.
Ρίξε μια ματια και στον Παπαδαμου που έχει σελίδα και ας είναι Θεσσαλονίκη, πήγαινε και μια βόλτα από τον Ζαρανη που επίσης φτιάχνει και σε καλές τιμές, πήγαινε και μια βόλτα από την Αλιπεδου στον Πειραιά στον Σκεντεριδη που συνήθως έχει αρκετά όργανα.
Δεν ξέρω πως είναι ο ελεύθερος σου χρόνος για ψάξιμο, αλλά θα ήταν καλό να κάνεις κάποιες επισκέψεις σε διάφορα μαγαζιά και οργανοποιεια.
Καλό είναι να αποφύγεις όπως σου έχουν πει πιο πάνω τα μουσικά σούπερ μάρκετ τύπου Νάκα και τα τουριστικά…

Αυτό έχω βάλει στο μάτι. Το είδα κι από κοντά και από ήχο μου φάνηκε πολύ καλό

Στο σάιτ του Μάτσικα βλέπω ότι ξεκινάνε από 235 οι σκαφτοί και από 290 οι δουγάτοι. Μια χαρά παίζουν, αν και στην ίδια τιμή έχω βρει και από οργανοποιούς. Αν δώσεις 500 ευρώ πας σε σχετικά επώνυμο και όχι μαζικής παραγωγής.

Σ ευχαριστώ κ πάλι που ασχολείσαι κ αφιερώνεις τον χρόνο σου για να μου λύσεις απορίες.
Δλδ, έχεις κάποιον επώνυμο οργανοποιο να μου προτείνεις ;
Και πιστεύεις οτι θα είναι καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα από το να πάρω αυτόν που σου έδειξα από τον Ματσικα ;

1 «Μου αρέσει»

Παρεπιπτόντως αν έχεις κάποιον να μου προτείνεις Αθήνα, λέω σήμερα να κάνω μια γύρα να δω μερικούς από κοντά

Υπάρχουν πολλά θέματα στο φόρουμ που μπορείς να ψάξεις, τώρα ό,τι και να σου προτείνω θα έχω ξεχάσει αρκετά.
Αν κατέβεις Εξάρχεια είναι αρκετοί μαζεμένοι. Τουλίκας, Βασιλείου, ίσως έχει ο Βαρλάς κανέναν οικονομικό (όχι δικό του), και λίγο παραέξω ο Κατσίφης και ο Μουστάκας. Μπορείς και να πάρεις ένα τηλέφωνο πριν περάσεις. Εκτός κέντρου, ο Ζαράνης που αναφέρθηκε είναι καλή περίπτωση, επίσης στον Χρήστο Πουλάκη πάντα βρίσκω κάτι αξιόλογο.

Σ ευχαριστώ πολύ και πάλι.
Πήγα στον Σπουρδαλάκη στον Πειραιά και ερωτεύθηκα έναν μπαγλαμά (πολύ πάνω από το μπατζετ μου βέβαια) και θα συνεχίσω με τους υπόλοιπους που μου πρότεινες από αύριο …μου εξήγησε διάφορες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξω και γενικά εντυπωσιάστηκα από την επίσκεψη εκεί.
Από ότι κατάλαβα εφοσων δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις είναι κ λίγο θέμα τύχης τι θα πάρω …

Όσους περισσότερους κατασκευαστές επισκέπτεσαι τόσο καλύτερα. Εάν μάλιστα δοκιμάζεις και καλά/ακριβά όργανα ακόμα καλύτερα γιατί το αυτί σου μαθαίνει στον καλό ήχο και έτσι μπορείς να κρίνεις κατά πόσο ο ήχος που ακούς κάθε φορά αντιστοιχεί στα χρήματα που σου ζητούν για το κάθε όργανο. Εάν έχεις χρόνο και όρεξη πήγαινε σε όσο περισσότερους οργανοποιούς ξέρεις, γνωστούς και αγνώστους και δοκίμαζε όργανα!

2 «Μου αρέσει»