Δύο λαούτα Σταθόπουλου (και 3 και 4, ποιός ξέρει πόσα?) στην επικαιρότητα .!

Αγαπητέ Λαμπρό
Η διαφορά είναι πιστεύω πως μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το ονόμα τους και να μην κρύβομαι
Έφτασα τα 50 και λίγο πολύ δεν με απασχολεί εάν ο Αλέξανδρος δεν θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μου για πληροφορίες και για να ζητήσει τη γνώμη μου :smirk:

Εάν κάποιος θέλει Σταθοπουλο στα 3000 εδώ ρέπλικα πωλείται εν Ελλάδι σήμερα

Όταν λοιπόν πωλείται ρέπλικα 2700 τότε πες μου εσυ ποιος έχει ξεφύγει ; ( κανένα θέμα με το μάστορα που το πουλάει τόσο … καλά κάνει … έχει δουλειά το όργανο επάνω )

Εγώ έιχα το θάρρος να πω με παραδείγματα τιμή αγοράς και κόστος και πώληση με κέρδος 250-300 δολλαρια ;….δημαδη 200 ευρώ ;;;; Αυτή ειναι η φούσκα ;;;;;Και έρχεται ο Αλέξανδρος να μου πει ότι πουλάω και χρεώνω το χομπυ μου και το χρόνο μου ; Χα … ο χρόνος που εχω χαλάει , εάν χρεωνόταν θα φτάναμε στα 25 Κ :slight_smile:

«Φιλε» Αλεξάνδρε δεν ρώτησες κάποιους που βρήκαν όργανα στα παλιατζίδικα ποσό τα πούλησαν και με τι κέρδος ; Απέφυγες δε να μας πεις ποσό πήρες τους Σταθοπουλους , ποσό πλήρωσες για επισκευή και ποσό τους εδωσες στους φίλους σου … (άσε μην πεις δεν θα σου βγουν οι αριθμοί γιατί ξέρω τουλάχιστον για τον ένα Σταθόπουλο που βρήκες )

Εγώ Λαμπρό ανεξάρτητα από το ποσό βρήκα ένα ιστορικό όργανο όταν και εάν θα αποφασίσω να το πουλήσω θα το πουλήσω σε μια λογική / δίκαιη / τιμή αγοράς … σίγουρα όχι 20 και 25 χιλιάδες … αλλά ούτε 3000 και 4000 ( οργανοποιοι ΣΗΜΕΡΑ πουλάνε όργανα καινούργια σε αυτές τις τιμές στην Ελλάδα )

Μπορεί να το εχω πάρει 1 δολλαριο η 3000 δολλαρια
Το όργανο αξίζει μια σταθερή τιμή … έχει μια λογική αξία είτε το πήρες 1 δολάριο είτε 3000 δολάρια . Και να είσαι σίγουρος εάν το βρήκα 1 δολλαριο θα χρειαζόταν κανα 1500 -1700 ακόμα για να γίνει όργανο γιατί μέχρι τότε μπορεί να ήταν Καραμούζα

Μακάρι να βρισκόταν περισοοτεα όργανα φτηνά όπως παλιά που εσυ και εγώ κοιμόμασταν , αλλά αυτό που λέω είναι πως πλέον δύσκολα υπάρχουν ευκαιρίες

Και να μην ξεχάσουμε κάτι
Μέχρι προτείνος οι έξυπνοι της υποθέσεις πουλούσαν ζοζεφ μαϊμού η κατηγορία Β για 6-7Κ
Έχει λυπηθεί η ψυχή μου κυρίως στην Αυστραλία έχει γίνει σφάγη ! Δαπανήθηκαν ποσα από μη γνωστές και πήραν «πατάτες «

Ελλάδα « γνωστοι « συλλέκτες εδώ και ένα χρόνο , με πλησιαααν πουλώντας μου ένα Β ζοζεφ για 6 χιλιάρικα και όταν είπα παιδιά είναι Β μόνο που δεν με έβρισαν και δεν με έδειραν

Στο ΦΒ στην ομάδα ζοζεφ ( που συμμετέχω και εγώ ως admin μαζί με άλλα δυο καταπληκτικά παιδιά ) φτιάξαμε επιτελους 2 κατηγορίες
Μια Α και μια Β για να ενημερωθεί επιτελους ο κοσμάκης και να μην χαλάει χιλιάρικα για τα δήθεν όργανα

Στη Β κατηγορία έβαλα 3 δικά μου που είναι Β
Χμμμ με αυτή την κίνηση έχασα περίπου 3Χ 3000 10,000 ευρώ επιπλέον αξία , εάν τα πουλούσα ; Που θα μπορούσα να τα πλασάρω ως Α κατηγορία και να πιάσω από το καθένα διπλάσια χρήματα ;

Για αυτό μου την δίνει το δήθεν και οι απόψεις περί χομπυ κτλ
Δεν κοροϊδεύω κανένα ανθρωπάκο του θεού
Αλλά δεν δίνω όταν θέλω να πουλήσω τίποτα τζάμπα
Δίκαια και σταράτα

2 «Μου αρέσει»

Ρε συ Σπύρο, σε παρακαλώ, μη μου βάζεις λόγια που δεν είπα.
Δεν σε αποκάλεσα απατεώνα ούτε λέω οτι μεγαλοπιάνεσαι κάνοντας τον μεταπράτη.
Θεωρώ πως οι προσδοκίες σου δεν είναι ρεαλιστικές.
Αν αγοράσω 1 όργανο πχ 2.000 και του πάρω θήκη, το τυλίξω το εκτελωνίσω και χαλάσω και 4 ώρες βενζίνη να πάω να το παρω, αυτό δεν το κάνει όργανο 3000. Δηλαδή αν αλλάξει 3 χέρια αυτό το όργανο και ο καθένας το τυλίγει θα είναι όργανο 5000? Που σταματάει αυτή η ιστορία;
Απο όσο καταλαβαίνω, παίρνεις τακτικά όργανα τα οποία σε συντομο διάστημα πουλάς. αυτή είναι κλασσική συνταγή για να χάσεις χρήματα.
Τα όργανα καταλαμβάνουν χώρο, ενέργεια, χρόνο και χρήματα στη ζωή μας. Ένας που θέλει ένα όργανο, θα επενδύσει σε όλα αυτά τα έξτρα περιμέοντας ως αντάλλαγμα να λάβει ένα όργανο που θα το χει να μάθει 2-3 νότες.
Τo bubble wrap, η λαδόκολλα, η ταινία, το ταχυδρομείο, το σέρβις γιατί έτριξε το κόκκαλο…κλπ
δεν γίνεται να είναι μέρος της αξίας του οργάνου. Νομίζω πως αν δεν χρειάζεσαι ένα όργανο ως μέρος της μουσικής σου ταυτότητας, καλύτερα να μην ασχοληθείς γιατί αυτά τα έξοδα είναι σημαντικά.
Ενας απο τους λόγους που απομακρύνθηκα απο κάποια όργανα μου είναι αυτός: Είχα φτάσει σε σημείο να δαπανήσω κάποια χρήματα αλλά οποιαδήποτε πιθανή φθορά ή συντήρηση στο μέλλον, θα μου κόστιζε χρήματα τα οποία δεν θα μπορούσα να πάρω πίσω, πράγμα που δεν μπορώ να δικαιολογήσω στον εαυτό μου σε όργανα που δεν παίζω.
Σε αντίθεση, τα όργανα της δουλειάς μου τα συντηρώ 2 φορές το χρόνο, τα ασφαλίζω και πληρώνω εκατοντάδες ευρώ κάθε χρόνο σε αναλωσιμα όπως χορδές, τρίχες κλπ, έξοδα που δεν προστίθονται στην αξία τους αλλά που δικαιολογούνται απο την επαγγελματική τους χρήση και απαιτούνται ως μέρος του μουσικού μου προφίλ.
Να σου πω και το άλλο: Πρόσφατα δαπάνησα ένα σημαντικό ποσό για να ξανα-επισκευάσω την μαντόλα μου, σε σημείο που ίσως ξεπερνώ την συνολική αξία μεταπώλησης. Το έκανα συνειδητά, και μετά απο χρόνια σκέψης γιατί θέλω να μάθω να παίζω μαντόλα και γιατί σχετίζεται άμεσα με κάποιες σπουδές που ξεκινάω. Δηλαδή ρίχνω χρήματα που , εν μέρει δεν θα ξαναδώ και μαθαίνω μουσική. Αυτό στα δικά μου μάτια δικαιολογείται και δεν θα είχα δικαίωμα να εκνευριστώ αν δεν βρίσκω πωλητή να σαμαρωθεί την δική μου δαπάνη.
Τέλος να ζητήσω για δεύτερη φορά συγνώμη αν σε εξόργισα. Ναι, διαφωνώ και δεν κατανοώ γιατί κάνεις αυτά που κάνεις αλλάζοντας τόσα όργανα αλλά αν αυτό είναι το μεράκι σου, σου βγάζω το καπέλο. Δεν μου πέφτει λόγος, απλά ίσως πρέπει να γνωρίζεις οτι πάντα κάτι θα χάνεις. Είτε σε ενέργεια, είτε σε χρήματα είτε και στα2.

7 «Μου αρέσει»

Σπύρο δεν γνωρίζω ακριβώς τις τιμές όσο εσύ.Δεν τα έχω ψάξει καλά.Βέβαια είμαι και αρχάριος στην εκμάθηση οπότε δεν θα πάρω σύντομα όργανο.
Για τη ρέπλικα λέει 2700 δολλάρια.Δηλαδή να είναι χοντρικά 2400-2500 ευρώ.Το όργανο ξέρεις κάνει τόσο από κοστολόγηση του μάστορα και πρόκειται για καινούργιο όργανο.Το παίζεις αν πας στο μάστορα αν σου κάνει το παίρνεις.Όμως δεν είναι Σταθόπουλου.Είναι τύπου Σταθόπουλου.Για παράδειγμα τύπου Σταθόπουλου φτιάχνει και ο Παπαδάμου και στο site το έχει 1800 ευρώ περίπου.
Του Σταθόπουλου της εποχής κοστολογούνται και σαν αντίκες αφού μιλάμε για όργανα πάνω από 100 χρόνων.Οπότε πάει σε άλλη κοστολόγηση φαντάζομαι.
Αλλά ακόμα και τα όργανα τα καινούργια για εμένα είναι πολλά τα 3Κ και 4Κ.Φυσικά μιλάμε για εμένα που παίζω ερασιτεχνικά και μισθούς Ελλάδας μιας και διαμένω εδώ.Τώρα για έναν Αμερικάνο ή έναν Αυστραλό μιας και αναφέρθηκε η Αμερική και η Αυστραλία μιλάμε για άλλα λεφτά οι άνθρωποι.
Καταλαβαίνω ότι τα έχεις ψάξει και ίσως το μεράκι που το κάνεις αλλά καταλαβαίνω και το σκεπτικό του @alk.Συνήθως ότι αλλάζει χέρια κανονικά η αξία του πέφτει.Τώρα στα ιστορικά όργανα ισχύει άλλο πράγμα γιατί θεωρητικά πρόκειται για άλλο πράγμα για αντίκες.Φυσικά όταν πάρεις όργανο που δεν παίζει και το ανακασκευάσεις και έχεις ξοδέψει χρόνο και χρήμα δεν είσαι κορόιδο να το δώσεις φτηνότερα.Όμως όλο αυτό είναι φαντάζομαι ψυχοφθόρο.Δεν σε κάνει απατεώνα.Και το μεράκι που έχεις από τα διάφορα posts που έχεις γράψει κατά καιρούς φαίνεται.Οπότε μην παρεξηγήσαι από τον Αλέξανδρο.Δεν βρίσκω λόγο να μην ξαναμιλήσετε.Αλίμονο όλοι αγαπάμε το forum που μας φιλοξενεί.Κουβέντα κάνουμε απλά με γραπτό λόγο που πολλές φορές είναι παρεξηγήσιμο το ύφος.

3 «Μου αρέσει»

@ alk
Ένα όργανο αξίζει όσο αξίζει είτε του αλλαξα χορδές και το τύλιξα με λαδοχαρτο είτε όχι . Είτε το βρήκα 1 ευρώ είτε 4000 ευρώ . Αυτό εγώ λέω και θα συνεχίζω να λέω. Υπάρχει μια λογική τιμή ( market value) Μπορεί να μεταλλάσσεται από εποχή σε εποχή λόγο οικονομικών παραγόντων , αλλά υπάρχει μια λογική average τιμή

Ένα τριχορδο όργανο αρχές 1960- τέλεια συντηρημένο δεν κάνει λιγότερο από Χ ευρώ . Τέλος … δεν έχει σημασία ποσό το βρήκες, ποσό είχες δει πριν χρόνια να πωλείται ένα παρόμοιο , ποσό ο Αλέξανδρος το έδωσε σε φίλο του και ποσό του είχε κοστίσει

Εάν δεν θες με Χ ευρώ να πάρεις παλιό όργανο θα το βρεις κάποτε και εάν -καλή τύχη όπως εγώ 200 -και στο τέλος θα σου στοιχίσει δεκαπλάσια … όποτε σχεδόν στα ίδια θα έρθεις και θα έχεις χαλάσει το χρόνο σου και τα νεύρα σου . ( εκτός βέβαια εάν βρεις ΤΗΝ ευκαιρία που όπως είπα είναι πλέον πολύ δύσκολο )

Και αυτό το ξέρουμε όλοι μας ,…και ας κάνουμε πως δεν το ξέρουμε και δεν το δέχομασε

Γιατί πωλούνται Σταθόπουλοι και Ζοζεφ όχι δημόσια . Γιατί το ίδιο πράττουν παρά πολύ με όργανα παλιά που γνωρίζεις ; Και έχεις έρθει σε επαφή μαζί μου για αγοραπωλησία στο όνομα αυτών ; Γιατί δεν το έκαναν δημόσια;
Γιατί φτάσαμε να ντρεπόμαστε εάν θελουμε να πουλήσουμε κάτι που το αγαπήσαμε , το προσέξαμε και τώρα θελουμε να κάνουμε / παίξουμε / βρούμε κάτι άλλο ; Μην μας πουν τοκογλύφους ; Γιατί σήμερα στο Ελλάδα όσα δεν φτάνει η αλεπού αντί να κοιτάξει δίκαια και λογικά να το κρίνει -θα βγάλει βρώμα για σένα ; Γιατί καταντήσαμε να νομίζουμε ότι όλα είναι free σε αυτή την ερμη τη ζωή και μας ανήκουν , και έχουμε δικαίωμα στα πάντα ;

Γιατί γνωρίζεις και γνωριζω τιμές που δόθηκαν σε όργανα ενώ οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ; Γιατί οι πωλητές με/μας πλησίασαν ιδιωτικά ; ( όχι γιατί έχω το μέλι , αλλά γιατί γνωρίζουν ότι συλλέγω και δίνω χρήματα όποτε και για αυτό ήξεραν ότι τουλάχιστον θα ρωτήσουν εάν ενδιαφέρομαι κάποιον που ξέρει την αγορά )

Γιατί αλλιωσ οι πωλητές θα φάνε το κράξιμο από κάποιους ( με τη βοήθεια ανθρώπων σαν εσένα που αμπελοφυλλολογουν και δεν λένε τα πράγματα με το όνομα τους) , εάν βγουν και πουν ποσό το πουλάνε . Και ετσι ο πολύς ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου , νομίζοντας ότι θα βρει ζοζεφ και Σταθόπουλο στα 2500 - 3000 , και μια μέρα απορεί πως ο Χ βρήκε όργανο . Το πλήρωσε αγαπητέ μου και μάλιστα αρκετά ! Η ήταν τυχερός και το βρήκε από μεγάλη τύχη . Δεν υπάρχει ενδιάμεσο

Μακάρι , το εύχομαι σε όλους να υπάρχει τύχη και όλοι να αποκτήσουμε οικονομικά εκείνο που ποθούν

-Εάν καποιος πουλάει Καραμπά στα 2500- … όσο δηλαδή του κόστισε (……?) -τον παίρνω σήμερα παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου ιδιωτικά . Δεν πρόκειται να σας βρίσω εάν το δίνεται περισσότερο !!!

@Λαμπρο σε καταλαβαίνω , μακάρι να βρεις στις δυνατότητες σου κάτι που αγαπάς

1 «Μου αρέσει»

Ωπα εδώ ξεφεύγουμε
Κανένας δεν με έστειλε να σου πουλήσω όργανο και αν αυτό κατάλαβες, θα χαρώ να στο εξηγήσω.
Τα όργανα μου τα δίνω ιδιωτικά γιατί είμαι μουσικός και οι μουσικοί+φιλόμουσοι, είναι, οπως κ να το κάνουμε, το σινάφι μου, το περιβάλλον μου, οι φίλοι μου.Προτιμώ, αν έχω επιλογή, να ξέρω πως ο νέος ιδιοκτήτης σκέφτεται όπως εγώ.
Είναι επίσης φθηνότερο! Γιατί να πληρωθει και το ebay μερίδα;
Θεωρώ πως τα όργανα πρέπει να είναι διαθέσιμα σε μουσικούς που τα θέλουν.Αν οι τιμές τους ανέβουν σε σημείο που οι μουσικοί δεν τα αντέχουν, τότε όλοι χάνουμε.

4 «Μου αρέσει»

Ααααα μάλιστα
Αρχίζω να διαβλέπω λογική και οικονομική σκέψη επιτέλους στις αγοραπωλησίες σου !
Εγώ δεν είμαι μουσικος , δεν βιώνω από αυτό το επάγγελμα . Δεν με χαλάει εάν κάποιος από τους μουσικούς πει … Ρε συ ο Σπύρος το έκανε επάγγελμα , είδες ποσό πούλησε το Χ μπουζουκι ; Εσυ μπορεί να σκεφτείς και αυτό τον παράγοντα
Επίσης πουλάς σε μουσικούς , στο συνάφι σου και κάποια στιγμή όπως προείπες ίσως η « χάρη « επιστρέψει
Και εγώ δεν θα έκανα “cut bridges “ με το συνάφι μου που επαγγελματικά συνεργάζομαι και κερδίζω χρήματα για βιοπορισμό

Αυτά είναι όμως οι εξαιρέσεις του κανόνα
Δεν είναι η αλήθεια της αγόρας εκεί εξω

@SDimis, @alk

Είστε και οι δύο εξαιρετικά και πολύ σημαντικά μέλη της παρέας μας και συμβάλλετε τα μέγιστα στη συζήτηση και στο υλικό που ανεβαίνει εδώ, με τις καλύτερες και πιο αγνές προθέσεις. Δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό για κανέναν από τους δυό σας.

Μερικές φορές όμως, ο γραπτός λόγος πίσω από την οθόνη δεν μας αφήνει να εκφράσουμε πλήρως αυτό που θέλουμε να πούμε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Ας το έχουμε στο νου μας αυτό στην πορεία της κουβέντας.

Η διαφωνίες είναι πάντα καλοδεχούμενες στον χώρο μας (αφού χωρίς διαφωνία δεν θα υπήρχε συζήτηση), αλλά πρέπει πάντοτε να γίνονται με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.

Πιστεύω είναι καλύτερα να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε την καλοπροαίρετη εκδοχή πρώτα όταν κάτι που γράφεται μπορεί να θεωρηθεί παρεξηγήσιμο.

Σας ευχαριστώ και τους δύο για την πολύτιμη συμμετοχή σας.

6 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ Χρήστο
Εάν παρατήρησες η αρχή των ποστ μου έγινε με το να πω από την εμπειρία μου παραδείγματα όντως οργάνων που πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές

Το έκανα διότι η συζήτηση είχα φτάσει από κάποια μέλη που δεν έχουν αγοράσει η βρει τέτοια όργανα , και δικαιολογημένα δεν γνωρίζουν ποσό να αξίζει ένα όργανο του Σταθόπουλου κτλ . Ποσό θα έπρεπε να έχει αξία . Παρατηρώ την ίδια ακριβώς νοοτροπία / άποψη κάποιων που δεν έχουν προσωπική εμπειρία και στην ομάδα Ζοζεφ στο ΦΒ. « Σιγά μην πάρω με τόσα … εδώ μπορώ να πάρω καινούργιο όργανο με τόσα «» ποιος ήταν στο τέλος ο ζοζεφ ποιος ήταν στο τέλος ο Σταθοπουλος …. Σιγά « μια ισοπέδωση και ένα generalization σε όλα και σε κάθε approach

Τα παραδείγματα που έδωσα ήταν για ρίξουν φως στην απέναντι όχθη αυτών που συλλέγουν
-Το παράδειγμα ενός τριχορδου αρχές του 60 ήταν για να δείξει πως μια αρχικά φαινόμενη « ευκαιρία « έφτασε μετά από τα έξοδα και το χρόνο που σπαταλήθηκε να είναι μια ακριβή επένδυση ( που ο νεος στο χώρο συλλογής δεν θα έκανε τελικά εάν ήξερε οι ευκαιρίες τι κρυφές απαιτήσεις έχουν )

-Το παράδειγμα ενός Ζοζεφ Β έγινε για δείξει πως ενώ η τιμή ήταν πολύ κάτω του συνηθισμένου για όργανα Ζοζεφ Β και 4 φορες κάτω από όργανα Ζοζεφ Β που κατά κόρον πουλιούνται στην αγορά ως Α στις μέρες Μας στην Ελλαδα , παρόλα αυτά η νοοτροπία πως θα έπρεπε να άξιζε λιγότερο ηταν και εκεί εμφανής . Πάλι από ανθρωπους που δεν γνωρίζουν τόσο την αγορά και στο τέλος αφού χάνουν την «ευκαιρία « παρακαλάνε για μια δεύτερη που ποτέ δεν έρχεται

Το τελευταίο παράδειγμα έγινε για να δείξει πως ενώ νομίζουμε ότι μπορούμε να συγκρίνουμε καταστάσεις προϊόντα , ποιότητα , ο αγοραστής πολλές φορες ξεχνάει η δεν γνωρίζει ποσό πράγματικα στο τέλος έχει κοστίσει σε χρήμα κόπο και χρόνο κάτι, που ο αγοραστής το βλέπει σήμερα έτοιμο και νομίζει ότι αποχτήθηκε εύκολα

Δυστυχώς ο Αλέξανδρος ξεπέρασε όλα τα παραπάνω σημεία και τους λόγους που ειπώθηκαν ( δεν είχα καμμία όρεξη Σαββατιάτικα να πω ποσό χρόνο και χρήμα χαλάω για το κάθε όργανο που έχω… δεν με συμφέρει στο τέλος να το πω και για αυτό άλλοι δεν λένε- και τελικά καλά κάνουν ) αλλά πέρασε σε προσωπικες νύξεις κατά του ατόμου μου και του “ motivation “ μου
Το ότι δεν θα πάρω όργανο από έσενα
Το ότι εάν συμπεριφερόσουν διαφορετικά το αγοραστικό κοινό θα συμπεριφερόταν διαφορετικά σε εσενα και ηθικές συμβουλές περί ζωής και κάρμα κτλ , είναι καθαρά χτυπήματα under the belt ,από έναν κατά τα αλλά ευφυέστατο άνθρωπο και μουσικό , που μάλλον έπραξε λάθος εκτίμηση αυτών που είπα και γιατί τα είπα

Μπορείς να πεις πολλά που δεν θα παρεξηγήσω διότι δεν παίρνω τον εαυτό μου πολύ σοβαρά
Εκτός δυο τομέων . Της δουλειάς μου και της ηθικής μου

Κλείνοντας να υπενθυμίσω πως σχεδόν κανένας στο κόσμο αυτό ( εκτός εάν το δίνεις σε φίλο σου/ συγγενικό πρόσωπο , αποβλέπεις σε κάτι μελλοντικό να επικαρπίστεις , η έχεις μεγάλη οικονομική ανάγκη ) θα αποχωριστεί κάτι που τον πήρε χρόνια να βρει , χρήματα να επένδυσει , και προσωπικό χρόνο να παρακολουθήσει /συντήρησει ετσι απλά μια μέρα χωρις να αποκομίσει κάτι πίσω , έτσι ωστε ο επόμενος να μην παιδεύτει, να μην δαπανήσει , να μην σπαταλήσει χρόνο , αλλά εξ ουρανού να του δωθεί !

Αυτή είναι η αλήθεια
Όσοι θέλουν να πιστεύουν διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουν την ευκαιρία η οποία μπορεί να έρθει γρήγορα ( και τους το εύχομαι ) μπορεί να πάρει και μια ζωή

Εφόσων (ελπίζω) προσπαθούμε να χαμηλώσουμε τους τόνους, επιτρέψτε μου μια γενική τοποθέτηση.
Τα τελευταία 20 χρόνια είχα την τιμή να γνωρίσω σπάνιους ανθρώπους και να μάθω χιλιάδες πράγματα μέσα απο την τέχνη της μουσικής.
Πριν 15 χρόνια γνώρισα έναν πολύ ηλικιωμένο κύριο ο οποίος μου έδωσε (σχεδόν μου χάρισε) ένα όργανο που ήταν στην οικογένεια του για σχεδόν 100 χρόνια, γνωρίζονας την αξία του. Το έκανε ζητώντας μου να το προσέξω και να το χαρώ, πράγμα που έκανα. Οταν έφυγε απο τη ζωή, έστειλα φωτογραφίες στην χήρα του, η οποία συγκινημένη με ευχαρίστησε.
Πριν 8 χρόνια γνώρισα μια εξαιρετική κυρία, η οποία γλύτωσε απο πολύ άσχημη ασθένεια, που όμως την άφησε με προβλήματα που δεν της επέτρεπαν να παίξει τη μουσική που αγαπούσε.
Μου έδωσε ένα πολύ όμορφο όργανο της και μου ζήτησε να παίζεται.
Το όργανο αυτό τωρα παίζεται (και πολύ όμορφα μάλιστα) στο ΠΑΜΑΚ απο φοιτητρια του μουσικού.
Μου το χάρισαν και το χάρισα. Είμαι ακόμα σε επαφή με την ιδιοκτήτρια και χαίρεται όταν μαθαίνει που είναι το όργανο της.

Την βιόλα μου την κληρονόμησα απο το αφεντικό μου ο οποίος την έπαιζε απο το 86 όταν του είπα πόσο πολύ μου άρεσε ως όργανο. Την αγόρασα σε συναδελφική τιμή.

Οταν ζήτησα απο ένα μάστορα να μου φτιάξει όργανο απο 1 πολύ δυσευρετο ξύλο που ήλπιζα πως θα αποδώσει με συγκεκριμένο τρόπο, ο άνθρωπος έψαξε και το βρήκε και δεν με χρεωσε. ήθελε να το έχω.
Ενα όργανο δικό μου παίζεται απο άλλον εδώ και 1 χρόνο ο οποίος, μέσα στο λοκτνάουν βρήκε όργανο και ευκαιρία και έριξε πολύ μελέτη.
Ένας μάστορας πριν 1 μήνα μου βρήκε μια δίδυμη λάφτα (με τη δική μου) για να μην κουβαλάω την δική μου απο Αγγλία. Και πάλι, το έκανε χωρίς να βγάλει κέρδος.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί όλοι οι παραπάνω είναι εκπληκτικοί άνθρωποι και το θεωρώ προνόμιο μου που είναι φίλοι μου και γιατί για κάποιους ανθρώπους τα όργανα είναι σημαντικά. Είναι μέρος της ταυτότητας τους και όταν τα αποχωρίζονται δεν θέλουν να τα δουν στο ebay σε 6 μήνες, για όποιον δώσει τα πιο πολλά.
Για κάποιον κόσμο τα όργανα είναι σημαντικά, είτε είναι κατασκευαστές, είτε μουσικοί είτε οτιδήποτε.
Αυτή την αγορά ξέρω μόνο και με αυτήν έχω αλησβερίσια.
Δεν έχω την παραμικρή επιθυμία να προσβάλλω με τα παραπάνω, αλλα για εμένα δεν είναι εξαιρέσεις. Είναι καθημερινοί κανόνες.

3 «Μου αρέσει»

Για να κάνω κι εγώ μία μικρή σύνοψη της παραπάνω συζήτησης:

Βλέπουμε νομίζω στην διαφωνία του Αλέξανδρου (@alk) και του Σπύρου (@SDimis) την “σύγκρουση” στην πραγματικότητα δύο σχετικά διαφορετικών χώρων. Αυτού του μουσικού και αυτού του συλλέκτη. Ο κάθε χώρος βλέπει τα πράγματα με άλλη σκοπιά και άλλον τρόπο σκέψης. Πχ: ο μουσικός βλέπει το όργανο ως εκφραστή της μουσικής του τέχνης και αυτών που το είχαν στην κατοχή τους παλιότερα, ο συλλέκτης βλέπει το όργανο ως ένα δημιούργημα, ως έργο τέχνης που έχει αξία πέραν της ιστορίας του και της χρήσης του.

Το ίδιο ισχύει για έναν πίνακα ζωγραφικής, αλλιώς θα εκτιμηθεί από έναν ζωγράφο και αλλιώς πιθανά από έναν συλλέκτη έργων τέχνης. Οι δύο αυτές οπτικές, μαζί ίσως και με άλλες είναι αυτές που μέσα από τη “σύγκρουσή” τους θα μας δώσουν την συνολική εικόνα σε εμάς που είμαστε “έξω από τον χορό”.

3 «Μου αρέσει»

Να πω και εγώ την άποψη μου αφού έχουμε δημοκρατία και ας νιώθω μικρός μπροστά στις γνώσεις και των 2.
Το οξύμωρο η αστείο είναι ότι 2 άνθρωποι που μοιράζονται γενικά τόσο πολύ, παρεξηγήθηκαν μέσω ενός νήματος.
Διαβάζοντας τα σεντόνια νομίζω πως πλέον δεν υπάρχει παρεξήγηση αφού και οι 2 έχουν καλή πρόθεση και ο Alk ζήτησε συγγνώμη για την πρώτη απάντηση που μπορεί να ερμηνεύθηκε λάθος ή να ήταν λίγο πιπεράτη.
Τώρα συμφωνώ με τον Χρήστο, από την μια μιλάει ο μουσικός και από την άλλη ο συλλέκτης, δεν ταυτίζομαι με κάποιον αλλά συμφωνώ και με τους 2.
Παράδειγμα για μένα το πιο ωραίο κομμάτι που έχω δει με τα μπουζούκια Ζοζέφ είναι όταν βλέπω έναν υπερπαικτη και υπέροχο μουσικο να έχει την τρέλα του πραγματικού συλλέκτη και στο τέλος να παίζει και με αυτά, και φυσικά μιλάω για τον Τατσόπουλο, ο οποίος από όσο ξέρω δεν “κυνηγαει” μόνο Ζοζέφ αλλά και άλλα σπάνια όργανα.
Φυσικά και θα ήθελα όλα τα κειμήλια να είναι σε μουσικά χέρια που θα μας ανέβαζαν κάθε μέρα ένα βίντεο στο YouTube αλλά είναι η δικιά μου επιθυμία.
Πρόσφατα αγόρασα την βιογραφία του Μάρκου (εξαντλημένο στα βιβλιοπωλεία χρόνια τωρα) έναντι 30 ευρώ, όταν άνοιξα την πρώτη σελίδα έγραφε με στυλό “ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ”, ο τυπάκος που μου το πούλησε έχει άκρη με σημεία ανακύκλωσης και από εκεί τσιμπάει βιβλία που τα πουλάει στο metabook. Δεκτή σαν εργασία και εις γνώση μου το αγόρασα τόσο και δεν περίμενα να βρω κάποιον που θα μου το έδινε 15 ευρώ που το κοστολογω εγώ. Τώρα προσωπικά δεν το δίνω ούτε με 50, αλλά ένας υποθετικές κύριος που θα έβγαζε ένα 100αρικο και μου έλεγε “το θέλω τωρα” πιστεύω θα του το έδινα και μετά θα το έψαχνα ξανά.
Επίσης υπάρχουν 2 όργανα του καφετζοπουλου με συμπαθητικές που ο μάστορας δεν τα πούλησε πάνω από 2K, αν είχα τα χρήματα πιστεύω ότι θα έδινα και 3K για να πάρω ένα από αυτά και μιλάμε για μάστορα που ζει και βασιλεύει (γερός να ναι).
Πάντως έχει μεγάλο ενδιαφέρον, τουλάχιστον για μένα να παρατηρώ πως και οι 2 σας λειτουργειτε και αντιμετωπίζετε τα όργανα, θεωρώ και οι 2 τα σέβεστε και τα αγαπάτε με τον δικό σας τρόπο και το θαυμάζω αυτό.

4 «Μου αρέσει»

πριν απο κατι χρονια εψαχνα για παλιο λαουτο. τοτε διαπιστωσα οτι υπαρχουν δυο διαφορετικες κατηγοριες, οι μουσικοι και οι συλλεκτες. παντως και οι δυο παραπανω κυριοι εχουν δικιο σε οτι λενε. δεν υπαρχει κανενας λογος διαφωνιας νομιζω.

5 «Μου αρέσει»

Δυστυχώς @chrispanag @Panos @alk @gibson355
Θα περίπλεξω την κατάσταση διότι δεν είναι δυο κόσμοι και εάν είναι ,…. οι απόψεις που αναφέρθηκαν δεν τους αντιπροσωπεύουν στο ακέραιο

Κατ αρχήν δεν θέλω να θεωρηθώ συλλέκτης
Έχω στην συλλογή μου 10 όργανα … αυτό δεν είναι συλλέκτης ειναι χομπίστας

Γνωρίζω όμως 3 άτομα … 2 Ελλάδα και 1 εξωτερικό που είναι πραγματικοί συλλέκτες με περισσότερα από 150 όργανα δυσεύρετα ( κιθάρες μπουζούκια ) ο κανένας! Επίσης έναν Αμερική με τέτοια συλλογή αλλά σε διάφορα παραδοσιακά ελληνικά όργανα

Οι άνθρωποι αυτοί μένουν στο παρασκήνιο …. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ερωτήσεις και η πληροφόρηση η όχι του κοινού , και καλά κάνουν κατ έμε. Δεν ασχολούνται με το τι θα πει ο Χ και τι νομίζει πως αξίζει κάτι η όχι
Δίνουν συμβουλές όταν κάποιος χρειάζεται και από καιρό σε καιρό δύσκολα αλλά πουλάνε κάποια όργανα σε δίκαιες τιμές
Τις τιμές των 25 Κ και 50Κ ομωσ τις έχω ακούσει από ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ !
Όποτε παρακαλώ μην δημιουργηθεί η αντίληψη ότι οι συλλεχτες είναι στυγνοί δολοφόνοι χρήματος και οι κάποιοι μουσικοί τα παιδιά της αγνότητας ( ξανά λέω όχι όλοι )
Κατ εμένα ο συλλέκτης θα σου δώσει ακριβώς μια δίκαιη τιμή . Αυτό που περίπου θα κάνει το όργανο εκείνη την σ δεδομένη στιγμή μιας και θα έχει έρθει στο τελικό ποσό μέσα από ένα καθαρο και λεπτομερή λογαριασμό και γνωρίζοντας την αγορά
Ο μουσικος , εάν είναι σαν αυτούς που αναφέρει ο Αλέξανδρος και που εγώ στο διάβα μου δεν συνάντησα ίσως στο δώσει για να το χαρείς μιας και θα καταλάβει το μεράκι σου . Ο άλλος μουσικος θα σε ψάξει και θα βρει πως είσαι συλλέκτης (;ετσι εμένα μου «ήρθαν «) και θα σου δώσει την τιμή που μόνο ένας συλλέκτης θα μπορούσε να πληρώσει η οποία είναι τις περισσότερες φορες πολύ μεγαλύτερη από την πραγματικότητα

Ξαναλέω δεν είναι άσπρο μαύρο δυο ομάδες δυο τιμές δυο νοοτροπίες .
Εγώ εάν δεν έβρισκα από μονος μου ένα όργανο θα αναζητούσα κάτι σε μουσικό που γνωρίζει την αγορά και την αξία , η σε ένα συλλέκτη γατί θα μπορούσα με επιχειρήματα να τον πείσω γιατί πρέπει να είναι στη τιμή Χ

5 «Μου αρέσει»

Συγγνώμη που άργησα να μπω στην κουβέντα, ήθελα να γράψω με την ησυχία μου και με ψυχραιμία.
Το θέμα των οργάνων, των συλλεκτών, κλπ είναι δύσκολο και πολύπλευρο. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι ιστορικά όργανα θα έπρεπε να είναι σε μουσεία με σωστή συντήρηση και μετρημένο παίξιμο από καλούς παίχτες, ώστε να είναι προσβάσιμα στο κοινό και ασφαλή παράλληλα. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, ας είναι τουλάχιστον σε χέρια που τα αγαπούν και τα φροντίζουν βλέποντάς τα ως όργανα και όχι ως αντικείμενα. Αν τα αξιοποιούν καταλλήλως ακόμα καλύτερα, είναι κρίμα να κάθονται.

Προσωπικά είχα την τύχη να βρεθεί στα χέρια μου ένα όργανο κληρονομιά από φίλο και ένα από συνάδελφο σε καλή τιμή. Αυτά με έμαθαν να παίζω, χωρίς αυτά δεν θα είχα την σημερινή αντίληψη για το ρεμπέτικο. Το πρώτο όργανο θα το κρατήσω, ενώ το δεύτερο αφού το αντάλλαξα με ένα άλλο ίδιας περιόδου τελικά το πούλησα σχεδόν όσο το πήρα (χωρίς φυσικά να υπολογίζω κόστη συντήρησης). Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να μαζεύω όργανα, ούτε θέλω να κάθονται και γι’αυτό τα δίνω σε όποιον χρειάζεται. Ευτυχώς όμως έχω πρόσβαση σε εξαιρετικά όργανα και δοκιμάζω όσα μπορώ κι ας μην τα έχω στην κατοχή μου (δεν με ενδιαφέρει κιόλας).

Αυτά για να συνεισφέρω λίγο στο θέμα της συζήτησης. Από κει και πέρα, συμφωνώ γενικά με τον Αλέξανδρο στις τοποθετήσεις του, γνωρίζοντας πόσο ακέραιος χαρακτήρας είναι, τί όργανα έχουν περάσει από τα χέρια του, και πόσο καλά τα αξιοποιεί. Όσο για τον Σπύρο, εκτιμώ την δουλειά που έχει κάνει στο μπλογκ, αλλά διαφωνώ με την αντιμετώπισή των οργάνων ως επένδυση -εξάλλου όσους συλλέκτες ξέρω που αγαπούν το αντικείμενο, έχουν μπει μέσα πολλές χιλιάδες ευρώ τόσες δεκαετίες…

Και σίγουρα δεν είναι ανεκτό να γράφονται επιθέσεις σε τέτοιο ύφος, ας κρατήσουμε ένα επίπεδο εδώ στο φόρουμ. Ο Αλέξανδρος ζήτησε συγγνώμη παρ’ότι ήταν ευγενικός όπως πάντα, θα περίμενα μια πιο προσεκτική συμπεριφορά και από τον Σπύρο. Καλό είναι να μην γράφουμε εν βρασμώ ψυχής, να ξαναδιαβάζουμε πριν ποστάρουμε, και να σκεφτόμαστε ότι τα γραπτά μένουν.
Φιλικά πάντα…

2 «Μου αρέσει»

Χαίρομαι Νίκο !
Καιρός ίσως να γνωρίσεις και άλλους ακέραιους χαρακτήρες που έχουν αντίθετη γνώμη από τον Αλέξανδρο. Το ότι δεν τους γνωρίζεις και δεν είναι φίλοι σου ( εννοώ δεν συναναστρέφεστε ) δεν σημαίνει πως δεν είναι ακέραιοι

Ο Αλέξανδρος ζήτησε συγγνώμη παρ’ότι ήταν ευγενικός όπως πάντα, θα περίμενα μια πιο προσεκτική συμπεριφορά και από τον Σπύρο.

Ο Αλέξανδρος ζήτησε συγνώμη γιατι έθιξε χωρις λόγο σε προσωπικό επίπεδο τον χαρακτήρα μου και τα κίνητρα μου .Μεχρι εκει, σε παρακαλώ δε χρειάζομαι υποδείξεις για το πως θα διαχειριστώ κάποιον που με θίγει δημόσια και χωρίς κάποιον πραγματικό λόγο !

Όσο αναφορά το θέμα ανθρώπων που αγαπούν τα όργανα και δει μουσικών που τα σέβονται και τα προσέχουν , ενώ άλλων που το κάνουνε ως συλλογή και για οικονομικούς λόγους , εάν ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση θα θιχτούν πολλοί μουσικοί
Και εάν την επεκτείνουμε στους πραγματικά ανθρώπους μουσικούς που αγαπούν το ρεμπετικο τότε το νήμα αυτό θα κλείδωσει πριν καλά καλά το ανοίξουμε
Συνιστώ ηρεμία , δεν υπάρχουν τα καλά παιδιά και τα κακά παιδιά , και στο τέλος από την εμπειρία μου συλλέκτες υπεραγαπούν στο έπακρο και φροντίζουν τα όργανα που συλλέγουν , αλλά και την ιστορία του ρεμπέτικου

« πάντα φιλικά «

Καλησπέρα κι από μένα.

Εδώ και μερικά μηνύματα η συζήτηση ακολουθεί δύο παράλληλες θεματικές: αφενός τα όργανα, αφετέρου ποιος έθιξε και ποιος εθίγη, δικαίως ή αδίκως, από τον άλλον.

Το πρώτο είναι μάλλον πιο ενδιαφέρον, και επομένως καλό θα ήταν να ξεμπερδεύουμε από το δεύτερο ώστε να πάμε στο ζουμί απερίσπαστοι.

Σ’ αυτό το πλαίσιο (να ξεμπερδεύουμε από το δεύτερο), μιας και ο Σπύρος και ο Αλέξανδρος εκφράστηκαν δημόσια και άρα δίνουν το δικαίωμα σε όποιον τους άκουσε να πετάξει κι αυτός το λογάκι του, το δικό μου λογάκι είναι ότι όταν ο Αλέξανδρος είπε «λυπάμαι που θίχτηκες αλλά δεν ήταν η πρόθεσή μου», επεξηγώντας, εμένα με έπεισε γιατί το ίδιο νόμιζα κι από πριν. Εσένα Σπύρο μπορεί φυσικά να μη σου φαίνεται όπως σ’ εμένα, ωστόσο θα συνιστούσα να κρατήσεις και μια επιφύλαξη μήπως δεν κατάλαβες σωστά!

Και κατά τα άλλα, επίσης συμφωνώ κυρίως με τον Αλέξανδρο και κατ’ επέκταση με τον Νικόλα. Θα ξεχωρίσω όμως ένα σημείο όπου διαφοροποιούμαι:

Το όργανο, πέρα από ό,τι άλλο είναι, είναι και εμπορεύσιμο αγαθό. Δίνει ψωμί σε ανθρώπους που το φτιάχνουν ή το πουλάνε ή το χρησιμοποιούν. Κατ΄αρχήν και σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτε το αθέμιτο σ’ αυτό.

Και τα χόμπι, όπως να παίζεις μουσική χωρίς να είσαι επαγγελματίας ή να συλλέγεις όργανα στο επίπεδο που περιγράφει ο Σπύρος για τον εαυτό του, έχουν έξοδα, αλλά δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο όσων έχουν μηχανή που να κόβει μονέδα. Από κάπου πρέπει να τα βρεις τα φράγκα που θα ξοδέψεις, άρα, γιατί όχι από το ίδιο το χόμπι;

(Φυσικά τα χόμπι έχουν και άλλο κόστος πέρα από το οικονομικό. Όλος ο κόπος, ο χρόνος, η προσπάθεια, το μεράκι που επενδύεις. Για όλα αυτά ο μερακλής ποτέ δεν παραπονιέται, γιατί τα γουστάρει. Πολλές φορές όλο αυτό είναι από μόνο του και η ανταμοιβή του. Άρα κι εδώ έχουμε κατά κάποιο τρόπο αυτοτροφοδότηση του χόμπι. Γιατί όχι και στο οικονομικό του σκέλος;)

4 «Μου αρέσει»

@pepe: Μια μικρή σημείωση μια που παρέθεσες την φράση μου: Άλλο η επίτευξη κέρδους ως σκοπός, άλλο η προσπάθεια για κάποια μείωση της χασούρας. Τα όρια είναι πολύ λεπτά βέβαια κάποιες φορές.

2 «Μου αρέσει»

Σύμφωνα απόλυτα με τον Περικλή @pepe
Δεν θα μπορούσα να τοποθετηθώ καλύτερα στο θέμα χομπυ και την απάντηση που έδωσε
Όπως προείπα αρχικά
«Πουλάω κάποια όργανα από καιρό σε καιρό για να ανανεώσω αναβάθμισω την συλλογή μου διότι δεν είμαι τράπεζα να κόβει χρήμα» ( πρέπει να είναι από τα πρώτα μηνύματα μου )

Το βρήκα

Θα δώσω τρία παραδείγματα πραγματικά για αν δείτε την απέναντι όχθη του που φτάσαμε ( Μερικές φορες για να ανανεώσω και να ανβαθμισω την μικρή συλλογή μου πουλάω κάποια όργανα , γιατί δεν είμαι καμμία τράπεζα να κόβω χρήμα )

Στο δια ταύτα και θα ήθελα την θέση των προλαλησαντων
Επειδή εγώ έγινα το στόχαστρο διότι είπα τα πράγματα πως συμβαίνουν εκεί έξω με τις τιμές , ας πάρουμε αλλά παραδείγματα

Παράδειγμα 1
Σταθοπουλος 141 πωλειτω κάποια χρόνια πριν σε φορούν της Gibson στα 12,000 δολάρια
Το όργανο είχε συντηρηθεί αλλά δεν ήταν όλο τα μέρη αυθεντικά ( πχ καβαλάρης κόκκαλο κτλ ) τότε δεν είχαν έρθει ακόμα οι πληροφορίες για σεταρισμα 4-2-2
Τιμή που τέθηκε από γνωστή , ερευνητή , συλλέκτη , συγγραφέα, μουσικό και για εμένα μέντορα σε κάποια πράγματα διότι όταν αυτός γύριζε από την έρευνα και την συλλογή , εγώ πήγαινα . Δεν έχει σημασία ποσό πουλήθηκε στο τέλος όμως η τιμή δεν δόθηκε τυχαία . Το άτομο αυτό δεν είναι ούτε κανένας άσχετος ούτε κανένας ανίδεος

Παράδειγμα 2
Εδώ και ένα χρόνο πωλειτο Σταθοπουλος που χρειαζόταν αρκετή επισκευή του House παρακαλώ του 1919 εάν δεν κάνω λάθος στα 2500 ευρώ
Στη συζήτηση της αναρτήσης όταν κάποιοι είπαν , καλά αυτός δεν παίζει , γνωστός οργανοποιος και μάλιστα με αρκετες επισκευές Σταθόπουλου στη πλάτη και άλλων παλαιών οργανοποιων είπε ( παράφραζω) Για αυτό δίνεται τόσο . Διότι εάν παιζόταν θα δινόταν πολύ περισσότερο και εάν είχε και καλή φωνή ακόμα πιο πολύ «

Παράδειγμα 3
Γνωστός οργανοποιος μέλος του φόρουμ εδώ που έχει επισκευάσει Σταθόπουλο στο παρελθόν σε συζήτηση σε νήμα είχε δηλώσει την αντίθεση του στο ότι ιστορικά όργανα σαν αυτά πωλούνται χαμηλά ενώ θα έπρεπε να ειχαν πολύ υψηλότερες τιμές από ότι πολλές φορες πωλούνται

Αυτή είναι έξω στην αγορά η αλήθεια

@liga_rosa
Η επίτευξη κέρδους μικρού η μεγάλου γιατί είναι αντιδεοκογικο για ένα χομπυ ;
Είναι δεοντολογικό να έρθω εγώ από μαγαζί που παιζεις και τραγουδάς η κανείς μαθήματα και να σου πω εάν αγαπάς το Ρεμπετικο σεν πρέπει να έχεις κέρδος ; Η άμα παιζεις με μπουζουκι και το αγαπάς δεν πρέπει να κερδίζεις έστω και κάτι που θα σε βοήθησει σε ένα όνειρο , σε ένα χομπυ , σε μια επιθυμία ; Αυτά εγώ τα πολύ «λεπτεπίλεπτα και δεοντολογικά «δεν τα καταλαβαίνω

Δεν έγινες στόχαστρο Σπύρο.Δεν νομίζω ότι από αυτά που γράφτηκαν στοχοποιήθηκες.Νομίζω αυτό έγινε κατανοητό.Αν δεν σε έπεισε η συγνώμη του Αλέξανδρου μήπως να τα λέγατε προσωπικά και να λυθεί η παρεξήγηση?Κρίμα είναι.
Εγώ πάλι δεν κατάλαβα τί παίζει με τις τιμές.Να μιλήσουμε ανοιχτά γιατί ξαναγράφω είμαι αρχάριος και δεν γνωρίζω την αγορά.Ένα μπουζούκι Σταθόπουλου άκρως λειτουργικό πόσο είναι μια καλή τιμή να το πάρει κάποιος που το θέλει για τον εαυτό του να το βλέπει και να παίζει που και που?Άσε τον πωλητή.Δες το από τη σκοπιά του αγοραστή οργανοπαίχτη.Αν σου έλεγα για παράδειγμα ρε συ Σπύρο μου πουλάει ένας γνωστός Σταθόπουλου μπουζούκι λειτουργικό 3Κ θα ήτανε ευκαιρία πιστεύεις?Ρωτάω καθαρά για να δω τί παίζει γιατί δεν έχω δει να πωλούνται και δεν ξέρω.

1 «Μου αρέσει»

Αν αφορά κι εμένα αυτό, ουδέν σχόλιον. Δεν έχω ασχοληθεί ούτε συστηματικά ούτε περιστασιακά με συλλεκτικά όργανα, δεν έχω καμία εμπειρία και καμία άποψη επί του θέματος. Ίσα ίσα που κοιτάω να μάθω τίποτε διαβάζοντας τη συζήτηση…

4 «Μου αρέσει»