Θα μιλήσω από όσα ξέρω για συλλέκτες αυτού του επιπέδου , και με την μικρή επικοινωνία που είχα κατά καιρούς
Ξανά διατυπώνω, εγώ είμαι χομπίστας με 10 το πολύ όργανα , που για να αναβάθμισω τη μικρή συλλογή μου πρέπει να πουλήσω κάποιο/α άλλο/α από την συλλογή μου
Όποτε δεν μπορώ να μιλήσω επι προσωπικού
Κάποιοι από αυτούς τους ανθρωπους πιστεύω άρχισαν τη συλλογή χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν ότι έμπαιναν σε αυτό το χομπυ . Ήταν πιστεύω αρχικά ένα μεράκι τους για ένα συλλεκτικό όργανο , και μετά δυο , τρία κτλ.
Κάποιο άλλοι από κατάλοιπα ίσως παιδικής νεανικής ηλικίας που δεν είχαν την δυνατότητα πχ να έχουν ένα πολύ καλό μπουζουκι Ζοζεφ. Και όταν τελικά αργότερα στη ζωή τους απόχτησαν αυτή τη δυνατότητα άρχισαν την συλλογή . Κάποιοι άλλοι από ερευνητικό ίσως ενδιαφέρον , που τους έσπρωξε να βρουν αυτά τα όργανα πολλά χρόνια πριν όταν οι περισσότεροι από εμάς νομίζαμε ότι Σταθοπουλος είναι κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών στη πλατεία της γειτονιάς μας .
Ναι, πιστεύω ότι η οικονομική δυνατότητα παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο στο θέμα συλλέγω . Όχι μόνο για μουσικά όργανα . Ξέρω άνθρωπους που συλλέγουν sports memorabilia .Εκεί να δεις «τρελα χρήματα» για μια φανέλα η ένα παπούτσι, μια υπογραφή διάσημου αθλητή
Κάποιοι από τους συλλέκτες που έχω μιλήσει έχουν ένα βαθύτερο σκοπό και desire, κάποια στιγμή να εκθέσουν με κάποιο τρόπο τη συλλογή τους στο κοινό . Βεβαιώ αυτό απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα (και ίσως βοήθεια από το κράτος) για τη δημιουργία ενός τέτοιου λαογραφικου / μουσικού μουσείου . Εάν αυτός είναι ο σκοπός της συλλογής τους τότε πιστεύω στο τέλος η συλλογή και η απόκτηση οργάνων ειναι για πράγματι πολύ καλό σκοπό. Ίσως για αυτό το λόγο δεν εμφανίζουν και τη συλλογή τους , εάν και αυτό δεν με βρίσκει πληρως συμφωνώ
Κάποιοι άλλοι φτασμένοι άνθρωποι αντί να χαλάνε τα χρήματα τους σε διασκεδάσεις , αυτοκίνητα κτλ, έχουν το μεράκι να συλλέγουν όργανα . Να φτιάχνουν ειδικούς χώρους στο σπίτι η αγοραζοντας άλλο οίκημα το οποίο θα φιλοξενήσει την συλλογή τους με παρακολούθηση υγρασίας θερμοκρασίας κτλ
Οι σοβαροί συλλέκτες που λίγο γνωρίζω δεν βγαίνουν να πουν είμαι συλλέκτης , κοιτά τι έχω , κοιτά τι βρήκα , ααα ρε έρμε Έλληνα που δεν μπορείς μα πάρεις ούτε ένα όργανο ! Όχι ,… του εναντίον κρατούν παρά πολύ χαμηλό προφίλ . Εγώ δεν τους γνώριζα μέχρι να αρχίζω να ψάχνω παλαιά όργανα η να ερευνώ για διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με παλαιά όργανα και παλιούς οργανοποιους . Όποτε κάποιοι με πλησίασαν για πληροφορίες , κάποιοι άλλοι διότι κατέγραφαν όργανα και ήθελαν ιστορικά να καταγράψουν και τα δικά μου, κάποιοι άλλοι διότι ενδιαφέρθηκαν για κάποιο όργανο που απέκτησα κτλ
Οι περισσότεροι από τους συλλέκτες που ξέρω έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση και έχουν τροφοδοτήσει το επάγγελμα του οργανοποιου , του θηκα κτλ με πολλά χρήματα για επισκευές για παρά πολλά χρόνια . Η απόκτηση και συντήρηση ενός παλιού οργάνου ειναι ένα αρκετά πολυέξοδο χομπυ
Κατά την πληοψηφια τους δε, δεν πουλάνε μέρος της συλλογής … τουλάχιστον όχι τα « δυσεύρετα « κομμάτια . Όποτε και η απόσβεση που κάνουν με όργανα Β κατηγοριας σε σχέση την ιστορική αξία τους , ειναι πολύ μικρότερη από την συνεχή δαπάνη
Τέλος να πω , πως όταν οι παλιατζίδες είχαν τέτοια όργανα κα τα πετούσαν στον κάδο , η ιδιώτες τα έπαιρναν και δεν ήξεραν καν αυτοί και οι οργανοποιοι πως να τα συντηρήσουν , και άλλαζαν καπάκια , μετέτρεπαν στοιχεία του οργάνου κτλ. , κάποιοι συλλέκτες ερεύνησαν , και έφεραν την γνώση και την πληροφόρηση για την σωστή συντήρηση / αποκατάσταση των οργάνων
Ναι σίγουρα λείπουν 500 όργανα από την αγορά σήμερα, αλλα δεν ξέρω ποσα από αυτά θα υπήρχαν ακόμα και σε αυτή την άρτια συντηρημενη κατάσταση εάν δεν υπήρχαν κάποιοι που όταν εμείς δεν ξέραμε ποιος ειναι ο Καραμπας , ο Σταθοπουλος , ο Γκελης , ο Τσιμης , ο Γκρετσης, ο Βρακάς , ο Πολίτης ( οκ συγνώμη για αυτόν ειδικά δεν ήξερε κανένας και θέλω τα credits εδώ
) εκείνοι ανακάλυπταν , έσωζαν και συντηρούσαν