Δύο λαούτα Σταθόπουλου (και 3 και 4, ποιός ξέρει πόσα?) στην επικαιρότητα .!

Ίσως τελικά από δω ξεκινάει το πρόβλημα…

Στο θέμα.μας τώρα, είναι το ίδιο η πληρωμή της εργασίας του μουσικού, με τον τζόγο και το χρηματιστήριο των συλλεκτών;

Δεν πάνε απαραίτητα προσωπικά όλα αυτά, γενικά συζητάμε. Ας μην αφήνουμε τον ναρκισσισμό μας να χαλάει την κουβέντα.

1 «Μου αρέσει»

Έχει κάποια μικρή σχέση. Και στις δυο περιπτώσεις το “όνομα” (η διασημότητα) πληρώνεται.

Από κει και πέρα οι συλλέκτες σε όλα τα είδη, παίζουν σε άλλο ταμπλό με άλλους κανόνες.

Άποψή μου σαν παίκτης και καθαρά από τη σκοπιά του παίκτη, που θέλει δηλαδή το όργανο για συστηματική χρήση, τα παλιά όργανα γενικά με αφήνουν αδιάφορο.
Γιατί πλην λίγων εξαιρέσεων, τα περισσότερα που έχουν απομείνει από το 30-50-60-whatever, δεν έχουν το playability (και την αντοχή κ.α.) που θα με βολέψει, όπως θα έχει ένα καινούριο από το πάνω ράφι και από οργανοποιό πρώτης γραμμής, εν ζωή και ενεργό.

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα καλό παλιό όργανο μπορείς να το κάνεις “μάχιμο” για το σήμερα. Απλά ο κόπος και το χρήμα που θα χρειαστεί, για μένα προσωπικά δεν αξίζει. Για άλλους όμως μπορεί να αξίζει, περί ορέξεως.
Αυτά επαναλαμβάνω από την προσωπική μου οπτική, ότι θέλω δηλαδή να τα σκάσω για ένα όργανο που όμως θα το σκίσω στο παίξιμο, και όχι να το έχω μη μου άπτου σαν αντίκα αυτοκίνητο με ιστορικές πινακίδες.

Το συλλεκτιλίκι τώρα είναι άλλη ιστορία. Μπορεί να είναι βίτσιο, μπορεί να είναι μπίζνα, μπορεί οτιδήποτε, δεν έχει σημασία.
Κάποτε πήγαινα σε έναν οργανοποιό, που τον επισκεπτόταν και ένας συλλέκτης ο οποίος είχε αρκετές κιθάρες, μπουζούκια κ.α.
Ο ίδιος δεν ήξερε να παίζει σχεδόν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως, τα είχε όλα προσεγμένα, τα κρατούσε σε σωστή θερμοκρασία/υγρασία, τα πήγαινε τακτικά στο μάστορα για το καθιερωμένο service τους, κλπ κλπ.
Γενικά δηλαδή, ο άνθρωπος τα όργανα που είχε τα σεβόταν και τα πρόσεχε πολύ περισσότερο από ότι προσέχω εγώ τα δικά μου, που τα κουβαλάω από δω κι από κει.
Οπότε προσωπικά, του βγάζω το καπέλο. Από το να τα τρώει άσκοπα αλλού, κάνει το μεράκι του σε κάτι όμορφο, και θα αφήσει και κάτι ωραίο στα παιδιά του.

4 «Μου αρέσει»

Παιδιά καλησπέρα,

Τίποτα δεν είναι κακό και τίποτα δεν είναι ακριβώς ανήθικο. Τις τιμές δεν τις ορίζει κάποιο χρηματιστήριο και ούτε είναι αντικειμενική η αξία.
Είναι θέμα τύχης ή θέλησης…

Εδώ μέσα υπάρχουμε κάμποσοι που αγαπάμε τα παλιά όργανα και άλλοι είναι πιο τυχεροί, άλλοι ασχολούνται χρόνια, άλλοι μόλις αγόρασαν μια Απαρτιαν του 1960 και νομίζουν πως έχουν κάτι αντίστοιχο με σταντιβάριους (χαχαχα).

Κάποτε πούλαγα αυθεντικό πειραιωτικο μπουζούκι του 1930 όλα αυθεντικά με 700 ευρώ και δεν το έπαιρνε κανείς…Ευτυχώς τελικά, γιατί τότε ήμουν σε ανάγκη και το ξεπέρασα…

Μετά ένα κοπελιαδη πουλιόταν 800 ευρώ και έκανε μήνες να φύγει…

Άλλος έχει σπίτι του από παππού μπουζούκι Ζοζέφ και δεν έχει καν γκουγκλαρει να δει τι έχει στην ντουλάπα…

Άλλος το ανακαλύπτει και ζητάει 15000 ευρώ.
Ε άμα κάποιος τα έχει, ας το πάρει.

Κι αν εγώ πουλήσω ένα όργανο που το πήρα 120 για 15000, κι αυτό γίνεται, δεν με χαρακτηρίζει απαραίτητα. Αν κι εγώ δεν θα το έκανα.

Η ζωή είναι γεμάτη συγκυρίες. Περνανε από δίπλα μας όργανα και τελικά δεν συναντιομαστε ποτε με αυτά…

Δειτε την ταινία "Η άκρη του ουρανού " (from the edge of heaven) του Φατιχ Ακιμ και ισως δειτε
τι θέλω να πω, σε επίπεδο φιλοσοφίας.

Αν είμαστε ευτυχισμένοι με αυτά που έχουμε, και με αυτά που μπορούμε να έχουμε στη ζωή, όλα καλά.

Σπύρο και Αλέξανδρε σας εκτιμώ και νομίζω ότι καλό θα ήταν να κάνετε ένα σκαιπ σε λίγες μέρες να πιείτε έναν διαδικτυακό καφέ και να λυθεί η παρεξήγηση.

Καλές πένιες σε παλιά όργανα πάντα

4 «Μου αρέσει»

Κάνετε λάθος κυριε @liga_rosa και ο κάθε @liga_rosa
Υπάρχει μεγαλύτερος τζόγος και αρπαχτές ( όχι αυτά τα χρόνια που πάνε για φούντο όλα - γενικά μιλάω και για παλαιοτερες εποχεσ ) από μουσικούς που «υπηρετούν « τάχα το Ρεμπετικο ( και δεν σέβονται , αγαπάνε τίποτα από αυτό το ρημάδι απλά είναι στυγνοί επαγγελματίες - θα σας θυμίσω τις 25κ και 50κ για όργανο που ζητήθηκε ) σήμερα από ότι από τους ερμους συλλέκτες ! Κοιτάξτε λίγο καλύτερα το τι γίνετε γύρω σας ( όχι από εσάς ) και μετά κρίνεται τα περί τζόγου από ένα άνθρωπο που συντηρεί όργανα με μεγάλη αγάπη και προσοχή , κάνει ατέρμονες Ώρες έρευνας για να την έχετε εςεις διαθέσιμη , και κάποια στιγμή όταν και εάν δίνει κάποια όργανα σε λογική τιμή , χωρίς κανένα δόλο , είναι και ηθικός αυτουργός από πάνω ! Εεεε όχι !

Και κατεβείτε επιτελους από «εκεί ψηλά» ότι επειδή βιοπορίζεστε απο το Ρεμπετικο έχετε γνώμη, άποψη και δικαίωμα σε όλα . Απο εκεί αρχίζουν όλα πιστέψτε με !!!

Στη τσέπη του άλλου κανένας δεν κάνει κουμάντο
Το πως διαχειρίζεται οικονομικά το τι αγοράζει και το τι πουλάει δεν σας πέφτει λόγος, πολύ απλά . Και γιατί πολύ απλά από τον τομέα αυτό βγάζετε και εςεις χρήματα
Ποια είναι ο «ηθικός « για να κρίνει τον άλλο ; Πως βαπτίστηκατε ηθικοί ετσι άποτομα ; Άνθρωποι του στενού φιλικού σας κύκλου πουλάνε για χρόνια πολλά ιστορικά , συλλεκτικά όργανα για πολλά χρήματα . Και καλά κάνουν . Έχουν φάει τη ζωή τους στην έρευνα στη σωστή επισκευή , και στη απόκτηση τους

Δεν ήρθα και ούτε θα έρθω ποτέ στην ταβέρνα που τραγουδάτε να σας πω γιατί παίρνεται μεροκάματο αφού αγαπάτε το ρεμπετικο , γιατί πληρώνεστε επειδή διδάσκετε μαθήματα μπουζουκιού και κιθάρας
Γιατί δεν το κάνετε για λιγότερα ; Ειστε οι μόνοι που νομίζετε ότι είναι όλα ηθικά από την μεριά σας αλλά έχετε λόγο σε όλα
Εκτιμάται τις γνώσεις και το χρόνο που έχετε πριν και τώρα σπαταλάτε , και σεβόμενοι τον εαυτό σας δεν το κάνετε για την ψυχή κανενός ! Σωστά ;
Το ίδιο κάνει και ένας συλλέκτης όταν θα αποφασίσει να πουλήσει κάτι μετά από ατέρμονα ξενύχτια , έρευνα, και οικονομική επένδυση

Τη ίδια διένεξη είχα στην ομάδα του ζοζεφ με τον κύριο Χιονα ( καταπληκτικό μουσικό κατά τα αλλά ) όταν κάποτε ανάρτησα μπουζουκι ζοζεφ στα 2Κ
Και βγήκε να πει γιατί τόσα και πως , και γιατί , κσι σοβαρευτείτε
Όταν λοιπόν του είπα ότι όταν εςεις γράφατε στο στούντιο η παίζατε στη παραλιακή εγώ δεν ήρθα ποτέ να σας μιλήσω για θέματα πληρωμής σας και ούτε ποτέ θα το έκανα , το κατάλαβε ο άνθρωπος!

Ελπίζω κάποτε να το καταλαβεται ΚΑΙ εςεις

@icetelli
Μπράβο φίλε Μπαμπη
Από τους λίγους μουσικούς που έχουν μια σοβαρή και αντικειμενική άποψη

Προσπαθώ μισή μέρα να σκεφτώ πως να λήξει αυτή η κατάσταση, στην οποία έχω και εγώ μερίδιο ευθύνης.
Λοιπόν: Για ακόμα μια φορά, φίλε Σπύρο: Ζητώ συγνώμη αν τα λεγόμενα μου σε έχουν θίξει.
Δεν σε μισώ και δεν σε θεωρώ κλέφτη/απατεώνα.
Διαφωνώ με τις πρακτικές σου και με χαρά να συνεχίσω να σου εξηγώ τι εννοώ είτε εδώ, είτε σε ΠΜ είτε σε σκάιπ, είτε απο κοντά την επόμενη φορά που θα παίξω στη γειτονιά σου.
Δεν ξέρω αν η διαφωνία μας με κάνει συκοφάντη και αν θεωρείς οτι σε σέρνω στη λάσπη τόσες μέρες χωρίς λόγο. Νομίζω πως προσπάθησα να στηρίξω με επιχειρήματα τι εννοώ και εξακολουθώ να είμαι διατεθημένος να το κάνω, αν η κουβέντα συνεχιστεί.
Ξέρω οτι νοιάζεσαι για την διαδυκτιακή σου εικόνα (μια και υπάρχεις και με το όνομά σου δημόσια), είναι και η δουλειά σου στο κάτω-κάτω και δεν θέλω οποιαδήποτε τριβή να στην λερώσει.
Αν λοιπόν περιμένεις να επανέλθει κάποια ισσοροπία , εδώ είμαι να στην δώσω.
Είμαι κατά του bullyıng κάθε τύπου και κατά κάθε τύπου κακοποίησης. Αν θεωρείς πως σε υπέβαλλα σε κάτι τέτοιο, σε διαβεβαιώ πως δεν ήταν αυτός σκοπός μου.

Ελπίζω να είναι κατανοητό πως , η ίδια ελευθερία που επικαλείσαι να κάνεις ότι θέλεις και να πράξεις όπως νομίζεις, την έχω και εγώ και όλοι μας.
Εχουμε όλοι δικαίωμα να έχουμε κρίση και να λέμε απόψεις.
Έχω δικαίωμα να πράξω διαφορετικά απο εσένα και να μην συμφωνώ, όπως έχεις και εσύ.

Στην διάθεση σου για οτιδήποτε
Αλέξανδρος Κούστας

2 «Μου αρέσει»

Αγαπητέ Αλέξανδρε
Κάποτε τα λέγαμε μέσω πολλών προσωπικών μηνυμάτων και εμαιλ σχετικά με την αναπαλαίωση οργάνων . Και ξέρεις πρώτο χέρι ποσα χρήματα έχω χαλάσει και χάσει από πωλήσεις οργάνων διότι μου αρέσει να αφουγκράζομαι ένα όργανο για λίγο καιρό και μετά να θέλω να δοκιμάσω κάτι άλλο

Να ξεκαθαρίσω ότι με ενδιαφέρει η δημόσια εικόνα μου μόνο και μόνο γιατί κατά αρχήν δημόσια είναι το όνομα μου και δεύτερον για τον εάν κριθώ να κριθώ δικαίως . Θα σε διόρθωσω πως δεν είναι καν μέρος της δουλειάς μου η ενασχόληση όση είναι αυτή με την έρευνα στο Ρεμπετικο . Ο τομέας μου είναι πολύ μακριά από αυτό το χώρο

Ο καθένας μπορεί να « κρίνει τον άλλο « σε ένα δημόσιο διάλογο
Αλλά να τον κρίνει με επιχειρήματα και επι της ουσίας
Εάν μου έλεγες ότι ένα μπουζουκι ( κατά 99 % Λαζαριδης ) αρχή του 1960 ( το πολύ μέχρι 1964) πληρως συντηρημένο λύσιμο δέσιμο όλο - σε mint vintage condition - ( που θα κρατήσει αλλά 70 χρόνια ) αποφασισεσ Και το πουλάς στο εξωτερικό 1900 ευρώ ( μιας και έφερα το παράδειγμα ) κατά την γνώμη μου είναι ψηλά η τιμή , θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε
Δεν έκανες όμως αυτό . Μίλησες στο νήμα και ίσως Δεν ήταν η πρόθεση σου περί « ηθικής και χαρακτήρα « -
Εκεί λοιπόν ναι, έχω πρόβλημα διότι θίγεται η προσωπικότητα μου χώρις λόγο

Μήπως τα μπερδεύεις;
Είχα 1 τέτοιο άφτιαχτο και το χάρισα🙂
Κυκλοφορει σε φώτος στο διαδύκτιο, να στο δείξω.

Πήρα και ένα άλλο το οποίο ήλπιζα να είναι καλό αλλα βγήκε τόσο μάπα που δεν δοκίμασα να το πουλήσω καν…
Οχι φίλε μου,δεν έχω δοκιμάσει καν να πουλήσω τέτοιο πράμα για τέτοια λεφτά.
Μήπως ονειρευόμουν πριν το δω απο κοντά;:thinking:

Εχω μια ΜΑΝΤΟΛΑ ιταλική παλιά.μήπως λες αυτή;

Σπύρο, προσπαθώ να συννενοηθούμε αλλα αρχίζω και βαριέμαι…

1 «Μου αρέσει»

Για το δικό μου μπουζουκι μιλάω
Δεν ξέρω καν τι έχεις και δεν μου πέφτει λόγος τις κανείς
Για ξαναδιάβασε τι έγραψα

(Επεξεργασία: OK το πιασα!)

@SDimis προφανώς και δεν μπαίνω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις τέτοιου επιπέδου, έγραψα ο,τι είχα να πω δημοσίως και όποιος διαβάζει ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Όποιος έχει την μύγα μυγιαζεται, δεν μας φταίει κάτι το φόρουμ.

1 «Μου αρέσει»

Σου εστειλα προσωπικο μηνυμα ! (Υ)

4 «Μου αρέσει»

@Lambros.L
Λαμπρο συγνωμη για την καθυστερηση, εγω με την οση λιγη πειρα εχω ,στην ερωτηση σου θα ελεγα πως θα ηταν μια πολυ καλη τιμη .

Ο τελευταιος Σταθοπουλος του 1924 ( ηταν House of Stathopoulo) που εγω ξερω πωληθηκε σε ενα πληστιριασμο για 1200 δολλαρια συν κανα 25-30% το auction house γυρω στα 1500. Συν να κανονισεις για μεταφορα με ειδικη εταιρεια (ελπιζοντας οτι θα συνεργαζονται με καποια για εξωτερικο) για Ελλαδα, θα σου περαννε απο 250 και πανω, συν συνορα οταν εφτανε Ελλαδα κανα 400 ( εχω προσωπικη εμπειρια επι του θεματας) .Συνολο 2150. Το οργανο χρειαζοταν αρκετη συντηρηση, κανονικα λυσιμο δεσιμο …βαλε κανα 1000-1500 σε μαστορα, θα εφτανες στα 3500 περιπου.

Θα ειχεσ κανει τα νευρα σου τσαταλια κατα εμενα με το auction house γιατι απο προσωπικη εμπειρια προσπαθουν να βγαλουν εξτρα οσο μπορουν. Ευθυνη δε, δεν εχουν μετα το τελοσ του πληστηριασμου, ακομα και εαν το πηρες μεσο ιντερνετ απο μακρια. Μπορουν να στο σπασουν να στο παραπεταξουν και ευθυνη δεν εχω απολυτως καμμια ! Μετα θα αντιμετωπιζες στρεσσ με το πως θα το φερεις Ελλαδα . ΟΙ εταιρειεσ αποστολης που το auction house συνεργαζεται ξερουν οτι καιγεσαι, διοτι εαν δεν το παρεις σε 2- 3 μερες, εχετε γεια ψηλες ραχουλες…εκτος και εαν διατιθεσαι να ερθεισ σε διακανονισμο για φυλαξη με φυσσικα rent charges.
Τελος μεχρι να ερθει λογο υιου και μετα στα συνορα για εκτελωνηση…θα εχανες λιγα παραπανω μαλλια.
Προσεξε λοιπον πως μια ευκαιρια κατα αλλα ενος House of , καταντησε μπελας . Και μεχρι να ακουσεις το οργανο δεν ξερεις τι θα σου βγει σε θεμα ηχου !

Για αυτο το λογο προσωπικα δεν νομιζω να βρεις Σταθοπουλο που να παιζει κιολας στη τιμη που λες. Μακαρι ομως και σου το ευχομαι

3 «Μου αρέσει»

Τί συγνώμη?Όλα καλά και ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου απαντήσεις.Κατάλαβα.Είναι πολλά τα λεφτά για εμένα με βάση τα λεφτά που παίρνω.Αλλά και στο επίπεδο που βρίσκομαι μαθητικά στο όργανο.Εννοώ δεν είναι προτεραιότητα κάτι τόσο ακριβό και για συχνή χρήση.Βέβαια και για καινούργιο μάλλον μάξιμουμ να έδινα 1500 άντε 1800 αν κάτι μου άρεσε πάρα πολύ που έλεγα αυτό θέλω.
Βέβαια από μόνα τους τα μπουζούκια Σταθόπουλου εμφανισιακά και ηχητικά που έχω ακούσει στο διαδίκτυο και όχι από κοντά συγκινούμε μόνο που τα ακούω.Έχουνε φωνή μετά από εκατό χρόνια.Από μόνο του λέει πολλά.Και σκεφτόμουνα αν ποτέ είχα την ευχέρεια την οικονομική αν έβρισκα κάτι να το σκεφτόμουνα.Αλλά για το πορτοφόλι μου είναι πολλά.
Εσύ ζεις Αμερική αν κατάλαβα καλά?Με τα τελευταία που έγραψες χαρά στο κουράγιο σου και όπως σου έγραψα κάπου παραπάνω είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό.Πάρτο πως θα σου έρθει πλήρωσε εδώ πλήρωσε εκεί.Με όλο το σεβασμό ιστορίες για άγριους θα έλεγα.Σκιάχτηκα μόνο που τα διάβασα.Εδώ παραγγέλνεις κάτι φτηνό και λες πως θα μου έρθει πόσο μάλλον μπουζούκι τέτοιας αξίας.

1 «Μου αρέσει»

Lambro
Με τα χρήματα που διαθέτεις μπορείς να φτιάξεις άνετα ένα πανέμορφο όργανο την εποχή αυτή

Οι συμφορουμιτες μπορούν να σου προτείνουν οργανοποιους για μπουζουκι στο προπολεμικό στυλ

3 «Μου αρέσει»

Εφόσον ανακαλύψουμε έγκαιρα πως τρέχει αυτή η δημοπρασία. Στη συνέχεια δεν είναι κανένας σίγουρος πως θα την κερδίσει. Συνεπως εξ αρχής υφίσταται η δυσκολία απόκτησης.

1 «Μου αρέσει»

Ο αριθμός των ενδιαφερομένων για παλιά μουσικά όργανα είναι μεγάλος ωστόσο όχι άπειρος. Επίσης ο αριθμός εκείνον που ενδιαφέρονται για μπουζούκια μικρότερος. Ακόμα μικρότερος όσων αυτών που είναι διατεθειμένοι πραγματικά να πληρώσουν για να αποκτήσουν το όργανο.
Υπάρχει αριθμός συλλεκτών (δεν εννοώ κάποιον που διαθέτει 5-6 όργανα) οι οποίοι συγκεντρώνουν έχοντας φυσικά οικονομική άνεση μεγάλο αριθμό οργάνων (σαν σκούπα θα έλεγα). Το γεγονός αυτό αποκλείει ή τουλάχιστον μειώνει τη δυνατότητα κάποιου με μικρό εισόδημα να αγοράσει ένα παλιό μπουζούκι. Δηλαδή αν υπάρχουν π.χ. τρεις συλλέκτες με συνολικά 500 όργανα αυτά θα μπορούσαν αυτά να τηρούνται από 500 διαφορετικούς κατόχους και να έχουν περισσότεροι την ευχαρίστηση του παλιού όργανο. Αυτό το αναφέρω μόνο φιλοσοφικά ως σκέψη.

Σε πρόσφατη αγγελία παλιού όργανου ο πωλητής ξεκάθαρα έλεγε ότι απευθύνεται σε συλλέκτες γνωρίζονται φυσικά ότι ο συλλέκτης έχει τη δυνατότητα να διαθέσει μεγαλύτερο πόσο. Ο συνήθης Έλληνας με το μέσο μηνιαία εισόδημα δύναται να αγοράσει ένα όργανο; Προσωπικά είναι υπέρ της συγκράτησης των τιμών γιατί θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα κι εγώ να αποκτήσω ένα τέτοιο καλό μπουζούκι.

Φυσικά και αναγνωρίζω το σοβαρό έργο που έχουν παρουσιάσει συλλέκτες και συνεχίζουν να παρουσιάζουν όσον αφορά τη διάσωση ιστορικών οργάνων και την κοινοποιήση του ηχητικού και μη αρχείου τους. Θα ήθελα όμως εφόσον είναι δυνατό να συμβάλλουν και αυτοί στη συγκράτηση των τιμών ευχαριστώ.

5 «Μου αρέσει»

Υποθέτω ότι συλλέκτες με δυνατότητα να ακουμπάνε τόσα λεφτά δε θα είναι στενά εξειδικευμένοι σε μπουζούκια ή σε ελληνικά όργανα. Κάποιος κάπου μεμονωμένα, ίσως, αλλά κατά κανόνα μάλλον όχι.

Επομένως, κατά τεκμήριο μειώνονται και οι πιθανότητες να ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται, έτσι δεν είναι; Ο καθένας μπορεί να ξέρει πέντε βασικές πληροφορίες για κάποιους ιστορικούς κατασκευαστές κιθάρας ή βιολοεδών, αλλά για να ξέρεις την ιστορία του Σταθόπουλου και του House of και όλα τα συναφή, λογικά θα πρέπει να ασχολείσαι μόνο μ’ αυτά. Δεν μπορώ εύκολα να φανταστώ άνθρωπο που να ξέρει αυτά ΚΑΙ τα αντίστοιχα για άλλες 10-20 χώρες της υδρογείου.

Από την άλλη, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξουν περισσότερα όργανα σ’ αυτούς παρά σε όποιους ξέρουν καλύτερα το εκάστοτε συγκεκριμένο αντικείμενο, αφού αυτοί ελέγχουν τις τιμές.

Κι εγώ φιλοσοφικά το αναφέρω…

1 «Μου αρέσει»

Θα μιλήσω από όσα ξέρω για συλλέκτες αυτού του επιπέδου , και με την μικρή επικοινωνία που είχα κατά καιρούς

Ξανά διατυπώνω, εγώ είμαι χομπίστας με 10 το πολύ όργανα , που για να αναβάθμισω τη μικρή συλλογή μου πρέπει να πουλήσω κάποιο/α άλλο/α από την συλλογή μου
Όποτε δεν μπορώ να μιλήσω επι προσωπικού

Κάποιοι από αυτούς τους ανθρωπους πιστεύω άρχισαν τη συλλογή χωρίς καλά καλά να το καταλάβουν ότι έμπαιναν σε αυτό το χομπυ . Ήταν πιστεύω αρχικά ένα μεράκι τους για ένα συλλεκτικό όργανο , και μετά δυο , τρία κτλ.
Κάποιο άλλοι από κατάλοιπα ίσως παιδικής νεανικής ηλικίας που δεν είχαν την δυνατότητα πχ να έχουν ένα πολύ καλό μπουζουκι Ζοζεφ. Και όταν τελικά αργότερα στη ζωή τους απόχτησαν αυτή τη δυνατότητα άρχισαν την συλλογή . Κάποιοι άλλοι από ερευνητικό ίσως ενδιαφέρον , που τους έσπρωξε να βρουν αυτά τα όργανα πολλά χρόνια πριν όταν οι περισσότεροι από εμάς νομίζαμε ότι Σταθοπουλος είναι κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών στη πλατεία της γειτονιάς μας .

Ναι, πιστεύω ότι η οικονομική δυνατότητα παίζει ένα πολύ μεγάλο ρόλο στο θέμα συλλέγω . Όχι μόνο για μουσικά όργανα . Ξέρω άνθρωπους που συλλέγουν sports memorabilia .Εκεί να δεις «τρελα χρήματα» για μια φανέλα η ένα παπούτσι, μια υπογραφή διάσημου αθλητή

Κάποιοι από τους συλλέκτες που έχω μιλήσει έχουν ένα βαθύτερο σκοπό και desire, κάποια στιγμή να εκθέσουν με κάποιο τρόπο τη συλλογή τους στο κοινό . Βεβαιώ αυτό απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα (και ίσως βοήθεια από το κράτος) για τη δημιουργία ενός τέτοιου λαογραφικου / μουσικού μουσείου . Εάν αυτός είναι ο σκοπός της συλλογής τους τότε πιστεύω στο τέλος η συλλογή και η απόκτηση οργάνων ειναι για πράγματι πολύ καλό σκοπό. Ίσως για αυτό το λόγο δεν εμφανίζουν και τη συλλογή τους , εάν και αυτό δεν με βρίσκει πληρως συμφωνώ

Κάποιοι άλλοι φτασμένοι άνθρωποι αντί να χαλάνε τα χρήματα τους σε διασκεδάσεις , αυτοκίνητα κτλ, έχουν το μεράκι να συλλέγουν όργανα . Να φτιάχνουν ειδικούς χώρους στο σπίτι η αγοραζοντας άλλο οίκημα το οποίο θα φιλοξενήσει την συλλογή τους με παρακολούθηση υγρασίας θερμοκρασίας κτλ

Οι σοβαροί συλλέκτες που λίγο γνωρίζω δεν βγαίνουν να πουν είμαι συλλέκτης , κοιτά τι έχω , κοιτά τι βρήκα , ααα ρε έρμε Έλληνα που δεν μπορείς μα πάρεις ούτε ένα όργανο ! Όχι ,… του εναντίον κρατούν παρά πολύ χαμηλό προφίλ . Εγώ δεν τους γνώριζα μέχρι να αρχίζω να ψάχνω παλαιά όργανα η να ερευνώ για διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με παλαιά όργανα και παλιούς οργανοποιους . Όποτε κάποιοι με πλησίασαν για πληροφορίες , κάποιοι άλλοι διότι κατέγραφαν όργανα και ήθελαν ιστορικά να καταγράψουν και τα δικά μου, κάποιοι άλλοι διότι ενδιαφέρθηκαν για κάποιο όργανο που απέκτησα κτλ

Οι περισσότεροι από τους συλλέκτες που ξέρω έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη οικονομική επένδυση και έχουν τροφοδοτήσει το επάγγελμα του οργανοποιου , του θηκα κτλ με πολλά χρήματα για επισκευές για παρά πολλά χρόνια . Η απόκτηση και συντήρηση ενός παλιού οργάνου ειναι ένα αρκετά πολυέξοδο χομπυ

Κατά την πληοψηφια τους δε, δεν πουλάνε μέρος της συλλογής … τουλάχιστον όχι τα « δυσεύρετα « κομμάτια . Όποτε και η απόσβεση που κάνουν με όργανα Β κατηγοριας σε σχέση την ιστορική αξία τους , ειναι πολύ μικρότερη από την συνεχή δαπάνη

Τέλος να πω , πως όταν οι παλιατζίδες είχαν τέτοια όργανα κα τα πετούσαν στον κάδο , η ιδιώτες τα έπαιρναν και δεν ήξεραν καν αυτοί και οι οργανοποιοι πως να τα συντηρήσουν , και άλλαζαν καπάκια , μετέτρεπαν στοιχεία του οργάνου κτλ. , κάποιοι συλλέκτες ερεύνησαν , και έφεραν την γνώση και την πληροφόρηση για την σωστή συντήρηση / αποκατάσταση των οργάνων

Ναι σίγουρα λείπουν 500 όργανα από την αγορά σήμερα, αλλα δεν ξέρω ποσα από αυτά θα υπήρχαν ακόμα και σε αυτή την άρτια συντηρημενη κατάσταση εάν δεν υπήρχαν κάποιοι που όταν εμείς δεν ξέραμε ποιος ειναι ο Καραμπας , ο Σταθοπουλος , ο Γκελης , ο Τσιμης , ο Γκρετσης, ο Βρακάς , ο Πολίτης ( οκ συγνώμη για αυτόν ειδικά δεν ήξερε κανένας και θέλω τα credits εδώ :stuck_out_tongue_winking_eye:) εκείνοι ανακάλυπταν , έσωζαν και συντηρούσαν

2 «Μου αρέσει»

Θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα σαν είδος το ποσό “ανικανοι” είμαστε να εκτιμήσουμε, να συντηρήσουμε η να πάμε ένα βήμα παραπάνω οτιδήποτε έτοιμο.
Δεν μιλάω για τον Πικάσο που έπεσε από τον αστυνομικό, ούτε για το μουσείο του Λιβάνου που επισκέφθηκα και είναι ΟΛΟ γαζωμενο από τον εμφύλιο, ούτε για τον ξάδερφο μου που άφησε σε έναν κάδο το μπουζουκι του παππού μου, ούτε για τους ταλιμπαν που ώπου δουν αρχαίο βάζουν γκαζάκια η κάνουν σκοποβολή… μιλάω για όλους μας.
Προτιμώ να υπάρχουν κειμήλια σε άξια χέρια πάρα να περνάνε από χέρια σε χέρια και σε μια 3ετια να μην έχει μείνει χορδή, φυσικά δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, φυσικά και το πιο σωστό είναι όργανα κειμήλια να βρίσκονται συχνά πυκνά σε χέρια μουσικών, αλλά επίσης φυσικά ξέρουμε ότι καμία λογική και όμορφη κατάσταση δεν είναι εύκολη όταν εμπλέκεται το ανθρώπινο είδος.
Προσωπικά δεν θεωρώ ότι λείπει η οδηγική η η μουσική η πολιτιστική η ιστορική παιδεία και δεν ξέρω τι άλλο, απλά λείπει η ανθρωπιά και ο σεβασμός και δεν ξέρω κατά πόσο τα 500 - 1000 όργανα που είναι κλειδωμένα σε σπίτια θα έπεφταν σε σωστά χέρια.

2 «Μου αρέσει»