Καλώς όρισες στο φόρουμ φίλε @tzanidisjohn. Καλές συζητήσεις να έχουμε!
Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την ιδιαίτερη δουλειά που έκανες. Θα σου πήρε πολύ χρόνο για να βρεις όλες αυτές τις πληροφορίες.
Χαίρομαι που οδηγός σου ήταν το https://rebetiko.sealabs.net/. Πολλές από τις πληροφορίες σου προέρχονται από την βάση τραγουδιών του. Όμως και εκεί υπάρχουν πληροφορίες που με τον χρόνο έχουν ακυρωθεί. Κάποιες από αυτές θα προσπαθήσω -συν το χρόνω- να ανασκευάσω με όποιες πληροφορίες υπάρχουν.
Νο 6. Άδικα με κατακρίνουν
Το παραπάνω τραγούδι πράγματι είναι στο όνομα του Κώστα Μακρή, ο οποίος όμως σίγουρα δεν ήταν ο Μίνωας Μάτσας όπως γράφει λανθασμένα το https://rebetiko.sealabs.net/ το οποίο συμβουλεύτηκες και εσύ.
Ο Κώστας Μακρής ήταν στιχουργός όπως πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνική” στις 7/11/1936.
Αντιγράφω από το ΝΕΟ ΣΠΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΟΥ 1936 - rebetiko.sealabs.net
Ο Σπ. Περιστέρης, που είναι και διευθυντής της Λαϊκής Ορχήστρας της «Όντεον», είναι επίσης από τους γνωστότερους και πλέον συμπαθείς λαϊκούς συνθέτας. Τους στίχους των κομματιών του τους γράφει ο ίδιος. Τακτικώτατα όμως συνεργάζεται και με τον άσσο των στιχουργών ρεμπέτικων τραγουδιών κ. Κώστα Μακρή.
Μία από τις επιτυχίες του κ. Περιστέρη με στίχους του κ. Κ. Μακρή είναι και το:
Μια μπαμπεσιά θελήσανε προχτές να μου σκαρώσουν
Και τη βουβή για χάρι σου θέλαν να μου καρφώσουν
Στο ίδιο κείμενο και λίγο παρακάτω, μαθαίνουμε ότι ο Μίνωας Μάτσας είχε το ψευδώνυμο Τσάμας.
Στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών γράφουν μεταξύ των άλλων και ο διευθυντής της ‘Όντεον» κ. Μίκης Μάτσας, με το ψευδώνυμον «Τσάμας», ο κ. Α. Καστάνης, ο κ. Κώστας Φαλτάιτς, ο κ. Κ. Μακρής και άλλοι.
Με βάση αυτές τις δύο αναφορές, γνωρίζουμε ότι το Κ.Μακρής δεν είναι ψευδώνυμο και σίγουρα δεν ήταν ο Μίνωας Μάτσας.
- Αν φύγουμε στο πόλεμο.
Γράφεις ότι ηχογραφήθηκε λίγο μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Αυτό είναι λάθος γιατί ο αριθμός μήτρας/ηχογράφησης μας οδηγεί στο καλοκαίρι του 1940, ως ημερομηνία ηχογράφησης. Σίγουρα πάντως δεν ηχογραφήθηκε μετά την κήρυξη του πολέμου.
- Αντιλαλούν οι φυλακές
Στην πρώτη στήλη και στα σχόλια του τραγουδιού γράφεις ότι ηχογραφήθηκε το 1936, ενώ στην στήλη Ε το χρεώνεις στο 1935. Δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το ποια είναι η σωστή ημερομηνία. Ηχογραφήθηκε ή τον Δεκέμβριο του 1935 ή τον Ιανουάριο του 1936.
Περισσότερα για το τραγούδι εδώ Αντιλαλούν δυο φυλακές - #32 από fotis_anikanopoihtos
με πολλές πληροφορίες και με την ετικέτα του δίσκου.
Αυτά για την ώρα. Όταν θα υπάρχει λίγος χρόνος θα προσθέτω όσες παρατηρήσεις έχω να κάνω για την ομολογουμένως εκπληκτική εργασία που έχεις κάνει.