Δισκογραφία-Εργογραφία Μάρκου Βαμβακάρη

Γεια σας.

Έχω δημιουργήσει την πλήρη και αναλυτική δικογραφία - εργογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη. Είναι σε φύλλο Excel ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση συγκεκριμένης λέξης ή ονόματος.
Περιέχει: Τίτλο, Ερμηνευτή, Συνθέτη, Στιχουργό, Χρονολογία, Επανεκδόσεις του τραγουδιού που έγιναν στα επόμενα χρόνια, Κωδικό δίσκου και μήτρας, Επανεκτελέσεις από άλλους καλλιτέχνες. Στίχους του τραγουδιού, Πληροφορίες ποιοι μουσικοί συμμετείχαν στην κάθε ηχογράφηση.
Δίδεται δωρεάν: Κατεβάστε ελεύθερα χωρίς καμιά υποχρέωση:

http://www.mediafire.com/file/e0r2oa2f8ujaz45/file

Για τυχόν συμπληρώσεις στον κατάλογο ή τις εντυπώσεις σας, γράψτε μου tzanidisjohn@gmail.com Κάθε παρατήρηση δεκτή.
Γιάννης Τζανίδης

8 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, με αρκετά στοιχεία. Κάποιες δυνατότητες του εξέλ (δοκίμασα sort) είναι απενεργοποιημένες, μάλλον για προφανείς λόγους.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, @tzanidisjohn καλωσόρισες στην παρέα μας, καλές συζητήσεις να έχουμε.

Εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά! Τέτοιες εργασίες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες στην έρευνα που κάνουμε στο φόρουμ.

Καθώς ο παραπάνω σύνδεσμος μπορεί να καταστεί ανενεργός κάποια στιγμή (πχ: γιατί έκλεισε το mediafire) ανεβάζω το excel και εδώ:

Βαμβακάρης Μάρκος-Πλήρης Εργογραφία.xlsx (280,7 KB)

Σημειώνω ότι το φόρουμ είναι χώρος δημόσιας συζήτησης, οπότε παρατηρήσεις/συμπληρώσεις μπορεί να γίνουν και κάτω από εδώ. (βέβαια, όποιες απαντήσεις κάτω από το μήνυμά σας, αυτόματα θα αποσταλούν και στο mail σας).

4 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες στο φόρουμ φίλε @tzanidisjohn. Καλές συζητήσεις να έχουμε!

Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την ιδιαίτερη δουλειά που έκανες. Θα σου πήρε πολύ χρόνο για να βρεις όλες αυτές τις πληροφορίες.

Χαίρομαι που οδηγός σου ήταν το https://rebetiko.sealabs.net/. Πολλές από τις πληροφορίες σου προέρχονται από την βάση τραγουδιών του. Όμως και εκεί υπάρχουν πληροφορίες που με τον χρόνο έχουν ακυρωθεί. Κάποιες από αυτές θα προσπαθήσω -συν το χρόνω- να ανασκευάσω με όποιες πληροφορίες υπάρχουν.

Νο 6. Άδικα με κατακρίνουν

Το παραπάνω τραγούδι πράγματι είναι στο όνομα του Κώστα Μακρή, ο οποίος όμως σίγουρα δεν ήταν ο Μίνωας Μάτσας όπως γράφει λανθασμένα το https://rebetiko.sealabs.net/ το οποίο συμβουλεύτηκες και εσύ.

Ο Κώστας Μακρής ήταν στιχουργός όπως πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνική” στις 7/11/1936.

Αντιγράφω από το https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=55&t=5118

Ο Σπ. Περιστέρης, που είναι και διευθυντής της Λαϊκής Ορχήστρας της «Όντεον», είναι επίσης από τους γνωστότερους και πλέον συμπαθείς λαϊκούς συνθέτας. Τους στίχους των κομματιών του τους γράφει ο ίδιος. Τακτικώτατα όμως συνεργάζεται και με τον άσσο των στιχουργών ρεμπέτικων τραγουδιών κ. Κώστα Μακρή.
Μία από τις επιτυχίες του κ. Περιστέρη με στίχους του κ. Κ. Μακρή είναι και το:
Μια μπαμπεσιά θελήσανε προχτές να μου σκαρώσουν
Και τη βουβή για χάρι σου θέλαν να μου καρφώσουν

Στο ίδιο κείμενο και λίγο παρακάτω, μαθαίνουμε ότι ο Μίνωας Μάτσας είχε το ψευδώνυμο Τσάμας.

Στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών γράφουν μεταξύ των άλλων και ο διευθυντής της ‘Όντεον» κ. Μίκης Μάτσας, με το ψευδώνυμον «Τσάμας», ο κ. Α. Καστάνης, ο κ. Κώστας Φαλτάιτς, ο κ. Κ. Μακρής και άλλοι.

Με βάση αυτές τις δύο αναφορές, γνωρίζουμε ότι το Κ.Μακρής δεν είναι ψευδώνυμο και σίγουρα δεν ήταν ο Μίνωας Μάτσας.

  1. Αν φύγουμε στο πόλεμο.

Γράφεις ότι ηχογραφήθηκε λίγο μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Αυτό είναι λάθος γιατί ο αριθμός μήτρας/ηχογράφησης μας οδηγεί στο καλοκαίρι του 1940, ως ημερομηνία ηχογράφησης. Σίγουρα πάντως δεν ηχογραφήθηκε μετά την κήρυξη του πολέμου.

  1. Αντιλαλούν οι φυλακές

Στην πρώτη στήλη και στα σχόλια του τραγουδιού γράφεις ότι ηχογραφήθηκε το 1936, ενώ στην στήλη Ε το χρεώνεις στο 1935. Δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το ποια είναι η σωστή ημερομηνία. Ηχογραφήθηκε ή τον Δεκέμβριο του 1935 ή τον Ιανουάριο του 1936.

Περισσότερα για το τραγούδι εδώ Αντιλαλούν δυο φυλακές
με πολλές πληροφορίες και με την ετικέτα του δίσκου.

Αυτά για την ώρα. Όταν θα υπάρχει λίγος χρόνος θα προσθέτω όσες παρατηρήσεις έχω να κάνω για την ομολογουμένως εκπληκτική εργασία που έχεις κάνει.

5 «Μου αρέσει»

Εύγε για τη δουλειά, ευχαριστούμε για την προσφορά.

1 «Μου αρέσει»

Μόλις το άνοιξα, μ’ έβγαλε πάνω στο «Ψηλά τα παραθύρια σου», όπου διαβάζω: «Οι στίχοι είναι από παραδοσιακό Δωδεκανησιακό τραγούδι».

Επειδή το πράγμα είναι αρκετά πιο σύνθετο (στην πραγματικότητα αυτή η φράση δε σημαίνει κάτι, ούτε σωστό ούτε λάθος), μια πιο ασφαλής διατύπωση θα ήταν «οι στίχοι είναι παραδοσιακοί».

Αλλά ήδη βρισκόμαστε στα χωράφια της μουσικής λαογραφίας, πολύ έξω από τα όρια μιας έρευνας πάνω στη δισκογραφία.

2 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραία δουλειά, αύριο από το γραφείο θα του βάλω φίλτρα και θα “καρφιτσωσω” την στήλη 2 για να είναι πιο γρήγορο σε αναζήτηση.
Πολλά μπράβο και από εμένα.
Έχω ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο αλλά με διαφορετικές και λιγότερες πληροφορίες για τα τραγούδια που παίζω.
Οταν το φτάσω σε ένα σεβαστό επίπεδο θα το μοιραστώ και εγώ εδώ.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ θα έλεγα “Παρόμοιοι στίχοι απαντούν και σε δημοτικά τραγούδια”, κάτι που ούτως ή άλλως, για το Μάρκο ισχύει για δεκάδες στιχουργήματά του.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, δεν είναι απλώς παρόμοιοι (αν το θέσουμε έτσι, αφήνουμε ανοιχτό και το ενδεχόμενο της τυχαίας σύμπτωσης). Οι ίδιοι στίχοι είναι, απλώς σε παραλλαγή.

Ευχαριστώ πολύ τα μέλη σας, για την θετική αποδοχή της Εργογραφίας του Μ.Βαμβακάρη που δημιούργησα.
Ήταν προϊόν 4μηνης εργασίας, στη περίοδο του κορωνοϊού.
Σίγουρα θα υπάρχουν αβλεψίες ή λάθη. Μη διστάσετε να μου τα επισημάνετε. Ειλικρινά θα χαρώ να τα διαβάσω και για όσα είναι τεκμηριωμένα θα γίνουν οι διορθώσεις.
Κρατώ λοιπόν κάθε παρατήρηση και μετά από ένα μικρό διάστημα θα παρουσιάσω και πάλι τον ίδιο κατάλογο με τις ανάλογες διορθώσεις (υποδείξεις σας). Ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένες όσο το δυνατόν πιο ακριβείς πληροφορίες.
Και πάλι θα ενημερώσω τα μέλη για την νέα έκδοση του καταλόγου.
Ευχαριστώ και πάλι.
Η αποδοχή σας με συγκίνησε.

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ κ. Παναγιωτακόπουλε.
Με συγκινεί η θετική σας αποδοχή. Πολύ καλά κάνατε και το ανεβάσατε και εσείς.
Όταν μετά από λίγο καιρό ολοκληρωθούν κάποιες διορθώσεις που θα προτείνουν τα μέλη, θα σας στείλω και πάλι την νέα διορθωμένη έκδοση.
Καλή σας μέρα

2 «Μου αρέσει»

Στο κλείδωμα του φύλλου, περιλαμβάνει δυστυχώς και το sort. Θα δω αν απενεργοποιείται ώστε ο χρήστης να μπορεί να κάνει σορτάρισμα για ταξινόμηση ανά κατηγορία της επιθυμίας του.
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

1 «Μου αρέσει»

Φαίνεται πολύ δύσκολο αυτό, ειδικά για κάποιες στήλες, αλλά καλό θα ήταν να υπήρχε τέτοια δυνατότητα.

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχει ένα πρόβλημα αν μείνει ανοικτό το sort.
Τα σχόλια που υπάρχουν, δεν ακολουθούν (δυστυχώς) το κελί όπου τοποθετήθηκαν, αλλά μπερδεύονται πάνω κάτω, ή χάνονται (συμπιέζονται) και δεν μπορεί να τα διαβάσει ο χρήστης. Αυτή τη δυσκολία στο φύλλο excel δεν μπόρεσα να την ξεπεράσω. Αν γνωρίζεις πως να κλειδώνουν πάνω στο κάθε κελί τα σχόλια και να μην μετακινούνται πάνω - κάτω, ευχαρίστως να κάνω την διόρθωση.

1 «Μου αρέσει»

Είμαι σκράπας, αλλά σκράπας!

Σε πολλούς τίτλους, στη στήλη D (στιχουργός) όπου έχω τους στίχους σε μορφή σχολίου, δεν ανοίγει όλο το παράθυρο για να διαβάσει ο χρήστης τους στίχους.
Εγώ τους έβαλα κανονικά, όμως με την προσθήκη στην δημιουργία του καταλόγου, άλλαξαν θέση ή συμπιέστηκαν τα κείμενα που περιείχαν τα σχόλια. Τώρα τα διορθώνω πάλι και πιστεύω ότι δεν θα μετακινηθούν.
Αν κάποιος φίλος ξέρει πως να κολλάνε πάνω στα κελιά τα σχόλια και να ακολουθούν το κελί τους, χωρίς να μετακινούνται με την προσθήκη σειρών ή στο sort, ας βοηθήσει.

Οι διορθώσεις έχουν γίνει και όταν ολοκληρωθούν και για τυχόν άλλα τραγούδια, τότε σε 3-4 εβδομάδες (πιστεύω ως τότε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα ελέγχου και διορθώσεων) θα στείλω την νέα ολοκληρωμένη έκδοση. Ευχαριστώ για τις αξιόλογες παρατηρήσεις.

2 «Μου αρέσει»

Μερικά ακόμη σχόλια:

Α . Διαβάζω σε κάποιο τραγούδι (συγκεκριμένα «Αν φύγουμε στον πόλεμο»): στίχοι Ολλανδέζος, μουσική Κοφινιώτης, ωστόσο «από το ύφος φαίνεται ότι είναι του Μάρκου».

Θεωρώ ότι τέτοιες πληροφορίες καλό είναι να διαχωρίζονται ξεκάθαρα από τις άλλες, τις επίσημες (π.χ. τέτοια τραγούδια να μπαίνουν σε ξεχωριστή λίστα). Άλλο είναι να μας λέει η εταιρεία ποιον καταχωρεί ως δημιουργό, και άλλο το αν εμείς έχουμε σοβαρούς λόγους να υποψιαζόμαστε άλλον δημιουργό. Αυτή η αμφισβήτηση μπορεί να υπάρξει τόσο για τραγούδια στο όνομα του ΜΒ που στην πραγματικότητα δεν είναι δικά του όσο και το αντίστροφο, σε δικά του με άλλα ονόματα.

Β . Στην καταγραφή των στίχων πρέπει να διαχωρίζεται το καθαρό κείμενο από τα τσακίσματα, γυρίσματα, επαναλήψεις κλπ. .

Γ . Σε ορισμένα τραγούδια το κουτάκι για τους στίχους δεν ανοίγει ολόκληρο, και βλέπουμε μόνο την αρχή.

2 «Μου αρέσει»

Στο Βάρκα γιαλό (που βέβαια δεν είναι του Μάρκου, απλώς συμμετέχει) βλέπω ότι θεωρείς τον σκοπό καλύμνικο.

Το ζήτημα με τον συγκεκριμένο σκοπό είναι αρκετά περίπλοκο, και δε νομίζω να έχει λυθεί. Ήδη η ιστορία του «Τραγουδιού της Ελ Ντάμπα» είναι από μόνη της μπερδεμένη και ενδιαφέρουσα.

Μπορώ να καταθέσω προσωπικά ότι πράγματι το λένε στην Κάλυμνο, ελαφρώς παραλλαγμένο, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι δικό τους. Η μουσική της Καλύμνου είναι κατά το μέγιστο μέρος προσαρμογές σκοπών από δω κι από κει, παρόλο που ο καλύμνικος τρόπος απόδοσής τους είναι εντελώς ιδιαίτερος και αμίμητος.

Κι επειδή δεν μπορώ να βοηθήσω στο ξεμπέρδεμα του κουβαριού σχετικά με την προέλευση του σκοπού, η συμβολή μου θα είναι να το μπερδέψω ακόμα λίγο παραπάνω: πώς και δεν αναφέρεις ότι και το Ξεκινά μια ψαροπούλα είναι ουσιαστικά ο ίδιος σκοπός;

1 «Μου αρέσει»

Α. Γίνεται καταγραφή ως ερμηνευτής, ενώ παράλληλα αναφέρω ότι “από το ύφος φαίνεται οτι είναι του Μάρκου” Καταχωρώ δηλαδή την πληροφορία από την ετικέτα του δίσκου και παράλληλα κάνω και τον σχολιασμό.
Β. Η καταγραφή των στίχων έγινε, ή από αντιγραφή (rebetiko, stixoi) ή από προσωπική ακρόαση. Εξ ου και η καταγραφή της χρονικής διάρκειας.
Γ. Πράγματι τα καρέ με τα σχόλια ή τους στίχους, με ταλαιπώρησαν γιατί άλλαζαν θέση ή μάζευαν ή εξαφανίζονταν σε μια διακεκομμένη γραμμή. Το θέμα με τη συμβολή φίλων εδώ, διορθώθηκε και στην νέα έκδοση θα φαίνονται όλα τα κουτάκια και όσα θα προστεθούν με νέα σχόλια που θα προκύψουν από διορθώσεις ή πληροφορίες που θα γράψουν φίλοι εδώ.
Συνέχισε τον έλεγχο και αν βρεις κάτι που θέλει διόρθωση ή επισήμανση, ευχαρίστως θα γίνει.
Ευχαριστώ
Καλή σου μέρα φίλε pepe

3 «Μου αρέσει»