Διοργάνωση ημερίδας από το Ρεμπέτικο φόρουμ

Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι εξέχοντες μουσικοί, δάσκαλοι να πούμε καλύτερα, του αστικού λαϊκού τραγουδιού που έχουμε συνηθίσει να λέμε Ρεμπέτικο, έχουν παρατηρήσει ότι ο τροπικός χαρακτήρας των τραγουδιών αυτών δεν παραμερίστηκε, όταν μέσα στη δεκαετία 1930 η μέχρι τότε «πρωτοκαθεδρία» του Σμυρναίικου έδωσε τη θέση της στους μπουζουκομπαγλαμάδες του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου.
Σκεφτήκαμε λοιπόν να βρούμε έναν κατάλληλο τρόπο ώστε να αναλυθεί με επάρκεια το φαινόμενο αυτό και έτσι, μπορούμε να ανακοινώσουμε με ευχαρίστηση ότι την:

Κυριακή, 2 του Απρίλη και ώρα 10.30 το πρωί

θα ξεκινήσει μία εκδήλωση στην

αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών), Ακαδημίας 20, Αθήνα

με θέμα:

"Αποκωδικοποίηση της μουσικής του ρεμπέτικου: Το πρίσμα της τροπικής προσέγγισης."

Το θέμα θα προσεγγιστεί με τις εισηγήσεις τριών καταξιωμένων μουσικών που έχουν ήδη ασχοληθεί με το φαινόμενο αυτό, των (κατʼ αλφαβητική σειρά) Ευγένιου Βούλγαρη, Σπύρου Γκούμα και Δημήτρη Μυστακίδη.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή του ακροατηρίου και η εκδήλωση θα κλείσει με μία μικρή εκπαιδευτική συναυλία των τριών εισηγητών.

Tα έξοδα της εκδήλωσης θα καλυφθούν από χρήματα των μελών και των φίλων του ρεμπέτικου φόρουμ που συγκεντρώθηκαν για το σκοπό αυτό. Οι εισηγητές συμμετέχουν αφιλοκερδώς!!

Event στο Facebook:
https://www.facebook.com/events/389902011369344/

απ’ό,τι βλέπω σε φωτογραφίες, η χωρητικότητα της αίθουσας είναι περίπου 100 άτομα αν δεν κάνω λάθος.
θέλω να είμαι αισιόδοξος, μήπως χρειάζεται χρειάζεται κάποιου είδους κράτηση θέσεων;

Η αίθουσα χωράει 120-130 άτομα.Μπορεί να πάρει και 20-30 όρθιους.

Καλημέρα!

Παιδιά καρφιτσώστε την ανακοίνωση στην αρχή του Φόρουμ γιατί χθές την έψαχνα να δώ κάποιες λεπτομέρειες και δεν την έβρισκα.

Παναγιώτη, είναι καρφιτσωμένο στην ενότητα Ανακοινώσεις - Συναυλίες…, απλά χάθηκε από τις νέες δημοσιεύσεις.

Ευχαριστώ Γιώργο.

Το θέμα είναι βέβαια αν δεν το έχεις δεί καθόλου ή αν δεν ξέρεις σε ποιά ενότητα είναι δημοσιευμένο. Μήπως υπάρχει τρόπος να βγαίνει πάντα (κάποιο μπάνερ ή στην αρχή των νέων δημοσιεύσεων). Το λέω γενικότερα για ανάλογες περιπτώσεις.

καλή ιδέα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τις τακτικές μαζώξεις.

Ίσως το banner να μας βόλευε. Καλή ιδέα. Ευχαριστώ :slight_smile:

Τελικά πως θα γίνει? Θα κλείσουμε θέσεις? Θα υπάρχει εισητήριο? Ή απλά εμφανιζόμαστε εκεί?

Ενδιαφέρουσα η εκδήλωση πολύ. Θα ήταν ωραίο επίσης-εάν μπορούσαμε- να κάναμε μια εκδήλωση με ομιλητές και μουσικούς, μη επεγγελματίες, όπως αυτοί της τωρινής εκδήλωσης, αλλά με μέλη του φόρουμ. Με θέμα μέσα απο το φόρουμ, και συζήτηση μέσα σ’ αυτό για αρχή, που θα καταλήξει σε μια εκδήλωση.
Δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Να συμφωνήσουμε όλοι σε μια συζήτηση π.χ ορισμός ρεμπέτικου, σίγουρα δεν είναι .
Για τα τώρα, και οι 3 είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν. Δύσκολο, αλλά μακάρι να μπορέσω να έρθω.

Αγαπητέ Νίκο,

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα :slight_smile:
Μάλιστα, αν συνδυαστεί και με παιξίματα αμέσως μετά, θα έχουμε μία εκδήλωση που θα τα έχει όλα. Μένει να εξειδικευτεί και να γίνει λειτουργική η ιδέα σου. Έχε την κατά νου για τις μελλοντικές δράσεις μας!!

Νίκο, αυτήν ακριβώς την ιδέα είχα στο μυαλό μου εννέα περίπου χρόνια πριν, όταν άνοιγα αυτό εδώ το θέμα. Η συζήτηση εκείνη, ενώ ξεκίνησε καλά και κράτησε ενάμισυ περίπου χρόνο, με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, με ενδιάμεση συναγωγή συμπερασμάτων (#38) και μία πρώτη ταξινόμηση, έληξε άδοξα όταν, απλά, αφέθηκε να σβήσει. Πάντα όμως ήθελα να ξαναπιάσουμε κάποια στιγμή το νήμα και να το πάμε πάρα πέρα. Ναι, πολύ ωραία η ιδέα σου και εδώ είμαστε!

Φοβερή εκδήλωση παιδιά και εξίσου φοβερή ιδέα! Θα προσπαθήσω να είμαι εκεί!

Παιδιά, για εμάς που είμαστε μακριά/δουλέουμε και δεν μπορούμε να έρθουμε, μήπως θα μπορούσατε να ανεβάσετε κάποια video , η να κάνετε κάποια αναμετάδοση?

Ευχαριστώ

Καλησπέρα,

το έχουμε σκεφτεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μεταδοθεί live.

Σίγουρα όμως θα μαγνητοσκοπηθεί και θα είναι ενδεχομένως διαθέσιμη.

Σίγουρα θα κυκλοφορήσουν τα πρακτικά σε ψηφιακή μορφή.

Παιδιά είσαστε σίγουροι γιαυτό που πάτε να κάνετε; Μήπως πάθει τίποτε το Ρεμπέτικο από την εκδήλώση; Να μην το έχετε και κρίμα στο λαιμό σας δηλαδή!!! :106:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011027173775&fref=nf&pnref=story

Γιατί Παναγιώτη τι έγινε? Εμένα μου βγάζει μόνο το προφίλ. Αναφέρεται στην εκδήλωση?

καλά, η γνωστή “πχιότητα” του φβ… γι’αυτό δεν έκανα τόσα χρόνια. όποιος θέλει να προχωρήσει, προχωράει.
τέτοια “κριτική” θα δεχόμουν μόνο από ανθρώπους που είχαν δική τους παραγωγή τραγουδιών (και σημαντική μάλιστα), ή ήταν αυθεντικοί λαϊκοί/παραδοσιακοί οργανοπαίχτες. για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ επιπέδου μάρκου, κόρου, πετρολούκα, βραχνά, να πω και τσομίδη για τα ταξίμια του -και όχι μιμητές των παλιών όπως είμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

Λουκά εμένα το βγάζει κανονικά. Δεν ξέρω τι γίνεται αν δεν έχει κάποιος λογαριασμό στο FB.