Εφαρμογή για ζωντανές παραστάσεις και φιλοδωρήματα - sfougara.gr

Γεια σε όλους! :waving_hand:

Έχω αναπτύξει μια δωρεάν εφαρμογή, τη «σφουγγάρα», που σχεδιάστηκε ειδικά για όσους παίζουν live και θέλουν έναν πιο άμεσο τρόπο επικοινωνίας με το κοινό τους κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Μέσω της εφαρμογής, το κοινό μπορεί:

🎤 Να βρει τις ζωντανές παραστάσεις γύρω του.
🎶 Να στέλνει μηνύματα / παραγγελίες τραγουδιών την ώρα του live.
💳 Να αφήνει φιλοδώρημα εύκολα και γρήγορα από το κινητό του.

Η χρήση της είναι εντελώς δωρεάν. Όσοι θέλετε να τη δοκιμάσετε στα live σας, μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ:

:backhand_index_pointing_right: https://www.sfougara.gr
ή στο Google Play για Android

Θα χαρώ πολύ να ακούσω τη γνώμη σας, τις απορίες σας και τυχόν feedback!

3 «Μου αρέσει»

Βασίλη καλώς ήρθες!

Χαίρομαι που προσπαθείς να στηρίξεις τους καλλιτέχνες, ο καθένας με τον τρόπο του.

Προσπαθώ να κατάλαβω ακριβώς πώς το έχεις φανταστεί. "Παράσταση¨εννοείς κανονική εκδήλωση σε φυσικό χώρο με κοινό, ή κάποιο ιντερνετικό live streaming; Στην δεύτερη περίπτωση βγάζει νόημα, αν και πάντα υπάρχει χώρος σχολίων κάτω από το live video (νομίζω και δωρεάς αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα).

Στην πρώτη περίπτωση όμως, δεν θεωρώ ότι βοηθάει η υποκατάσταση της ζωντανής επικοινωνίας (με σάρκα και οστά) από την ψηφιακή. Το πιο ωραίο σε ένα λάιβ είναι να συμμετέχει ο κόσμος και το πιο αποκαρδιωτικό είναι να ασχολούνται με τα κινητά τους. Συυμετοχή είναι όχι μόνο να παρακολουθούνε και να (σιγο)τραγουδάνε, αλλά και να γνωρίζονται τα τραπέζια μεταξύ τους, να μιλάνε με τους μουσικούς και να ζητάνε κομμάτια κι αν θέλουν να αφήνουν κάποια χαρτούρα, και όταν περάσει λίγο η ώρα να σηκώνονται για χορό, ακόμα και άγνωστοι μεταξύ τους.

Επίσης μια διόρθωση: η σφουγγάρα είναι όταν η κομπανία παίζει στο δρόμο αλλά όχι σε σταθερό σημείο. Αντίθετα παίρνει σβάρνα τα μαγαζιά, παίζει 1-2 δυνατά κομμάτια, μαζεύει τη χαρτούρα, και συνεχίζει στο επόμενο μαγαζί. Αυτό που γράφει η περιγραφή του σάιτ είναι το “καπέλο”. Και φυσικά αυτά ισχύουν για όλα τα είδη μουσικής, όχι μόνο για το ρεμπέτικο -ο δρόμος τα χωράει όλα, από κλασική και τζάζ μέχρι παραδοσιακά και έντεχνα (και όχι μόνο μουσική φυσικά αλλά όλες τις τέχνες).

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και για το σχόλιό σας.

Το όραμα της εφαρμογής αφορά εκ του σύνεγγυς παραστάσεις, και η αφορμή της δημιουργίας της, οι ελάχιστες απολαβές για το χρόνο, τον κόπο και τις συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνοι, τίποτα καλύτερο από τη ζωντανή επικοινωνία. Οι μουσικοί είναι εκεί για να παίζουν μουσική, δε μπορεί να υπάρξει επικοινωνία ή τουλάχιστον δε μπορεί να υπάρξει ισότιμη επικοινωνία έτσι κι αλλιώς.

Η εμπειρία μου είναι πως, συνήθως όσοι είναι μπροστά στη “σκηνή” έχουν την πρωτοκαθεδρία και οι περισσότεροι μιλάνε μεταξύ τους ή ασχολούνται με το κινητό έτσι κι αλλιώς. Για φιλοδωρήματα ούτε κουβέντα, άλλωστε φιλοδώρημα σε τέτοιο περιβάλλον έκθεσης μάλλον θα κάνει κάποιος που σκοπεύει να δώσει πολλά χρήματα -50ρικο- και τα έχει τσούξει και λίγο. Κάποιος που θέλει να δώσει 2Ε στους μουσικούς δε θα τολμήσει να το κάνει, αντίστοιχα κάποιος που θέλει να προτείνει ένα κομμάτι συνήθως δεν τολμάει να το κάνει ή δεν ακούγεται.

Η εφαρμογή δεν είναι φτιαγμένη για να απασχολεί το κοινό την ώρα της παράστασης (όχι ότι περίμεναν τη sfougara για να ασχοληθούν :slight_smile: …), αντίθετα την ώρα της παράστασης μπορεί να δώσει το βήμα να επιβραβεύσουν είτε με κάποιο σχόλιο είτε με κάποιο φιλοδώρημα. Επιπλέον οι μουσικοί, μόνο αν θέλουν παρακολουθούν τα σχόλια χωρίς να υποχρεούνται σε απάντηση μέσω της εφαρμογής, καθώς μπορούν να αποκρίνονται στα σχόλια ή στα φιλοδωρήματα ζωντανά.

Άρα, αναφορικά με το κοινό, βοηθάει στο να βρίσκει κανείς ζωντανές παραστάσεις γύρω και ταυτόχρονα δίνει δυνατότητα επικοινωνίας και επιβράβευσης σε όποιον δεν έχει το “θράσος” ή τη “θέση” να το κάνει.

Για τους καλλιτέχνες, δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με το κοινό (δεν είναι απαραίτητο ναι είναι διαδραστική) και οικονομικής στήριξης.

Δε γνωρίζω τον όρο ‘καπέλο’. Θα επέλεγα το ‘sfougara’, έτσι κι αλλιώς, καθώς είναι πιο συμπεριληπτικός και πλανόδιους μουσικούς.

Δημιούργησα και συντηρώ τη sfougara χωρίς να περιμένω κάποιο κέρδος. Αν στην κοινότητα φανεί χρήσιμη - καλώς. Ο στόχος της ανάρτησης, είναι να τη γνωρίσει και να τη δοκιμάσει.

2 «Μου αρέσει»

Σ’ευχαριστώ για την άμεση και αναλυτική απάντηση.

Συμφωνώ, αλλά είναι και χρέος μας να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς αμοιβές συνθήκες και ένσημα που να αντιστοιχούν στην εργασία μας. Όχι πως είναι αντικρουόμενα με την χαρτούρα, αλίμονο.

Σε συνδυασμό με αυτά που αναφέρεις μετά για πρώτη σειρά κλπ. μήπως έχεις περισσότερο στο νου σου μουσικές σκηνές; Γιατί δεν είναι κάτι που αφορά τόσο ταβερνάκια/μεζεδοπωλεία κλπ.

Αυτό δεν ισχύει, οποιαδήποτε συνεισφορά είναι ευπόσδεκτη και εκτιμητέα ειλικρινώς. Εντάξει, ας είναι έστω χάρτινο -εξ ου και “χαρτούρα” (από 5 ευρώ και πάνω δηλαδή, πλέον 3-5 ευρώ είναι η επιβάρυνση του μαγαζιού ανά άτομο για τη μουσική). Κανείς δεν δίνει πενηντάρικο παρά μόνο στα πανηγύρια ή σε κυριλέ μαγαζιά που δεν έχω εμπειρία.

Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια οι μαγαζάτορες, να τρώνε τα τιπς των σερβιτόρων και να μετατρέπουν την χαρτούρα σε κέρασμα… Και στις δύο περιπτώσεις οφελείται το αφεντικό αντί για τον υπάλληλο.

Αυτό είναι μια αλήθεια, αλλά καλύτερα να την αντιπαλεύουμε αντί να την ενισχύουμε…

Αυτό το σέβομαι και το επικροτώ, είναι μάλιστα το πρώτο που σκέφτηκα όταν διάβασα την ανακοίνωσή σου. Πολλοί είμαστε εσωστρεφείς, ντροπαλοί, με διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες… Όμως και πάλι, αντί να ενισχύσουμε την κοινωνικοποίηση νομίζω διευκολύνουμε το κλείσιμο.

Προσωπικά έχω μια δυσκολία τόσο ως θεατής να προσεγγίσω κάποιον που παίζει, όσο και ως παίχτης να κρατήσω επαφή με κάποιον από το κοινό που είχαμε μια αλληλεπίδραση. Αυτό όμως είναι κάτι που προσπαθώ με διάφορους τρόπους να ξεπερνάω (και κάθε φορά το χαίρομαι), δεν θα με βοηθούσε το να διαμεσολαβείται από την οθόνη όλο αυτό.

Ευχαριστούμε πολύ, αναγνωρίζω τις καλύτερες προθέσεις!

1 «Μου αρέσει»