Βοήθεια σε αρχάριο με τον μπαγλαμά

Καλησπέρα σε όλους !

Είμαι 20 χρονών και αγαπάω τρελά το ρεμπέτικο, ακούω από το γυμνάσιο. Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ασχοληθώ με τον μπαγλαμά διότι μου φαινόταν πιο χειραγωγήσιμος από ότι το μπουζούκι και μου άρεσε πολύ το ηχόχρωμα του. Σήμερα μόλις πήρα ένα μπαγλαμαδάκι από έναν φίλο που δεν το ήθελε. Επειδή γνωρίζω από όργανα καθώς ασχολούμαι από μικρός με την μουσική, καταλαβαίνω πως είναι ένα τίμιο οργανάκι ίσα-ίσα για να μάθω λίγο. Για να μην μακρηγορώ, θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με την τεχνική της πένας, το πως κρατάω σωστά το όργανο, και αν γνωρίζει κανείς ασκήσεις για να βελτιώσω την τεχνική μου, διότι δεν είχα ποτέ επαφή με έγχορδα που έχουν πένα (παίζω ποντιακή, θρακιώτικη, μακεδονική λύρα και φλογέρα).
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε @Παναγιώτης! Καλώς όρισες στην παρέα μας, καλές συζητήσεις να έχουμε.

Ρωτάς πολλά μαζί, που ίσως να κάνουν την κουβέντα να “χαθεί”, οπότε σου προτείνω να διαβάσεις μερικά παλιά θέματα ανθρώπων που κάναν ακριβώς το ίδιο ξεκίνημα με σένα παλαιότερα. Στη συνέχεια, αφού πάρεις μια ιδέα, μπορείς να ρωτήσεις πιο συγκεκριμένα πράγματα αλλά και πιο πολλές λεπτομέρειες.

Εδώ, στο παρακάτω θέμα, ο φίλος @John88 έκανε το ξεκίνημά του στον μπαγλαμά με διάφορα κομμάτια. Μπορείς να διαβάσεις τις συμβουλές που του δίνουν εκεί και ίσως να προσπαθήσεις να βγάλεις και εσύ τα ίδια κομμάτια στο όργανο.

Από εδώ και κάτω, ο φίλος @Giorgos_Gavalas μόλις αγόρασε τον πρώτο του μπαγλαμά και βρίσκεται στην ίδια “φάση” με εσένα:

Εδώ, ο @g.delakovias ψάχνει “συνταγή” εκμάθησης:

Εδώ, ο @ppr01 έχει ξεκινήσει κάποιο καιρό τα μαθήματα μπαγλαμά, και “ψάχνεται” με μια δυσκολία που συνάντησε:

και τέλος εδώ, ο @sirius αρκετά παλαιότερα προσπαθεί να κουρδίσει τον μπαγλαμά του:

Αν εξαντλήσεις αυτά τα θέματα, μπορείς να δεις και την ετικέτα “μπαγλαμάς” ώστε να ψάξεις όλα τα σχετικά θέματα γύρω από τον μπαγλαμά… (Αν θες μπορείς να διαβάσεις και το θέμα: “Πώς περιηγούμαι στο φόρουμ με τη χρήση ετικετών”)

Για οτιδήποτε άλλο δε βρεις ή οποιαδήποτε άλλη απορία σου δημιουργηθεί, μη διστάσεις να ρωτήσεις. Το φόρουμ είναι εδώ για να βοηθάμε ο ένας τον άλλον :slight_smile:

Καλό ξεκίνημα Παναγιώτη!!!

6 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ ! Θα το κοιτάξω !

3 «Μου αρέσει»

καλώς ήρθες και καλή αρχή!
ξεκίνα το διάβασμα, κι ό,τι θες εδώ είμαστε.

2 «Μου αρέσει»