Εκμάθηση μπαγλαμά από αρχάριο

Καλησπέρα… Υπάρχει καμία σελίδα κάπου ώστε να αρχίσω να μαθαίνω μόνος μου… Δεν έχω ξανά πιάσει στα χέρια μου πότε ξανά μουσικό όργανο… Η αν υπάρχει κανένα διαδικτυακό μάθημα

καλώς ήρθες!
πριν λίγο καιρό θα σου έλεγα ότι μέσω ίντερνετ (skype, zoom, webex κλπ) δεν γίνεται μάθημα μουσικής λόγω καθυστέρησης, ποιότητας ήχου, και άλλοους λόγους. όμως πλέον είναι ο μοναδικός τρόπος για τους επόμενους μήνες, οπότε θα αρκεστείς σε αυτό. είναι κρίμα να χαθεί αυτή η περίοδος που υπάρχει χρόνος, άσε που ένα χόμπυ βοηθάει στην ψυχολογία του εγκλεισμού.
το βασικό είναι να υπάρχει αλληλεπίδραση με δάσκαλο ώστε να σε διορθώνει τακτικά στα πρώτα σου βήματα. είναι δύσκολο να διορθώσεις εκ των υστέρων κάτι που έμαθες εξαρχής λάθος. οπότε διάλεξε κάποιον από τους πολλούς δασκάλους και ξεκίνα!
κι εμείς εδώ είμαστε για όποια βοήθεια χρειαστείς, αφού πρώτα διαβάσεις ένα σωρό παρόμοια θέματα με πολλή πληροφορία που υπάρχουν στο φόρουμ.

2 «Μου αρέσει»

Ενταξει για να ειμαι ειλικρινης, παρα τον ολοσωστο τροπο εκμαθησης απο δασκαλο κλπ, για τα οποια σε διαφωτισε πληρως ο Νικολας, θεωρω οτι ο μπαγλαμας, αν εχεις μερακι να μαθεις-δηλαδη αφιερωσεις ωρες- δε θελει δασκαλο. Ισως ειναι επικινδυνη η αποψη, αλλα ο μπαγλαμας ειναι ‘‘ευκολο’’ οργανο. Αν θες να μαθεις λιγο μονος για αρχη, μια κλασσικη συνταγη ειναι:
1- ταμπλατουρες-δηλαδη αριθμοι που υποδεικνυουν ταστο και χορδη που παιζεις, για να βγαλεις τραγουδια (οχι παρτιτουρες) για μπαγλαμα, υπαρχουν στο ιντερνετ μπολικες
2- μαθε τους λαικους δρομους. Υπαρχουν αρκετες πληροφοριες που μπορεις να βρεις. Επι της ουσιας καθε δρομος, ειναι μια σειρα απο νοτες που παραγουν μια χαρακτηριστικη μελωδια η μια μετα τη αλλη και ετσι γραφονται τα τραγουδια γνκ
3- δες στο γιουτιουμπ τα βασικα που υπαρχουν απο αρκετους. Ο μπαγλαμας παιζει πολυ συγχορδια οταν συνοδευει-τουλαχιστον αυτο επικρατει, οποτε θα βρεις βιντεο που τα εξηγουν.

Οταν μετα απο καιρο εχεις γνωση, κοιτα να δεις τα ντουζενια. Θα αλλαξει οτι ηξερες μεχρι εκεινο το σημειο ! <3

Βεβαια η επιλογη του δασκαλου ειναι απο μονη της σοφη επιλογη. Ααααν θες να ερθει η ωρα να ξανακανεις απο κοντα μαθημα με καποιον, κανε υπομονη και δες τα βηματα που σου ειπα. Η αποψη μου ειναι τελειως προσωπικη και δε σημαινει οτι θα πετυχει

1 «Μου αρέσει»

δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω (ακόμα κι αν βαρεθείτε να το ακούτε):
πρώτα ο ρυθμός (δηλαδή η πένα) και μετά η μελωδία (δηλαδή η ταστιέρα)! αλλιώς είναι τζάμπα κόπος γιατί μουσική δεν βγαίνει, παρά μόνο τυχαία πεταμένες νότες στην σειρά.

5 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ κι εγώ παίζοντας μπαγλαμά ότι είναι σημαντικη πρώτα η εκμάθηση των ρυθμών .ύστερα κλίμακες και ενδιάμεσα κάνα κομμάτι αν και δεν θα πρότεινα μπαγλαμά αν βλέπεις τον εαυτό σου να ασχολείται με άλλο τρίχορδο λόγω της μικρής κλιμακας βέβαια αυτό είναι γνώμη μου άμασου αρέσει κυνήγησε το και καλά παιξίματα !