Εκμάθηση του τραγουδιού πρίν το χάραμα

γειά σας φίλοι μου, καινούργιος εδώ, θα ήθελα αν γίνεται να μου προτείνετε ένα βίντεο εκμάθησης ή κάποιον τρόπο για να μάθω το τραγούδι πρίν το χάραμα στον μπαγλαμά. ευχαριστώ πολύ

Καλώς όρισες, φίλε μου! Είσαι εντελώς αρχάριος, ή ξέρεις να παίζεις; Παίζεις αποκλειστικά μόνος σου, ή και μαζί με άλλον / - ους; Πόσα περίπου κομμάτια ξέρεις να παίζεις; Με ποιον τρόπο μαθαίνεις τα άγνωστα κομμάτια; Είσαι αυτοδίδακτος, ή πηγαίνεις σε δάσκαλο / ωδείο;

1 «Μου αρέσει»

καλώς ήρθες!
στον μπαγλαμά θα σε δυσκολέψει λίγο γιατί είναι μπουζουκίστικο κομμάτι.
εδώ το παρουσιάζει αναλυτικά ο αντώνης κωνσταντάκης:


επίσης προσεγμένα βίντεο έχει ο θανάσης ζερλεντές (αλλά δεν βρήκα το συγκεκριμένο):
2 «Μου αρέσει»

εντελως αρχαριος αλλα παιζω και κιθαρα, μονος παιζω και παιζω μεχρι στιγμης 1 κομματι οπου το εχω μαθει απο το ιντερνετ ως αυτοδιδακτος

θα το τσεκαρω και αν με βοηθησει θα σου πω

EDIT: δεν με βοηθησε γιατι οπως προειπα θελω μονο για μπαγλαμα…

Στην κιθάρα, που δεν την αναφέρεις καθόλου στο προφίλ σου, πόσο προχωρημένος είσαι; Παίζεις μόνο ρεμπέτικα και ίσως και λαϊκά, τα πάντα, τί; Παίζεις συνοδευτικά, ή κάνεις και σόλο μελωδία; Ο λόγος που θέλησες να μάθεις μπαγλαμά, ποιος είναι; Όπως (σωστά!) υπαινίχθηκε και ο liga rosa το κομμάτι που επέλεξες πρώτο, σπανιότατα θα το πάρει μπαγλαμάς επάνω του σε μιαν ορχήστρα, ως πρώτο μελωδικό όργανο.

παιζω ηλεκτρικη κιθαρα και παιζω πιο πολυ jazz, blues αλλα ηθελα να μαθω μπαγλαμα γιατι ετσι. οσο περιεργο και αν ακουγεται απλα για καποιο λογο ηθελα να μάθω μπαγλαμά αλλά επειδη βλεπω πως δεν ειναι για αυτο το τραγουδι θα το προσπερασω. ευχαριστω για την ανταποκριση σας

2 «Μου αρέσει»

Άρα, μάλλον βασικά σολάρεις. Να ξέρεις ότι ο ρόλος του μπαγλαμά, στη ρεμπέτικη ορχήστρα, είναι συνοδευτικός και μόνο, με κάποιες εξαιρέσεις όπου ο μπαγλαμάς, αν ο συγκεκριμένος παίκτης είναι έμπειρος στο σόλο, μπορεί να ταξιμάρει. Ο κύριος λόγος ύπαρξής του πάντως, είναι η συνοδεία.

1 «Μου αρέσει»

αν το παίξεις από ρε θα είναι πιο εύκολο στον μπαγλαμά. επίσης μπορείς να δεις κομμάτια από μπάτη, τα πρώτα του μάρκου, κερομύτη, γενικά την πειραιώτικη σχολή του ρεμπέτικου.

Πολλά τραγούδια του μπουζουκιού βγαίνουν και στον μπαγλαμά. Θα έλεγα, όλα εκτός από κάποιο επίπεδο δεξιοτεχνικών αξιώσεων και πέρα.

Θα μου πεις, είναι το ίδιο; Όχι βέβαια. Αλλά για να παίζει κανείς για πάρτη του, ή σε μια παρέα, όχι απλώς είναι μια χαρά αλλά δίνει και …λύσεις!

Ο συνοδευτικός ρόλος του μπαγλαμά προϋποθέτει να έχεις κάποιον να συνοδεύεις. Αλλά και πέρα από αυτό, και σαν εξάσκηση να το δεις, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μαθαίνει κάποιος σωστή συνοδεία αν δεν έχει θητεύσει και στη μελωδία.

Υπάρχουν περιστάσεις όπου από τη ζωντανή μουσική απαιτεί κανείς και περιμένει ένα άρτιο αποτέλεσμα: πλήρη ορχήστρα (και δύο όργανα μπορούν να είναι πλήρης ορχήστρα), σωστές φωνές, άνεση σε όλα, εύρος ρεπερτορίου κλπ. Αυτές οι περιστάσεις δεν είναι οι μοναδικές. Για πιο “ανεπίσημες” φάσεις, ένας σόλο μπαγλαμάς είναι ό,τι πρέπει. Μελωδία στα οργανικά και συνοδεία (συγχορδιακή ή άλλη) στο τραγούδι.

2 «Μου αρέσει»

όρεξη να έχεις, έχουμε κάνει τριήμερο μπάτσελορ γλέντι μόνο με έναν μπαγλαμά!

2 «Μου αρέσει»

Εύκολο κομμάτι για το μπαγλαμά είναι:παίζει το μπαγλαμαδάκι(θα το μάθεις αμέσως απο Re)…

1 «Μου αρέσει»

καλησπερα και καλο μηνα, γνωριζεις καποιο site ή αν υπαρχει καποιο βιντεο που μπορω να το μαθω?

πατησε στο you tube…παίζει το μπαγλαμαδάκι μάθημα…θα στο βγάλει αμέσως…πάιζει ολο το κομμάτι στην καντίνη,εκτός μιας νότας(Ντο στην Λα χορδές)…καλή επιτυχία!!!