Ελάχιστες "γνώσεις", προσπάθεια εκμάθησης μπαγλαμά

Γεια σας,

καλώς σας βρήκα. Έκανα μικρός κάποια μαθήματα μπουζούκι αλλά το έχω ξεχάσει σχεδόν πλήρως.
Τυχαίνει ν θυμάμαι 10-15 νότες (τις πρώτες )από το τραγούδι “στων αγγέλων τα μπουζούκια” κ να έχω στο σπίτι μου μπαγλαμαδάκι (3χορδο). “βγάζει” νόημα στο αυτί, μέχρι την νότα που θυμάμαι (ντο-ντο-ρε-μι , ντο-ντο-ρε-μι, ντο-ντο-ρε-μι-φα-σολ) (αν τα θυμάμαι καλα) απλά δεν έχω ιδέα μετά πώς να το συνεχίσω. 2 βασικά σημεία είναι οι ελλείψεις μου:
1).δεν ξέρω τις θέσεις δακτύλων στην ταστιέρα για την κάθε νότα. είναι οι ίδιες με αυτές που θα ήταν σε ένα 3χορδο μπουζούκι ;
2) δεν έχω κάπου καταγεγραμμένες τις νότες όλες του τραγουδιού αυτού. Είναι η λεγόμενη “παρτιτούρα” αυτό που ζητάω;

αν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει στις 2 παραπάνω ερωτήσεις μου θα το εκτιμούσα.

Καλή συνέχεια σε όλους, με υπομονή κ επιμονή…

Το αφτί σου, δεν σε βοηθάει να προχωρήσεις στην “εξιχνίαση”; Δεν μπορείς να δουλέψεις χωρίς παρτιτούρα;

Καλως ήλθες, το πιο εύκολο πλέον είναι να παίξεις ένα τραγούδι αφού υπάρχει το youtube.
Τώρα όσον αφορά δαχτυλοθεσιες, τεχνικές, θεωρία, κλίμακες και ότι άλλο μπορεί να χρειαστείς η θελήσεις λογικά θα πρέπει να βρεις έναν δασκαλο η να διαβάσεις παρα πολύ η και τα 2.
Σου αφήνω ένα βίντεο για το τραγούδι που ζητάς.

1 «Μου αρέσει»

Φίλε καλωσήρθες.

Εγώ δε θα ξεκίναγα να μάθω ένα όργανο (γιατί ουσιαστικά περί ξεκινήματος μιλάμε) κατευθείαν με κομμάτι. Χρειάζεται πρώτα μια βασική γνωριμία με το όργανο. Γρατζούνα πάνω κάτω, πέρα δώθε, να δεις λίγο τα κατατόπια. Πάτα αυτό το τάστο, μετά εκείνο: μοιάζει με τίποτε; Ξανά αυτό, μετά ένα άλλο: μήπως τώρα θυμίζει;

Ή, έστω ότι επιμένεις να βγάλεις το κομμάτι: παίξε μέχρι εκεί που το ‘χεις, και μετά δοκίμασε όλα τα τάστα μέχρι να πετύχεις αυτό που σου βγάζει την νότα που θ’ αναγνωρίσεις για σωστή. Μετά το ίδιο για την επόμενη, και για την κάθε επόμενη.

Με υπομονή θα καταλήξεις να βγάλεις όλες τις νότες μέχρι το φινάλε. Αλλά και πάλι, αυτό δε θα είναι το κομμάτι: χρειάζεται και ο ρυθμός, η σωστή φορά της κάθε πενιάς, η σωστή δαχτυλοθεσία. Το κομμάτι θα το παίξεις όταν πια θα έχεις μάθει το όργανο.

Αλλά προς το παρόν θα έχεις κάνει ένα βήμα προς την εκμάθησή του.

4 «Μου αρέσει»