Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα!

Καλησπέρα σε όλους.Λέγομαι Πάνος(ή και Παναγιώτης) είμαι νέος εδώ και ας πω λίγα πράγματα για εμένα.
Καταρχάς είμαι 16 χρονών και με την μουσική είχα μια σχέση παλιότερα αλλά πιάνο,λόγω υποχρεώσεων τότε αλλά και οικονομικά προβλήματα δεν μου δίνεται η ευκαιρία να το ξανά ξεκινήσω,πολλά τα λεφτά για πιάνο!
Μου αρέσει πολύ το ρεμπέτικο(και άλλα είδη αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτό) όπως μου αρέσει και το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς.
Η σχέση μου με το ρεμπέτικο είναι “συγγενική” ή κάτι τέτοιο μιας που έχω συγγένεια με τον ρεμπέτη,γνωστό για τους αμανέδες του,Παναγιώτη Μιχαλόπουλο.
Σχετικά τώρα με τα μουσικά όργανα,προτιμώ τα έγχορδα γιατί μπορείς να τα πάρεις παντού μαζί σου και είναι κάτι το οποίο ας το πούμε παρεΐστικο.Η κιθάρα δεν με τρελαίνει και τόσο γιατί πολύ λίγα τραγούδια που ακούω μπορώ να τα παίξω εκεί.Ο λόγος που βρέθηκα στο φόρουμ είναι να ρωτήσω περί μπαγλαμά :090: αν και μου αρέσει πάρα πολύ το μπουζούκι αλλά σε θέμα κόστους δεν συγκρίνονται.Οπότε ας πάμε μπαγλαμά,φθηνός και από ότι φαίνεται πιο εύκολος.Θέλω να ρωτήσω
1.Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να μάθει μπαγλαμά;
2.Είναι αναγκαστικό το ωδείο;
3.Πως θα γίνει η σωστή επιλογή αγοράς του μπαγλαμά;
4.Ποια η άποψη σας σχετικά με τον στόχο μου;
Χάρηκα πολύ που βρέθηκα στην παρέα σας.Εύχομαι σύντομα να έχω τις απαντήσεις σας και τα φώτα σας!
Καλή Συνέχεια και καλώς σας βρήκα και πάλι!! :slight_smile:

Βρε καλώς τον… γειά σου φίλε Πάνο.
Καλώς ήρθες στην παρέα.
Να είσαι σίγουρος πως η καλαματιανή παρέα του φόρουμ θα επικοινωνήσει μαζί σου για συμβουλές και μουσικές συναντήσεις.

Γεια σας :090: Καλώς σας βρήκα!
Συμβουλές δέχομαι και από μη Καλαματιανούς δεν έχω πρόβλημα!χαχαχαχαχα
Όταν καταλήξω κάπου θα έρθουν και οι συναντήσεις :slight_smile:

καλησπέρα. καλως τον…
Αν βρεις κατι ενημέρωσε για να τον δουμε να σου πουμε καμια γνωμη…

γρηγορα μονο γιατι η παρεα δεν εχει μπαγλαμα…

Θέλω κάποιον που να ξέρει να με κατατοπίσει γιατί να τον πάρω και να τον κοιτάω κρίμα δεν είναι;Όσο πιο γρήγορα βρεθεί αυτός που θα ξέρει από μπαγλαμάδες τόσο πιο γρήγορα θα μπω και στην παρέα σας χαχαχαχα!Υπάρχουν κι άλλοι Καλαματιανοί εδώ;

Εγώ φίλε θα σου πω ένα πράγμα: όταν τον βρεις και τον αποκτήσεις (το πώς είναι άλλη ιστορία), ψάξε να βρεις πώς δουλεύει. Αυτό είναι. Άμα αρχίσεις να ψάχνεις, μοιραία κάτι θα βρεις. Ιδίως στην ηλικία που είσαι, που το μυαλό είναι ακόμα σχετικά σφουγγάρι, και μάλιστα όντας και ήδη μυημένος στη μουσική, μπορείς να τα βρεις όλα μόνος σου.

Φυσικά μπορείς και να ψαχτείς με δασκάλους ή Ωδεία, και θα κόψεις και δρόμο έτσι. Αλλά υποστηρίζω πάντοτε το do it yourself, ιδίως όταν είναι εφικτό.

Ένα τρίτο σενάριο είναι να ξεκινήσεις μόνος σου και, όταν αισθανθείς ότι έχεις φτάσει στο πιο προχωρημένο σημείο που μπορείς χωρίς βοήθεια, τότε να γυρέψεις δάσκαλο για τα περαιτέρω. Βέβαια εκεί θα χρειαστείς κάποιον που θα έχει την ευελιξία να προσαρμοστεί στο επίπεδο και το είδος των γνώσεων που έχεις φτάσει μέχρι τότε.

Καλή στράτα.

Δεν ξέρω καθόλου που θα βρω και πως να κάνω την επιλογή μου,ούτε πόσο έχουν πάνω κάτω δεν ξέρω.
Πριν 8-9 χρόνια είχα ασχοληθεί,που να θυμάμαι από τότε χαχαχα
Θα πάρω!Και θα κάνω ότι είπες.Βέβαια θα μάθω τα βασικά,να τον γρατζουνάω για αρχή χαχαχα!
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!
Φίλοι μου Καλαματιανοί που ψάχνετε κάποιον για μπαγλαμά,ελπίζω σε λίγο καιρό να σας είμαι χρήσιμος!

Kαλησπέρα Πάνο,

θα προσπαθήσω να απαντήσω τα ερωτήματά σου, ώντας ο ίδιος αρχάριος, σχεδόν αυτο(α)δίδακτος και μιλώντας από την ως τώρα εμπειρία μου:

1.Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να μάθει μπαγλαμά;

Το ερώτημα είναι πόσο πολύ το θες! Ξεκίνησα στα 32 μου, χωρίς να έχω καμία γνώση πάνω σε άλλο όργανο, με δάκτυλα σαν χωριάτικα λουκάνικα και ώντας άνθρωπος με μηδενική υπομονή… Σίγουρα μέχρι να “σπάσει” το χέρι σου είναι αρκετά εκνευριστικό και εύκολο να τα παρατήσεις. Αν όμως η μουσική και το όργανο “μιλάνε στη καρδιά σου” θα δεις ότι κάθε μέρα θα έχεις το μεράκι να ασχοληθείς. Έστω και για 3 λεπτά. Μόλις βγάλεις κουτσά-στραβά το πρώτο σου τραγουδάκι, θα σου ανοίξει η όρεξη και για δεύτερο… Από κει και μετά τα πράματα κυλάνε από μόνα τους και η ενασχόληση θα γίνεται όλο και πιο ευχάριστη. Σε μένα αυτό διήρκεσε γύρω στους δύο-τρεις μήνες, σε σένα μπορεί πολύ λιγότερο.

2.Είναι αναγκαστικό το ωδείο;

Όυτε ο Μπάτης, ούτε ο Περιστέρης πήγαν σε ωδείο. Δεν είναι αναγκαστικό, αλλά σίγουρα βοηθάει στο να μάθεις κάποια πράγματα σωστά από την αρχή και να μη τα διορθώνεις αργότερα. Έχει να κάνει και με το χαρακτήρα σου: Είσαι περισσότερο πρακτικός τύπος που έχει κάποια αυτοπειθαρχία ή΄προτιμάς την καθοδήγηση και την θεωρητική προσέγγιση από κάποιον έμπειρο που κατέχει “θέση εξουσίας”; Η μία προσέγγιση δεν αποκλείει την άλλη, αλλά πρέπει να αποφασίσεις με ποιά τουλάχιστον θα ξεκινήσεις…Κατόπιν είσαι ελεύθερος να την αλλάξεις.

3.Πως θα γίνει η σωστή επιλογή αγοράς του μπαγλαμά;

Πρώτο ερώτημα είναι αν θες σκαφτό ή με δούγιες. Οι πρώτοι είναι πιο μουρμούρικοι, οι δεύτεροι μπουζουκίζουν λίγο. Άκου δύο-τρεις και δες τι προτιμάς ηχητικά και τι κάθεται καλύτερα στο χέρι σου.

Δεύτερο είναι η τιμή. Από 50? μέχρι 1000?. Για κάποιον που είναι το πρώτο του όργανο, αφενός δεν θα συνιστούσα να πάρει κάτι ακριβό. Από την άλλη, όχι τόσο κάτι φθηνό που θα δυσκολεύσει τη μάθηση ή δεν θα ικανοποιεί τόσο αισθητικά όσο και ηχητικά. Μη ξεχνάς ότι στη αρχή είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσεις, οπότε κάθε λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά!

4.Ποια η άποψη σας σχετικά με τον στόχο μου;

Κατά την άποψή μου, η άποψή μας δεν θα πρεπε να σε ενδιαφέρει! Η σχέση που έχεις εσύ με τη μουσική και το μουσικό όργανό της επιλογής σου είναι καθαρά προσωπική. Όσο πιό οικεία και στενή είναι αυτή, τόσο περισσότερο θα σε ικανοποιεί και τόσο περισσότερο θα ευχαριστεί τρίτους να σε ακούνε ή ακόμα και να παίζουν μαζί σου!

Ελπίζω να βοήθησα…

Πέτρος

Καλησπέρα Πέτρο και ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου.
Πρώτα απ’όλα δεν πιστεύω πως κάποιος που θέλει να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο δεν το θέλει πολύ.Εγώ προσωπικά το θέλω οπότε δεν θα δυσκολευτώ.Όσο αναφορά την επιλογή ωδείο ή μόνος,θα ξεκινήσω μόνος μου με μια μικρή βοήθεια από έναν γνωστό μου ο οποίος ξέρει(και αυτός αυτοδίδακτος) ο οποίος θα μου πει μερικά πραγματάκια για να ξεκινήσω.
Ας απαντήσω στο τελευταίο ερώτημα για να ολοκληρώσω την απάντηση μου με την επιλογή μπαγλαμά.
Όταν λέω άποψη αναφέρομαι σε κάποιο σχόλιο.Ίσως ήταν ένα άστοχο ερώτημα.
Τέλος,σχετικά με την επιλογή μπαγλαμά,θέλω να ρωτήσω ποια η διαφορά τρίχορδου με τετράχορδου.Επίσης…ένας μπαγλαμάς με 80-120 ευρώ πιστεύεις ότι μπορεί να “κάνει”;Πιστεύω πως λόγω του ότι μου αρέσει και το μπουζούκι αρκετά ίσως επιλέξω με δούγιες.Θα ακούσω ήχους και θα αποφασίσω,αλλά αν μου λες πως μπουζουκίζουν δεν θα το σκεφτώ και πολύ.
Λογικά από σήμερα θα ξεκινήσω να μαθαίνω με τον μπαγλαμά του γνωστού μου.Καλή μας αρχή! :slight_smile:

Καλησπέρα Πάνο,

αν και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι 4χορδοι μπαγλαμάδες, το συγκεκριμένο όργανο είναι κατ΄εξοχήν τρίχορδο. Δεν θα συνιστούσα τετράχορδο μπαγλαμά. Πιστεύω ότι ξοδεύοντας 100? με 200? μπορείς να βρεις ένα αξιοπρεπές όργανο για την αρχή. Όλα όμως εξαρτώνται κυρίως από το κατασκευαστή. Δοκίμασε -πάρε ίσως και κανέναν πιο έμπειρο μαζί σου- και δες τι σου κάνει.

Καλή αρχή,

Πέτρος

Αύριο θα ξεκινήσω τελικά!Όταν μάθω να παίζω 2 τραγούδια θα πάω να πάρω,το έβαλα σαν στόχο :090:
Μέχρι να μάθω αυτά τα 2 τραγούδια πρέπει να βρω και τον έμπειρο να με βοηθήσει στην αγορά.Συνοψίζοντας…τρίχορδος με δούγιες(αυτό θα το δοκιμάσω στο αυτί να δω πιο μου ακούγεται καλύτερα αλλά πιστεύω με δούγιες λόγω μπουζουκομανίας χαχαχα)
Σε ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ Πέτρο για την βοήθεια σου!
Καλή συνέχεια σε εσένα και εύχομαι από αυτο(α)δίδακτος να γίνεις αυτοδίδακτος :slight_smile: