Συμβουλές για αγορά μπαγλαμά

Καλές γιορτές σε όλες και σε όλους! Απο μικρός μου άρεζε η ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική και είχα τρέλα για ρεμπετάδικα, ταβέρνες και λοιπά.Τελευταία μου καρφώθηκε στο μυαλό να πάρω έναν μπαγλαμά. Γενικά δεν έχω μεγάλη εμπειρία από έγχορδα όργανα (παίζω πιάνο και ακορντεόν) και δεν σκοπεύω να πάρω κάποιου είδους δάσκαλο να με μάθει (υπάρχουν χίλια δυό βιντεάκια στο γιουτιούμπ). Είχα σκεφτεί και για μπουζούκι αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να διαθέσω μεγάλα ποσά. Έτσι κατέληξα στο μπαγλαμά, ίσα ίσα να μάθω να παίξω κανα δυό τραγουδάκια να περνάει η ώρα. Έπειτα από μια σύντομη έρευνα αγοράς είδα πως οι τιμές κυμαίνονται από 80 εώς 200+. Σε διάφορα άλλα φόρουμ είδα πως συνιστούν στους νέους παίχτες να πάρουνε κάτι σχετικά ακριβό διότι θα είναι καλής ποιότητας και θα αξίζει τα λεφτά του. Εγώ όμως δυστυχώς μπορώ να διαθέσω το πολύ μέχρι 100-120 ευρώ. Είδα και κάτι βιντεάκια στο γιουτιούμπ από ένα μαγαζί που φτιάχνει όργανα και παριουσίαζαν έναν μπαγλαμά που αυτή τη στιγμή κάνει 90 ευρώ με έκπτωση (ήταν 120 αρχικά). Ο ήχος μου ακούγεται ικανοποιητικός και σκέφτομαι να παραγγείλω αυτόν τελικά.
Σας δίνω και το λινκ για το βίντεο να μου πείτε και εσείς την γνώμη σας!

Ο Ζαρανίκας στο Περιστέρι είναι συνεργάτης του Νάκα, οπότε τα όργανα που έχει είναι αυτά που έχει ο Νάκας.
https://www.nakas.gr/diktio-katastimaton
Διάβασε και αυτό το νήμα για να έχεις μια πιο σφαιρική ιδέα.

4 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες φίλε Διογένη καλές κουβέντες να έχουμε! Και εγώ πήγα με το ίδιο σκεπτικό στην αρχή να ξοδέψω περίπου αυτά τα χρήματα. Όμως δεν το συστήνω καθώς την πάτησα και δεν ήμουν ευχαριστημένος με το όργανο που πήρα. Γενικά δεν συστήνω να πάρεις κάτι από κατάστημα καθώς τα όργανα είναι κακής ποιότητας. Αν τώρα είναι να παραγγειλεις όργανο μην πάρεις έτοιμο και από κατάστημα γιατί 1) δεν έχεις πιάσει το όργανο να ξέρεις αν είναι καλό 2) ο ήχος που ακούς στο βίντεο δεν σημαινει ότι θα είναι ο ίδιος. Κατά την γνώμη μου αν παραγγείλεις να παραγγείλεις από μάστορα παραγγελία. Νομίζω ότι ο ζαρανης (όχι ο ζαρανικας που αναφέρθηκε) φτιάχνει υπέροχους μπαγλαμαδες για 30€ παραπάνω που έχεις να διαθέσεις (δηλαδή γύρω στα 150). Τώρα πάλι αν θες να περιμένεις να πας να πάρεις κάτι μόλις τελειώσει το απαγορευτικό (τσσσ έλα Μπαμπινιώτης) να πάρεις κάποιον που ξέρει από έγχορδα (δεν χρειάζεται να ξέρει μπαγλαμά η μπουζούκι μπορεί και κιθάρα) να σε βοηθήσει γιατί ε δεν είναι το ίδιο με τα πλήκτρα. Τώραεγω θα σε παρετρεινα να κάνεις κάνα δυο μαθήματα για να εδραιώσεις την βασική τεχνική του οργάνου. Τέλος μην ξεγελιέσαι ο μπαγλαμάς δεν είναι πιο εύκολος από μπουζούκι! Λόγω του μεγέθους της ταστιερας. Συγνώμη που γίνομαι κουραστικός απλά θέλω να σου απαντήσω όσο καλύτερα γινεται! Καλές γιορτές και ο, τι άλλο θελήσεις όλοι εδώ μια παρέα να σε βοηθήσουμε!!!

2 «Μου αρέσει»

Παραθέτω και την ιστοσελίδα του ζαρανη

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σου φίλε μου! Απότι είδα και παραπάνω που έστειλε ο lοukasfilm ένα άλλο νήμα, τα όργανα από τα μεγάλα μαγαζιά δεν είναι να τα πολυεμπιστεύεσαι. Αν είναι να δώσω εκατό ευρώ και να είναι χάλια τότε καλύτερα να δώσω λίγα παραπάνω ώστε να είναι ποιοτικό και να αξίζει τα λεφτά του. Σκέφτομαι να αγοράσω έναν μπαγλαμά από το σαιτ του Ζαράνη μιας και η τιμή δεν ξεφεύγει πολύ και όπως λές και εσύ θεωρείται καλός. Θα τους πάρω τηλέφωνο αργότερα να ρωτήσω αν τα στέλνουν τα προϊόντα τους Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά για δάσκαλο θα το σκεφτώ γιατί όντως το να μάθεις ένα καινούργιο όργανο δεν είναι και εύκολο. Πιστεύω θα κάνω όπως και με το ακορντεόν, που δηλαδή έμαθα τα βασικά μόνος μου και μετά έκανα μερικά μαθήματα με δάσκαλο και ήμουνα μια χαρά.

2 «Μου αρέσει»

Να σαι καλά φίλε Διογένη! Σου εύχομαι ο, τι καλύτερο ( και όταν με το καλό πάρεις το όργανακι να μας το δείξεις και να παίξεις καμία πενιά μας αρέσουν αυτά εδώ :wink:)
Καλή συνέχεια!

2 «Μου αρέσει»

Εγώ στη θέση σου θα έκανα το ανάποδο · θα έκανα 2-3 μαθήματα για να μάθω τα βασικά, όπως τον σωστό πιασίματος του οργάνου, σωστή στάση, σωστό τρόπο πιασίματος πένας, σωστή θέση δακτύλων και θέσης οργάνου και εφόσον θα ήξερα θεωρία μουσικής (λόγω πρότερης ενασχόλησης με πιάνο και ακκορντεόν) θα προχωρούσα μόνος μέχρι να χρειαστώ εκ νέου βοήθεια. :wink:

4 «Μου αρέσει»

Χρόνια πολλα σε όλους καλή χρονιά με υγεια και πολλές πενιες να έχουμε ! Στη Θεσαλλονικη υπαρχει ο Δεκαβάλας και ο Παπαδάμου οι οποιοι είναι καταξιωμένοι οργανοποιοι και νομίζω αξίζει ένα τηλεφώνημα προκειμενου να γλυτώσεις τη μεταφορά απο Αθήνα σε Θεσαλλονικη.Επιπλεον ελπίζω να είναι στο σωστό νημα και με αφορμή του φίλου Διογένη που δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθησω ιδιεταιρα θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση και αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει και παραλληλα και τον Διογένη. Τι πρέπει να κοιτάξουμε σε έναν μπαγλαμά ώστε να τον χαρακτηρίσουμε σωστό ή λάθος κατασκευαστικά ; Πέρα από τον ήχο και την αίσθηση σε δεξί και αριστερό χέρι πως αλλιώς μπορουμε να ελέγξουμε εναν μπαγλαμά ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και να ευχηθώ καλή αγορά στο Διογένη και χρόνια πολλα σε όλους!

1 «Μου αρέσει»

Γενικά κοιτάς αν τα ταστα είναι λιμαρισμενα στις άκρες ώστε να μην κόβουν το χέρι σου καθώς παίζεις. Επίσης βλέπεις αν τα ταστα ειναι σωστά κυρτωμενα στην κορυφή τους ώστε να ακούγεται σωστά η νότα. Κάτι πολύ σημαντικό είναι να ελέγξεις σε όλα τα ταστα και τις νότες αν κάποια νότα “τρίζει”. Θα το καταλάβεις πολύ εύκολα παίζοντας σε όλες τις χορδές. Μετα πρέπει να δεις αν το μανίκι δεν είναι πολύ λεπτό. Όχι σε πλάτος αλλά σε φάρδος ώστε να χωράνε εύκολα τα δακτυλα. Μετά κοιτάς το καπάκι. Έχει βυθιστεί από την πίεση του καβαλάρη; η δεν είναι σωστά βερνικωμενο; τέλος κοιτάς αν η χοδιερα είναι σωστά βιδωμενη. Αυτά από μένα που όπως είπα την είχα πατήσει με την πρώτη μου αγορά. Όμως το πάθημα μου έγινε πάθημα και την δεύτερη φορά πήρα από μάστορα ένα αξιόλογο όργανακι. Καλή συνέχεια και χρόνια πολλά φίλε. Και εσύ φυσικά ότι άλλο θες το φόρουμ είναι εδώ :grinning:

1 «Μου αρέσει»