Αγορά μπαγλαμά

Γεια σας ρεμπετοπαίχτες.

Μου έχει γεννηθεί η επιθυμία να ξεκινήσω να μαθαίνω μπαγλαμά.
Αυτή τη στιγμή είμαι σε μία αρχική έρευνα αγοράς και έχω δει μεγάλη ποικιλία από μεταχειρισμένους και πολύ φτηνούς έως χειροποίητους αρκετά ακριβούς.

Θα μπορούσα να έχω κάποια βοήθεια κατεύθυνσης ως προς κάποιους κατασκευαστές?
Και κάποιες γνώμες ως προς το τι αξίζει να επιλέξω, κάτι φθηνό ή ακριβό.
Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία ως προς το συγκεκριμένο έγχορδο.

Ευχαριστώ

Αγαπητή Angel o μπαγλαμάς θεωρώ πως είναι “ιδιαίτερο” όργανο. Έχω ακούσει μπαγλαμάδες “noname” ή μπαγλαμάδες κατασκευής “μη ιδιαιτέρως γνωστών” κατασκευαστών που ο ήχος τους απλά δεν συγκρινόταν με άλλα πιο “επώνυμα” όργανα. Συνεπώς ο μόνος βοηθός που μπορείς να έχεις κατά την επιλογή είναι το αυτί σου ή εμπειρία κάποιου φίλου ή γνωστού…Με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία ούτε το θέμα της τιμής μπορεί να αποτελεί κριτήριο επιλογής…Φυσικά βγάζουμε εντελώς απο το παιχνίδι κάθε είδους “καυσόξυλο” που κυκλοφορεί στην αγορά και που το ονομάζουν μπαγλαμά των 70-80-90?. Θα σου πρότεινα να μην ξεφύγεις πολύ σε τιμή, αν είναι εύκολο να προσπαθήσεις να βρείς κάτι σε μεταχειρισμένο και να επιλέξεις σκαφτό σκάφος…Προσωπικά το προτιμώ απο τα σκάφη με δούγιες γιατί νομίζω πως βγάζουν πιο γνήσιο και ρεμπέτικο ήχο…Αυτά απο έναν ταπείνο και ίσως ανίδεο ερασιτέχνη…Να 'σαι καλά και καλή επιλογή σου εύχομαι!

Πριν λιγες μερες απεκτησα κι εγω εναν μπαγλαμα :slight_smile:
Λογω κιθαρας υπαρχει μια καποια εξοικειωση, αλλα μετα την τρισκαταρατη εξεταστικη θα ασχοληθω σωστα και με παρεα. Τουτεστιν, δεν εχω μεγαλη πειρα στο να παιζω μπαγλαμα, αλλα εχω σχετικα προσφατη τη διαδικασια ερευνας αγορας -η οποια διηρκησε αρκετα μεγαλο διαστημα λογω οικονομικων σκαμπανεβασματων.
Θα ξεκινησω απο το τελος: ενω που λες ειχα παρει αποφαση και ειχα μαζεψει τα χρηματα για χειροποιητο καλο μπαγλαμα, βλεπω αυτην την αγγελια http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=25855 , με ιντριγκαρε, τον δοκιμασα και τα υπολοιπα ειναι ιστορια :wink:
Λοιπον ας ερθουμε στην περιπτωση σου, και θα καταλαβεις μετα γιατι ξεκιησα λιγο εγωκεντρικα :stuck_out_tongue:
Καταρχην εχεις εμπειρια απο καποιο αλλο μουσικο οργανο (ιδανικα εγχορδο)? Διοτι και να δωσεις τα πολλα τα χρηματα για να αγορασεις κατι ακριβο, πρεπει να εισαι σε θεση να εκτιμησεις τοσο τον ηχο του οσο και το playability. Προσωπικα, ημουν διατεθειμενος να δαπανησω ενα αξιοσεβαστο -για μπαγλαμα- ποσον, αλλα αυτο επειδη ηδη εχω εμπειρια απο την κιθαρα σε αυτα τα θεματα, και δε θα ηθελα να παρω ενα μαθητικο οργανο.
Δευτερο -και εδω εχω ακουσει πολυ μπλα μπλα για την επιλογη μου, το οποιο βεβαια εχει βαση, γι αυτο και το μοιραζομαι μαζι σου- εισαι σιγουρη για την επιλογη αυτη? Να ξερεις οτι ο μπαγλαμας ειναι κατα κυριο λογο συνοδευτικο οργανο -αν ας πουμε εχει παρεα που παιζει μπουζουκι κλπ- για καποιον που δεν εχει ασχοληθει με αλλα εγχορδα οι συγχορδιες του θα φαινονται αρκετα απαιτητικες, και το σολαρισμα αν και δυνατο, ειναι εντουτοις κομματακι αβολο. Ενας τζουρας θα μπορουσε να δωσει περισσοτερα ως κυριο οργανο καποιου. Αν εισαι ερωτευμενη με αυτο το ηχοχρωμα οπως εγω βεβαια, ολα αυτα θα τα ακουσεις βερεσε -και καλα θα κανεις. Απλα καταλαβαινεις για ποιο λογο τα ανεφερα.

Παμε στο δια ταυτα τωρα. Εχω δοκιμασει αρκετους μπαγλαμαδες, αρχικα σε καταστηματα στυλ Ματσικα, Πολυδωρου, Ξυλουρη κλπ οπου ειχαν αρκετους ετοιμους και μετα σε οργανοποιους -αν ειχαν κατι ετοιμο. Αν και πετυχα και καποιους “βιομηχανικους” μπαγλαμαδες αρκετα καλους, μολις επιασα εναν χειροποιητο ειδα αμεσως σημαντικη διαφορα, και κατεληξα σε αυτην την επιλογη. Δυστυχως δεν ασχολουνται ολοι οι πολυ ονομαστοι μαστορες με την κατασκευη μπαγλαμαδων. Συνηθως δηλαδη οταν πηγαινα σε καποιον οργανοποιο ειχε μπαγλαμαδες που δεν ηταν δικης του κατασκευης αλλα τους ειχε πειραξει. Μετα ερχονται 2 σημαντικες παραμετροι: 1) χρηματα 2) παραγγελια. Για το πρωτο δε νομιζω να χρειαζονται πολλες εξηγησεις, το δευτερο ειναι βασικο: οταν πας σε εναν οργανοποιο και κανεις παραγγελια ενα οργανο (γιατι συνηθως δε θα εχει ηδη καποιον ετοιμο μπαγλαμα να σου δωσει) περα απο τις συστασεις και τις γνωσεις του μαστορα, πρεπει να ξερεις και εσυ περιπου τι θελεις, κατι που για καποιον αρχαριο με μηδενικη ενασχοληση με ολο το πακετο των εγχορδων (ξυλα, βασικα κατασκευαστικα στοιχεια, ηχοχρωμα κλπ) ειναι αρκετα δυσκολο. Επισης ακομα και αν ειναι καποιος πολυ εμπειρος και ψαγμενος, παντα υπαρχει και μια πιθανοτητα το οργανο να μη βγει οπως το ηθελε σαν ηχος… γενικα ειναι μεγαλο αβανταζ να ειναι κατι ετοιμοπαραδοτο, το δοκιμαζεις και αν σου κανει εχει καλως.

Οποτε μετα απο ολα αυτα, τα συμπερασματα:
-Αν εισαι αρχαρια και με περιοριορισμενο μπατζετ, καλυτερα να κινηθεις προς καποιο αξιοπρεπες βιομηχανικο οργανο. Πηγαινε στα καταστηματα (Ματσικας, Καρελλας, Πολυδωρου, Κεβορκιαν, Δισκοπωλειο Ξυλουρη κλπ) και δοκιμασε ολους τους μπαγλαμαδες που εχουν -ακομα και αν δεν καταληξεις σε καποιον, αποκτας μια μικρη πειρα. Προσωπικα, προσφατα δοκιμασα αυτον http://www.karellas.gr/product.php?id=83 απο εναν γνωστο μου και τον βρηκα αρκετα καλο.
-Αν ψαχνεις για κατι καλυτερο -και λιγο εως πολυ ακριβοτερο- τοτε να κοιταξεις σε οργανοποιο για παραγγελια. Προσωπικα, ειχα δοκιμασει 2 μπαγλαμαδες του Ραπακουσιου μολις τους ειχε αρματωσει οι οποιοι ηταν εξαιρετικοι, σε τιμη καπως τσιμπημενη βεβαια αλλα τα αξιζαν τα λεφτα τους. Ο Ζαρανης επισης φτιαχνει ωραιους μπαγλαμαδες σε πολυ οικονομικες τιμες, αξιζει τον κοπο να τον επισκεφτεις. Τελος μπορεις να δεις και τα οργανα του Παπαδαμου -δεν εχω παιξει με μπαγλαμα δικο του μεν, αλλα 2 μπουζουκια του κ ενας τζουρας που εχω πιασει ηταν πολυ καλα- ο οποιος φτιαχνει μεγαλη ποικιλια απο μπαγλαμαδες, μονο που ειναι Θεσσαλονικη μερια οποτε οι συνεννοησεις κλπ θα γινονται εξ αποστασεως. Σου ανεφερα τους συγκεκριμενους κατασκευαστες οχι μονο εξ ιδιας πειρας, ή επειδη οι αλλοι δεν ειναι καλοι, αλλα γιατι για τους συγκεκριμενους ξερω σιγουρα οτι ασχολουνται με κατασκευη μπαγλαμαδων. Υπαρχουν και αλλοι πολυ καλοι οργανοποιοι που δε φτιαχνουν μπαγλαμαδες ή ζητανε τεραστια ποσα.
-Εχε ΠΑΝΤΑ τα ματια ανοικτα στις αγγελιες!!!

Καλες ερευνες!!!

Παιδιά σας ευχαριστώ,

είναι πολύ σημαντικές και λεπτομερείς οι πληροφορίες σας.

Είμαι εντελώς αρχάρια από το συγκεκριμένο όργανο αλλά μου αρέσει και κατέληξα ότι αυτό είναι το καλύτερο.
Έχω πιάσει τζουράδες στα χέρια μου στο παρελθόν και είναι μια επιλογή που ίσως κάνω αργότερα.
Προς το παρόν θέλω μπαγλαμά!
Έχω άπλετο χρόνο (αλλά όχι και τόσο άπλετο χρήμα), οπότε θα κάνω καλή έρευνα, και μόνη και με βοήθεια φίλων που γνωρίζουν περισσότερα. Η βασική βοήθεια που χρειαζόμουν ήταν ως προς τους οργανοποιούς και μου δώσατε μία κατεύθυνση.
Η λύση του μεταχειρισμένου είναι καλή, αλλά θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτική λόγω έλλειψης γνώσεων του συγκεκριμένου οργάνου ως παίκτρια.

Σας ευχαριστώ και πάλι,
θα σας ενημερώσω και για την επιλογή μου.