Αγορά Μπαγλαμά Από Αρχάριο

Εδώ και καιρό ακούω ρεμπέτικα τραγούδια και εδώ και λίγο καιρό αποφάσισα ότι θα ήθελα να αρχίσω να παίζω μπαγλαμά.Το πρόβλημα μου όμως είναι ότι είμαι τελείως αρχάριος.Δεν έχω ιδέα ούτε από κιθάρα ούτε από τίποτα.Έτσι λοιπόν αποφάσισα δειλά-δειλά να αρχίσω να μαθαίνω μόνος μου από Διάφορα βιντεάκια στο Ίντερνετ και μετά βλέποντας και κάνοντας.Το θέμα μου λοιπόν είναι το εξής.Για να ξεκινήσω Χρειάζομαι προφανώς΄έναν μπαγλαμά. Εγώ ούτε τις γνώσεις έχω ούτε το αυτί για να τους κρίνω.Σκέφτομαι για αρχή να πάρω κάτι πάρα πολύ φθηνό(το οποίο δέχομαι πως θα είναι απαράδεκτο βέβαια) μόνο και μόνο για να το ξεκινήσω.Φοβάμαι μην πάρω κάτι και τελικά διαπιστώσω ότι δεν μπορώ να μάθω και μου μείνει το όργανο.Μόλις ξεκινήσω και δω ότι το μπορώ και το έχω να δώσω τα λεφτά για κάτι καλύτερο.Θέλω κάτι πολύ φθηνό απλά για αρχή να μετρήσω τις δυνάμεις μου.Έχω ακούσει από διάφορους ότι μπορώ να βρω μεταχειρησμένους μπαγλαμάδες 80-90 άντε 100 ευρώ.Νομίζω ότι αυτοί θα είναι ιδανικοί για αρχή.Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν ξέρω που να τους βρω. Έχει κανείς καμία ιδέα.Η γενικά οτιδήποτε για να με βοηθήσει να μου πει;

Για δες εδω…http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=26064 παρε τηλ. και τα λεμε.

Μικε χωρίς να θέλω να κάνω τον μ@λ@κ@, τέτοια μπαγλαμαδάκια (ολόϊδια μάλιστα) έχω δει σε αρκετές μπορώ να πω περιπτώσεις. Είναι βιοτεχνοποιημένα και συνήθως όχι καλά (ούτε για αρχάριο), αν και σε μια περίπτωση δεν ήταν άσχημος. Από ότι ξέρω οι τιμές τους στο εμπόριο (μη μεταχειρισμένα) δεν ξεπερνούν το 70αρι…Εκτός αν ο συγκεκριμένος είναι χειροποίητος αλλά με αντιγραμμένη φιγούρα…
Φιλικά

Φιλε Στεφανε,

Καταρχην καλωσηρθες στο φορουμ!

Να ξεκινησω με μερικα βασικα πραγματα, οχι μονο για τον μπαγλαμα αλλα γενικα για την αγορα μουσικων οργανων. Καταρχην, εφοσον δεν εχουμε κανει εμεις οι ιδιοι παραγγελια το οργανο και παμε σε κατι ετοιμοπαραδοτο, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν αγοραζουμε κατι πριν το πιασουμε στα χερια μας να το δοκιμασουμε. Θα μου πεις φυσικα, ‘εγω δεν εχω πειρα οποτε ειναι μια η αλλη γιατι δε θα καταλαβω πολλα’… Πρωτον, επιστρατευουμε καποιον γνωστο/φιλο/συγγενη/δασκαλο ο οποιος να ξερει μερικα πραγματα παραπανω για να μας βοηθησει να παμε να κοιταξουμε μαζι. Δευτερον, οσο μεγαλη λαχταρα κι αν εχουμε για το οργανο δεν παμε κατακεφαλα στο πρωτο οργανο που θα βρεθει μπροστα μας -οταν δεν εχουμε πειρα. Τι θελω να πω: το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να πας σε καταστηματα μουσικων οργανων που εχουν ετοιμοπαραδοτα οργανα (ειτε βιομηχανοποιημενα, ειτε χειροποιητα) και να αρχιζεις να δοκιμαζεις μπαγλαμαδες. Πχ: Κεβορκιαν, Πολυδωρου, Δισκοπωλειο Ξυλουρη, Καρελλας, Ματσικας κλπ. Θα πηγαινεις κ θα δοκιμαζεις οσο πιο πολλους μπορεις. Θα δεις οτι μετα κ απο την πρωτη επισκεψη θα βλεπεις διαφορες στο ηχοχρωμα, στο ποσο καλα σου καθονται στο χερι, στο αν ειναι ευκολοπαιχτοι κλπ. Μη βιαστεις να κανεις την επιλογη σου, απλα για αρχη σημειωνε ποιοι σου εκαναν καλη εντυπωση… Εντωμεταξυ, ριχνε καμμια ματια και στις αγγελιες στο φορουμ, μπορεις να βρεις πολυ καλες ευκαιριες (εγω το δικο μου μπαγλαμα απο αγγελια στο φορουμ τον πηρα), αλλα παντα σε συνδυασμο με την παραπανω διαδικασια ωστε να μπορεις να εχεις μια καποια αποψη και για το οργανο της αγγελιας, οταν το δοκιμασεις. Προσωπικα δηλαδη, πολυ δυσκολα θα αγοραζα κατι απο αγγελια πριν το δοκιμασω -οπως ο μπαγλαμας απο Θεσσαλονικη, ενω εγω ειμαι στην Αθηνα… εκτος πια αν ηταν πολυ μεγαλη ευκαιρια, αλλα και παλι με πολλη επιφυλαξη. Τωρα, αν εισαι εξτρα μερακλης, δε θα ηταν ασχημο να ψαξεις στο διαδικτυο για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με ξυλα κατασκευης κλπ… αν και στη φαση που εισαι αυτα που πρεπει να προσεξεις ιδιαιτερα ειναι ο ηχος (να μην τριζει το οργανο, να ακουγεται, να σε ικανοποιει το ηχοχρωμα), αν σου καθεται καλα στο χερι (βολικος, ελαφρυς), αν ειναι ευκολοπαικτος (μαλακη ταστιερα, μεγεθος μπρατσου), και οχι τοσο το αν το οργανο ειναι σκαφτο ή δουγατο, ή τα ξυλα που εχει κλπ.
Εαν δεν υπαρχει κανενας γνωστος σου που να ειναι εξοικειωμενος, πρεπει να κοιταξεις και μερικα βασικα ποιοτικα χαρακτηριστικα του οργανου:

  1. Θα ζητησεις απο το μαγαζι ενα κουρδιστηρι και θα τσεκαρεις (σε ενα κουρδισμενο οργανο) ενα προς ενα ολα τα ταστα απο ολες τις χορδες να δεις αν οι νοτες ακουγονται οπως πρεπει -γιατι λογω μικρης κλιμακας του μπαγλαμα, μια μικρη αποκλιση στις αποστασεις μπορει να δημιουργησει προβλημα στα διαστηματα, κοινως το οργανο ειναι ακαταλληλο
  2. Θα κοιταξεις το μπρατσο του μπαγλαμα, τοσο απο το πλαι, οσο και κλεινοντας το ενα ματι απο τη χορδιερα (σα να στοχευεις δηλαδη) για να δει αν ειναι σκευρωμενο. Αν ο μπαγλαμας ειναι καινουργιος, τοτε ειναι δικαιολογημενο το μπρατσο να εχει μια κλιση προς τα πισω (ωστε μεχρι να “δεσει” καλα το οργανο και λογω της τασης των χορδων και μεταβολων σε θερμοκρασια, υγρασια στο περασμα του χρονου να ειναι ισιο), αν ειναι μεταχειρισμενος πρεπει να ειναι ευθυ και να μην εχει κλιση προς τα μπροστα (να κανει καμπυλη σαν τοξο δηλαδη).
  3. Προφανως κοιτας για χτυπηματα, βαθουλωματα, ραγισματα κλπ φθορες με εμφαση στο καπακι (να μην εχει βουλιαξει κυριως, στα μεταχειρισμενα).

Θα βρεις και αλλα τετοια tips αν ψαξεις λιγο στο φορουμ.

Καλη επιτυχια στο ξεκινημα!

Αφού συμφωνήσω με τον Αντουάν, ο οποίος κάλυψε πολύ καλά το θέμα, να προσθέσω και μια παρατήρηση λίγο πιο γενικής φύσεως:

Στέφανε, ξέχνα τη λογική «επειδή δεν ξέρω βολεύομαι και μ’ ένα απαράδεκτο όργανο». Τα καλά όργανα δεν απευθύνονται αποκλειστικά στις μουσικάρες που πέρα από το να παίξουν πέντε σωστές νότες χρειάζονται και πεδίο για να δώσουν πόνο ανεμπόδιστοι από τυχόν ελαττώματα του οργάνου τους. Εϊναι κι αυτό, αλλά είναι και κάτι πολύ πιο στοιχειώδες: δεν μπορείς να μάθεις οδήγηση μ’ ένα απαράδεκτο αυτοκίνητο, που θα πρέπει π.χ. να το σμπρώξεις 100 μέτρα για να πάρει μπροστά, γιατί απλούστατα έτσι δε μαθαίνεις τη διαδικασία του πώς μπαίνει μπροστά ένα κανονικό αυτοκίνητο!
Προφανώς εννοείς ότι δε χρειάζεσαι τον καλύτερο μπαγλαμά του κόσμου για να ξεκινήσεις. Εντάξει μέχρι εδώ. Υπάρχουν όμως κάποια στάνταρ που πιο κάτω δε θες να πέσεις ούτε εσύ που μόλις ξεκινάς ούτε κανείς, σε όποια περίπτωση κι αν ανήκει. Αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη απαράδεκτο. Το απαράδεκτο είναι κάτι που υπάρχει, και είναι προς αποφυγή.

Κάνε υπομονή και πάρε κάτι της προκοπής. Το καλό όργανο δίνει κίνητρο για παίξιμο.

Αν τελικά προσπαθήσεις πολύ και δε βγάλεις τίποτα, άστο, δεν ήρθε ακόμα η ώρα του…το φυλάς για μετά.

Αν και μετά δεν έρθει, δε βαριέσαι…έκανες το κομμάτι σου και το φχαριστήθηκες. Στο κάτω-κάτω της γραφής, μπαγλαμά θες να πάρεις, όχι πιάνο Steinway και Υιοί!

Καλές αναζητήσεις!

Μάλιστα…Από ότι κατάλαβα οι πιο πολύ μου λέτε να αφήσω την λογική φθηνό αλλά απαράδεκτο όργανο.Νομίζω με πείσατε.Το θέμα μου όμως παραμένει.Δεν έχω κανέναν γνωστό-φίλο-δάσκαλο ώστε να έρθει μαζί μου στο μαγαζί και να ακούσει το όργανο και να το κρίνει.Εγώ πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορώ να το κρίνω μόνος μου πηγαίνοντας σε κάποιο μαγαζί θα είμαι έρμαιο στις διαθέσεις του πωλητή που θα με πείσει εντέχνως και θα μου πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες και θα πιστεύω κιόλας ότι έκανα καλή αγορά μετά εγώ.Τουλάχιστον μπορείτε να μου πείτε ένα εύρος τιμών που θα ήταν καλό να κινηθώ στην παρούσα φάση για να βρω έναν αξιοπρεπή μπαγλαμά.

Το απαραδεκτο… ειναι παντα απαραδεκτο, και ως εκ τουτου δεν αξιζει τα λεφτα του. Το θεμα ειναι να κανεις την καλυτερη δυνατη επιλογη για τα λεφτα που δινεις, ενω παραλληλα προσεχεις το οργανο να ειναι αξιοπρεπες.

Σε αυτο που λες για την εμπειρια, σου εχω απαντησει ουσιαστικα πιο πανω. Να συμπληρωσω οτι οταν πας να δοκιμασεις στα μαγαζια θα δοκιμασεις οπωσδηποτε μπαγλαμαδες απο ολες τις κατηγοριες τιμων. Ακομα και τους πανακριβους, που ετσι κι αλλιως δε θα αγορασεις. Μονο ετσι θα αρχισεις να καταλαβαινεις τις διαφορες στα οργανα.

Τωρα για το ευρος τιμων, για αυτο που ψαχνεις, εξαρταται. Για καινουργιο μπαγλαμα, νομιζω γυρω στα 200 θα βρεις κατι αξιοπρεπεστατο για αρχη. Για μεταχειρισμενο, και φτηνοτερα. Προσωπικα ειχα κανει ερευνα αγορας, αλλα κοιτουσα για κατι καλυτερο απο τη δικη σου φαση που απλα θελεις να δεις αν θα ασχοληθεις ή οχι. Πηγαινε στα μαγαζια και δοκιμασε, μη φοβασαι.

Το βασικο προβλημα ειναι πως θα δοκιμασει τα οργανα αμα δεν ξερει να παιζει ο ανθρωπος??..Ουτε διαφορες θα καταλαβει ουτε τιποτα. Το μονο που χρειαζεσαι ειναι καποιον γνωστη του οργανου που παραλληλα να του εχεις και εμπιστοσυνη για να πατε μαζι να διαλεξετε.

Με έναν μπαγλαμά σαν αυτον ειχα ξεκινήσει τα πρώτα μου βήματα.Ημουν στην ιδια θεση με το φιλο μας,δεν ηξερα αν θα τα καταφερω να μαθω να παιζω.Στο μαγαζι που τον αγορασα, ο καταστηματαρχης, μου εδειξε τους δυο πιο φθηνους μπαγλαμαδες.Ο ενας(τουριστικος) 19.000 δρχ.και αυτος που τελικα πηρα 22.000 δρχ. Ενταξει,δεν ηταν και οτι καλυτερο,αλλα με εκεινο τον μπαγλαμα εμαθα να παιζω τα πρωτα μου τραγουδια.Το οργανο αντεξε 4-5 χρονια,μετα ειχε σκεβρωσει τοσο πολυ που σκεφτομουν να τον κανω τοξο!
Που θελω να καταληξω.Ακομα και ενα φθηνο οργανο μπορει να χρησιμοποιηθει για το ξεκινημα.Οταν ομως προχωρισεις θα χρειαστεις οποσδηποτε κατι καλυτερο!

Αυτο ειναι προφανως ο,τι καλυτερο, αλλα αφου ο φιλος μας το εχει δηλωσει απο την αρχη οτι τετοιο ατομο στο περιβαλλον του δεν υπαρχει, τι αλλο μπορει να του προτεινει κανεις παρα μερικες καλες “οδηγιες προς ναυτιλομενους” ωστε να παει να κοιταξει μονος του?

Με λιγη λογικη (προφανως και δε θα δαπανησει τεραστιο ποσον… 100-200Ε ειναι ενα λογικοτατο, μετριο εως καλο μπατζετ για αγορα μπαγλαμα) και αρκετο ψαξιμο (ομως ΩΡΑΙΟ ψαξιμο… για καποιον που γουσταρει να ασχοληθει με ενα μουσικο οργανο, υπαρχει τιποτα καλυτερο απο το να πηγαινει να δοκιμαζει οργανα και να μαθαινει λεπτομερειες για τα υλικα και την κατασκευη τους? προσωπικα παντως με πολυ μεγαλη ευχαριστηση καθισα και τηγανισα το μυαλο μου ψαχνοντας πληροφοριες για ξυλα, καλουπια, λουστρα κλπ κατασκευαστικες λεπτομερειες… οπωσδηποτε δεν εγινα ειδικος, αλλα μια ιδεα την πηρα) ο οποιοσδηποτε μπορει να καταφερει να βρει αξιοπρεπες οργανο.
Προφανως, για να θελει καποιος να παιξει μπαγλαμα, θα εχει μια ιδεα στο μυαλο του για το πως θελει να ακουγεται αυτος ο μπαγλαμας. Οταν δοκιμασει ενα οργανο που ειναι αφωνο ή που τριζει… ε προφανως δεν θα του κανει. Και επειδη προφανως καποιος θα πει “και πως θα καταλαβει αυτα αφου ειναι ασχετος?”, να πω οτι αν πας σε 2 μαγαζια και δοκιμασεις στο καθενα απο 6-7 μπαγλαμαδες (μην πω περισσοτερους) διαφορων τιμων, οπωσδηποτε θα βρεις απο το καυσοξυλο που θα τριζει, θα ειναι αφωνο και χωρις σκασιμο και με ηχοχρωμα που δε θα σου κανει, μεχρι τουλαχιστον κατι αξιοπρεπεστερο. Ακομα και ενα αμαθο χερι θα καταλαβει τη διαφορα στο ποσο μαλακα ειναι τα πατηματα σε εναν φτηνιαρη (οχι απαραιτητα φτηνο…) μπαγλαμα και σε εναν αξιοπρεπη.

Ολοι καπως ετσι μαθαμε/μαθαινουμε, κανενας -εκτος απο γονους οργανοποιων και μπουζουξηδων- δε… γεννηθηκε γνωριζοντας, ολοι στην πορεια τα βρηκαμε. Με μερακι, υπομονη και ψαξιμο θα βρεις κατι αρκετα καλο για τα λεφτα που θα δωσεις, και θα μαθεις και αρκετα χρησιμα πραγματα στην πορεια. Οπωδηποτε αν υπαρχει καποιος πιο σχετικος θα ηταν μεγαλη βοηθεια, αλλα μη σε πανικοβαλλει και σε ριχνει αν χρειαστει να το κανεις μονος σου. Υπαρχει πληθωρα υλικου στο διαδικτυο και στις μουσικες κοινοτητες (οπως αυτο το φορουμ) για να βοηθηθεις.

Για να κοιταξω πληροφιες και συμβουλες στο Φορουμ για να αγορασω μπαγλαμα πρεπει να κοιταζω αποκλειστικα και μονο σε θεματα που αφορουν μπαγλαμαδες ή μηπως μου κανουν και οι συμβουλες που ειναι για μπουζουκια και τριχορδα;Υπαρχουν μηπως καποια πραματα στανταρ που τα κοιταζω σε ολα τα οργανα και καποια αλλα που αφορουν μονο μπαγλαμα;Ρωταω για να ξερω σε ποια θεματα ακριβως να κοιταζω μην χανω τσαμπα εργατοωρες κοιτοντας για μπουζουκια

Φίλε, αν θέλεις την άποψη μου. . Εγώ όταν ήθελα να ασχοληθώ με έγχορδο για πρώτη φορά (πριν δύο χρόνια) αγόρασα ένα μπαγλαμαδάκι. Ο λόγος ήταν το μέγεθος του (μου προκαλούσε λιγότερο άγχος και το θεωρούσα λιγότερο δύσκολο γι αυτό το λόγο) και η τιμή του. Απλά από μια φάση και μετά καταλαμβαίνεις ότι το μπαγλαμαδάκι δεν είναι αρκετό για να κάνεις το κέφι σου. Ούτε θα μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα, ούτε να δουλέψεις την τεχνική σου από ένα σημείο και μετά ΚΑΙ το πιο σημαντικό είναι κάποια τραγούδια που δεν μπορείς να τα παίξεις, ή τα περιορίζεις πολύ. Εγώ προσωπικά μετάνιωσα που δεν πήρα από την αρχή μεγαλύτερο όργανο. Βέβαια, το μπαγλαμαδάκι είναι πολύ “μεγάλο” όργανο αφού μου χάρισε πολύ ωραίες νύκτες αλλά. . τώρα δεν αρκεί.

Θα συμφωνήσω με το προηγούμενο μήνυμα. Γιατί θες να πάρεις μπαγλαμά; Είναι πιο μικρός και πιστεύεις οτι είναι πιο εύκολος, σε φοβίζει η ιδέα του να μάθεις μπουζούκι;
Ρωτάω γιατί κι εγώ την ίδια απάντηση θα σου έδινα. Πάρε μπουζούκι και αγοράζεις μετά με οικονομίες ένα μπαγλαμαδάκι. Το μπουζούκι θα σε πάει πιο μπροστά. Ο μπαγλαμάς έχει την γλύκα του (μου αρέσει τρομερά σαν όργανο) αλλά το μπουζούκι είναι άλλο πράγμα. Μετά απο καιρό να δεις που θα θες ένα μπουζούκι απο ανάγκη να παίξεις και άλλα πράγματα.

δεν είναι κακό να ξεκινήσεις από μπαγλαμά, αν σου αρέσει ο μπαγλαμάς και τα τραγούδια του. αν σου αρέσει όμως το μπουζούκι και τα αντίστοιχα κομμάτια, γρήγορα θα το αναζητήσεις.
όσο για το τί να διαβάσεις, όσα περισσότερα τόσο καλύτερα -τίποτα δεν πάει τζάμπα και χαμένο. από κατασκευαστικής άποψης, πάνω-κάτω τα ίδια ισχύουν οπότε θα σου φανούν χρήσιμα και τα ποστ για το μπουζούκι.

Παρε ενα τζουρά να εισαι μεσα.

Όσον αφορά το θέμα με την επιλογή οργάνου δεν σκέφτηκα καθόλου ότι είναι πιο εύκολο.Ίσα ίσα που επειδή είναι πιο μικρό το θεωρώ πιο δύσκολο και οι κινήσεις των χεριών πιο χειρουργικές.Απλά είναι δική μου επιλογή και δικό μου κόλλημα το μπαγλαμαδάκι και πιστεύω ότι θα μπορώ να το υποστηρίξω όταν θα τα βρω δύσκολα όταν θα μαθαίνω μόνος μου.Από την άλλη το μπουζούκι οκ δεν λέω απλά προσωπικά δεν έχω τόσο κόλλημα μαζί του.Προτιμώ μπαγλαμά.Και ακόμα κιόλας όταν ακούω ένα τραγούδι δίνω βάση στον μπαγλαμά και όχι στο μπουζούκι (όσο μπορώ βέβαια να τα ξεχωρίζω απόλυτα με το απαίδευτο μουσικό αυτί που έχω).
Για τον τζουρά μου έχει πει και άλλος.Μπορεί να μου πει κάποιος πληροφορίες για αυτόν;Η αλήθεια είναι ότι τον είχα μόνο ακουστά και δεν ξέρω τίποτα για αυτόν ούτε καν τι μουσική παίζει.Οπότε προφανώς δεν με έχει συνεπάρει τόσο πολύ η ιδέα του τζουρά όσο του μπαγλαμά.

ΦΊΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΛΈΕΙ Η ΚΑΡΔΙΆ ΣΟΥ.Ο ΜΠΑΓΛΑΜΆΣ ΕΙΝΑΙ ΈΝΑ ΌΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΠΌΛΙ ΨΥΧΉ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΌΣΟ ΜΙΚΡΟΣ.

Μήνυμα από συντονιστική ομάδα: Παρακαλούμε όχι κεφαλαία

Τζουρομπαγλαμάς ίσως;
Συνδιάζει μάνικο τζουρά και σκαφος μπαγλαμά. Κοίτα αν θες εδω:
http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=26206

Το βρίσκω λίγο ριψοκίνδυνο. Θέλω να πω ότι άλλο το παίξιμο του μπαγλαμά (κυρίως συγχορδίες) και άλλο το παίξιμο του τζουρά. Δηλαδή, ο φίλος, αν του αρέσει ο μπαγλαμάς, πιθανόν να του αρέσει και ο τρόπος παιξίματος του μπαγλαμά και έτσι να τον δυσκολεύει να πιάνει τις συγχορδίες στα τάστα του συγκεκριμένου οργάνου.

Πάντως έχω δει το όργανο σου κ. Νικόλα και μου άρεσε πολύ (εκτός θέματος)