Συμβουλή για αγορά ΜΠΑΓΛΑΜΑ

Καλησπέρα σε όλη την παρέα,
Μετά απο 1 χρόνο μπουζούκι μου κίνησε το ενδιαφέρον και ένας μπαγλάμας(=έπαιξα ενος φιλου) Τελος πάντων μιας και είχα αγοράσει το μπουζούκι απο τον ΜΑΤΣΙΚΆ και μπορώ να πω πως ειναι πολύ καλό για τα λεφτά του λέω να πάρω και έναν μπαγλαμά απο τον ίδιο.

Εχω καταλήξει σε δυο:

http://www.matsikas.gr/el/Product-ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ-Νο3WD-ΜΕ-ΔΟΥΓΕΣ_975

http://www.matsikas.gr/el/Product-ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ-Νο2ΑΔ-ΜΕ-ΔΟΥΓΕΣ_973

Ο ένας κάνει 420 με 18 δούγιες και ο άλλος 310 με 9 δούγιες. Πιστεύεται πως η διαφόρα του ήχου θα είναι μεγαλή? Θα παω να δοκιμάσω απο κοντά αλλά θα ήθελα και μια πρώτη γνώμη.

Ευχαριστώ.

Προφανως αν δεν δοκιμασουμε το οργανο δεν μπορουμε να αποφανθουμε αν θα εχει μεγαλη διαφορα. Προσωπικα θα προτιμουσα τη φυσικη καρυδια γιατι ειναι ανθεκτικοτερο ξυλο. Αλλα αυτο απο μονο του δε λεει κατι αν δε δοκιμασω τα οργανα.
Παντως αν παιζεις στην κατηγορια των 400Ε για μπαγλαμα, σου συνιστω να πας προς χειροποιητο και οχι βιομηχανοποιημενο. Μπορεις να βρεις πολυ καλα οργανα σε αυτην την κατηγορια.

Αν το budget σου είναι 350-400? μπορείς να ψαχτείς πολύ περισσότερο (συμφωνώ με τον φίλο adouan). Τώρα οι 9 ή 19 δούγιες δεν μου λένε και τίποτα και ούτε μπορεί να είναι κριτήριο για τον ήχο. Το ερώτημα που θα μπορούσες να κάνεις είναι σκαφτός ή με δούγιες. Εκεί πραγματικά υπάρχει διαφορά στο ηχόχρωμα. Ειδικά όμως στον μπαγλαμά - αν δεν πιάσεις στα χέρια σου το όργανο δεν μπορείς να έχεις άποψη… Θυμάμαι ακόμη ενα σκαφτό noname μπαγλαμαδάκι των 180? που δοκίμασα πριν 3-4 χρόνια χαζεύοντας σε κάποιο κατάστημα μουσικών ειδών…

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Λέτε να προτιμίσω σκαφτό, το μέγιστο που μπορώ να διαθέσω ειναι γύρω στα 450E? Θα κατεβώ κέντρο να δοκιμάσω διάφορα αλλα ρωτάω για μια πρώτη γνώμη. Επίσης μπορείται να προτείνεται κάποιον οργανοποιό και συνήθως πόσο καιρό θέλει για να κατασκευταστεί?

ο Καρελλάς, που όργανό του δεν έχω, αλλά μόνο καλά λόγια εχω ακούσει, έχει έτοιμους χειροποίητους σκαφτούς στα 250?, όπως έχω δει στην ιστοσελίδα του.

Στο φορουμ θα δεις αρκετες συζητησεις που να σχολιαζουν τα υπερ και τα κατα του σκαφτου και του δουγατου μπαγλαμα, τοσο κατασκευαστικα οσο και απο αποψη ηχοχρωματος.
Προσωπικα -με βαση τη μεχρι τωρα κουβεντα, οπου βλεπω οτι ψαχνεσαι- σου προτεινω να δοκιμασεις αρκετους μπαγλαμαδες, οσο πιο πολλους μπορεις (και σκαφτους και δουγατους) σε διαφορες τιμες, ουτως ωστε να καταλαβεις τη διαφορα μεταξυ: σκαφτου-δουγατου, μικρου ηχειου-μεγαλου ηχειου, βιομηχανικου-χειροποιητου, σε διαφορετικες κατηγοριες τιμων.
Αφου το κανεις αυτο, και αν στο μεταξυ δεν εχεις βρει καμμια ετοιμοπαραδοτη ευκαιρια, πηγαινε σε εναν καλο μαστορα. Με τα χρηματα που δινεις πιστευω μπορεις να φτιαξεις κατι αρκετα καλο.

Για ετοιμοπαραδοτους μπορεις να ξεκινησεις απο: καταστημα του Μουσειου Λαϊκων οργανων, Ματσικας, Πολυδωρου, Κεβορκιαν.
Τωρα για παραγγελια, δε φτιαχνουν ολοι οι οργανοποιοι μπαγλαμαδες (γιατι η δουλεια που θα βαλει ο μαστορας ειναι ιδια, ισως και περισσοτερη, με ενα μπουζουκι, ενω η τιμη ειναι πολυ μικροτερη). Σιγουρα φτιαχνουν μπαγλαμαδες οι: Ραπακουσιος, Καρελλας, Παπαδαμου, Ζαρανης.
Και επειδη αν δεν τιμησουμε το σπιτι μας θα πεσει να μας πλακωσει, ο δικος μου μπαγλαμας ειναι κατασκευη του μελους του φορουμ Sharky, και μου εχει βγει διαμαντι!

Φίλε τα 450 ευρώ για μπαγλαμά είναι κάμποσα λεφτά, με την καλή έννοια, δηλαδή με αυτά τα χρήματα πρέπει να πάρεις μπαγλαμά που θα τον θαυμάζουν για τον ήχο του!
Ψάξε σε όσα πιο πολλά εργαστήρια μπορείς. Θα σου πρότεινα να μην ξεχάσεις να περάσεις από τον Καφετζόπουλο (δεν ξέρω σε τί τιμές τα δίνει αυτόν τον καιρό, νομίζω κάποτε μου είχε πει 600 ευρώ), διότι φτιάχνει κάτι σκαφτά μπαγλαμαδάκια…τρέλα!

Μια ερώτηση, για ποιο λόγο διαχοριζεται τους μπαγλαμάδες σε βιομηχανικους και χειροποιήτους; Και οι δυο στο χερι δεν γίνονται;
Λέτε να μην δώσω τόσα λεφτά και να προτιμήσω κατι φθηνότερο, μιας και φοβάμαι πως σαν αρχάριους πάρω κατι κατώτερο απο τι αξίζει;

Μπαμπη ειναι προσφατη η πληροφορια αυτη?
Γιατι τον ειχα ρωτησει τον Καφετζοπουλο οταν εψαχνα, κ μου ειχε πει οτι δε φτιαχνει μπαγλαμαδες.

Τriplestring, το ποσα χρηματα να δωσεις δε μπορει να στο πει κανεις… εξαρταται απο την τσεπη σου, το αφτι σου, τα υλικα και το μαστορα παντα. Παντως με 450Ε μπορεις να παρεις εναν μπαγλαμα παραγγελια οπως τον θελεις. Πχ ο Ραπακουσιος, που εχω δοκιμασει μπαγλαμαδες του, παιζει καπου στα 500. Ο Ζαρανης γυρω στα 300.

Το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι θα δεις τεραστια διαφορα σε χειροποιητο μπαγλαμα απο μαστορα, και βιομηχανοποιημενο-βιοτεχνικο-μαζικης παραγωγης (οπως θελεις πες το).
Ο,τι και να σου πουμε, τη διαφορα θα την καταλαβεις μονος σου οταν αρχιζεις να δοκιμαζεις οργανα. Αν θελεις, εν ειδει οδηγου, μπορεις να ακουσεις τα ηχητικα δειγματα στο site του Παπαδαμου (πολλοι μπαγλαμαδες, πολλα ηχοχρωματα) για να παρεις μια ιδεα.

Όπως και να 'χει πάντως παιδιά θεωρώ υπερβολικά τα 4,5 - 5 κατοστάρικα για μπαγλαμά…Πρέπει να είσαι πολύ “ψαγμένος” παίκτης και να ξέρεις πραγματικά τί θέλεις απο το όργανο για να μπορέσεις να διακρίνεις την διαφορά ενός πραγματικά καλού και προσεγμένου οργάνου των 250? απο ένα των 500?. Και μιλώ πάντα για τον ήχο και όχι για τα στολίδια και τα φρου φρου που πιθανόν να φέρει επάνω του το όργανο.

παρε απο τον Καρελλα ενα σκαφτο μπαγλαμα με 250 ευρωπουλα να ησυχασεις και μην το πολυψαχνεις

Αυτό ακριβώς φοβάμαι, μπορεί να έχω να διαθέσω 450$ αλλά…
Όπως είπατε θα κατεβώ να δοκιμάσω και να ακούσω διάφορα. Όσες περισσότερες γνώμες τόσο καλύτερα.

Ευχαρίστω όλους όσους βοήθησαν!

Το 2008 έπαιξα με 2 μπαγλαμάδες του, αρά δεν τη λες και φρέσκια την πληροφορία, γι αυτό είπα να περάσει να ρωτήσει…

κρίμα να απαξιώνουμε την δουλειά του μάστορα… δεν πληρώνεται με το κιλό το όργανο. ακόμα και στις τσιπούρες που πάνε με το κιλό, άλλο η ιχθυοτροφείου και άλλη η πελαγίσια!

εδώ θα συμφωνήσουμε, στην αρχή τουλάχιστον. σε βάθος χρόνου θα φανεί καθαρά η αξία του κάθε οργάνου.

φιλικά πάντα

Φίλε liga rosa, δεν είχα σκοπό να απαξιώσω τη δουλειά κανενός μάστορα (αν ο μάστορας είναι “μάστορας” κανένας δεν μπορεί να του απαξιώσει την δουλειά του είτε αυτός πουλάει ακριβά, είτε πουλάει φτηνά…). Τα 400-500? θεωρούνται για μένα υπερβολικό ποσό με το σκεπτικό οτι θα τα δώσει κάποιος ερασιτέχνης που θα έρθει σε επαφή πρώτη φορά με το συγκεκριμένο όργανο.
Όσον αφορά τις τσιπούρες, αν δεν υπήρχαν του ιχθυοτροφείου εμείς οι βουνίσιοι τί θα κάναμε; Άσε που δεν είναι σωστό να απαξιώνουμε την δουλειά του ιχθυοτρόφου:)

…είναι όμως υποχρεωμένος να τα ταΐζει αντιβιωτικά. Αυτό, ας το ξέρουμε. Και υπάρχει και η σαρδέλα (όχι όλες τις εποχές βέβαια), γνήσια αλανιάρα χωρίς κόλπα τέτοια.

(συγνώμη για τη συνέχιση της εκτός θέματος συζήτησης)

Mih7mit5 εξαρταται πως το βλεπει κανεις:

Αν μιλαμε για καποιον που ειναι αρχαριος στη μουσικη γενικα (ή στα νυκτα εγχορδα αν προτιμας) τοτε ναι, μπαινουν πολλοι παραγοντες στη μεση του γιατι καποιος δε θα ηταν καλο να διαθεσει αυτο το ποσον για να αγορασει εναν μπαγλαμα. Δε θα μπορεσει να εκτιμησει σωστα το οργανο γενικως (απο τον ηχο του, τα πατηματα του ως τα υλικα απο τα οποια ειναι φτιαγμενος και το αν κραταει το κουρδισμα) αλλα ουτε ξερει και τι θελει, ή ακομα και αν τελικα θα μαθει ή αν θα τα παρατησει. Σε αυτην την περιπτωση ο ενδιαφερομενος θα ηταν καλυτερα να στραφει προς ενα αξιοπρεπες φτηνοτερο οργανο, ή προς καποια αγγελια.

Αν ομως μιλαμε για καποιον που ηδη παιζει μουσικο οργανο (και μαλιστα παρομοιας τεχνικης), που εχει μια εμπειρια, που εχει εξασκησει το αφτι και το χερι του, και που δεν αγοραζει κατι “για να δοκιμασει” αλλα επειδη θελει πραγματικα να ασχοληθει, τοτε η γνωμη μου ειναι να κυνηγησει το καλυτερο που μπορει για το μπατζετ που διαθετει -και αν για το σκοπο αυτο διαθετει 400-500Ε, να τα διαθεσει, εκτος αν βρει μια καλυτερη ευκαιρια. Σε αυτην ομως την περιπτωση χρειαζεται και μελετη οσον αφορα τα υλικα και τις διαφορες κατηγοριες των οργανων (σκαφτοι-δουγατοι, μικρο ηχειο-μεγαλο ηχειο κλπ) αλλα και πολλες δοκιμες σε διαφορους μπαγλαμαδες ολων των κατηγοριων και τιμων. Με αυτον τον τροπο κανεις αποκτα μια καποια πειρα πανω στο οργανο που δεν την ειχε, και ετσι οταν βρει κατι καλο θα το αναγνωρισει.

Προσωπικα ετσι επραξα για να αγορασω ο ιδιος μπαγλαμα. Παιζω κιθαρα ερασιτεχνικα, δεν ειχα ασχοληθει με μπαγλαμαδες αλλα μου αρεσε ο ηχος. Ακουσα διαφορους μπαγλαμαδες στο ιντερνετ κλπ (καθολου δυσαρεστη διαδικασια θα ελεγα). Καθισα διαβασα (πολυτιμη βοηθεια το φορουμ στο συγκεκριμενο) τι ξυλα χρησιμοποιουνται συνηθως, τι διαστασεις, ποια τα πλεονεκτηματα/μειονεκτηματα του σκαφτου και του δουγατου, οι διαφορες στον ηχο κλπ. Κατοπιν, πηγα να τα τεσταρω ολα αυτα που διαβασα ο ιδιος. Βγηκα στα μαγαζια, και οπου πηγαινα δοκιμαζα πολλους μπαγλαμαδες. Στο μουσειο λαϊκων οργανων μαλιστα δοκιμασα ολους οσους ειχε, και καθισα και τους κουρδισα κιολας. Στη συνεχεια πηγα σε μαστορες οργανοποιους και ειχα την ευκαιρια και τυχη να δοκιμασω καινουργια δικα τους οργανα απο παραγγελιες. Τελικα ημουν μεταξυ ενος οργανου γυρω στα 600 και ενος γυρω στα 300, και τα 2 με παραγγελια. Ενω σκεφτομουν τι θα κανω, πετυχα την αγγελια που ειχε βαλει ο sharky -ταυτοχρονα εριχνα μια ματια στις αγγελιες- τον ρωτησα μερικα πραγματα, πηγα δοκιμασα το οργανο που ηταν και μολις αρματωμενο και τελικα το πηρα. Η τιμη του οργανου ηταν πολυ οικονομικη, ομως ο ηχος του, τα πατηματα του, τα κλειδια του, η ολη του κατασκευη ειναι εφαμιλλη ενος αρκετα ακριβοτερου οργανου καποιου γνωστου κατασκευαστη. Θεωρω οτι αν δεν ειχα μπει σε ολην αυτη τη διαδικασια, δε θα ημουν σε θεση να αναγνωρισω την ευκαρια οταν αυτη παρουσιαστηκε. Και επειδη αυτο το ψαξιμο παιρνει καποιο καιρο, πιστευω οτι ειναι αρκετα πιθανο να πετυχει κανεις ενα οργανο-ευκαιρια μεσα σε αυτο το διαστημα.

Απο εκει και περα, για καποιον που θελει ενα οργανο απο μαστορα με παραγγελια, πιστευω οτι κατω απο 300 θα ειναι δυσκολο να βρει. Συνπεως τα περιπου 400, θεωρειται μια λογικη τιμη για τετοιο οργανο στην αγορα (αναλογα και με τα υλικα και τη δουλεια φυσικα).

Τελος, επειδη ο Καρελλας αναφερθηκε 2-3 φορες ως τωρα, να επισημανω οτι εχω δοκιμασει τον σκαφτο του μπαγλαμα των 250Ε και ειναι μια παρα πολυ καλη επιλογη σε αυτα τα χρηματα. Παρολαυτα, και ο καλυτερος μπαγλαμας στον κοσμο να ηταν, δε θα εστελνα καποιον στα τυφλα και διχως να ψαχτει πρωτα λιγο ο ιδιος, να τον αγορασει.

Με το σκεπτικό ότι ο φίλος μας - κατά δήλωσή του - ασχολείται μόνο ένα χρόνο με το μπουζούκι, αυτό ακριβώς ήθελα να εκφράσω και γω με τα λεγόμενα μου φίλε adouan. Εκεί αναφερόταν το υπερβολίκο της τιμής. Απο εκεί και πέρα - περί ορέξεως κολοκυθόπιτα…Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι ερασιτέχνες που δεν φοβούνται να ξοδέψουν όταν πρόκειται για το μεράκι τους…

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 23:12 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 23:09 —

Καλησπέρα κ. Πολίτη!
Δεν είναι υποχρεωτικό φαντάζομαι. Υπάρχουν και οι βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες…

υποχρεωτικό με την έννοια ότι, αν δεν έπαιρναν αντιβιωτικά θα επιβίωναν τόσο λίγα ώστε θα έπρεπε να πουλάει πέντε - δέκα φορές ακριβότερα, οπότε όλοι θα προτιμούσαν το ελευθέρας ανάπτυξης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου των επιδημιών.

Δεν με πείθουν οι βιολογικές καλλιέργειες. Τι τους δίνουν να φάνε; χορταράκι δεν βγάζει το σκέτο νερό και το πλαγκτόν στα ελληνικά νερά είναι (ευτυχώς) ελάχιστο.

Εγώ δεν κατάλαβα με 300-400?, τελικά τι να διαλέξουμε: βιομηχανική τσιπούρα ή μπαγλαμά ιχθυοτροφείου? :112: