Αγορα πρωτου μπουζουκιου 4-χορδου (2016 - 2017)

Γεια σας,

Ειμαι νεος στη παρεα σας οπως και στο μπουζουκι.
Βασικα το μπουζουκι μ εχει τρελανει απο τοτε που το ανακαλυψα. Πλεον δεν αντεχω αλλο να περιμενω και μιας και μου περισσευουν λιγα χρηματα θελω να αγορασω ενα ωστε σιγα σιγα να μαθω αυτοδιδακτος. Εχω μεγαλη ορεξη να μαθω και ανυπομονω την ωρα που θα το πιασω στα χερια μου και θα το παιδευω μερα-νυχτα.
Ολα αυτα τα χρονια εχω ψαξει και εχω βρει υλικο εκμαθησης μεσα απο το ιντερνετ, βιντεακια απο youtube, εχω σκοπο να παρω και κανα 2 βιβλια ωστε στην αρχη να μαθω μονος μου. Αργοτερα οταν θα μπορω και οικονομικα μπορει να απευθυνθω και σε καποιον δασκαλο. Αλλα στην αρχη 1-2 χρονια τωρα μονος μου θα προσπαθησω.

Απο εσας που γνωριζετε θα ηθελα μια βοηθεια για την επιλογη του οργανου. Που ακριβως να απευθυνθω? Αυτη τη στιγμη μπορω να διαθεσω max 400 ευρω. Αλλα θα ηθελα να δωσω λιγοτερα. Δηλαδη γυρω στα 300. Ομως αν αναγκαστικα πρεπει 400 θα τα δωσω. Ειναι ονειρο ετων.

Επισης η αγορα θα γινει απο Αθηνα. Εχω ψαξει στο ιντερνετ τοσο καιρο τωρα αλλα δε ξερω σε τι ειδους μαγαζι πρεπει να ψαξω (κατασκευαστης-εμπορας??) ?? Για παραδειγμα εχω δει μερικα του Ματσικα εκει γυρω σε αυτα τα λεφτα ειτε στο The Bouzouki Shop καθως και σε αλλα οχι μονο σε αυτα.
Εσεις τι ακριβως μου προτεινετε? Τι με συμβουλευετε? Απο που να αγορασω για να παρω με αυτα τα χρηματα οτι πιο αξιοπρεπες με οσο το δυνατο καλυτερο value for money?

Σας ευχαριστω οπως και να χει.

καλώς ήρθες!
πήγαινε στον μάτσικα, μακριά από το μοναστηράκι… ή περίμενε για μεταχειρισμένο αν έχεις κάποιον να το τσεκάρει.

Καλως σας βρηκα!

Αυτο σκεφτομαι και εγω… οτι ειναι καλυτερα απο το Μοναστηρακι. Να ρωτησω αν γνωριζει ο οποιοσδηποτε.
Επειδη μενω λιγο εξω απο την Αθηνα και δεν εχω την ευχερεια να πηγαινω συνεχεια λογω δουλειας, ξερετε αν εχει ετοιμοπαραδοτα μπουζουκια της ποιοτητας που θελω εγω? ή εχει χρονο αναμονης-κατασκευης? Δηλαδη θα παω, θα δοκιμασω με ενα φιλο μου αθηναιο που παιζει λιγα χρονια μπουζουκια, και οποιο μου αρεσει θα το παρω επιτοπου?

Θα προσπαθησω να επικοινωνησω και μαζι του προτου παω.

ο μάτσικας είναι βιοτεχνία, οπότε υποθέτω πως έχει πάντα ετοιμοπαράδοτα ειδικά στην οικονομική σειρά που θες. καλού-κακού επικοινώνησε μαζί τους, και πήγαινε οπωσδήποτε με τον φίλο σου που ξέρει για να διαλέξει.
στο μοναστηράκι είναι έμποροι, τα παίρνουν πάμφτηνα από μικρά εργαστήρια και τα πουλάνε με αδικαιολόγητα μεγάλο κέρδος… και η ποιότητα δεν τους νοιάζει και πολύ.

Ωχ… καταλαβα. Δεν ειναι να μπλεξεις δηλαδη με τετοια.

Εννοειται μαζι με τον φιλο μου θα παω.

Να στε καλα και παλι.
Ευχαριστω για την βοηθεια!

άσε, πολύς κόσμος κλαίει τα λεφτά του…
καλή τύχη!

Αγαπητέ φίλε στο εύρος τιμών που αναφέρεις οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Τα όργανα του Μάτσικα είναι πάντοτε σταθερού value for money αλλά αν θες ρίξε και μια ματιά στα όργανα του Παναγιώτη Στάμκου (ο οποίος διατηρεί απο ότι γνωρίζω κατάστημα και στην περιοχή της Αθήνας). Απο προσωπική εμπειρία θεωρώ οτι τα όργανα του Στάμκου στην κατηγορία των 400-500? είναι ίσως επιλογή μονόδρομος σε ό,τι αφορά ποιότητα κατασκευής, φινίρισμα και ήχο. Ξέχωρα που η τεχνική υποστήριξη για το όργανο όποτε και αν αυτή απαιτηθεί είναι πάντοτε κορυφαία. Βέβαια ίσως λόγο των οικονομικών δεδομένων και άλλοι κατασκευαστές να έχουν πλέον προσαρμόσει τις τιμές τους οπότε δεν χάνεις τίποτε να επισκευτείς όποιον και όπου μπορείς. Η περίπτωση του μεταχειρισμένου είναι άλλη ιστορία που απαιτεί και γνώση και υπομονή και που μπορεί να σε οδηγήσει σε ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και σε σφοδρές απογοητεύσεις. Όπως και αν έχει, καλωσόρισες στο μαγευτικό κόσμο του μπουζουκιού.

Καλη σου μερα φιλε μου,
Σ’ευχαριστω για την βοηθεια!
Πολυ ευχαριστω να ψαξω και για τον συγκεκριμενο οργανοποιο. Απ’οτι ξερω κατασκευαζει στην θεσσαλονικη και γι’αυτο δεν εδωσα τοσο σημασια και για εκεινον.
Καλως σας βρηκα σε αυτον τον υπεροχο κοσμο.
Καλημερα και παλι.

Καλως ήρθες και απο μένα,

Εγω θα σου έλεγα οπωσδήποτε να επισκεφτεις το κατάστημα του στάμκου στη νίκαια…οχι οτι τα οργανα του ματσικα δεν ειναι καλα αλλα του σταμκου σε οποιοδήποτε ευρος τιμής δεν εχουν τόσο το μάζικο της παραγωγής του μάτσικα…εχει φίλος μου τρίχορδο βεβαια του σταμκου 350 ευρώ και εκτος οτι εμαθε πανω σ αυτο και ανέπτυξε το παιξιμο του δουλευει κανονικοτατα και σε μαγαζια με αυτο…αυτα απο μενα

και τα δύο μαζικής παραγωγής είναι, προσωπικά προτιμώ αυτόν που δηλώνει βιοτεχνία από αυτόν που δηλώνει “χειροποίητο”.

Δεν νομίζω οτι συγκρίνεται η μαζικότητα της παραγωγής του ενός με του άλλου…αυτο που είπα άλλωστε ειναι οτι μεσα στη μαζικότητα τους τα μπουζούκια του στάμκου βγάζουν κάτι πιο χειροποίητο απο του μάτσικα στο χέρι…τουλάχιστον στα δικά μου χερια…

η “μαζική παραγωγή” δεν έχει να κάνει μόνο με την ποσότητα, αλλά κυρίως με τις μεθόδους και την τυποποίηση. αυτό φυσικά έχει επίπτωση και στο ηχητικό αποτέλεσμα.

ο Ματσικας στο βιντεο που εχει ανεβει στο you tube φαινεται οτι δουλευει φαμπρικα τα οργανα ,εχει συγχρονα μηχανηματα και μπορει να κατασκευασει ενα οργανο σε αρκετα λιγοτερο χρονο και με λιγοτερα εξοδα βεβαια.
Αυτο σημαινει οτι μπορει να το σπρωξει στην αγορα σε χαμηλοτερη σχετικα τιμη χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν θα ειναι ποιοτικο.
Στηριζεται στον τζιρο και οχι σε μεμονωμενες πωλησεις.
Οι υπολοιποι οργανοποιοι στην ελλαδα περιμενουν να πουλησουν 2-3 οργανα τον μηνα που θα τους εξασφαλισουν ολα τα εξοδα της επιχειρησης και το κερδος .
Υποσχονται κατι το διαφορετικο στον ηχο και παραδοσιακο τροπο κατασκευης.
Παντως θα ειχε ενδιαφερον η συγκριση οργανου Ματσικα των 1500 ευρω με αντιστοιχο παραδοσιακου οργανοποιου στην ιδια τιμη.
Μια συγκριση οπου ο ακροατης δεν θα γνωριζει ποιο οργανο ακουει ωστε να μην επηρεαστει.
Ευχαριστω.

αναφέρομαι στην κατηγορία τιμής μέχρι 400-500 το πολύ. μετά πάμε σε μαστόρους που αναλόγως του ονόματος και της ποιότητας πουλάνε από 600-700 μέχρι 1500 -ακόμα και οι πρωτοκλασάτοι. πιο πάνω μιλάμε είτε για ειδικές κατασκευές, είτε σκέτο όνομα και φιγούρες.

Φίλε liga rosa εγώ θα προτιμούσα ένα καλο όργανο των 400?. Αυτή η διάκριση μεταξύ βιοτεχνικού και χειροποίητου δεν είναι άξια λόγου…

Μιχάλη (?), τι εννοείς?

καλως ας βρηκα για να μην ανοιγω νεο θεμα,ειμαι σε αναζητηση πρωτου μπουζουκιου,παιζω κιθαρα 23 χρονια και ντραμς 16 χρονια,αποφασισα να ασχοληθω με το μουζουκι,φυσικα μιας μιλαμε για πρωτο οργανο δεν διαθετω πανω απο 400-450 ευρω,απο αυτα που διαβαζω θα διαλεξω οργανο Ματσικα η Σταμκου,σε αυτα τα χρηματα ποιος χρησιμοποιει τα καλυτερα υλικα;

Προσωπική μου άποψη ο Στάμκος…εγω δηλαδή αν αυτή τη στιγμή επαιρνα μπουζούκι σε αυτά τα λεφτά θα πηγαινα απ ευθειας εκει…

εμείς τα είπαμε, ας μιλήσει κανένας άλλος…

Κι εγώ στο Στάμκο θα σου 'λεγα να πας. Έχω δει 4 τρίχορδα του (τα 2 τα έχουμε πάρει εγώ και ο αδερφός μου, τα άλλα 2 δυο φίλοι μου). Διαφέρουν στον ήχο τους αλλά αυτό είναι θέμα ξύλων και κατασκευής. Κανένα όμως δεν είναι κακό όργανο.

Εγώ το πήρα 500 ευρώ πριν 2 χρόνια για “να μάθω και να πάρω κάτι καλύτερο” (όντας κιθαριστής που έπαιζε και μπαγλαμά/τζουρά). Τελικά δεν πήρα ποτέ άλλο όργανο, απλά και μόνο επειδή παίζει αξιοπρεπέστατα και μπροστά σε κόσμο όποτε το χρειάστηκα. Το μόνο ελάττωμα που του βρίσκω είναι ότι είναι λίγο βαρύ. Του αδερφού μου φυσικά είναι στο μισό βάρος απ’ το δικό μου οπότε πήγαινε μια βόλτα απ’ το μαγαζί και δοκίμασε.

Έχω παίξει με πολλά μπουζούκια. Άκουσα καλύτερα; Φυσικά. Πόσο κάνανε; Τουλάχιστον τα διπλάσια :wink:

Α και ο μάστορας πάντα πρόθυμος να βοηθήσει σε ότι χρειάστηκα. Του το στειλα από Λονδίνο με φίλο για σέρβις και έκατσε να το φτιάξει Κυριακή για να προλάβει την πτήση της επιστροφής