Βοήθεια στην αγορά μπαγλαμά

Χαιρετω το φορουμ! Καιρο τωρα παρακολουθω τις συζητησεις σας και με αφορμη την δευτερη καραντινα και την ανεση χρονου που προσφερει ηρθε η ωρα να εγγραφω και γω στην παρεα και να συζητω μαζι σας ! Οπως ανεφερα η καραντινα επεφερε πολυ ελευθερο χρονο ο οποιος προσφερεται για μουσικη . Με αφορμη αυτο λοιπον σκεφτηκα να αγορασω εναν μπαγλαμα . Παιζω τριχορδο μπουζουκι (οχι επαγγελματικα) και σκεφτομαι να αγορασω εναν μπαγλαμα που παντα ηθελα. Το ποσο που διαθετω ειναι για κατι που θα με εντυπωσιασει εως 600-700 ευρω χωρις βεβαια να αποριπτω χαμηλοτερες οικονομικες κατηγοριες αλλα ειμαι της αποψης οτι αν ειναι να πραγματοποιησω μια αγορα να ειναι καλη . Ιδανικα το οργανο θα ηθελα να ειναι ετοιμο ωστε να κερδισω χρονο παιξιματος. Σας ζηταω λοιπον βοηθεια και σας ρωτω να μου μεταβιβασε τε τις γνωσεις και τις αποψεις σας. Με αυτο το ποσο που θα με κατευθηνατε ωστε να παρω ενα αξιοπρεπες οργανο ; Να διευθετησω πως λογικα η συννενοηση με τον αρμωδιο οργανοποιο θα γινει τηλεφωνικα και το οργανο θα το ακουσω μεσω υπολογιστη λογω δυσκολια μετακινησης αρα το μερος απο οπου θα αγοραστει δεν θα ειναι προβλημα οποτε οι απαντησεις σας μπορουν να μην περιοριζονται μονο σε Αθηνα ή Θεσαλλονικη. Προκαταβολικα ευχαριστω και ευχομαι σε ολους καλη υπομονη και δυναμη με πολλες πενιες στην δυσκολη αυτη περιοδο που περναμε!

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε Άλεξ και καλωσόρισες στην παρέα μας! :smiley: Στα (πολύ λίγα) καλά της καραντίνας είναι ο περίσσιος ελεύθερος χρόνος…

Χωρίς να είμαι ειδικός, έχω την αίσθηση ότι το ποσό των 600-700 ευρώ είναι υπερβολικό για μπαγλαμά και τα έξτρα χρήματα θα είναι για διακόσμηση-άχρηστες φιοριτούρες. Οπότε νομίζω ότι θα βρεις εξαιρετικό όργανο στα 300-400 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, έχεις δίκιο, μέχρι κάποια τιμή, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Αυτό ίσως περιορίζει τις πιθανές επιλογές σου, αλλά σίγουρα κάτι θα υπάρχει.

Πιο έμπειροι φίλοι θα σου απαντήσουν σίγουρα πιο εμπεριστατωμένα…

1 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια ειναι πως 700 ευρώ ακόμα και για επαγγελματικό μπαγλαμά είναι πολλά. Όμως δυστυχως τώρα που όλα τα μαγαζιά έκλεισαν δεν θα μπορείς να δοκιμάσεις το όργανο που θα πάρεις

1 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες! Ευχαριστούμε για τις ευχές και ανταποδίδουμε!
Η αλήθεια είναι ότι ο μπαγλαμάς είναι αγαπησιάρικο όργανο με φανατικούς οπαδούς (κι εγώ μεταξύ αυτών όπως κατάλαβες). Είναι όμως διαφορετικό όργανο από το μπουζούκι, με άλλη λογική και τρόπο παιξίματος. Επίσης είναι ευκαιρία να ασχοληθείς με τα ντουζένια, αν σε ενδιαφέρει.
Τα χρήματα που σκοπεύεις να δώσεις είναι υπεραρκετά για έναν απλό αξιοπρεπή μπαγλαμά, θα πάρεις και ρέστα (μπορεί και δύο μπαγλαμάδες, έναν για ντουζένια και έναν για ρε-λα-ρε). Αυτοί φτιάχνονται με απλά υλικά από μικρά εργαστήρια ή καινούριους μαστόρους, και τα δίνουν μαζικά σε χαμηλές τιμές με μικρό κέρδος.
Αν όμως σκοπεύεις να πάρεις από επώνυμο μάστορα (που να τον έχει φτιάξει ο ίδιος, όχι απλά να έχει μια φτηνή σειρά στο εργαστήριο) ίσως χρειαστεί να δώσεις και λίγα ακόμα. Η δουλειά που έχει σε σχέση με ένα μπουζούκι είναι σχεδόν η ίδια, και μάλιστα απαιτεί διπλάσια ακρίβεια στις μετρήσεις αφού έχει την μισή κλίμακα από το μπουζούκι. Απλά οι πρωτοκλασάτοι μάστορες σπάνια μπαίνουν στην διαδικασία να φτιάξουν μπαγλαμάδες (συνήθως κατόπιν παραγγελίας) αφού δύσκολα θα πληρωθούν την δουλειά τους.

4 «Μου αρέσει»

Σκοπεύεις να τον πάρεις μέσω διαδικτύου; Αν ναι είναι σημαντικό, και πιστεύω πως το ξέρεις ήδη αφού παίζεις και μπουζούκι, πως γενικά τα μουσικά καταστήματα δεν πουλάνε καλής ποιότητας μπαγλαμαδες (εκτός αν είναι του ματσικα αν και με προσοχή το λέω αυτό καθώς δεν τους έχω δοκιμάσει). Ισως να ήταν καλύτερο να παραγγείλεις κάτι από οργανοποιο, ειδάλλως υπάρχει μια μικρη πιθανότητα να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα και να πήγαινες σε κάνα δυο μάστορες να δοκίμαζες. Τώρα όσον αφορά μάστορες είδα κάτι ωραίους μπαγλαμαδες που έφτιαξε ο σπαρδουλακης στο διαδίκτυο, βέβαια με παραπάνω λεφτά από οσα διαθέτεις. Άλλοι οργανοποιοι που γενικά φτιάχνουν μπαγλαμαδες είναι ο ζαρανης και ο προκος. Αυτοί μου έρχονται τώρα όμως πιστεύω πως τα υπόλοιπα μέλη θα μπορούσαν να με συμπληρώσουν. Ελπίζω να βρεις ένα όργανο να το χαρείς!!!

1 «Μου αρέσει»

Η “μαγεια” του μπαγλαμα ειναι αναμφισβητητη! Μιλωντας για παραπανω λεφτα περιπου ποσα θεωρεις καλα για κατασκευη και οχι την αγορα ετοιμου μπαγλαμα απο καποιον επωνυμο και σε δευτερο ερωτημα ποιους κατασκευαστες προτεινεις για αγορα ;

2 «Μου αρέσει»

Δυστυχως την δεδομενη στιγμη δεν εχω την πολυτελεια να επισκεφτω καποιον οργανοποιο. Ο ματσικας που αναφερεις γνωριζω οτι στις οικονομικες κατηγοριες ειναι τιμιος για τα λεφτα του αλλα εχω την εντυπωση κυριως στα μπουζουκια που ασχολουμαι λιγο παραπανω αν θες να πας σε μεγαλυτερη οικονομικα κατηγορια απο αποψη ηχου μπορεις να βρεις καλυτερα σε οργανοποιους. Ωστοσο οπως παρακολουθω ομως η σελιδα του ματσικα επειδη την επισκεφτηκα η για την ακριβεια προσπαθησα εχει καποιο τεχνικο προβλημα και δεν ειναι προσβασιμη αρα δεν ξερω τι υπαρχει . Οσον αφορα για το σπορδαλακη ειδα και γω τα οργανα του και τα ακουσα μεσω διαδυκτυου αλλα τα λεφτα που κοστολογει τα οργανα του ειναι παρα πολλα . Μπορει πραγματι να τα αξιζουν αλλα προσωπικα δεν μπορω να στηριξω οικονομικα τετοιο οργανο . Σε ευχαριστω για την απαντηση σου !

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω αν πατήσεις στην ιστοσελίδα του ματσικα πρόσθετες επιλογές όταν σου βγάζει το σφάλμα από πάνω γραφει μετάβαση στην ιστοσελίδα.Δοκιμασε το

1 «Μου αρέσει»

Το προσπαθησα αλλα δε γινεται …

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω μέχρι χιλιάρικο βρίσκεις επώνυμους μπαγλαμάδες από διάφορους μαστόρους, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχουν έτοιμοι. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι υπ’όψιν μου, μακάρι να ξέρει καλύτερα κάποιος άλλος. Τους καλύτερους ρεμπέτικους μπαγλαμάδες τους έφτιαχνε ο Μουντάκης, αλλά απ’ ό,τι θυμάμαι δεν φτιάχνει πλέον. Του Σπουρδαλάκη ήταν υπερεκτιμημένοι όπως όλα τα όργανα που φτιάχνει, εξάλλου μόνο ο ένας θύμιζε μπαγλαμά και όχι μικρό μπουζούκι.
Νομίζω μπορείς να απευθυνθείς στον Ζαράνη, στον Ραπακούσιο, στον Μάνο Τουρπάλη, στον Γιάννη Αλεξανδρή, στον Παπαδάμου -δεν είμαι σίγουρος αν φτιάχνουν ή αν έχουν έτοιμο, και σίγουρα ξεχνάω αρκετούς.
Κυρίως μιλάω για σκαφτούς μπαγλαμάδες που βγάζουν πιο συμπαγή και μουρμούρικο ήχο. Αν πας σε δούγιες, ο ήχος συνήθως μπουζουκίζει. Σε αυτό το στυλ θα βρεις από Βάρλα, Καρβούνη, Κατσίφη, και άλλους. Εσύ ξέρεις τί προτιμάς καλύτερα και διαλέγεις.

3 «Μου αρέσει»

Ο Παπαδάμου έχει και ηχητικά στη σελίδα του από όλα τα όργανά του και αναφέρει αν κάποιο υπάρχει ετοιμοπαράδοτο, επειδή κατάλαβα ότι βιάζεσαι. Ο δε Μάνος που έχω την τιμή να τον έχω γνωρίσει προσωπικά, για μένα είναι κυριολεκτικά δάσκαλος. Το φόρουμ γνωρίζει πως έχω έναν τζουρά που πέρα από το ότι τον ευχαριστιέμαι καθημερινά, γιατί είναι ένα υπέροχο όργανο με έχει βοηθήσει να μάθω αρκετά πράγματα και για την κατασκευή, τις ιδιαιτερότητες κλπ του οργάνου. Όχι ότι οι υπόλοιποι που ανέφερε ο Νίκος δεν είναι καλοί οργανοποιοί, απλά δεν έτυχε να τους γνωρίσω. Α ναι και ένα εργαστήριο που εδώ στο φόρουμ δεν αναφέρεται συχνά είναι τα αδέλφια που έχουν το Ταξίμι στην ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης έχουν site και σελίδα στο facebook και παλιός μου συμμαθητής που αγόρασε τρίχορδο μπουζούκι είναι υπερευχαριστημένος και του το έστειλαν άψογα συσκευασμένο στην Ολλανδία.

3 «Μου αρέσει»

Χωρίς να είμαι γνωστης του θέματος είχα ακουσει καλά λόγια για μπαγλαμαδες για το Δεκαβαλα στη Θεσαλλονικη. Υπάρχει και προαφατο βίντεο που παιζει ο Αγαθωνας με έναν μπαγλαμά του ( πριν δυστυχώς αφήσει τα εγκόσμια) και φαινόταν να έχει αξιοπρεπή ήχο. Βέβαια το διαδυκτιακό βίντεο δεν επιδυκνυει τον ήχο ακριβώς και δεν ξέρω Αν έχει έτοιμους.Αν κάποιο γνωρίζει ας συμπληρώσει.

3 «Μου αρέσει»

Μεχρι χιλιαρικο προκειμενου να παρω ενα οργανο το οποιο να με βγαλει ασπροπροσωπο και σε ηχο και σε αντοχη (και σε τριτοδευτερο ρολο εμφανιση χωρις ομως να ειναι σκοπος) ειμαι διατεθιμενος να δωσω . Η διαφορα του ντουγατου και του σκαφτου ειναι ενα τεραστιο κεφαλαιο με αλλα θετικα η μια κατηγορια αλλα η αλλη . Σε ευχαριστω για την απαντηση σου !

3 «Μου αρέσει»

Για τον παπαδαμου θα το κοιταξω εκτενεστερα και σε ευχαριστω ! Οσον αφορα την αγορα ιδανικα θα ηταν να εβρισκα οργανο τωρα αλλα δυστυχως το οργανο δεν ειναι μπλουζα να το παρεις και μετα απο λιγο καιρο να πεις δεν μου κανει και να το αλλαξεις. Με αυτο το σκεφτικο μπορω να περιμενω και να κοιταξω εκτενεστερα και σε κατασκευη ωστε να εχω ενα επιθυμητο αποτελεσμα . Σε ευχαριστω για τον χρονο σου !

1 «Μου αρέσει»

Το συγκεκριμενο βιντεο το ειχα δει και εγω και ομολογω πως μου ειχε αρεσει και εμενα ο ηχος του. Πιστευω πως αξιζει τον κοπο μια ματια . Σε ευχαριστω για την απαντηση !

Υπήρχε και ένα “συγκριτικό” βίντεο που έπαιζε με 2-3 μπαγλαμαδακια ο Πέτρος Μουστάκας . Από τιμές δεν ξέρω αλλά μπορείς να το ψάξεις και να πάρεις και μια ιδέα από το βίντεο…

2 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι ο Νίκος εννοούσε ότι χιλιάρικο είναι το μάξιμουμ που μπορεί να βρεις. Μετά βεβαιότητος μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με λιγότερα, άλλωστε ο ίδιος έγραψε πιο πριν :

2 «Μου αρέσει»

Να το διευκρινισω αν χρειάζεται: από 200 ξεκινάνε οι αξιοπρεπείς απλοί μπαγλαμαδες, συνήθως μέχρι 400 βρίσκεις πολύ προσεγμένο όργανο. Στο χιλιάρικο θα βρεις όργανο από κορυφαίο μάστορα, ίσως και παραπάνω. Αν θες να τα δώσεις δεν θα το μετανιώσεις, αλλά σίγουρα θα κάνεις την δουλειά σου και με λιγότερα από τα μισά χρήματα. Προσωπικά θα το σκεφτόμουν να δώσω τόσα χρήματα χωρίς δοκιμή από κοντά. Μπορείς βεβαίως να κάνεις παραγγελία και να δεις το όργανο μετά την καραντίνα.
Υγ: Παράλειψη μου ο Μουστάκας προηγουμένως!

2 «Μου αρέσει»

Στέκομαι στη φράση που ανέφερες πως δεν θα το μετανοιωσεις. Νομίζω πως αυτη ειναι η ουσία στην αγορά οργάνου και επίσης συμφωνώ πως πρέπει να δοκιμάζονται τα όργανα πριν την αγορά ειδικά όταν είναι τα λεφτά τόσα. Γι’αυτό προσπαθω να συλλέξω πληροφορίες και στο τέλος αφου κάνω τα τηλεφωνήματα σε οργανοποιους να αποφασίσω αν τελικά θα κάνω παραγγελία ή αν θα παω σε έτοιμο. Εν τέλει το όργανο θα μείνει παραπανω απο τον ένα ή τους δυο ή ακόμα και τους τρεις μήνες της καραντινας γι’αυτό και σκοπεύω να κάνω υπομονή για την σωστή αγορά. Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

4 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο ότι το όργανο δεν είναι μπλούζα να το αλλάξεις. Με τα χρήματα που διαθέτεις έχεις τη δυνατότητα να πάρεις εξαιρετικό όργανο που ακόμα και επαγγελματίας θα ζήλευε. Οπότε καλά θα κάνεις να περιμένεις και να πάρεις κάτι όπως το ονειρεύεσαι. Επειδή το κάθε όργανο είναι ξεχωριστό, έτσι όπως το βλέπω εγώ σημασία έχει όταν το πιάνεις να λες ναι αυτό είναι το δικό μου οργανάκι όπως το ονειρευόμουν. πχ ο Μάνος είναι ερασιτέχνης οργανοποιός, εγώ ήπια έναν καφέ μαζί του και με ρώτησε πέντε πράγματα για το πως θέλω να είναι ο τζουράς μου. Ε πραγματικά όταν τον είδα και τον έπιασα και τον έπαιξα, λέω αυτό είναι το όργανο μου, δεν θέλω κανένα άλλο. Μπορεί να πήγαινα στον καλύτερο οργανοποιό, να έφτιαχνε ένα άριστο όργανο, αλλά να μην το ένιωθα δικό μου.Οπότε πάρε τον χρόνο σου δες βίντεο με δείγματα από πολλούς οργανοποιούς και επικοινώνησε με αυτούς που θα σε τραβήξει ο ήχος και γιατί όχι και η αισθητική του οργάνου. Με όποιον νιώσεις ότι πιάνει καλύτερα αυτό που θέλεις και τον εμπιστεύεσαι κάνε την παραγγελία σου. Νομίζω πως πλέον μετά από τόσες απαντήσεις έχεις αρκετές επιλογές.

4 «Μου αρέσει»