Αγορά 6χορδου - Διάλεξα μοντέλο

Καλησπέρα σε όλους,

Διάβασα σχετικές αναρτήσεις για την αγορά μπουζουκιού και τελικά αποφάσισα βάση των χρημάτων που θα ήθελα να διαθέσω, καθώς και της εμπειρίας που έχω από αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ( μπάσα - κιθάρες ) στο παρελθόν. Προσανατολίστηκα σε καινούριο μιας και δεν μπορώ να αξιολογήσω σωστά ένα μεταχειρισμένο και σίγουρα δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο δαπανηρό λάθος…βάλε και την στεναχώρια.

Μία σκέψη επίσης ήταν να μιλούσα με κάποιον έμπορο/οργανοποιό που πιθανόν να δεχόταν ανταλλαγή π.χ ακριβής ηλεκτρικής κιθάρας σε άριστη κατάσταση με μπουζούκι, ώστε να έχω μία εγγύηση ότι το μπουζούκι θα είναι εντάξει. Κοιτώντας στον κατάλογο του φόρουμ βρήκα τον Νάσο Σταματάκη που ίσως να συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο.

Να σημειώσω ότι είμαι εντελώς αρχάριος παίκτης και με ενδιαφέρουν τα προπολεμικά ρεμπέτικα. Κριτήριο λοιπόν τα καλά υλικά και κατασκευή και από εκεί και πέρα όπου με πάει.

Για να μην τα πολύ λέω λοιπόν προσανατολίστηκα σε ένα προπολεμικό μπουζούκι του Μάτσικα. Ορίστε και το link. Θα πάω βέβαια μία βόλτα από Καλλιθέα και θα το δω, καθώς και τα άλλα στην ιδία κατηγορία τιμής, αλλά αυτό μου αρέσει.

Θα ήθελα να ακούσω κάποια γνώμη, αν και ήδη έχουν ειπωθεί πολλά.

Σας ευχαριστώ.

2 «Μου αρέσει»

Όπως λες, πάνω σε αυτό το θέμα έχουν γραφτεί αράδες και θα συνεχίζουν να γράφονται μιας και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα νέο όργανο.

Στο θέμα μας όμως. Στα λεφτά αυτά η επιλογή του Μάτσικα μοιάζει “τίμια”. Παρόλα αυτά εάν ανέβεις λίγο παραπάνω υπάρχουν κι άλλοι κατασκευαστές λιγότερο εκβιομηχανοποιημένοι (με τα θετικά και τα αρνητικά τους).

Είσαι όμως σε καλό “δρόμο”. Πήγαινε άκουσέ το, παίξ’το ώστε να δεις εάν σου ταιριάζει σαν ήχος και σαν πιάσιμο και έπειτα όλα μοιάζουν πιο ξεκάθαρα με βάση τα θέλω σου. Εκεί θα μπορείς να αναλογιστείς εκ νέου τις επιλογές σου.

Καλή τύχη στο όμορφο “ταξίδι” της επιλογής :wink:

3 «Μου αρέσει»

αν λέμε το ίδιο, ένα μαγαζί στο κέντρο, πρέπει να έχει κλείσει εδώ και καιρό

Μάλλον ναι. Προσπάθησα να επικοινωνήσω πριν λίγο και τα δύο τηλέφωνα είναι εκτός.

Θα μπορούσα να βάλω αγγελία για ανταλλαγή μιας καλής ηλ. κιθαρας που έχω και δεν χρησιμοποιώ, αλλά φοβάμαι καθώς δεν μπορώ να τσεκάρω αξιόπιστα ένα μπουζούκι. Με κιθάρες την έχω “πατήσει” στο παρελθόν. Με μπάσα όχι. Τι να κάνεις…πλήρωσα για να μάθω.

Φίλε μου επειδή πέρασα από τη φάση σου και κοιτούσα μπουζούκια Ματσικα κλπ προσωπικά σου προτείνω αν είναι να δώσεις 6 κατοστάρικα καλύτερα βάλε αλλά 3 και παρε ένα προπολεμικό από κάποιον καλύτερο μάστορα όπως Παπαδάμου στη Θεσσαλονίκη η Πέτρο ζαράνη στην Αθήνα με 3 φορές καλύτερα ξύλα και κατασκευή και να αποφύγεις όργανα μαζικής παραγωγής, στο λέω γιατί έκανα το ίδιο λάθος και όταν ξεκίνησα πήρα ένα μπουζούκι τελείως τουριστικό με 100 ευρώ και μετά από 2 χρόνια πήρα ένα τέτοιας κατηγορίας των 500 ευρώ που μετά από λίγο καιρό δεν με καλυπτε ούτε ηχητικά ούτε παιχτικα και τέλος μάζεψα λεφτά και πήρα ένα από 1000 ευρώ, με λίγα λόγια τζάμπα το 500αρι που έδωσα ενδιάμεσα…ενώ θα μπορούσα να πάρω κατευθείαν ένα καλό…επίσης ένα καλό όργανο και σε περίπτωση που όπως είπες είσαι αρχάριος και το παρατήσεις θα μπορείς να το πουλήσεις μετά σε μια νορμάλ τιμή ενω αυτό των 600 μισή τιμή και αν…δεν έχω τίποτα με τον Ματσικα ισα ίσα του εχω πάει και το παλιό μου μπουζούκι για σέρβις αλλά επειδή 600 ευρώ δεν είναι λίγα, ειδικά για προπολεμικό σου προτείνω παπαδάμου στη Θεσσαλονίκη, έχω πάει και στο εργαστήρι του στη τιμή τους όργανα δεν παίζονται είναι 3 φορές καλύτερα από Ματσικα και κάθε Ματσικα και θα το έχεις μια ζωή το ίδιο και του Πέτρου ζαράνη…κάνε ότι νομίζεις αλλά μην βιαστείς και κλαις τα λεφτά σου! Επίσης αν μιλήσεις με τους μάστορες που σου ανέφερα η οποιονδήποτε άλλον της επιλογής σου μπορειτε να κάνετε συμφωνία και να το πάρεις με δόσεις αν είναι πρόβλημα το οικονομικό.

2 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου. Πολύ λογικό αυτό που γράφεις και το έχω εφαρμόσει σε άλλα όργανα που έχω αγοράσει χωρίς ούτε κατά διάνοια να το μετανιώσω. Πραγματικά με κάποια παραπάνω χρήματα ανεβαίνεις σημαντικά κατηγορία και εξασφαλίζεις μεταπωλητική αξία.

Θα τσεκάρω τους τεχνίτες που μου προτείνεις και σίγουρα δεν θα βιαστώ. Σε ευχαριστώ και πάλι.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα, κι εγώ στην ίδια φάση ήμουν.πολυ σωστά το σκέφτεσαι για το μεταχειρισμένο. Πηγα σε οργανοποιο τελικά και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Καλή επιτυχία στην αναζήτηση σου!

1 «Μου αρέσει»

Ο Μάτσικας θα σου δώσει ένα φτηνό αξιόπιστο όργανο στη σχεδόν βασική κατηγορία (καλό είναι να έχει έστω τη βέργα), αλλά ήχο δεν θα σου δώσει, και σίγουρα όχι προπολεμικό.

Τα μεταχειρισμένα μην τα φοβάσαι, αρκεί να βρεις κάποιον να πάτε μαζί. Υποθέτω θα ξεκινήσεις με κάποιο δάσκαλο, ή θα σου δείξει κάποιος γνωστός σου;

Τσεκαρε και τον Πέτρο Μουστάκα στο Παγκράτι, τον Στέλιο Τσιλιμιγκα στα Άνω Λιόσα αν θες να μείνεις σε σχετικά οικονομικές τιμές αλλά με ωραιο ήχο και προσεγμένα όργανα.

Για ανταλλαγή μην το σκέφτεσαι, τα μαγαζιά με μεταχειρισμένα είναι πονεμένη ιστορία εδώ… Εξάλλου έχουν μάλλον περιορισμένες επιλογές σε μπουζούκια.

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

Δεν έχω κάποιον γνωστό στην προκειμένη περίπτωση, κινούμαι μόνος. Έχω μια γνώση μουσικής θεωρίας αλλά θα αρχίσω να διαβάζω για να μπω περισσότερο στο πνεύμα του μπουζουκιού. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις θεωρώ ότι τουλάχιστον στα πρώτα βήματα πρέπει να υπάρχει δάσκαλος. Οπότε όταν έρθει η ώρα θα ξεκινήσω με κάποιον.

Τσεκάρισα του οργανοποιούς που μου έγραψες. Ωραίες δουλειές. Μου αρέσει που υπάρχουν καλοί και μερακλήδες τεχνίτες. Για την ώρα μπορώ να πω ότι ο Παπαδάμου προηγείται των επιλογών μου. Παρόλα αυτά δεν βιάζομαι. Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι ακόμα. Πάντως με κόστος 10-13 κατοστάρικα (με ΦΠΑ) βρίσκεις θαυμάσια μπουζούκια. Δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω.

2 «Μου αρέσει»

Εννοείται κι ο Παπαδάμου! Με αυτό το μπάτζετ είσαι καλά πιστεύω, και για αγορά επωνύμου μεταχειρισμένου. Λέω επώνυμο, γιατί είναι πιο εύκολο να έχεις μια εμπιστοσύνη αλλά και ένα σωστό έλεγχο. Καλή τύχη!

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει κάποιος από του προλαλήσαντες που να έχει δοκιμάσει το προπολεμικό μοντέλο αυτό του Μάτσικα;

Ή κρίνουμε χωρίς να έχουμε άποψη, με βάση τα άλλα, μαθητικά, όργανά του;

Εσύ ειδικά, Νίκο, που λες ότι

(τα bold δικά μου)

εικάζω ότι έχεις δοκιμάσει 4-5 κομμάτια από αυτό το μοντέλο του Μάτσικα που δεν έβγαζαν καν καλό ήχο (δλδ ήταν κακά όργανα) και μάλιστα ο κακός αυτός ήχος δεν ήταν προπολεμικός, σωστά;

Εγώ βλέπω στο σάιτ ότι το καλούπι του σκάφους είναι μικρότερο από το σύνηθες (του Μάτσικα) και η κλίμακα μικρότερη από την συνηθισμένη (του Μάτσικα), και έχει και τσάκιση, άρα, δεν αποκλείεται το όργανο να παραπέμπει σε προπολεμικό ήχο. Άλλωστε ο “προπολεμικός” ήχος έχει ένα τεράστιο φάσμα από μόνος του, όπως αποτυπώνεται στην δισκογραφία (τα έχουμε ξαναπεί αυτά).

Όταν λοιπόν ο ενδιαφερόμενος ποστάρει ένα όργανο ~600 ευρώ, είναι άδικο να λέμε ότι “ναι αλλά κοίτα, με άλλα τόσα παίρνεις από τον τάδε και τον ξετάδε”.

Δεν αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις των μελών, αλλά κι εδώ φίλε rebetaigainstthesystem, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα και κάνεις αυθαίρετες κρίσεις μεταξύ της ποιότητας των μαστόρων.

Για να αντιστρέψω το συλλογισμό σου, πες στο Ζαράνη κ στον Παπαδάμου και στον οποιονδήποτε μάστορα να σου κάνουν “προπολεμικό” όργανο με 590 ευρώ (με ΦΠΑ μέσα) και πες και στον Μάτσικα να σου κάνει με 900 κι 3 φορές καλύτερα ξύλα. Τι λες ότι θα συμβεί;

Για να βοηθήσω και λίγο ουσιαστικά: Θα πρότεινα να αποφύγεις μη- επαγγελματίες και αγγελίες από νεο-ερασιτέχνες. Αν κάπως αφαιρέσεις το “προπολεμικό” μοντέλο, οι επιλογές σε ήχο και μάστορες, εκτοξεύονται ! Αν επιμείνεις, σε αυτά τα λεφτά ΔΕΝ θα βρεις καλύτερα από του Μάτσικα. Αν μπορείς να πας στα 1200 ευρώ, τότε μάλλον μπορείς να δώσεις παραγγελία σε όποιον θες !!

2 «Μου αρέσει»

Σίγουρα να πας και να το δοκιμάσεις από κοντά αλλά το είχα ακούσει και στο διαδίκτυο οπότε άκουσέ το να έχεις μια ιδέα.

3 «Μου αρέσει»

Μπάμπη μου φυσικά και το έχω δοκιμάσει. Επίσης έχω προτείνει αρκετές φορές τα όργανα του Μάτσικα, μέχρι και τετράχορδο έχω διαλέξει από κει. Έλεγα να το κρατήσω κρυφό το τελευταίο, αλλά την εξομολογήθηκα την αμαρτία :innocent: !

2 «Μου αρέσει»

Άκουσα διάφορα μπουζούκια οργανοποιών τις τελευταίες δύο μέρες. Το συγκεκριμένο δεν μπορώ να πω ότι ακούγεται άσχημα…κατά την ταπεινή και μη ειδική μου γνώμη.

1 «Μου αρέσει»
1 «Μου αρέσει»

Πάντω αυτό που ακούω στο παραπάνω βίντεο δεν μου φαίνεται ούτε άφωνο ούτε “σύγχρονο”, έχει μια “τζουραδίλα” και “κουδούνισμα” μέσα του…μάλλον έχουμε πολύ διαφορετικές προσλαμβάνουσες.

2 «Μου αρέσει»

Μόλις μπορέσουμε θα πάμε να το δοκιμάσουμε από κοντά.

Συμπερασματικά λοιπόν με την έρευνα που έχω κάνει και την γνώση που έχω λάβει έως τώρα:

Θα προχωρήσω με οργανοποιό μιας και αναγνωρίζω την ανώτερη κατηγορία τους, το πλεονέκτημα της τιμής μεταπώλησης και μπορώ να πληρώσω το κάτι παραπάνω. Τα λεφτά για τα οποία μιλάω είναι πάνω κάτω στο χιλιάρικο ( χωρίς φπα )

Θα αρχίσω να επισκέπτομαι και να δοκιμάζω μπουζούκια οργανοποιών, ώστε να έχω την όποια ιδία άποψη. Εδώ μειονεκτεί ο Παπαδάμος γιατί βρίσκεται μακριά και δυστυχώς δεν το βλέπω εύκολο να πηγαίνω Θεσσαλονίκη. Εκτός αν πω ‘’ όπου το πει ‘’ και απλά το παραγγείλω. Δεν ξέρω…πάντα είναι καλύτερο να το κρατήσεις στα χέρια σου.

Εφόσον μαθαίνω, καλό είναι να περάσω και από τον Μάτσικα μία βόλτα για να έχω δείγμα.

Μου προτείνατε ήδη κάποιους τεχνίτες εδώ στην Αθήνα και θα συνεχίσω να το ψάχνω λίγο ακόμα. Ο Μουστάκας στην Καισαριανή βρίσκεται κοντά μου και έχω διάθεση να ξεκινήσω από εκεί ( Μένω Συγγρού Φιξ ). Στα Εξάρχεια επίσης υπάρχουν κάποιοι γνωστοί και θα κοιτάξω και εκεί.

Σας ευχαριστώ λοιπόν για τον χρόνο σας και θα σας κρατώ ενήμερους.

3 «Μου αρέσει»

Πάρε κανένα τηλεφωνο τον Παπαδάμο, μπορεί λ.χ. να κατεβαίνει Αθήνα για καμμιά έκθεση

3 «Μου αρέσει»

Εμένα ο ήχος του ματσικα μου άρεσε περισσότερο. Του Παπαδαμου με πάει περισσότερο προς τον τζουράς.

Φυσικά γούστα είναι αυτά.

1 «Μου αρέσει»