Πόσο εύκολο είναι να μάθω μόνη μου μπαγλαμά;

Καλησπέρα φίλοι και φίλες μου ,

Αγαπώ την ρεμπέτικη και την λαϊκή μουσική καθώς έχω μεγαλώσει με αυτή. Από μικρό κορίτσι βοηθούσα τον πατέρα μου στο μεζεδοπωλείο που διατηρούσε και όπου έπαιζαν συνέχεια ρεμπέτικα τραγουδια ! Πραγματικά με συγκινούσαν και με συγκινούν τα τραγούδια αυτά, παρόλο που δεν έχω βιώσει αρκετές από τις καταστάσεις που θίγουν ( ξενιτιά κλπ ) . Θέλετε η φωνή του Μπιθικώτση και της Μπέλλου, το “σπάραγμα” του μπουζουκιού και του μπαγλαμά , ο καημός και ο πόνος με τον οποίο τραγουδούσαν και χόρευαν οι θαμώνες… Μάλλον ο συνδυασμός όλων αυτών, με έκανε και εμένα να “μερακλώνω” !

Σκέφτομαι λοιπόν, να μάθω επιτέλους μπαγλαμαδάκι . Δεν γνωρίζω καθόλου από νότες και γενικά απο μουσικούς όρους . Και για την ίδια την ρεμπέτικη μουσική, μαθαίνω περισσότερα μέσα από το forum .

Ήθελα λοιπόν , να ρωτήσω εσάς που είστε πιο έμπειροι και γνωρίζετε περισσότερα πράγματα, αν είναι εφικτό να μάθω τα βασικά χωρίς δάσκαλο . Απλά για να παίζω κανένα τραγουδάκι με την παρέα μου :blush:

Σας ευχαριστώ όλους και συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Επίσης ελπίζω η κατηγορία που διάλεξα να είναι η καταλληλότερη για την ερώτηση που έκανα.
Σας χαιρετώ!

7 «Μου αρέσει»

Εφικτό είναι Λαμπρινή, αυτό που δεν ξέρω όμως είναι κατά πόσο είναι αποδοτικό. Με την έννοια ότι είναι σαν να ανακαλύπτεις πάλι τον τροχό. Γιατί να αποκτήσεις λάθη στην τεχνική που μετά θα πρέπει να διορθώσεις?
Ότι μπορεί να γίνει, ναι μπορεί, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος κόπος και αυτό είναι κάτι που συνήθως το υποτιμάμε στην αρχή, πάνω στον ενθουσιασμό μας.
Το να βρεις ένα δάσκαλο είναι η καλύτερη λύση. Και σήμερα οι τιμές δεν είναι απαγορευτικές.
Εγώ αυτό θα σου πρότεινα έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα η προσπάθειά σου.

4 «Μου αρέσει»

Γειά σου Λαμπρινή καταρχάς καλώς όρισες και καλές κουβέντες να έχουμε. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του μπαγλαμά συνήθως μας ξεγελάει και νομίζουμε ότι είναι πιο εύκολο από το μπουζούκι. Παρόλα αυτά φυσικά και είναι εφικτό να μάθεις μόνη σου! Το φόρουμ και το ίντερνετ έχει αρκετό υλικό οπότε με λίγη υπομονή θα τα κατάφερεις. Καλές πενιες!

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Λαμπρινή, (@lamprine.pap) καλωσόρισες στην παρέα μας! Καλές συζητήσεις να έχουμε! :smiley:

Πριν μερικές μέρες, ένα άλλο νέο μέλος της παρέας μας, ο @Παναγιώτης, ρώτησε και αυτός για το ξεκίνημα του μπαγλαμά και του παρέθεσα κάποια παλιές συζητήσεις που νομίζω θα είναι ιδιαίτερα οφέλιμες και σε σένα. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά παρακάτω:

Καλό ξεκίνημα στην προσπάθειά σου, ό,τι χρειαστείς μη διστάσεις να ρωτήσεις. Και πάλι καλωσόρισες!

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε Λουκά!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου . Θα προτιμήσω τελικά κάποιο δάσκαλο, αλλά ίσως αργότερα γιατί φέτος φεύγω για σπουδες και πρέπει να βρω πρώτα και κάποια δουλειά ( για το χαρτζιλίκι :wink: ) ! Όμως είμαι πρόθυμη να ξεκινήσω μιας και όπως μου είπες οι τιμές είναι καλές. Και πάλι ευχαριστώ!

4 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου !
Καλώς σας βρήκα! Θα σας ενημερώνω άπαξ και ξεκινήσω, για την εξέλιξή μου :blush:

3 «Μου αρέσει»

Καλώς σας βρήκα Χρήστο !
Ευχαριστώ πολύ και για την άμεση ανταπόκριση! Σίγουρα θα μελετήσω και τις παλαιότερες συζητήσεις και ευχαριστώ για την παράθεση :blush: Εννοείται πως οποιαδήποτε άλλη απορία προκύψει θα απευθυνθώ σε εσάς, γιατί έχω παρατηρήσει την προθυμία και την καλοσύνη όλων σας να βοηθησετε !
Και πάλι να ’ σαι καλά!

4 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες!
Για αρχή βρες ένα σωστό όργανο με βάση όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς στο φόρουμ, και μετά βλέπεις τί θα κάνεις με δάσκαλο -βοηθαμε κι εμείς όσο μπορούμε.
Μόνο έχε στο νου σου αυτό που είπε και ο @Johnkosguit παραπάνω, ότι ο μπαγλαμάς μπορεί να είναι πιο μικρός αλλά δεν είναι πιο εύκολος.
Πού θα είσαι για σπουδές, αν επιτρέπεται; Νομίζω πλέον υπάρχει ρεμπέτικο σε κάθε γωνιά της χώρας!

4 «Μου αρέσει»

Καλώς σας βρήκα @liga_rosa !
Ναι, έχω διαβάσει σχετικές πληροφορίες από το forum για την επιλογή οργάνου. Σας ευχαριστώ για την επισήμανση :blush: Στην Τρίπολη πρόκειται να πάω για σπουδές, αλλά είναι αρκετά πιθανή και η μεταγραφή για Αθήνα! Αν καταφέρω τελικά να είμαι στην Αθήνα, θα μπορέσω ευκολότερα να παρευρεθώ και σε κάποια μελλοντική μάζωξη ( μιας και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να γίνει σύντομα) ! Ευχομαι ολα να πανε καλά, να απαλλαγούμε γρήγορα από αυτην την κατάσταση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα !

1 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες και από μένα. Ήδη οι προηγούμενοι έχουν δώσει τις σωστές κατευθύνσεις αλλά είπα να γράψω γιατί είμαι αυτοδίδακτος χωρίς κανέναν στον κύκλο μου, δέχτηκα τη σημαντική βοήθεια του φόρουμ ωστόσο!!

Δεν θέλω να σε επηρεάσω ως προς το τι θα κάνεις (μόνη σου ή δάσκαλος) οπότε θα πω πιο γενικά πράγματα που είναι σημαντικά όμως. Αρχικά βρες το άκουσμα που σου αρέσει και ζητάς -δεν εννοώ γενικά τα ρεμπέτικα- αλλά τον τρόπο παιξίματος των ανάλογων κομματιών (λχ αλλο το στυλ του Μάρκου, άλλο του Τσιτσάνη).

Αφού καταλήξεις άκουγέ τα με τις ώρες, άκουσμα-μελέτη όμως, όχι να ακους και παράλληλα να βλέπεις πχ στο φβ. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Αρχικά αυτά που ακούς δεν θα μπορείς να τα παίξεις αλλά ο ήχος, ο τρόπος πενιάς (που θα αρχίσει και αυτή κάποια στιγμή να γίνεται πιο ξεκάθαρη), το στυλ, οι γεμάτες ή μη, θα αφομοιωθούν στο μυαλό σου. Με τον καιρό θα αρχίσεις να βγάζεις τον ήχο που σου άρεσε γιατί τον έχει εμπεδώσει ο νους, αν υπάρχει εκεί θα βρει τον τρόπο το χέρι.

Μην ξεχνάς όμως και την δική σου πενιά, προσπάθησε να είσαι σταθερή σε άρση/θέση. Και σε αυτό όμως, πέραν των ασκήσεων, μπορείς να δεις το χειρισμό έμπειρων παιχτών από βιντεάκια (πάλι μελέτη όχι απλά να δούμε ότι παίζει άρση θέση ε; :grinning: ).

Αυτά προς το παρόν από μένα, δεν μπαίνω στα πιο δασκαλίστικα’’ (δεν μου αρέσει η λέξη) για ευνόητους λόγους. Καλή αρχή και μη σταματάς πουθενά!

4 «Μου αρέσει»

Καλώς σας βρήκα!
Ευχαριστώ πολύ για την καθοδήγηση γιατί είναι απαραίτητη ! Όταν με το καλό ξεκινήσω και ακολουθήσω τις αρχικες συμβουλές σου ( ελπίζω να μην ενοχλεί ο ενικός ) , θα μου ήταν χρήσιμες και οι περαιτέρω. Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια και θα ξεκινήσω την μελέτη των ακουσμάτων άμεσα! Να 'σαι καλά :blush:

1 «Μου αρέσει»

Η γνώμη μου:

Ναι, είναι απολύτως εφικτό. Ένα πράγμα μόνο υπάρχει που αν, ελλείψει δασκάλου, το ξεκινήσεις λάθος, οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, κι αυτό είναι να πάθουν τα χέρια σου. Αυτό ισχύει για κάθε όργανο, αλλα΄ειδικά με τον μπαγλαμά, λόγω μικρού μεγέθους, είναι πιο εύκολο να παρασυρθείς σε λάθος στάση.

Οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να σου δείξει ο δάσκαλος, όσο και λάθος να το ξεκινήσεις μόνη σου, διορθώνεται. (Προφανώς όποιος ξεκινάει μόνος του δε βιάζεται, χρόνος υπάρχει.)

Επομένως, αν προχωρήσεις μόνη σου, η φιλική μου συμβουλή είναι να ψάξεις επισταμένα (από ειδικά μαθήματα στο ΥΤ μέχρι φίλους οργανοπαίχτες, μέχρι το να παρακολουθείς εστιασμένα πώς το κάνουν οι μουσικοί στα βίντεο και στην τηλεόραση, μέχρι όπου τυχόν βρεις) καθετί που αφορά το σωστό κράτημα, τη σωστή στάση και κίνηση.

3 «Μου αρέσει»

Κι εγώ θέλω ενικό, μου φαίνεται αφύσικος ο πληθυντικός!

2 «Μου αρέσει»

Προφανώς, το θεώρησα αυτονόητο. Κι εγώ φοιτητής ήμουν Λαμπρινή φέτος τελείωσα το 4ο ετος, δεν εχουμε και τρελή διαφορά (σορρυ Νικο :rofl: , πλάκα κάνω)

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ!
Μια ερώτηση: Όταν λες λάθος στάση εννοείς τον ρυθμό σε θέση άρση; Δηλαδή αναφέρεσαι στο κράτημα του μπαγλαμά;

Χαχα εντάξει! Γενικά στη ζωή μου χρησιμοποιώ πολύ τον πληθυντικό αλλά στο forum ένιωσα μια οικειότητα και ξεκίνησα να μιλάω στον ενικό. Μετά το άλλαξα και αφού δεν έχεις και εσύ Νίκο πρόβλημα, θα εφαρμόσω τον ενικό και προς σε εσένα ! Καλό απόγευμα να έχεις!

2 «Μου αρέσει»

Ωραία Γιάννη , όπως επιθυμείς ! Καλή συνέχεια σου εύχομαι στις σπουδές σου και ελπίζω να εξελιχθούν καλά και για εμένα :wink: ! Καλό απόγευμα !

1 «Μου αρέσει»

Σε πρώτη φάση εννοεί τη θέση του οργάνου πάνω στο σώμα σου, πως θα πιάσει το δεξί χέρι, πως το αριστερό πανω στην ταστιέρα, να μην λυγίζεις τους καρπούς, να μην σφίγγεσαι κτλ. Ο ρυθμός έρχεται μετά από αυτά, πρακτικά αν το δεις.

3 «Μου αρέσει»

@John88 Αααα κατάλαβα , δίκιο έχεις! Ευχαριστώ για την διευκρίνηση! :grin:

1 «Μου αρέσει»